Vlinderstruik Snoeien

Heb je een Vlinderstruik in je tuin en wil je dat hij elk jaar vol bloemen en vlinders zit? Het geheim is regelmatig je vlinderstruik snoeien. Dit helpt niet alleen om de struik gezond te houden, maar zorgt ook voor meer bloemen.

Lees verder hoe je je Vlinderstruik snoeit en leer de beste technieken om je Vlinderstruik goed te onderhouden.

 • De beste tijd om een vlinderstruik te snoeien is in het vroege voorjaar, voordat de plant nieuwe scheuten produceert.
 • Snoei alle takken tot ongeveer 30 cm boven de grond om een compacte en gezonde groei te bevorderen.
 • Gebruik scherpe snoeischaren of takkenscharen om schone sneden te maken en schade aan de plant te voorkomen.
 • Regelmatig snoeien bevordert bloei en voorkomt dat de plant te groot en ongecontroleerd groeit.
 • Zorg na het snoeien voor voldoende water en bemesting om herstel en nieuwe groei te ondersteunen.

Wanneer snoei je een vlinderstruik?

Wil je dat jouw vlinderstruik gezond en bloeiend blijft? Snoei dan regelmatig. Het tijdstip en de manier van snoeien beïnvloeden de groei van je struik en hoeveel vlinders deze aantrekt.

Hoe vaak snoei je een vlinderstruik?

Geef jouw vlinderstruik minstens één keer per jaar een goede snoeibeurt. Zo verwijder je oude bloemen en stimuleer je nieuwe groei. Wordt je struik te groot of verliest hij zijn vorm? Snoei dan een extra keer om de struik compact te houden.

Wat is het beste moment om een vlinderstruik te snoeien?

Snoei je vlinderstruik vroeg in het voorjaar, meestal rond maart, voordat de nieuwe groei begint. Zo krijgt de plant voldoende tijd om te herstellen en nieuwe bloemknoppen te ontwikkelen die in de zomer bloeien.

Waarom is het snoeien van een vlinderstruik belangrijk?

Je vlinderstruik snoeien dient verschillende belangrijke doelen:

 1. Gezondheid bevorderen: Door oude takken te verwijderen, voorkom je ziekten en insectenplagen.
 2. Esthetiek: Een goed gesnoeide struik ziet er verzorgd uit en past beter in jouw tuinontwerp.
 3. Bloei bevorderen: Snoei de oude bloemen. Zo stimuleer je de plant om meer nieuwe bloemen te produceren en trek je meer vlinders naar jouw tuin.

TIP: Maak schuine sneden wanneer je snoeit
Zorg ervoor dat je snoeit met een schuin snijvlak. Dit helpt om waterafvoer te bevorderen en vermindert het risico op ziektes die kunnen ontstaan door stilstaand water op de snijwonden.

Benodigdheden

Voor het goed snoeien van je vlinderstruik heb je een paar belangrijke gereedschappen nodig:

 • Scherpe snoeischaren voor dunne takken.
 • Een takkenschaar voor dikkere takken.
 • Handschoenen om je handen te beschermen

Maak je gereedschap schoon en houd het scherp. Dit voorkomt verspreiding van ziektes tussen planten en zorgt voor een nette snede die sneller geneest.

Vlinderstruik snoeien: stappenplan

Snoeien is belangrijk voor een gezonde groei en bloei van je Vlinderstruik. De eerste stap is de voorbereiding

Het snoeien voorbereiden

Voordat je je vlinderstruik snoeit, kies je de beste tijd: laat in de winter of vroeg in het voorjaar. Je vlinderstruik rust dan, dus snoeien zorgt voor minder stress. Bekijk de struik goed en haal dode, beschadigde of zieke takken weg. Zo zie je welke gezonde takken je moet snoeien voor een betere groei.

Het snoeien

Hier is een duidelijk stappenplan voor het snoeien van een vlinderstruik als haagplant:

 1. Timing: Snoei de vlinderstruik in het vroege voorjaar, meestal begin maart, na de laatste nachtvorst.
 2. Verzamel het juiste gereedschap: een scherpe snoeischaar voor dunne takken, een takkenschaar voor dikkere takken, en eventueel een handzaagje.
 3. Zorg dat al het gereedschap schoon en scherp is voor nette snoeiwonden.

Nu begint het daadwerkelijke snoeien:

 1. Verwijder eerst alle dode en zieke takken.
 2. Snoei de oudste takken terug tot zo’n 30 tot 60 cm boven de grond. Zo stimuleer je nieuwe groei.
 3. Snoei de takken net boven een oog of zijscheutje. Streef naar een gelijkmatige vorm over de hele haag.
 4. Dun de struik uit door enkele kleinere takken volledig weg te halen. Dit verbetert de luchtcirculatie en de lichtinval in de struik.
 5. Geef de overgebleven takken een mooie vorm, zodat ze een aantrekkelijk, evenwichtig geheel vormen.

Hoe snoei je je vlinderstruik in vorm?

Na de basissnoei focus je op het vormgeven van je struik. Wil je een formele vorm? Snoei de takken dan zo dat ze een gelijkmatig, symmetrisch uiterlijk krijgen. Voor een natuurlijker look, snoei je de takken op verschillende hoogtes, maar zorg je dat het geheel evenwichtig blijft.

TIP: Verwijder dode en zieke takken
Kijk tijdens het snoeien goed naar de takken en verwijder alle dode of zieke delen. Dit voorkomt verspreiding van ziekten en stimuleert gezonde groei.

Specifieke snoeimomenten

Het verzorgen van jouw vlinderstruik omvat ook het kiezen van de juiste momenten voor het snoeien. Zo bevorder je de groei en krijg je optimale bloei in de daaropvolgende seizoenen.

Eerste snoei van de vlinderstruik

Start het snoeien als je vlinderstruik jong is. Doe dit in het voorjaar, rond maart, net voordat de nieuwe groei begint. Snijd alle takken terug tot zo’n 30 cm boven de grond. Dit heet ‘stubsnoei’ en zorgt voor een sterkere, compacte groei en meer bloei in de zomer.

 1. Pak je gereedschap: Met een scherpe snoeischaar maak je zuivere en nauwkeurige sneden.
 2. Controleer de struik: Haal eerst zieke, beschadigde of dode takken weg. Zo blijft de plant gezond.
 3. Snoei grondig: Een stevige snoeibeurt bevordert niet alleen de bloei, maar helpt ook bij het vormgeven van de struik.

Verwaarloosde vlinderstruik snoeien

Is jouw vlinderstruik een paar jaar niet gesnoeid en ziet hij er verwilderd uit? Neem dan wat extra tijd om hem te herstructureren. Dit intensieve snoeiproces voer je het beste uit in het late voorjaar.

 1. Plan je aanpak: Beslis welke hoofdtakken je wilt behouden. Deze vormen het ‘skelet’ van je struik.
 2. Verwijder overbodige takken: Snijd eerst alle takken weg die de structuur niet bevorderen of die te wild groeien.
 3. Snoei voor de vorm: Na het verwijderen van onnodige takken, richt je je op het bereiken van een evenwichtige vorm.
 4. Bemoedig nieuwe groei: Door grondig te snoeien, vangt de plant meer licht op. Dat is belangrijk voor nieuwe bloemen.

Maak deze stappen onderdeel van je jaarlijkse tuinverzorging. Zo zorg je ervoor dat jouw vlinderstruik krachtig blijft en elk voorjaar weer prachtige bloemen produceert die vlinders aantrekken.

Je gesnoeide vlinderstruik verzorgen

Heb je je vlinderstruik gesnoeid? Dan is het nu tijd voor goede verzorging. Met de juiste zorg zorg je voor een sterke groei en prachtige bloei. Hier lees je hoe je je vlinderstruik in topconditie houdt na het snoeien.

Weg met het snoeiafval

Ruim alle gesnoeide takken en bladeren op. Doe dit direct nadat je de vlinderstruik snoeit. Zo voorkom je dat ziektes of schimmels zich verspreiden. Gebruik een hark of bladblazer om alles netjes op te ruimen. Verzamel alles in een tuinafvalzak en breng deze naar een verzamelpunt van je gemeente of stop het in je groene container.

Voed je vlinderstruik

Het is tijd om je vlinderstruik te voeden zodra de eerste nieuwe scheuten verschijnen. Dit is meestal in het voorjaar. Kies voor een langwerkende, algemene tuinmest met stikstof, fosfor en kalium. Deze voedingsstoffen zorgen voor sterke groei, mooie bloei en een gezonde plant. Verdeel de mest rond de wortels van de struik en hark het een beetje in de grond. Geef daarna flink water. Zo verspreid je de voedingsstoffen goed in de grond. Door je vlinderstruik direct na het snoeien te bemesten, geef je de plant een goede start van het groeiseizoen.

TIP: Lichte Zomersnoei
Overweeg een lichte zomersnoei om de struik in vorm te houden en de bloei te verlengen. Dit helpt ook om de plant luchtig te houden en de groei van nieuwe bloemen te bevorderen.

Geef je vlinderstruik water

Na het snoeien heeft je vlinderstruik water nodig, vooral als de plant jong is of als het droog weer is. Zorg in de eerste weken na het snoeien dat de grond rond de struik niet uitdroogt, vooral bij warm weer. Geef diep water, één of twee keer per week, afhankelijk van de regen en de temperatuur. Het water moet diep in de grond dringen. Dit maakt de wortels sterk en gezond. Bij oudere struiken is minder vaak water geven meestal voldoende, maar controleer regelmatig de vochtigheid van de grond.

Als je deze verzorgingstips volgt, groeit je gesnoeide vlinderstruik prachtig terug. De struik bloeit uitbundig en blijft een sieraad in je tuin.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over het snoeien van de Vlinderstruik. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wanneer is de beste tijd om een vlinderstruik te snoeien?

De beste tijd om een vlinderstruik te snoeien is in het vroege voorjaar, rond maart of april, net voordat de nieuwe groei begint.

Hoeveel moet ik van mijn vlinderstruik afsnoeien?

Snoei de vlinderstruik terug tot ongeveer 30-60 cm boven de grond. Dit helpt om nieuwe, sterke groei te bevorderen.

Moet ik verwelkte bloemen van mijn vlinderstruik afknippen?

Ja, het weghalen van verwelkte bloemen zorgt ervoor dat je struik doorbloeit en houdt de struik netjes. Knip de uitgebloeide bloemtrossen weg tot net boven een paar gezonde bladeren.

Wat als ik mijn vlinderstruik te laat snoei?

Als je te laat snoeit, kan de nieuwe groei worden beschadigd door late vorst. Probeer altijd te snoeien voordat de nieuwe groei begint in het vroege voorjaar.

Kan ik mijn vlinderstruik ook in de zomer snoeien?

In de zomer kun je licht snoeien om de vorm te behouden en verwelkte bloemen te verwijderen, maar zware snoei doe ke in het vroege voorjaar.

Plaats een reactie