Struikkamperfoelie

Wil je snel een dichte en groene haag in je tuin? Kies voor struikkamperfoelie als haagplant! Deze snelgroeiende plant heeft een dicht vertakte structuur, waardoor hij ideaal is voor privacy en windbescherming. Bovendien is struikkamperfoelie wintergroen, zodat je het hele jaar door van een groene haag geniet.

In dit artikel ontdek je waarom struikkamperfoelie perfect is als haagplant en krijg je praktische verzorgingstips. Lees verder en leer hoe je jouw tuin kunt verbeteren met een struikkamperfoeliehaag.

Struikkamperfoelie als haagplant in een Nederlandse tuin

Plantnaam: Lonicera nitida

Nederlandse naam: Struikkamperfoelie

Struikkamperfoelie is een wintergroene haagplant met kleine, glanzende bladeren en geurige bloemen in de lente en zomer. Hij groeit snel en vormt een dichte haag die privacy biedt. Deze plant is onderhoudsarm en trekt bijen en vlinders aan.

 • Maximale hoogte: 1-1.5 m
 • Winterhard: Ja
 • Bladverliezend: Nee
 • Bloeit: Ja
 • Bloeiperiode: April-mei
 • Bloeikleur: Wit
 • Standplaats: Zon tot halfschaduw
 • Grondsoort: Vochtige, goed doorlatende grond
 • Snoeiperiode: Maart-april
 • Aantal per m2: 4
 • Giftig: Nee

Eigenschappen van de struikkamperfoelie

Wil je je tuin verrijken met een prachtige haagplant? Kies dan voor de struikkamperfoelie. Met zijn sterke groenblijvende bladeren en betoverende bloemen zorgt hij niet alleen voor schoonheid, maar ook voor een stukje privacy in je tuin.

Groeiomstandigheden

De struikkamperfoelie houdt van zon en halfschaduw en past zich makkelijk aan verschillende soorten grond aan, of het nu klei, zand of leem is. Hierdoor geeft hij jou veel vrijheid in je tuinontwerp.

Blad en bloei

De struikkamperfoelie blijft het hele jaar door groen, waardoor je tuin altijd aantrekkelijk blijft. In het voorjaar en de zomer geniet je van de mooie bloemen die niet alleen heerlijk ruiken, maar ook bijen en vlinders aantrekken. Zo draagt de struikkamperfoelie bij aan een gezond tuinecosysteem.

Onderhoud

Het onderhouden van de struikkamperfoelie is eenvoudig. Door regelmatig te snoeien stimuleer je de groei en houd je de haag mooi in vorm. Knip gerust een paar centimeter meer na de bloei. Zo verjong je de plant en bereid je hem voor op het volgende seizoen.

Duurzaamheid

De struikkamperfoelie is een sterke plant die goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden en ziektes. Zelfs in de strenge winter blijft hij er mooi uitzien. Dat maakt de struikkamperfoelie een duurzame keuze voor je tuin.

De struikkamperfoelie is met zijn aantrekkelijke eigenschappen en gemakkelijk onderhoud de ideale keuze als je op zoek bent naar een betrouwbare, mooie haagplant die het hele jaar door interessant blijft. Voeg hem toe aan je tuin en geniet van alle voordelen die hij biedt.

Soorten struikkamperfoelie

Struikkamperfoelie komt in heel wat variëteiten voor, elk met unieke kenmerken om jouw tuin een boost te geven. Ze verschillen in grootte, bloemkleur en bladvorm, dus er past altijd wel eentje in jouw tuin. Lees verder en ontdek enkele populaire soorten die weinig onderhoud vragen, zelfs als je niet zo groene vingers hebt.

Lonicera Nitida

Heb je ooit gehoord van de Chinese kamperfoelie, of Lonicera Nitida? Deze plant heeft kleine, dichte bladeren, ideaal om strakke hagen mee te vormen. De struik groeit snel en bereikt een hoogte van 2 meter. Snoei hem in het voorjaar voor een blijvend dichte haag.

Lonicera Pileata

Lonicera Pileata, met zijn glanzende, donkergroene bladeren, groeit breed uit en is perfect als bodembedekker. In de lente komen er subtiele witte bloemen op, die bijen aantrekken. Plant hem in de volle zon of halfschaduw en je hebt er nauwelijks omkijken naar.

Lonicera Purpusii

De winterkamperfoelie, of Lonicera Purpusii, valt op door zijn heerlijk geurende, crèmekleurige bloemen die in de winter en het vroege voorjaar bloeien. Deze struik groeit het best in de halfschaduw en zorgt voor een vleugje kleur in de tuin tijdens de kale wintermaanden.

Verzorgingstips

Zorg dat de grond rond jouw planten altijd vochtig is, zeker in droge perioden. Een laagje mulch van organisch materiaal houdt de bodem vochtig en voedt de planten. Geef ze eens per jaar een beetje algemene tuinmest voor gezonde groei en bloei.

Volg deze simpele verzorgingstips op en jouw struikkamperfoelie haag blijft mooi en gezond. Zo geniet je het hele jaar door van een prachtige tuin.

Wist je dat?

de bloemen van struikkamperfoelie een heerlijke geur hebben die je tuin vult? Deze geurige bloemen maken de plant populair bij tuiniers en aantrekkelijk voor insecten.

Struikkamperfoelie als haag in jouw tuin

De struikkamperfoelie is niet alleen een prachtige plant, maar ook een uitstekende keuze voor een haag in je tuin. Deze haag zorgt voor privacy en verhoogt de sfeer in je tuin, in elk seizoen. Met de juiste stappen maak je van deze weelderige struiken een aantrekkelijke haag die weinig onderhoud nodig heeft.

De juiste plek kiezen

Zoek een plek in je tuin die genoeg zonlicht of halfschaduw krijgt. De struikkamperfoelie past zich goed aan verschillende lichtomstandigheden, maar de groeisnelheid en bloei varieert afhankelijk van de hoeveelheid licht.

Het planten van de haag

Plant de struikkamperfoelie in een rechte lijn, met een afstand van ongeveer 50 cm tussen elke plant. Zo krijgen de planten genoeg ruimte om te groeien zonder dat ze elkaar in de weg zitten. Maak de bodem goed los en verrijk deze met compost voordat je gaat planten. Zo zorg je voor een sterke start.

Lees meer over je struikkamperfoelie planten

De haag verzorgen

Snoei de haag minstens twee keer per jaar om een dichte, gecontroleerde groei te bevorderen. Een eerste snoeibeurt in het voorjaar, gevolgd door een lichte snoei aan het einde van de zomer, is meestal genoeg. Geef de haag regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Voeg elk voorjaar voeding toe aan de grond om de groei te ondersteunen.

Tips voor het onderhoud

Houd je haag goed in de gaten en let op ziektes en plagen. Behandel deze snel met de juiste middelen om verspreiding te voorkomen. Sommige soorten, zoals de Lonicera Nitida, zijn minder vatbaar voor ziektes. Dit maakt ze een betrouwbare keuze voor beginnende tuiniers.

Volg deze stappen en je creëert een prachtige, gezonde haag die je tuin verfraait en privacy biedt. Met wat toewijding en zorg geniet je jarenlang van je struikkamperfoelie haag.

Wist je dat?

Struikkamperfoelie bloeit lang en trekt veel vlinders aan, wat je tuin levendig maakt en een belangrijke bijdrage levert aan de biodiversiteit, met kleurrijke vlinders overal.

Struikkamperfoelie kopen

Je hebt besloten: de struikkamperfoelie wordt het pronkstuk van je tuin. Maar waar begin je? Eerst kies je de soort struikkamperfoelie die het beste bij jouw tuin past.

Soorten struikkamperfoelie beschikbaar

Verken eerst welke type struikkamperfoelie je het meest aanspreekt. De Lonicera Nitida bijvoorbeeld, doet het goed in veel tuinen dankzij zijn dichte groei en glanzende bladeren. De Lonicera Pileatia is lager en spreidt breed uit, ideaal voor plaatsing onder grote bomen. Voor een wildere look geeft de Lonicera Purpusii met zijn geurende bloemen, die zelfs in de winter bloeien, net dat beetje extra.

Waar te koop

Bezoek eens een kwekerij of tuincentrum bij jou in de buurt. Daar zie je de plant in het echt en krijg je persoonlijk advies van experts. Of kies voor het gemak van online plantenwinkels. Met een ruim assortiment aan struikkamperfoelies en de service van thuisbezorging, maak je je keuze in een handomdraai.

Wanneer de beste tijd is om te kopen

De ideale periode voor aanschaf van een struikkamperfoelie is vroeg in de lente of de herfst. Dan is het planten van haagplanten het meest effectief: de temperaturen zijn dan mild, wat zorgt voor een optimale wortelgroei.

Met de juiste keuze en aankoop van een struikkamperfoelie bij een betrouwbare leverancier, zorg je ervoor dat jouw tuin er het hele jaar door aantrekkelijk uitziet.

Is de struikkamperfoelie giftig?

Ja, sommige soorten struikkamperfoelie bevatten giftige stoffen. Als je deze plant in je tuin hebt, zorg er dan voor dat de bessen, die giftig kunnen zijn, niet gegeten worden door kinderen of huisdieren. Het eten van deze bessen kan leiden tot gezondheidsproblemen, variërend van maagklachten tot ernstigere problemen zoals hartkloppingen of ademhalingsproblemen.

Maar je hoeft je niet te laten afschrikken door deze risico’s. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan je de struikkamperfoelie nog steeds veilig in je tuin houden. Plaats de plant op een plek waar kinderen en huisdieren er niet bij kunnen. Kies anders voor een veiligere haagplant. Check regelmatig de plant en ruim gevallen bessen op. Zo voorkom je ongelukken.

Wist je dat?

De plant kan zowel in de zon als in de schaduw geplant worden, waardoor hij geschikt is voor verschillende plekken in je tuin en gemakkelijk te verzorgen is.

Je struikkamperfoelie onderhouden en verzorgen

Wil je jouw struikkamperfoelie gezond en aantrekkelijk houden? Goed nieuws! Met de juiste verzorging straalt je tuin het hele jaar door. In deze sectie leer je hoe je jouw struikkamperfoelie snoeit en stekt.

Je struikkamperfoelie snoeien

Snoeien is de sleutel tot een gezonde struikkamperfoelie. Het bevordert de groei en helpt de haag in vorm te blijven. Wacht tot net na de bloeiperiode, meestal in het late voorjaar, voordat je begint met snoeien. Zo krijgt je plant genoeg tijd om te herstellen.

Nu gaan we snoeien. Volg deze stappen:

 1. Pak je gereedschap: Zorg voor een scherpe, schone snoeischaar.
 2. Snoei in vorm: Start door dode of beschadigde takken te verwijderen. Knip terug tot het gezonde deel.
 3. Dun uit: Je plant heeft licht en lucht nodig. Haal een paar oudere takken weg om de plant te openen.
 4. Rond af: Geef de haag de vorm die je wilt, maar pas op dat je niet te veel wegsnoeit. Dit kan de groei belemmeren.

Herhaal deze stappen elk jaar om je haag mooi en gezond te houden.

Lees meer over je struikkamperfoelie snoeien

Struikkamperfoelie stekken

Wil je meer struikkamperfoelie in je tuin? Probeer het eens met stekken! De zomer is hiervoor de beste periode, want dan groeit je plant het meest.

En zo stek je struikkamperfoelie:

 1. Kies een tak: Zoek een gezonde, nieuwe tak en knip deze af. Ongeveer 15 centimeter is genoeg.
 2. Maak klaar: Haal de onderste bladeren weg en snijd net onder een knoop.
 3. Gebruik rootinghormoon: Dip het snijvlak in rootinghormoon. Dit stimuleert de wortelvorming.
 4. Plant de stek: Zet de stek in een pot met stekgrond. Houd de grond goed vochtig.
 5. Zorg goed voor de stek: Zet de pot op een warme plek met wat schaduw. Wacht tot de stekken wortels hebben.

Met wat geduld en zorg groeien je stekken uit tot nieuwe struikkamperfoelie planten. Klaar om over te zetten naar je tuin!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Nephrolepis. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat maakt struikkamperfoelie bijzonder?

Struikkamperfoelie blinkt uit met zijn weelderige, groenblijvende bladeren en prachtige bloemen. Deze sterke plant houdt van diverse klimaten en bodemsoorten. Dat maakt hem perfect voor tuinen in alle regio’s van ons land.

Wat is de beste standplaats voor de struikkamperfoelie

Zon of halfschaduw, struikkamperfoelie voelt zich er prima. De plant past zich gemakkelijk aan aan verschillende grondsoorten, dus je tuin is vast en zeker een goede plek voor deze plant.

Hoe houd je een struikkamperfoeliehaag mooi?

Snoei je struikkamperfoeliehaag regelmatig, vooral na de bloei. Dat stimuleert de groei en houdt de haag mooi. In de zomer is stekken een goed idee om nieuwe planten te kweken.

Zijn er risico’s verbonden aan struikkamperfoelie?

Let op, sommige soorten struikkamperfoelie dragen giftige bessen. Hou deze planten dus weg van kinderen en huisdieren. Controleer regelmatig op bessen.

Hoe kies je de ideale struikkamperfoelie voor je tuin?

De perfecte struikkamperfoelie voor jouw tuin hangt af van het klimaat, de bodem en de gewenste haaggrootte. Vraag advies aan een betrouwbare verkoper. Die helpt je graag de geschikte soorten voor jouw tuin te kiezen.