Olijfwilg planten

Ontdek hoe je een olijfwilg plant en verzorgt: stapsgewijze gids voor een gezonde groei

Zoek je een struik die jouw tuin een mediterraan tintje geeft? Kies dan voor de olijfwilg. Een sterke plant die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook eenvoudig in onderhoud.

In dit artikel leer je alles over de olijfwilg. Niet alleen hoe je hem verzorgt, maar ook de beste plek in jouw tuin om hem te planten. Of je nu een ervaren tuinier bent of pas net begint, je vindt hier handige tips om jouw tuin te laten stralen met deze unieke struik.

Belangrijkste punten

 • Veelzijdigheid en Uiterlijk: Geef jouw tuin een mediterraan tintje met de olijfwilg. Deze struik is op vele manieren te gebruiken.
 • Winterhard en Onderhoudsvriendelijk: De olijfwilg is niet alleen winterhard, maar ook gemakkelijk te verzorgen. Ideaal voor zowel ervaren als beginnende tuiniers.
 • Stekken in de Late Zomer: Ga voor stekken in de late zomer of vroege herfst (augustus-september). De kans op succes is dan het grootst.
 • Stap-voor-stap Verzorging: Zorg voor de beste start door gezonde takken te selecteren, stekpoeder te gebruiken en de grond vochtig te houden. Volg deze stappen nauwgezet.
 • Optimale Plantlocatie en Zorg: Kies een lichte, warme plek zonder direct zonlicht. Houd de grond steeds vochtig voor optimale groeikansen.
 • Transplantatieperiode en Nazorg: Heb je na ongeveer 6-8 weken goed gewortelde stekken? Verplaats ze dan naar hun uiteindelijke plek. Zorg voor een goede voorbereiding en nazorg.

Voorbereiding

Wil je de olijfwilg planten of stekken? Een goede voorbereiding helpt je om de mooiste resultaten te behalen en de olijfwilg een sterke start te geven.

Benodigde materialen

Om succesvol te planten of te stekken, heb je deze materialen nodig:

 • Scherpe snoeischaar: Om gezonde takken te knippen.
 • Stekpoeder (bewortelingshormoon): Dit vergroot de kans op wortelgroei.
 • Potgrond: Voor een voedingsrijke start van je olijfwilg.
 • Kleine potjes: Perfect voor de eerste beworteling van stekken.
 • Plastic zakjes: Deze houden vocht vast rondom de stek.
 • Sproeiflacon: Om de stekken vochtig te houden.

Wat is de beste tijd om olijfwilg te stekken?

Stek de olijfwilg in de late zomer of vroege herfst (augustus-september). Dit is de tijd dat de plant actief groeit en je stekken de grootste kans van slagen hebben. Volg deze stappen:

 1. Kies gezonde takken: Zoek takken van zo’n 10-15 cm lang zonder tekenen van ziekte.
 2. Snijd schuin af: Snijd schuin net onder een bladknoop (waar een blad aan de tak zit).
 3. Stekpoeder aanbrengen: Dip het afgesneden uiteinde in stekpoeder. Dit stimuleert de wortelgroei.
 4. Plant in potgrond: Zet de stek meteen in een potje met vochtige potgrond.
 5. Bedek met plastic zakje: Zet een plastic zakje over het potje. Dit creëert een vochtig microklimaat.
 6. Houd vochtig: Spray regelmatig water om de grond vochtig te houden. Maar let op, maak het niet te nat.

Met deze stappen geef je je olijfwilg stekken de beste kans om uit te groeien tot sterke en gezonde planten.

Stekken van de olijfwilg selecteren en snoeien

Jij wilt de beste groei voor je olijfwilg. Volg deze stappen zorgvuldig. Voor je het weet, geniet je van prachtige, nieuwe planten in je tuin.

Kies een geschikte moederplant

Begin bij een gezonde, volwassen olijfwilg. Let goed op! Zie je ziekte of plagen? Kies dan een andere plant. Ga voor een oersterke plant met stevige takken en glanzende bladeren.

Snijd stekken van de olijfwilg op de juiste manier

Gebruik een scherpe snoeischaar en maak een schone snede. Zo voorkom je schade aan de moederplant en de stek. Kies voor scheuten van ongeveer 10-15 cm lang. Haal de onderste bladeren eraf. Zorg dat ongeveer twee derde van de stek kaal is.

Gebruik stekpoeder op de snijpunten. Dat zet de wortelgroei in gang. Plant de stekken daarna meteen in vochtige potgrond. Druk de grond rond de stek zachtjes aan. Zorg dat de grond een beetje vochtig blijft. Maar pas op, niet te nat! Zet de pot op een zonnige plek, maar niet in direct zonlicht.

Doe dit en binnen een paar weken zie je de eerste tekenen van groei. Geniet van het resultaat van je harde werk!

Voorbereiden van je olijfwilgstekken

Start met goed gereedschap en de juiste materialen. Kies een sterke moederplant en snijd met een scherpe snoeischaar de stekken af. Volg nu de volgende stappen voor de beste voorbereiding.

Haal overbodige bladeren weg

Verwijder alle bladeren van de onderste helft van je stek. Laat een paar bladeren aan de bovenkant zitten, want die zorgen voor fotosynthese. Zo zorg je dat de plant zijn energie steekt in het maken van wortels, niet in bladgroei. Kijk goed of er geen bloemen of knoppen aan de stek zitten. Zo voorkom je dat de stek energie verspilt aan bloei.

Probeer bewortelingshormoon

Dip de uiteinden van de stekken in bewortelingshormoon. Dit poeder helpt bij het groeien van de wortels. Schud het overtollige poeder er rustig af voordat je de stekken in de grond zet. Bewortelingshormoon is niet nodig, maar het helpt je wel, vooral als je net begint.

Maak gaatjes in vochtige potgrond en zet daar de stekken in. Druk de grond zachtjes aan om de stekken stevig te zetten. Zet de pot op een lichte, warme plek, maar niet in direct zonlicht. Houd de grond vochtig. Binnen een paar weken zie je de eerste wortels verschijnen.

Planten van olijfwilgstekken

Voorbereiden van potten of grond voor het planten

Zorg dat je eerst de pot of grond klaarmaakt. Neem een pot met afvoergaten om overtollig water kwijt te raken. Vul de pot met een mix van potgrond en zand; de olijfwilg is namelijk dol op grond die water goed doorlaat. Ga je in de volle grond planten? Zorg dan dat de aarde goed los is. Verbeter de structuur met compost of zand als dat nodig is.

Het planten van de olijfwilgstekken

Maak een plantgat in de potgrond of in het tuinbed. Plaats de stek voorzichtig in het gat, zodat de onderste blaadjes net boven de grond uitsteken. Duw de grond zachtjes aan rondom de stek, zodat hij stevig staat. Geef meteen water om de grond vochtig te maken. Zet de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

De optimale plek voor olijfwilgstekken voor de beste groei

Zoek een plek met voldoende licht voor je nieuwe stekken. Halfschaduw is ideaal, dat beschermt de stek tegen te veel zon. Zorg voor een constante temperatuur en voorkom koude tocht. Houd de grond mooi vochtig, maar pas op voor wateroverlast. Gebruik een spuitfles voor het bevochtigen. Na een paar weken zie je de eerste nieuwe groei.

Met deze voorbereidingen en zorg, draag jij bij aan een gezonde groei van je olijfwilgstekken.

Olijfwilgstekken verzorgen

Om je olijfwilgstekken te zien bloeien, is een goede verzorging noodzakelijk. Volg deze simpele stappen en kijk hoe je stekken floreren.

Water geven aan olijfwilgstekken

Zorg dat de grond waarin je stekken geplant zijn altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Steek dagelijks je vinger zo’n 2 cm in de grond. Is de grond droog? Geef dan water. Pak een gieter met een fijne broes zodat de stekken niet beschadigen. Geef je stekken water in de vroege ochtend of late avond, niet in de volle zon.

Optimale licht en temperatuur voor sterke wortels

Zet je olijfwilgstekken op een plek met veel licht, maar zonder direct zonlicht. Een vensterbank aan de noord- of oostkant is ideaal. Houd de temperatuur constant tussen de 18-24°C. Is je kamer temperatuur wisselvallig? Gebruik dan een warmtemat. Bescherm je stekken tegen tocht en kou, dit belemmert de groei.

Olijfwilgstekken regelmatig controleren en verzorgen

Controleer je stekken elke week op ziektes of plagen. Zie je verkleurde bladeren of kleine insecten? Verwijder deze delen dan direct. Zie je ongedierte? Gebruik dan een natuurlijke insectenspray. Zorg voor voldoende luchtcirculatie tussen de planten. Voed je stekken maandelijks met vloeibare plantenvoeding voor een gezonde groei.

Overplanten naar de definitieve locatie

Olijfwilgstekken staan bekend om hun snelle groei. Zodra de wortels zich ontwikkelen, is het tijd om ze te verplanten naar de plek waar ze mogen blijven. Hier zijn de stappen die je moet volgen voor een succesvolle verplanting.

Wanneer kun je olijfwilgstekken overplanten?

Heb geduld en wacht tot de stekken goed geworteld zijn. Dit proces neemt ongeveer 6-8 weken in beslag. Check of de wortels stevig en wit zijn. De beste tijd om de stekken te verplanten is in de lente of vroege herfst. Deze periodes hebben milde temperaturen en voldoende vochtigheid, wat ideaal is voor de planten.

De nieuwe plantlocatie voorbereiden

Selecteer een plek die zonnig is en waar de grond goed doorlaatbaar is. Olijfwilgen smullen van veel zonlicht. Graaf een gat dat twee keer zo breed is als de wortelkluit van de stek. Voeg organisch materiaal zoals compost toe voor extra voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de grond los en vochtig is. Dat stimuleert de wortelgroei.

Geef de geplante olijfwilgstekken nazorg

Direct na het planten, geef de stekken water. Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt. Volwassen olijfwilgen kunnen goed tegen droogte, maar jonge stekken hebben regelmatig water nodig.

Gebruik mulch: Leg een laag mulch rond de basis van de plant. Dit helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei tegen te gaan.

Bescherm de nieuwe plant tegen harde wind of vorst met een tuinzeil of -doek. Dit helpt de jonge planten om te wennen aan hun nieuwe omgeving.

Door deze stappen te volgen geef jij je olijfwilgen de beste kans op een sterke, gezonde groei.

Frequently Asked Questions

Wat is een olijfwilg?

Een olijfwilg, ook bekend als Elaeagnus, is een struik die je tuin een mediterraan gevoel geeft. Makkelijk te verzorgen en veelzijdig, het is een prachtige aanvulling op elke tuin.

Wanneer is de beste tijd om olijfwilg te stekken?

Stek je olijfwilg in de late zomer of vroege herfst voor de beste resultaten.

Welke materialen heb ik nodig voor het stekken van olijfwilg?

Om te beginnen met stekken, zorg je voor een scherpe snoeischaar, stekpoeder en vochtige potgrond.

Hoe selecteer ik een gezonde moederplant voor stekken?

Zoek voor het stekken een sterke, gezonde moederplant uit. Vermijd planten met zieke takken.

Hoe bereid ik olijfwilgstekken voor het planten voor?

Maak de stek klaar voor het planten door de bladeren te verwijderen, de wond in bewortelingshormoon te dopen en deze in vochtige potgrond te planten.

Waar moet ik op letten bij het planten van olijfwilgstekken?

Of je nu plant in potten of direct in de grond, zorg voor de juiste lichtomstandigheden, temperatuur en vochtigheid.

Hoe verzorg ik olijfwilgstekken na het planten?

Na het planten, geef je de stekken regelmatig water, zorg je voor voldoende licht en temperatuur, en controleer je voor ziektes en plagen.

Wanneer kan ik olijfwilgstekken overplanten naar hun definitieve locatie?

Zodra je merkt dat de stekken sterke wortels hebben – meestal binnen enkele weken – ben je klaar om ze te verplaatsen naar hun definitieve locatie.

Hoe zorg ik voor de nieuwe plantlocatie van olijfwilgstekken?

Zorg voor voldoende water, gebruik mulch om vocht vast te houden en bescherm de planten tegen wind en vorst.

Wat zijn de voordelen van een olijfwilg in de tuin?

Een olijfwilg voegt niet alleen schoonheid toe aan je tuin, maar is ook onderhoudsarm en kan helpen de biodiversiteit in je tuin te verhogen.