Vlinderstruik

Wil je een haag die je tuin vult met kleur en leven? Kies voor de vlinderstruik als haagplant! Deze plant trekt vlinders en andere bestuivers aan met zijn geurige bloemen, die bloeien van de zomer tot de herfst. Bovendien groeit de vlinderstruik snel en is hij makkelijk te snoeien, wat zorgt voor een levendige en ecologisch waardevolle haag.

In dit artikel ontdek je waarom de vlinderstruik ideaal is als haagplant en krijg je praktische verzorgingstips. Lees verder en leer hoe je jouw tuin kunt verlevendigen met een vlinderstruikhaag.

Vlinderstruik als haagplant in een Nederlandse tuin

Plantnaam: Buddleja davidii

Nederlandse naam: Vlinderstruik

De Vlinderstruik is bekend om zijn lange bloempluimen die vlinders aantrekken. Hij is ideaal voor een decoratieve haag en biedt kleur van de zomer tot de herfst. Hoewel bladverliezend in de winter, zorgt hij in de bloeiperiode voor een spectaculair tuinbeeld.

 • Maximale hoogte: 2-3 m
 • Winterhard: Nee
 • Bladverliezend: Ja
 • Bloeit: Ja
 • Bloeiperiode: Juli-september
 • Bloeikleur: Paars, roze, wit
 • Standplaats: Zon
 • Grondsoort: Droge tot vochtige, goed doorlatende grond
 • Snoeiperiode: Maart
 • Aantal per m2: 1
 • Giftig: Nee

Vlinderstruik eigenschappen

De vlinderstruik, of Buddleja, heeft unieke eigenschappen als haagplant die hem tot een favoriete keuze maakt voor veel tuiniers. Hier leer je meer over deze bijzondere plant:

 • Snelle groei: De vlinderstruik groeit razendsnel. In slechts één seizoen kan hij al een flinke hoogte bereiken. Dat geeft je snel een mooie groene afscheiding en een natuurlijke uitstraling in je tuin.
 • Rijke bloei: De vlinderstruik bloeit uitbundig. Vanaf de vroege zomer tot diep in de herfst zie je trossen geurige bloemen in kleuren van paars en blauw tot roze en wit. Dankzij deze lange bloeiperiode is de struik een prachtig zicht in je tuin en trekt hij continu vlinders aan.
 • Aantrekkelijk voor vlinders: Vlinders zijn dol op de nectarrijke bloemen van de vlinderstruik. Zet je deze struik in je tuin, dan help je vlinders en verhoog je de biodiversiteit.
 • Onderhoudsvriendelijk: De vlinderstruik vraagt weinig onderhoud. Hij kan tegen droogte en heeft maar weinig snoei nodig. Knip de plant in het voorjaar terug voor een gezonde groei en bloei.
 • Weerstand tegen ziekten: Over het algemeen is de vlinderstruik zeer weerbaar tegen veelvoorkomende plantenziekten. Dit maakt de zorg voor deze plant nog eenvoudiger.

Met deze eigenschappen is de vlinderstruik een ideale keuze voor zowel beginnende als ervaren tuiniers. De vlinderstruik verrijkt je tuin niet alleen met zijn sierlijke verschijning, maar speelt ook een ecologische rol door vlinders aan te trekken en te ondersteunen. Kies voor een vlinderstruik als je streeft naar een tuin vol leven en kleur.

Vlinderstruik soorten

Je weet nu wat de algemene kenmerken en verzorgingstips van de vlinderstruik zijn. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten. Iedere soort heeft een unieke grootte, kleur en bloeiperiode. Hierdoor vind je altijd wel een soort die bij jouw tuin en smaak past.

Buddleja Davidii

Maak kennis met de Buddleja davidii, ook wel de ‘gewone vlinderstruik’. Deze soort zie je het vaakst in Nederlandse tuinen. Verwacht een struik die tot wel drie meter hoog groeit en bloeit van juni tot september. De lange, kegelvormige bloemtrossen zijn kenmerkend voor deze struik. Ze variëren in kleur van dieppaars tot zacht roze.

Buddleja Alternifolia

De Buddleja alternifolia, of ‘wisselbloemige vlinderstruik’, springt in het oog door zijn gelaagde, watervalachtige takken. Aan de takken bloeien kleine bloemetjes in de vroege zomer. De subtiele uitstraling maakt deze soort perfect voor een meer informele tuin of natuurlijk landschap.

Buddleja Globosa

De Buddleja globosa, ook wel de ‘bolvormige vlinderstruik’, maakt indruk met zijn unieke bolvormige, oranje bloemen. Deze soort bloeit in juni en voegt een opvallend visueel element toe aan jouw tuin.

Verzorgingstips per Soort

Elke vlinderstruiksoort heeft zijn eigen licht- en waterbehoeften. De Buddleja davidii groeit het best in volle zon en op een goed gedraineerde bodem. De Buddleja alternifolia en Buddleja globosa gedijen beter in lichte schaduw. Snoei je vlinderstruik regelmatig. Dat houdt de plant gezond en zorgt voor een rijkere bloei in het volgende seizoen.

Wist je dat?

de vlinderstruik zijn naam dankt aan de vele vlinders die op de bloemen afkomen? De bloemen trekken veel vlinders aan, wat zorgt voor een levendige tuin.

Vlinderstruik als haag gebruiken

Wil je een vlinderstruik als haag? Dat biedt veel voordelen. Lees hier hoe je een vlinderstruik omtovert tot een haag en hoe je deze het beste verzorgt voor een bloeiende afscheiding.

Keuze van de juiste variant

Kijk eerst naar de grootte van je tuin voordat je een vlinderstruik kiest. De Buddleja davidii is een goede keuze vanwege zijn hoogte en dichte groei. Hij groeit snel en biedt al snel privacy en bescherming tegen de wind.

Planten en positionering

Plant de vlinderstruiken op anderhalve meter afstand van elkaar. Zo hebben ze genoeg ruimte om te groeien en vormen ze door hun grootte een dichte haag. Zet ze op een plek waar ze minimaal zes uur per dag direct zonlicht krijgen. In volle zon bloeit de vlinderstruik het beste.

Snoeien voor een dichte haag

Begin in het voorjaar met snoeien, voordat de nieuwe groei start. Dit bevordert een gezonde groei en zorgt voor een dichte struik die beter werkt als haag. Snoei oudere takken tot ongeveer een derde van hun lengte om nieuwe groei te stimuleren.

Verzorging en onderhoud

Geef je vlinderstruik regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor een goed gedraineerde bodem om wortelrot te voorkomen. Voeg in het voorjaar compost toe om de grond te verrijken, dit bevordert de groei en bloei.

Volg deze stappen en creëer een prachtige, natuurlijke haag die niet alleen privacy biedt, maar ook een schitterende bloeiperiode heeft. De vlinders in je tuin zullen je dankbaar zijn. Zo haal je het beste uit je vlinderstruik en draag je bij aan de biodiversiteit in je tuin.

Vlinderstruik kopen

Wil je een vlinderstruik kopen? Maak de juiste keuzes. Deze tips helpen je een goede start te maken bij het kiezen van de perfecte vlinderstruik voor jouw tuin.

Selecteer de juiste soort

De eerste stap is het kiezen van de juiste soort vlinderstruik. Kijk naar het klimaat in jouw regio en de ruimte in jouw tuin. De Buddleja Davidii groeit snel en bloeit rijkelijk. Andere soorten, zoals de Buddleja Alternifolia en Buddleja Globosa, hebben andere bloeivormen en hoogtes. Ga na welke soort het beste past in jouw situatie.

Let op de plantgezondheid

Koop je een vlinderstruik bij een tuincentrum of kwekerij? Controleer dan de plantgezondheid. Goede planten hebben heldergroene, stevige bladeren. Vermijd planten met verwelkte of dode takken, of met bruine of gevlekte bladeren. Dit zijn vaak tekenen van ziekten of slechte verzorging.

Kies voor kwaliteit

Investeer altijd in kwaliteit. Een vlinderstruik met goed ontwikkelde wortels en een stevige stam heeft een voorsprong. Deze planten kosten misschien iets meer, maar je bespaart later op onderhoud en vervanging.

Koop bij betrouwbare verkopers

Koop jouw vlinderstruik bij een betrouwbare kweker of tuincentrum. Deze verkopers zorgen goed voor hun planten. Bij hen koop je een gezonde, ziektevrije plant met goed ontwikkelde wortels.

Informeer naar garantie

Vraag de kweker of het tuincentrum naar de garantie op de vlinderstruiken. Mocht er toch iets mis zijn met de plant, dan biedt een garantie je de mogelijkheid om de plant te vervangen of je geld terug te krijgen.

Volg deze tips en je koopt een vlinderstruik die jouw tuin verfraait en bijdraagt aan de biodiversiteit door vlinders aan te trekken.

Is de vlinderstruik giftig?

Wees gerust, de vlinderstruik is absoluut veilig voor mensen en huisdieren. Het is een perfecte plant voor een tuin waarin kinderen en dieren vrij kunnen spelen. Maak je geen zorgen over contact met de bladeren of bloemen.

De vlinderstruik trekt vlinders en bijen aan, die bijdragen aan de bestuiving. Maar het veroorzaakt geen schade aan de gezondheid van mens of dier. Toch, vergeet niet je handen te wassen na het tuinieren, en zeker voordat je gaat eten of drinken.

Houd je vlinderstruik goed bij. Snoei regelmatig. Dit houdt de plant niet alleen gezond, maar verkleint ook de kans op oud, mogelijk irriterend plantmateriaal. Let wel, sommige mensen krijgen een allergische reactie op pollen. Dit is niet uniek voor de vlinderstruik, maar geldt voor veel planten.

Als je een vlinderstruik kiest en onderhoudt, neem dan verantwoordelijkheid voor zowel de gezondheid van de plant als de omgeving waarin deze groeit. Volg deze richtlijnen en je zorgt voor een veilige en aantrekkelijke tuin die vriendelijk is voor mens en dier.

Wanneer bloeit de Vlinderstruik?

Wil je weten wanneer de Vlinderstruik bloeit? Deze struik, die als een magneet voor vlinders werkt, zorgt voor een levendige uitstraling in je tuin. Lees verder en ontdek alles over de bloeitijd van de Vlinderstruik.

Wist je dat?

De vlinderstruik bloeit van de zomer tot de herfst met kleurrijke bloemen, waardoor hij een lange periode kleur toevoegt aan je tuin en veel te bewonderen biedt.

Bloeiperiode van de Vlinderstruik

Vanaf begin juni tot diep in de herfst is de Vlinderstruik op zijn mooist. Afhankelijk van de soort en hoe je de struik verzorgt, zie je soms al in mei de eerste bloemen. In juli en augustus geniet je van de volle bloemenpracht.

Maximale bloei en Verzorging

Wil je dat je Vlinderstruik optimaal bloeit? Snoei en bemest de struik dan op de juiste manier. Een goede snoei aan het begin van de lente stimuleert de groei van nieuwe bloemen. Gebruik een complete meststof die de bloei ondersteunt, doe dit vooral rond maart, net voordat de bloeiperiode begint.

Lokale Klimatologische Invloeden

Let op: het lokale klimaat beïnvloedt de bloeitijd. In een warmer klimaat of op beschutte, zonnige plekken in je tuin begint de bloeiperiode soms iets eerder. Houd rekening met nachtvorst. Dit kan de late bloei vertragen en zelfs schade toebrengen aan de jonge bloemen.

Volg deze stappen en jouw Vlinderstruik wordt elk jaar weer een spectaculaire attractie in je tuin. Een bron van kleur en leven voor jou en de lokale vlinderpopulatie om van te genieten.

Combinaties van de Vlinderstruik met andere planten

De Vlinderstruik, geliefd om zijn vlinderaantrekkende eigenschappen, laat zich goed mengen met andere plantsoorten. Ontdek welke planten prachtig samengaan met deze veelzijdige haagplant.

Siergrassen

Wil je iets speels en natuurlijks toevoegen aan jouw tuin? Combineer dan de Vlinderstruik met siergrassen zoals Pennisetum of Miscanthus. Dit geeft een dynamisch effect en zorgt voor contrast in hoogte en textuur. Het resultaat? Een tuin die leeft en beweegt.

Vaste planten

Zoek je een manier om jouw tuin langdurig in bloei te houden? Ga dan voor een combinatie van de Vlinderstruik met vaste planten zoals Salvia, Echinacea of Sedum. Deze mix trekt niet alleen meer bestuivers aan, maar zorgt ook voor een kleurrijk spektakel in jouw tuin.

Lavendel

Plant Lavendel naast je Vlinderstruik voor een tuin die niet alleen mooi is, maar ook functioneel. Lavendel houdt namelijk muggen en andere insecten op afstand. Geniet van een rustgevende tuin die heerlijk geurt en tegelijkertijd insectvriendelijk is.

Rozen

Combineer de elegante roos met de robuuste Vlinderstruik voor een klassieke uitstraling. Kies voor rozen in contrasterende kleuren voor een romantische en feestelijke sfeer. Deze mix zorgt voor een continue bloeiperiode van de vroege lente tot de late herfst.

Experimenteer met deze combinaties van de Vlinderstruik en ontdek wat het beste werkt in jouw specifieke tuin en klimaat. Je creëert niet alleen een prachtig uitzicht, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem in je tuin.

Wist je dat?

Vlinderstruik is zeer gemakkelijk te kweken en kan bijna overal groeien, wat hem een ideale keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren tuiniers, ongeacht de omstandigheden.

Hoe plant je een vlinderstruik?

Een vlinderstruik planten is niet moeilijk. Volg deze stappen en voeg een prachtige struik toe aan je tuin die vlinders aantrekt.

Plek kiezen

Zoek een plek in je tuin die minstens zes uur per dag zon krijgt. De vlinderstruik houdt van volle zon en heeft ruimte nodig om te groeien. Kies een plek met goede drainage om wateroverlast te voorkomen.

Grond klaarmaken

Maak de grond klaar voordat je gaat planten. Graaf een gat dat diep en breed genoeg is, ongeveer twee keer de grootte van de kluit van de struik. Maak de uitgegraven aarde rijker met compost, dit verbetert de voeding en structuur van de bodem en geeft de plant een goede start.

De vlinderstruik planten

Haal de vlinderstruik voorzichtig uit de pot en zet hem in het gat. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit even hoog is als het grondoppervlak. Vul het gat daarna met de verrijkte aarde en druk het voorzichtig aan. Geef na het planten flink water om de aarde rond de wortels te laten zetten.

Water en verzorging

In de eerste groeiperiode heeft de vlinderstruik veel water nodig, vooral tijdens droogte. Als de struik eenmaal gevestigd is, kan hij goed tegen droogte. Check regelmatig hoe vochtig de grond is en laat deze nooit uitdrogen.

Snoeien voor een gezonde bloei

Snoei de vlinderstruik vroeg in het voorjaar, nog voordat er nieuwe scheuten komen. Dit stimuleert een rijke bloei en helpt de struik compact te blijven. Haal ook dode of beschadigde takken weg om de gezondheid van de plant te bevorderen.

Als je deze stappen volgt, krijg je een prachtige struik in je tuin die niet alleen mooi bloeit, maar ook veel vlinders aantrekt. Geniet van de kleurrijke bloemen en de levendige vlinders die je tuin nog mooier maken.

Lees meer over je Vlinderstruik planten

De vlinderstruik onderhouden en verzorgen

Wil je dat je vlinderstruik gezond groeit en mooi bloeit? Pas dan het juiste onderhoud toe. Met onze tips zorg je voor de beste verzorging van jouw vlinderstruik.

De vlinderstruik snoeien

Begin elk voorjaar met het snoeien van je vlinderstruik. Dit doe je voor de start van het nieuwe groeiseizoen. Pak een scherpe snoeischaar en knip de takken terug tot ongeveer 30 cm boven de grond. Hiermee stimuleer je de groei van nieuwe, sterke scheuten en zorg je voor een uitbundige bloei.

Lees meer over je Vlinderstruik snoeien

De vlinderstruik stekken

Wil je meer vlinderstruiken in je tuin? Neem dan in de zomer stekken. Kies een jonge, sterke tak van ongeveer 10-15 cm lang en knip deze net onder een bladknoop af. Haal de onderste bladeren eraf en zet de stek in stekgrond. Houd de grond vochtig en binnen enkele weken zie je nieuwe wortels verschijnen.

Lees meer over je Vlinderstruik stekken

De vlinderstruik bemesten

Bemest je vlinderstruik twee keer per jaar: een keer in het voorjaar en nog eens in de vroege zomer. Gebruik hiervoor een evenwichtige meststof die je rond de basis van de struik strooit. Dit draagt bij aan een goede gezondheid en stimuleert de bloei van de struik.

De vlinderstruik water geven

Geef je vlinderstruik regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg dat de aarde rond de struik goed vochtig blijft, maar let op dat de aarde niet doorweekt raakt. Een grondige watergift eens per week is beter dan meerdere kleine gietbeurten, dit stimuleert de wortelgroei.

De vlinderstruik kalk geven

Strooi in het late najaar kalk rond je vlinderstruik. Dit optimaliseert de ph-waarde van de bodem, neutraliseert de zuurgraad en maakt voedingsstoffen beter beschikbaar voor de plant.

De vlinderstruik verplaatsen

Moet je vlinderstruik naar een andere plek? Doe dit dan in de herfst of vroeg in de lente. Graaf de struik voorzichtig uit, graaf ruim om de wortels heen om deze niet te beschadigen. Zet de struik op de nieuwe plek in voedselrijke grond en geef direct veel water.

Volg deze tips op en je vlinderstruik blijft gezond en komt elk jaar terug met prachtige bloemen die vlinders aantrekken.

Problemen en ziektes bij de vlinderstruik

Ook de sterke vlinderstruik heeft soms last van problemen en ziektes. Maar geen zorgen! Hier lees je hoe je deze problemen aanpakt. Zo blijft jouw struik gezond en bloeit hij volop.

Bladziektes

Bladziektes bij vlinderstruiken komen vaak door schimmels of bacteriën. Zo heb je de bladvlekkenziekte. Daarbij zie je bruine of zwarte vlekken op de blaadjes. Zie je zulke vlekken? Verwijder dan meteen de aangetaste bladeren. Zorg daarnaast voor voldoende luchtcirculatie bij de plant. Plant dus niet te dicht op elkaar en snoei regelmatig.

Zwarte luis bestrijden

Zwarte luis is een lastpak voor jouw vlinderstruik. Deze kleine beestjes zuigen sap uit de bladeren en dat zorgt voor misvormde en verkleurde blaadjes. Spuit de struik regelmatig in met een mix van water en een paar druppels mild afwasmiddel. Dat helpt tegen de luis. Herhaal dit een paar keer tijdens het groeiseizoen om luisvorming te voorkomen.

Vlinderstruik plagen

Niet alleen zwarte luis, maar ook andere plagen zoals spint en trips kunnen jouw vlinderstruik aantasten. Herken je deze plagen? Pak ze dan snel aan. Gebruik daarvoor passende insecticiden of natuurlijke alternatieven zoals neemolie. Loop regelmatig de struik na, vooral onder de bladeren. Daar verstoppen de plagen zich vaak.

Gele bladeren

Zie je gele bladeren op je vlinderstruik? Dat kan duiden op verschillende problemen. Te veel water, een tekort aan voedingsstoffen of wortelrot kunnen de boosdoeners zijn. Zorg voor goed doorlatende grond en laat geen water staan. Komt er een voedingstekort naar voren? Voeg dan extra voedingsstoffen toe. Vooral ijzer is belangrijk, dat gaat vergeling tegen. Snoei ook dode of zieke delen weg. Zo blijft je plant gezond.

Door het aanpakken van deze specifieke problemen, zorg jij ervoor dat jouw vlinderstruik gezond blijft. Hij zal prachtig bloeien en een fijne plek zijn voor vlinders en andere nuttige insecten.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Vlinderstruik als haagplant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Welke soorten vlinderstruiken zijn er?

Vlinderstruiken komen in verschillende soorten, zoals de Buddleja Davidii, Buddleja Alternifolia en Buddleja Globosa. Elke soort heeft zijn eigen unieke kenmerken en verzorgingseisen. Kies de soort die bij jouw tuin en wensen past.

Hoe plant en onderhoud je een vlinderstruik?

Zoek voor je vlinderstruik een plek in de zon met goed doorlatende grond. Plant de struik in het voorjaar of de herfst. Om je struik mooi en gezond te houden, snoei je hem elk voorjaar. Zo zorg je voor de beste bloei en groei.

Hoe gebruik je een vlinderstruik als haag?

Wil je een haag van vlinderstruiken? Plant ze dan dicht bij elkaar. Snoei ze regelmatig om een dichte haag te creëren. Een haag van vlinderstruiken biedt niet alleen privacy, maar trekt ook vlinders aan. Zo maak je je tuin nog aantrekkelijker.

Waar moet je op letten bij het kopen van een vlinderstruik?

Ga je een vlinderstruik kopen? Kies dan een soort die past bij het klimaat en de ruimte in je tuin. Let op de gezondheid van de plant. Koop bij een betrouwbare verkoper en vraag naar de garantievoorwaarden als je twijfelt.

Welke problemen kunnen optreden bij een vlinderstruik?

Net als andere planten kan een vlinderstruik last hebben van bladziektes, zwarte luizen, andere plagen en vergelende bladeren. Verzorg je struik goed en grijp in bij de eerste tekenen van een probleem. Zo houd je je struik gezond en bloeiend.