Olijfwilg

Zoek je een winterharde haag die het hele jaar door groen blijft? De olijfwilg is de perfecte keuze! Deze plant is bestand tegen koude en wind en biedt continu privacy en beschutting. Met zijn zilverachtige bladeren geeft hij je tuin een unieke uitstraling. In dit artikel ontdek je waarom de olijfwilg ideaal is als haagplant en krijg je praktische verzorgingstips. Lees verder en leer hoe je met een olijfwilghaag je tuin groener kunt maken en kunt beschermen.

De olijfwilg als haagplant in een Nederlandse tuin

Plantnaam: Elaeagnus x ebbingei

Nederlandse naam: Olijfwilg

Olijfwilg heeft smalle, zilvergroene bladeren die het hele jaar door blijven. Hij groeit snel en vormt een dichte, wintergroene haag die privacy biedt. Deze haagplant is onderhoudsarm en droogtebestendig, ideaal voor zonnige, droge locatie

 • Maximale hoogte: 3-5 m
 • Winterhard: Ja
 • Bladverliezend: Nee
 • Bloeit: Ja
 • Bloeiperiode: September-oktober
 • Bloeikleur: Wit
 • Standplaats: Zon tot halfschaduw
 • Grondsoort: Droge tot vochtige, goed doorlatende grond
 • Snoeiperiode: Maart-april
 • Aantal per m2: 3
 • Giftig: Nee

Olijfwilg kenmerken

De Olijfwilg, of Elaeagnus ebbingei, is een echte aanwinst voor je tuin. Deze plant combineert schoonheid met praktisch gemak. Ontdek hieronder waarom de Olijfwilg jouw tuin kan verrijken.

Bladeigenschappen

Kijk eens naar de bladeren van de Olijfwilg. Ze zijn leerachtig en donkergroen, met een grijze tot witte ondertoon. In het zonlicht krijgen ze een glinsterend zilveren effect. Dat maakt deze haagplant echt een blikvanger!

Groei en onderhoud

De Olijfwilg groeit snel. Binnen enkele jaren heb je een dichte haag die je tuin omtovert in een privéoase. En het beste? Het onderhoud is simpel! De plant is bestand tegen droogte en heeft weinig snoei nodig. Een keer snoeien in het voorjaar volstaat om de vorm te behouden.

Weerbestendigheid

De Olijfwilg is een echte overlever. Hij trotseert wind, zout en kou. Ideaal dus voor tuinen in kustgebieden of in koude klimaten.

Bloei en geur

In de herfst verrast de Olijfwilg je met kleine, onopvallende bloemen. Ze verspreiden een zoete, aangename geur. Die subtiele bloei verhoogt de sierwaarde van de haag en lokt nuttige insecten zoals bijen naar je tuin. Goed voor de biodiversiteit!

Met zijn mix van esthetische schoonheid en praktische voordelen, is de Olijfwilg de perfecte keuze voor jouw tuinontwerp.

Wist je dat?

de olijfwilg zilverachtige bladeren heeft die prachtig contrasteren met andere planten? Dit geeft je tuin een bijzondere uitstraling die opvalt.

Olijfwilg soorten

Je bent nu bekend met de basis van de olijfwilg, dus laten we het nu hebben over de verschillende soorten van deze prachtige haagplant. De olijfwilg, ook wel de Elaeagnus ebbingei genoemd, kent verschillende variëteiten met elk hun unieke kenmerken. De meest voorkomende zijn de Elaeagnus ebbingei ‘Compacta’, Elaeagnus ebbingei ‘Limelight’ en Elaeagnus ebbingei ‘Gilt Edge’.

Elaeagnus ebbingei ‘Compacta’

De Elaeagnus ebbingei ‘Compacta’ valt op door zijn compactere groei. Deze soort is perfect voor kleinere ruimtes of lagere heggen. Zijn donkergroene bladeren hebben een zilverachtige onderkant, die prachtig glinstert in het zonlicht.

Elaeagnus ebbingei ‘Limelight’

Kijk naar de Elaeagnus ebbingei ‘Limelight’. Deze soort heeft bonte bladeren die oplichten in een lichtgele tot crèmewitte kleur. Deze kleurvariatie geeft een speels effect en verlicht tuinen die veel in de schaduw liggen.

Elaeagnus ebbingei ‘Gilt Edge

En dan hebben we nog de Elaeagnus ebbingei ‘Gilt Edge’. Deze soort heeft groene bladeren met opvallende geelgouden randen. Deze variëteit voegt kleur toe aan elke tuin en blijft het hele jaar door mooi.

Al deze variëteiten delen de sterke eigenschappen van de olijfwilg. Ze zijn bestand tegen wind, zout en kou. Ze vragen weinig onderhoud en groeien snel. Ze bieden je privacy en dempen geluid. De bloei is subtiel, maar trekt nuttige insecten aan en bevordert de biodiversiteit.

Denk goed na over wat jouw tuin nodig heeft bij het kiezen van een olijfwilg variëteit. Deze soorten bieden niet alleen praktische voordelen, maar ook visuele veelzijdigheid die elke tuin kan verrijken. Maak de keuze die het beste past bij jouw tuin!

Het gebruik van de olijfwilg als haag

De olijfwilg, ook bekend als Elaeagnus ebbingei, is een haagplant die zowel mooi als praktisch is in allerlei tuinen. In dit artikel belichten we de belangrijkste plus- en minpunten van het inzetten van deze unieke plant als haag.

Voordelen en nadelen van de olijfwilg als haag

Pluspunten:

 1. Snelgroeiend: De olijfwilg groeit in een rap tempo. Hierdoor ontstaat er snel een dichte haag die je tuin afschermt van pottenkijkers.
 2. Weerbestendig: Deze haagplant kan alles aan. Wind, zout en kou, niets is te veel voor de olijfwilg.
 3. Makkelijk in onderhoud: Heb je niet veel tijd voor tuinonderhoud? Geen zorgen. De olijfwilg vraagt weinig zorg, eenmaal gevestigd.
 4. Mooi uiterlijk: De olijfwilg is een lust voor het oog met zijn glanzende, donkergroene en zilveren bladeren. Een mooi zicht, het hele jaar door.
 5. Geluidwerend: De dichte structuur van de haag werkt isolerend tegen geluid. Ideaal voor tuinen in drukke stadsgebieden.
 6. Eco-vriendelijk: Deze plant lokt nuttige insecten aan, vooral tijdens de bloeiperiode in de herfst. Dat is goed voor de biodiversiteit in je tuin.

Minpunten:

 1. Ruimtebehoefte: De olijfwilg heeft ruimte nodig om te groeien en een dichte haag te vormen. Dat is minder geschikt voor kleinere tuinen.
 2. Ziektegevoelig: De olijfwilg is over het algemeen sterk, maar kan vatbaar zijn voor bepaalde ziektes zoals olijfvlekkenziekte, met name in vochtige klimaten.
 3. Snoei nodig: Om een nette en dichte haag te behouden, moet je de olijfwilg jaarlijks snoeien. Dat kan een nadeel zijn als je niet van snoeien houdt.

Met deze kenmerken van de olijfwilg in gedachten, kun je beter beoordelen of deze plant past bij jouw tuinbehoeften.

Wist je dat?

De olijfwilg is zeer droogtetolerant en kan goed overleven in arme grond, wat hem geschikt maakt voor droge en schrale plekken in je tuin waar andere planten moeite hebben.

Olijfwilg aanschaffen

Je wilt een olijfwilg kopen, een sterke en onderhoudsarme plant. Maar hoe kies je de beste? Hier zijn enkele belangrijke punten waar je op let.

 1. De juiste leverancier kiezen: Ga voor een gespecialiseerde kwekerij met een goede reputatie. Deze experts weten alles over de olijfwilg en geven je waardevol advies over de verzorging.
 2. Gezondheid van de plant: Let erop dat de plant vrij is van ziektes en plagen. Een gezonde plant herken je aan zijn sterke wortels en heldergroene, onbeschadigde bladeren.
 3. Grootte en prijs van de plant: Kijk rond en vergelijk prijzen en groottes bij verschillende aanbieders. Grotere planten maken meteen indruk, maar kosten vaak meer.
 4. Service na aankoop: Een goede kwekerij helpt je ook na de aankoop met garantie en advies. Dit is vooral handig als je net begint met tuinieren of specifieke vragen hebt over de verzorging van je olijfwilg.

Met deze tips in je achterhoofd, koop je de beste olijfwilgen voor je tuin. Zo zorg je ervoor dat je planten niet alleen nu, maar ook in de toekomst gezond blijven en goed groeien.

Olijfwilg ziektes

De olijfwilg is een sterke plant, maar helaas niet immuun voor ziektes. Twee veelvoorkomende kwalen kunnen je geliefde haagplant bedreigen. Hier lees je er meer over:

 1. Schimmelziekten: Zie je een witte, poederachtige laag op de bladeren tijdens natte periodes? Dat is mogelijk meeldauw, een schimmelziekte die de groei en vitaliteit van je plant vermindert. Zorg voor goede luchtcirculatie rondom de plant en vermijd overmatige vochtigheid op de bladeren. Zo help je schimmelziekten voorkomen.
 2. Bladvlekkenziekte: Zijn er kleine, donkere plekken op de bladeren van je olijfwilg? Dat duidt mogelijk op bladvlekkenziekte. Deze plekken kunnen zich uitbreiden en de bladeren doen afsterven. Haal besmette bladeren meteen weg en zorg voor voldoende ruimte tussen de planten. Goede ventilatie helpt dit voorkomen.

Sproei fungiciden voor effectieve behandelingen. Twijfel je? Vraag dan altijd advies aan een professional. Zo zorg je ervoor dat je olijfwilg haag gezond en mooi blijft.

Wist je dat?

De plant bloeit in het voorjaar met kleine, geurige bloemen die bijen aantrekken en zorgen voor een heerlijke geur in je tuin, wat een zintuiglijke ervaring toevoegt.

Wil je een olijfwilg aanplanten? Zo doe je dat

Wil je een prachtige olijfwilg haag in je tuin? Begin dan met het zoeken naar de perfecte plek en maak de grond klaar voor de aanplant. Olijfwilgen houden van zon en een bodem waar het water goed doorheen kan. Volg mijn simpele stappen en geniet van de groei van je nieuwe haag.

1. Locatie en bodemvoorbereiding

Zoek een plek in je tuin waar de zon minstens zes uur per dag schijnt. Maak de grond doorlatend. Voeg zo nodig zand of compost toe. Dit zorgt voor een betere groei en helpt wortelrot te voorkomen.

2. Plantgat graven

Graaf een gat. Zorg dat het twee keer zo breed is als de kluit van de olijfwilg en even diep. Dit geeft de wortels de kans om zich goed te spreiden en stevig te vestigen.

3. Planten plaatsen

Zet de olijfwilg in het gat. Let erop dat de bovenkant van de kluit gelijk is aan de grond. Vul het gat deels met de uitgegraven aarde. Druk het goed aan en geef de plant dan flink water. Zo verwijder je luchtzakken rond de wortels.

4. Water geven

Geef je plant regelmatig water, vooral in de eerste periode na het planten. Laat de grond tussen de gietbeurten door wel drogen. Te veel vocht is niet goed voor de plant en kan ziektes veroorzaken.

5. Mulchen

Leg een laag mulch rond de basis van de plant. Mulch helpt de bodemvochtigheid te behouden, onderdrukt onkruidgroei en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen.

Volg deze stappen en je legt een sterke basis voor je olijfwilg haag. Je zult zien dat de plant goed groeit en bloeit.

Lees meer over je olijfwilg planten

Is de Olijfwilg giftig?

Je hebt ongetwijfeld gehoord van de Olijfwilg, de plant die bekend staat om zijn elegante bladeren en sterke groei. Misschien heb je je wel eens afgevraagd of deze plant giftig is. Goed nieuws! Uit onderzoek blijkt dat de Olijfwilg volkomen veilig is voor mensen. Dat maakt deze plant een uitstekende keuze voor tuinen waar kinderen en huisdieren, zoals honden en katten, vrij rondlopen.

Deze veiligheid verklaart een deel van de populariteit van de Olijfwilg. Je kunt hem overal in de tuin plaatsen, zelfs dichtbij speelplaatsen of dierenverblijven. Zonder zorgen kun je genieten van een groene, natuurlijke omgeving. De Olijfwilg stelt je in staat om het groene paradijs te creëren dat je altijd al wilde, zonder dat je je ooit zorgen hoeft te maken over de gezondheid van jouw gezin of huisdieren. De plant is bovendien sterk en groeit snel, ideaal voor een haag of als solitaire blikvanger.

Is de Olijfwilg winterhard?

Ja, de Olijfwilg staat bekend om zijn sterke winterhardheid. Deze snelgroeiende, weerbestendige plant doorstaat de Nederlandse winters. Hij verdraagt kou tot ongeveer -20°C. Dat hangt wel af van de lokale weersomstandigheden en hoe goed je hem beschermt.

Let op: bij strenge en langdurige vorst verliest de Olijfwilg soms wat bladeren. Maar geen zorgen, in het voorjaar herstelt hij zich meestal volledig. Het is wel belangrijk dat je hem plant op een beschutte plek, buiten de harde wind. Kies een plek die overdag zonlicht krijgt. Dat versterkt zijn weerstand tegen vorst.

Wil je de Olijfwilg extra beschermen bij hevige kou? Bedek dan de voet van de plant met mulch. Zo blijven de wortels warm en houden ze vocht vast. Dat is essentieel voor hun overleving in koude periodes.

De olijfwilg onderhouden en verzorgen

De olijfwilg (Elaeagnus angustifolia) is een veelzijdige en robuuste plant die relatief weinig onderhoud vereist. Met de juiste zorg kan deze struik of kleine boom jarenlang een sieraad zijn in uw tuin. Hier volgen enkele belangrijke aspecten van het onderhoud.

Olijfwilg stekken

Het stekken van de olijfwilg is een effectieve manier om nieuwe planten te kweken. Neem in de late zomer of vroege herfst halfrijpe stekken van ongeveer 10-15 cm lang. Verwijder de onderste bladeren en dip het uiteinde in bewortelhormoon voordat u het in een pot met goed drainerende grond plaatst. Houd de grond vochtig en plaats de pot op een beschutte, lichte plek tot de wortels zich ontwikkelen.

Olijfwilg snoeien

Snoeien is belangrijk om de vorm van de olijfwilg te behouden en de groei te stimuleren. De beste tijd om te snoeien is laat in de winter of vroeg in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode, beschadigde of kruisende takken en snoei om de gewenste vorm te behouden. De olijfwilg verdraagt zware snoei goed, dus wees niet bang om flink te snoeien als dat nodig is.

Lees meer over je olijfwilg snoeien

Olijfwilg water geven

Wat betreft watergeven is de olijfwilg vrij droogtebestendig zodra hij gevestigd is. In het eerste jaar na aanplant heeft de struik regelmatige bewatering nodig om een sterk wortelstelsel te ontwikkelen. Daarna kan de frequentie worden verminderd. Geef water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, maar vermijd overmatig natte omstandigheden, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Olijfwilg als haagplant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet je een olijfwilg haag snoeien?

Voor een informele haag is één snoeibeurt per jaar voldoende. Wil je een strakker resultaat? Snoei dan tweemaal per jaar, in maart en augustus/september. Je kunt gerust flink snoeien, want de olijfwilg kan er goed tegen.

Kun je een olijfwilg haag in kustgebieden planten?

Zeker! Je kunt de olijfwilg uitstekend in kustgebieden planten. Hij is bestand tegen wind en zout, waardoor je hem prima kunt gebruiken in je tuin aan de kust.

Hoe snel groeit je olijfwilg haag?

Wees geduldig met je olijfwilg haag. Hij groeit relatief langzaam, ongeveer 20 tot 40 centimeter per jaar. Het kan dus enkele jaren duren voordat je haag helemaal dicht is.

Waar kun je je olijfwilg haag het beste planten?

Plant je olijfwilg haag bij voorkeur op een zonnige plek. Hij kan goed tegen wind, maar zal minder goed gedijen in de schaduw. Kies dus een zonnige standplaats voor het beste resultaat.

Hoe verzorg je een pas geplante olijfwilg haag?

Geef je nieuwe haag regelmatig water, vooral in het eerste jaar en tijdens droge periodes. Bemest eenmaal per jaar, bij voorkeur tussen april en september. Verder is de olijfwilg niet veeleisend, dus je hoeft je geen zorgen te maken over ingewikkelde verzorging.