Struikkamperfoelie planten

Optimaliseer Je Tuin: Een Complete Gids voor het Planten en Verzorgen van Struikkamperfoelie

Zoek je een plant die je tuin opfleurt en aantrekkelijk maakt? Kies dan voor struikkamperfoelie (Lonicera). Dit is een prachtige struik die je tuin niet alleen kleur geeft met zijn bloemen, maar ook leven brengt door bijen en vlinders aan te trekken.

Wat je moet weten

 • Veelzijdigheid: De struikkamperfoelie is een echte blikvanger in jouw tuin. Met haar kleurrijke bloemen trekt ze bijen en vlinders aan. Een ideale keuze als je van leven in de tuin houdt.
 • Planttijd: De beste tijd om de struikkamperfoelie te planten? Dat is in het voorjaar of najaar. Dankzij de milde temperaturen en genoeg regenval voelt de plant zich dan op haar best.
 • Grondsoort en pH-waarde: Ga voor een goed doorlatende grond met een pH-waarde tussen 6.0 en 7.5. Zo weet je zeker dat jouw struikkamperfoelie goed groeit. Maak de bodem nog beter met wat compost.
 • Locatie en afstand: Zet jouw struikkamperfoelie op een plek met wat schaduw of volle zon. Zorg voor minstens 50 cm afstand tussen de planten. Zo krijgen ze genoeg ruimte om te groeien.
 • Onderhoud: Geef jouw struikkamperfoelie regelmatig water, leg wat mulch aan en knip haar jaarlijks bij. Zo blijft ze in topconditie en bloeit ze prachtig.
 • Jaarrond zorg: Houd je plant in de gaten voor ziekten en plagen. Snoei haar jaarlijks en geef haar in het vroege voorjaar wat mest. Zo geniet je het hele jaar door van een gezonde en bloeiende struikkamperfoelie.

Voorbereiding op het planten van een struikkamperfoelie

Wil je een struikkamperfoelie in je tuin planten? Volg dan deze eenvoudige stappen om ervoor te zorgen dat je struikkamperfoelie goed groeit.

De beste tijd om een struikkamperfoelie te planten

Het voorjaar of najaar is de ideale tijd om je struikkamperfoelie te planten. Deze seizoenen zorgen voor zachte temperaturen en veel regen, die de wortels helpen zich snel te vestigen. Laat de zomer aan je voorbijgaan, want dan is de grond te droog voor het planten.

De perfecte grond voor een struikkamperfoelie

Zorg voor een grondsoort die water goed doorlaat, maar toch vocht vasthoudt. Zandgrond vermengd met compost doet wonderen. Maak kleigrond beter door er organisch materiaal aan toe te voegen. Dit verbetert de afwatering. En let erop dat de pH-waarde van de grond tussen 6.0 en 7.5 is. Met een simpele pH-testkit controleer je gemakkelijk de zuurgraad van je grond.

Wat je nodig hebt voor het planten van een struikkamperfoelie

Gereedschap

 • Spade: Graaf met een spade een gat voor je struikkamperfoelie. Het gat moet twee keer zo breed en net zo diep zijn als de kluit van de plant.
 • Tuinslang of Gieter: Geef je plant direct na het planten water. Water is essentieel voor de groei van de wortels.
 • Snoeischaar: Knip met een snoeischaar beschadigde of te lange wortels af voordat je de plant in het gat zet.

Bodemvoorbereiding

 • Potgrond: Ga voor potgrond van topkwaliteit, liefst met organisch materiaal. Dit verbetert de afwatering.
 • Compost: Voeg compost toe aan de grond voor extra voeding en een betere structuur van de bodem.
 • pH-Meter: Test de pH-waarde van de grond. Een pH tussen 6,0 en 7,5 is perfect. Is de pH te laag, voeg dan kalk toe. Is de pH te hoog, gebruik dan zwavel.

Plantmateriaal

 • Struikkamperfoelie Planten: Kies struikkamperfoelies die er gezond uitzien en sterke wortels hebben. Vermijd planten met verkleurde bladeren of zichtbare ziektes.
 • Mulch: Gebruik mulch om vocht vast te houden en onkruid te voorkomen. Zorg dat de mulch niet direct tegen de stam van de plant komt om rotting te voorkomen.
 • Locatie: Kies een plek voor je struikkamperfoelie waar hij gedeeltelijk in de schaduw tot vol in de zon staat. Struikkamperfoelies groeien goed in verschillende lichtomstandigheden.
 • Afstand: Zorg voor minstens 50 cm ruimte tussen de planten. Zo geef je ze voldoende ruimte om te groeien.
 • Water geven: Geef je struikkamperfoelie regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Laat de bovenste laag van de grond tussen de gietbeurten door een beetje opdrogen.

Volg deze stappen en je struikkamperfoelie groeit prachtig. Je tuin krijgt een mooie kleur en komt tot leven.

Bereid de bodem voor

Wil je een bloeiende struikkamperfoelie in je tuin? Begin dan met een goede voorbereiding van de bodem. Zo geef je de plant de beste start en vergroot je de kans op succes.

Bewerk de grond voor je een struikkamperfoelie plant

Pak die tuinspade of tuinvork en maak de grond los. Graaf zo’n 30 tot 35 cm diep, dan krijgen de wortels alle ruimte. Zie je stenen, onkruid of oude wortels? Haal ze weg, ze kunnen de groei van je plant in de weg staan.

Verfijn daarna de grond. Breek grote kluiten en zorg voor goede drainage en luchtcirculatie. Heb je zand- of kleigrond? Verbeter het met compost of turf. Zo verhoog je het organische gehalte en maak je de bodemstructuur beter.

Verbeter de bodem voor een goede groei

Voeg compost toe aan de grond. Je verrijkt de bodem en helpt het water beter vast te houden. Strooi 5 tot 10 cm compost over het hele gebied en werk het goed door de bovenlaag van 20 tot 30 cm met een hark of spade.

Test de pH-waarde van je grond. Een simpele kit van het tuincentrum vertelt je of de grond tussen de 6.0 en 7.5 zit, ideaal voor de struikkamperfoelie. Is de grond te zuur, voeg dan kalk toe. Is het te basisch, gebruik dan zwavel.

Bescherm de grond met mulch. Houtsnippers of stro zijn prima. Ze helpen het water vast te houden, remmen onkruid af en houden de grondtemperatuur stabiel.

Plaats de plant correct

Graaf een gat, twee keer zo breed en diep als de kluit van je struikkamperfoelie. Zet de plant erin, zorg dat de kluit gelijk staat met de grond. Vul het gat op met aarde, druk het zachtjes aan en geef de plant flink water.

Met deze stappen zorg je voor de beste start van je struikkamperfoelie. Geniet van een tuin vol kleur en leven!

Stap voor stap een struikkamperfoelie planten

Wil je een struikkamperfoelie in je tuin? Volg deze eenvoudige stappen en het lukt je gegarandeerd.

Meet en lijn de plantlocatie van je struikkamperfoelie uit

Zoek een plekje in de zon of halfschaduw in je tuin. Neem een meetlint en markeer de plek waar je gaat planten. Gebruik stokjes of krijt om de juiste lijnen te zien. Let op, de grond moet goed water doorlaten.

Bepaal de juiste afstand tussen de struikkamperfoelieplanten

Laat ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte tussen de struikkamperfoelieplanten. Zo krijgen ze genoeg ruimte om te groeien zonder elkaar in de weg te zitten. Bekijk het plantetiket voor specifieke tips, want sommige soorten hebben andere behoeften.

Graaf de plantgaten

Graaf een gat dat twee keer zo breed is als de wortelkluit van de struikkamperfoelie. Maak de bodem los, zodat de wortels zich makkelijk verspreiden. Een beluchtingsvork of schoffel is hierbij handig.

Hoe diep moeten de struikkamperfoelieplanten geplant worden?

Plant de struikkamperfoelie zo diep dat de bovenkant van de wortelkluit gelijk is met de grond. Graaf niet te diep. Je wilt niet dat de wortels onder water staan bij regen.

Plant de struikkamperfoelie

Haal de struikkamperfoelie voorzichtig uit de pot. Zet hem in het gat. Vul het gat met een mengsel van tuinaarde en compost. Druk de aarde stevig aan, maar niet te hard. Geef de plant direct water. Zo bezinkt de grond rond de wortels en verdwijnen de luchtbellen. Leg een laag mulch rond de basis van de plant. Dit houdt vocht vast en voorkomt onkruid.

Zo zorg je voor je struikkamperfoelie na het planten

Water geven aan de struikkamperfoelie

Geef je pas geplante struikkamperfoelie direct en regelmatig water. In de eerste weken is dagelijks water geven aan te raden. Zorg dat de grond vochtig blijft, zonder te verdrinken. Regenwater is een prima keuze voor je plant. Tijdens droge perioden geef je extra water om uitdroging tegen te gaan.

Mulch aanbrengen bij de struikkamperfoelie

Leg een mulchlaag van ongeveer 5 tot 7 cm dik rond de basis van je struikkamperfoelie. Organische materialen zoals houtsnippers, stro of compost werken het beste. Mulch houdt de grond vochtig en gaat onkruid tegen. Let erop dat de mulch niet direct tegen de stam ligt, om schimmelvorming te voorkomen.

De struikkamperfoelie snoeien

Snoei je struikkamperfoelie elk jaar om de groei en bloei te stimuleren. Doe dit het liefst in het vroege voorjaar. Gebruik een scherpe snoeischaar en verwijder dode, zieke of beschadigde takken. Verbeter de luchtcirculatie en zorg voor meer licht in de struik door een paar oude takken weg te snoeien.

Jaarlijks onderhoud van een struikkamperfoelie

Om je struikkamperfoelie gezond en mooi te houden, is jaarlijks onderhoud nodig. Volg deze simpele stappen en zie het resultaat.

Snoeitips voor een struikkamperfoelie

Pak je snoeischaar en ga in de late winter of vroege voorjaar aan de slag met je struikkamperfoelie. Begin met het wegknippen van zwakke of dode takken. Daarna mag je de oude, verhoute takken wegknippen om nieuwe groei te stimuleren. Zorg voor een schone snede met een scherpe snoeischaar. Snoei maar een derde van de plant per jaar om stress te vermijden. Houd tijdens het snoeien de vorm van de struik in de gaten. Ga voor een natuurlijke, open vorm die lucht en licht doorlaat.

Een struikkamperfoelie voeden en bemesten

Geef je struikkamperfoelie in het vroege voorjaar wat universele meststof. Ga voor een meststof met een evenwichtige NPK-waarde, bijvoorbeeld 10-10-10. Verdeel de meststof gelijkmatig rond de basis van de struik. Werk de meststof een beetje in de grond met een hark. Geef daarna flink water, zodat de voedingsstoffen goed worden opgenomen. In de zomermaanden geef je de struik nog een extra portie meststof voor meer energie.

Herken en behandel ziekten en plagen

Check je struikkamperfoelie regelmatig op ziekten en plagen. Let op verkleurde bladeren, gaatjes in de bladeren, en spinnenwebben. Bij een lichte plaag gebruik je organische insecticiden. Is de plaag heftiger, dan knip je de aangetaste delen van de plant weg om verspreiding tegen te gaan. Zorg voor voldoende lucht rond de struik om schimmels te voorkomen. Geef niet te veel water om wortelrot te vermijden. Is de plaag uitgebreid, dan kan neemolie of insectenzeep helpen. Houd de gezondheid van je struikkamperfoelie het hele seizoen in de gaten.

Volg deze onderhoudstips en geniet langer van je prachtige struikkamperfoelie, die je tuin verfraait.

Frequently Asked Questions

Wat zijn de voordelen van struikkamperfoelie?

Met struikkamperfoelie haal je een explosie van kleur in je tuin. De bloemen zijn een feest voor vlinders en bijen. Deze plant maakt van jouw tuin een levend kunstwerk.

Wanneer is de beste tijd om struikkamperfoelie te planten?

Plant je struikkamperfoelie in het voorjaar of najaar. De zachte temperaturen en regen helpen de wortels zich goed vestigen.

Welke grondsoort is ideaal voor struikkamperfoelie?

Struikkamperfoelie houdt van een goed doorlatende grond die vocht vasthoudt. Zorg voor een pH-waarde tussen 6.0 en 7.5. Voeg, als het nodig is, wat organisch materiaal toe om de drainage te verbeteren.

Hoe zorg ik voor de juiste pH-waarde van de grond?

Met een pH-testkit controleer je de pH-waarde van de grond. Is de pH-waarde te laag of te hoog? Met compost pas je deze eenvoudig aan.

Hoe ver moeten struikkamperfoelieplanten uit elkaar worden geplaatst?

Zorg voor genoeg groeiruimte. Plant je struikkamperfoelieplanten op een afstand van ongeveer 1 meter van elkaar.

Hoe vaak moet ik struikkamperfoelie water geven?

Laat je struikkamperfoelie niet uitdrogen, vooral niet tijdens droge periodes. Houd de grond vochtig, maar zorg dat er geen water blijft staan.

Wanneer moet ik struikkamperfoelie snoeien?

Snoei je struikkamperfoelie in de late winter of het vroege voorjaar. Weg met de zwakke of dode takken! Knip oude takken weg om nieuwe groei te stimuleren.

Welke meststof is geschikt voor struikkamperfoelie?

Voed je struikkamperfoelie in het vroege voorjaar met een universele meststof. Zo stimuleer je een gezonde groei en bloei het hele jaar door.

Hoe voorkom ik ziekten en plagen in struikkamperfoelie?

Houd je plant in de gaten voor ziekten en plagen. Gebruik bij problemen organische insecticiden en zorg voor goede ventilatie rond de plant.

Waarom is het gebruik van mulch belangrijk voor struikkamperfoelie?

Mulch is een echte game-changer. Het houdt vocht vast, gaat onkruid tegen en reguleert de temperatuur van de grond. Breng een laag mulch aan rondom de struikkamperfoelie voor optimale groei.