Laurierkers

Wil je een haag die het hele jaar door privacy en bescherming biedt? Kies voor laurierkers! Deze snelgroeiende plant heeft een dicht, wintergroen bladerdek en kan goed tegen snoeien, waardoor je hem gemakkelijk in de gewenste vorm houdt.

In dit artikel ontdek je waarom laurierkers ideaal is als haagplant en krijg je praktische tips voor de verzorging. Lees verder en leer hoe je met een laurierkershaag je tuin effectief kunt afschermen

De Laurierkers als haagplant in een Nederlandse tuin

Plantnaam: Prunus laurocerasus

Nederlandse naam: Laurierkers

Laurierkers heeft grote, glanzende groene bladeren die het hele jaar door blijven. Hij groeit snel en vormt een dichte haag die privacy biedt en wind beschutting. Deze haagplant is gemakkelijk te onderhouden en produceert in het voorjaar geurige witte bloemen.

 • Maximale hoogte: 4-8 m
 • Winterhard: Ja
 • Bladverliezend: Nee
 • Bloeit: Ja
 • Bloeiperiode: April-mei
 • Bloeikleur: Wit
 • Standplaats: Zon tot schaduw
 • Grondsoort: Vochtige, goed doorlatende grond
 • Snoeiperiode: Na de bloei
 • Aantal per m2: 2
 • Giftig: Ja

Eigenschappen

Maak kennis met de laurierkers. Deze haagplant, ook wel Prunus laurocerasus genoemd, heeft unieke eigenschappen die je tuin verfraaien. Hier lees je over de belangrijkste kenmerken die de laurierkers tot een topkeuze voor jouw tuin maken.

Groenblijvende bladeren

De laurierkers is een groenblijvende plant met glanzende, donkergroene bladeren. Die blijven het hele jaar aan de plant. Ook in de winter geniet je dus van een groene tuin. De bladeren voelen leerachtig aan en hebben een ovale vorm. Dit geeft de laurierkers een rijke, dichte uitstraling.

Snelle groei

De laurierkers groeit snel. Afhankelijk van de omstandigheden, groeit deze haagplant tot wel 40-60 centimeter per jaar. Wil je snel een volle, dichte haag? Dan is de laurierkers de juiste keuze. Ideaal als je snel meer privacy in je tuin wil.

Aanpasbaar aan diverse grondsoorten

Wat de laurierkers extra bijzonder maakt, is zijn aanpassingsvermogen. De plant groeit het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond. Maar ook zware kleigrond of lichte zandgrond is geen probleem. Dat maakt de laurierkers flexibel en geschikt voor verschillende bodemkwaliteiten in je tuin.

Schaduw tolerant

De laurierkers is niet bang voor de schaduw. Je plant deze haag zonder probleem op plekken waar andere hagen het laten afweten door te weinig licht. Zo is de laurierkers ook een uitstekende keuze voor de minder zonnige hoekjes van je tuin.

De groenblijvende bladeren, snelle groei, aanpasbaarheid aan diverse grondsoorten en tolerantie voor schaduw maken de laurierkers een ideale haagplant voor bijna elke tuin. Geen wonder dat de laurierkers zo geliefd is. Met goede verzorging en de juiste omstandigheden verfraait deze haag je tuin het hele jaar door.

Wist je dat?

laurierkers glanzende, donkergroene bladeren heeft die het hele jaar door mooi blijven? Dit maakt hem een aantrekkelijke keuze voor een wintergroene haag.

Laurierkers soorten

Ontdek de verschillende soorten laurierkers. Met deze planten tover je jouw tuin in een mum van tijd om tot een groene oase, het hele jaar door.

Gewone Laurierkers

Maak kennis met de Gewone Laurierkers, ook wel Prunus laurocerasus genoemd. Deze plant valt op door zijn grote, donkergroene bladeren. De bladeren zijn breed en ovaalvormig. De Gewone Laurierkers groeit snel en stevig en kan een hoogte bereiken van 2 tot 6 meter. Ideaal als je snel een groene haag wilt creëren voor meer privacy. Zorg voor een goed doorlatende, vochtige grond en geef de plant voldoende water, zeker in droge periodes.

Portugese Laurierkers

De Portugese Laurierkers, ook bekend als Prunus lusitanica, is een stijlvolle variant. Deze plant heeft kleinere, glanzende lichtgroene bladeren. In tegenstelling tot de Gewone Laurierkers, vormt deze plant een compactere en strakkere haag. Perfect voor formele tuinen. De Portugese Laurierkers kan een hoogte bereiken van 4 tot 7 meter en doet het goed in volle zon tot halfschaduw. Deze plant vraagt wel wat meer onderhoud. Regelmatig snoeien is nodig om de haag mooi te houden.

Het verschil tussen de gewone en Portugese Laurierkers

De Gewone Laurierkers en de Portugese Laurierkers zijn beide uitstekende keuzes voor een haag. Ze hebben echter verschillende uitstralingen en vereisen andere zorg.

KenmerkGewone LaurierkersPortugese Laurierkers
GroeisnelheidSneller, 30-60 cm per jaarLangzamer, 20-40 cm per jaar
Maximale hoogteHoger, tot 5-6 meterLager, tot ongeveer 3 meter
BladgrootteGroterKleiner en compacter
BladkleurDonkergroenDonkergroen met roodachtige stengels
GroeipatroonBreder uitgroeiendMeer opwaarts groeiend
OnderhoudMeer snoeiwerk nodigMinder tijdrovend onderhoud
Geschiktheid voor kleine tuinenMinder geschiktBeter geschikt door compactere groei
WinterhardheidGoed winterhardZeer winterhard

Beide soorten zijn wintergroen en populair als haagplanten. Maar de Portugese laurierkers is over het algemeen compacter en langzamer groeiend. Wat hem geschikter maakt voor kleinere tuinen of waar minder onderhoud gewenst is. De gewone laurierkers groeit sneller en wordt groter, wat hem geschikt maakt voor het snel creëren van hogere en bredere hagen.

Laurierkers gebruiken als haag

Wil je een haag in je tuin? Overweeg dan de laurierkers als haagplant. Je hebt de keuze uit de Gewone Laurierkers en de Portugese Laurierkers, afhankelijk van je tuinstijl en hoeveel tijd je aan onderhoud wilt besteden. Lees hier hoe je deze planten effectief als haag gebruikt.

Het planten van de laurierkers

Begin met het kiezen van de laurierkers die het beste bij je tuin past. Ga je voor een snelgroeiende, robuuste haag? Kies dan de Gewone Laurierkers. Deze soort heeft grote, donkergroene bladeren en biedt snel veel privacy. Heb je liever een formelere uitstraling? Dan is de Portugese Laurierkers met zijn kleinere, glanzende lichtgroene bladeren een betere keuze.

Grond en plek

Kies een plek in je tuin waar de grond goed water doorlaat. Laurierkersen houden niet van natte voeten. Zorg dus voor goede drainage. De planten doen het trouwens prima in de volle zon én halfschaduw.

Afstand tussen de planten

Bepaal de plantafstand aan de hand van hoe hoog je de haag wilt hebben. Voor de Gewone Laurierkers is een afstand van 60 tot 80 cm ideaal. De compactere Portugese Laurierkers plant je met een afstand van 50 tot 70 cm.

Lees meer over je Laurierkers planten

Laurierkers kopen

Droom je van een mooie, functionele haag in je tuin? Dan doe je er goed aan om de juiste soort laurierkers te selecteren. Hieronder vind je enkele belangrijke tips waar je op moet letten bij de aanschaf van laurierkers haagplanten.

Soorten laurierkersen

Begin met het kiezen van de laurierkers die het beste bij je tuin past. De gewone laurierkers met zijn grote, donkergroene bladeren groeit snel en biedt privacy. Dit is een prima keuze als je snel een dichte haag nodig hebt. De Portugese laurierkers aan de andere kant, heeft kleinere, glanzende lichtgroene bladeren en zorgt voor een strak resultaat. Dit maakt hem ideaal voor formele tuinen.

Kwaliteit van de planten

Zorg ervoor dat je gezonde planten kiest. De laurierkers moet vrij zijn van zichtbare schade en ziekten en moet een sterk, goed ontwikkeld wortelstelsel hebben. De bladeren moeten de kenmerkende kleur behouden zonder tekenen van verkleuring of verwelking.

Beste tijd om te planten

Het planten van laurierkers doe je het beste in de vroege lente of late herfst. Tijdens deze periodes is de temperatuur mild, waardoor de planten minder stress ervaren en zich beter kunnen aanpassen aan hun nieuwe omgeving.

Aankoopopties

Ga eens langs bij je lokale kwekerijen of tuincentra om verschillende soorten laurierkers in het echt te bekijken en te beoordelen. Of overweeg online kwekerijen die gespecialiseerd zijn in haagplanten. Deze hebben vaak een groter assortiment en mogelijk ook betere prijzen. Let wel op de verzendkosten en leveringsvoorwaarden.

Plantafstand

Denk ook na over hoe dicht je de planten bij elkaar wilt zetten. Voor een dichte haag plant je de gewone laurierkers ongeveer 50 cm uit elkaar. De Portugese laurierkers, die strakker groeit, zet je op een afstand van 40 cm van elkaar.

Volg deze richtlijnen en je koopt de juiste laurierkers haagplanten die niet alleen aan je wensen voldoen, maar ook floreren in je tuin.

Wist je dat?

De witte bloemen van de laurierkers in het voorjaar trekken veel bijen en vlinders aan, wat zorgt voor leven in je tuin en helpt de biodiversiteit te bevorderen.

Is de laurierkers giftig?

Ja, de laurierkers is giftig. Je ziet deze struik vaak in de tuin als haag, maar let op, hij kan gevaarlijk zijn. Zowel de gewone als de Portugese laurierkers hebben bladeren en zaden vol met giftige cyaniden. Deze stoffen zijn schadelijk voor zowel mensen als huisdieren als je ze inslikt.

Symptomen van vergiftiging

Heeft iemand of een huisdier de bladeren of bessen van de laurierkers gegeten? Let dan op symptomen zoals maagpijn, misselijkheid, overgeven en ademhalingsproblemen. Deze symptomen kunnen al binnen een paar uur na eten verschijnen.

Veiligheidsmaatregelen

Wil je een laurierkershaag in je tuin? Neem dan de volgende veiligheidsmaatregelen:

 • Vertel iedereen in je huis over de giftigheid van de plant.
 • Houd de haag buiten bereik van jonge kinderen en huisdieren.
 • Doe handschoenen aan als je de haag snoeit, om huidcontact met de giftige delen te voorkomen.

Volg deze instructies op voor een veilige tuin, terwijl je geniet van de privacy en schoonheid die de laurierkershaag biedt.

Bloeit de laurierkers?

Absoluut! Kijk in de lente naar je Laurierkers. Dan zie je prachtige witte bloemen. Ze zijn een feest voor je ogen en neus. Kies voor de Laurierkers en breng je tuin tot leven.

Kenmerken van de bloei

Let op, de Laurierkers bloeit vanaf april en vaak tot in mei. De bloemen zijn wit en staan in trossen bij elkaar. Ze zijn niet alleen mooi om te zien, maar trekken ook bijen en vlinders aan. Zo draag je bij aan de biodiversiteit in je tuin.

Verzorging tijdens de bloei

Zorg goed voor je Laurierkers om de bloei te stimuleren. Kies een plek met zon of halfschaduw. De Laurierkers is niet kieskeurig qua bodem, maar zorg dat het water goed weg kan.

 1. Geef voeding: Geef je Laurierkers tijdens het groei- en bloeiseizoen iedere maand een evenwichtige, langzaam vrijkomende meststof.
 2. Geef water: Laat je Laurierkers niet uitdrogen, vooral niet als hij nog niet goed geworteld is.
 3. Snoei na de bloei: Snoei je Laurierkers kort na de bloei om een dichte en gezonde haag te behouden. Dit stimuleert nieuwe groei en volop bloei in het volgende seizoen.

Belang van snoeien

Snoei je Laurierkers als je wilt dat hij elk jaar opnieuw bloeit. Maak ruimte en licht voor de nieuwe scheuten die volgend jaar gaan bloeien. Dit houdt de plant gezond en je haag ziet er netjes uit.

Zorg goed voor je Laurierkers. Dan geniet je elk jaar weer van prachtige bloemen die sfeer en natuurlijke schoonheid aan je tuin toevoegen.

Wist je dat?

De bessen van de laurierkers zijn giftig voor mensen, maar vogels zijn er dol op en gebruiken ze als voedselbron tijdens de wintermaanden, wat je tuin aantrekkelijk maakt.

Laurierkers onderhouden

Wil je jouw laurierkers haagplant goed onderhouden? Besteed dan aandacht aan snoeien, stekken en water geven. Hiermee houd je de haagplant gezond, laat je hem floreren en behoudt hij zijn aantrekkelijke uitstraling in jouw tuin.

Laurierkers snoeien

Om een compacte en nette laurierkers te behouden, is het raadzaam de haag twee keer per jaar te snoeien. Doe dit net na de bloei eind juni en voorafgaand aan de winter, rond september. Pak je scherpe en schone snoeischaar en voorkom zo infecties. Start aan de bovenkant en werk gelijkmatig naar beneden, behoud of corrigeer de vorm van de haag waar nodig.

Lees meer over je Laurierkers snoeien

Laurierkers stekken

Wil je meer laurierkersen? Stekken is de oplossing. Dit doe je het beste in de vroege zomer, tijdens de groeiperiode van de planten. Knip met een schone, scherpe schaar een tak van ongeveer 15-20 cm van een gezonde laurierkers en verwijder de onderste blaadjes. Zet de stek in een pot met stekgrond en houd de grond vochtig, maar zorg dat het niet te nat wordt. Zet de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Na een paar weken zou je wortelvorming moeten zien.

Laurierkers water geven

Water is belangrijk, zeker gedurende droge periodes. De laurierkers heeft matig water nodig; een keer per week is doorgaans genoeg, afhankelijk van het weer. Geef water aan de voet van de plant, zodat het diep in de wortels kan doordringen. Dit stimuleert de groei van het wortelstelsel en draagt bij aan een sterke en gezonde haag. Voorkom dat de grond lang waterverzadigd blijft, dit kan namelijk wortelrot veroorzaken.

Door deze zorgvuldige verzorgingstips te volgen, houd je niet alleen je laurierkers in topconditie, maar versterk je ook de natuurlijke schoonheid en gezondheid van je tuin.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Laurierkers als haagplant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat maakt laurierkers zo geschikt als haagplant?

Of je nou kiest voor de Gewone laurierkers of de Portugese variant, je geniet van volop privacy. Dankzij de snelle groei en dichte structuur van deze planten, zit je er snel beschut bij. De Gewone Laurierkers valt op met zijn grote, donkergroene bladeren. Ga je voor een formele tuin? Dan is de Portugese Laurierkers met zijn kleinere, lichtgroene bladeren wellicht wat voor jou.

Hoe zorg je voor een optimale haag van laurierkers?

Zorg voor een goede basis met goed doorlatende grond en een plek die niet constant in de zon staat. Plant je laurierkers met genoeg ruimte ertussen. Een afstand van ongeveer 60 cm tussen de planten is doorgaans een goede richtlijn.

Hoe en wanneer snoei je laurierkers het beste?

Wil je een mooie, strakke haag? Snoei je laurierkers dan twee keer per jaar. De eerste snoeibeurt plan je net na de bloei in juni en de tweede voordat de winter invalt, in september. Zo blijft je haag dicht en in vorm.

Wat moet je weten over de giftigheid van laurierkers?

Let op: laurierkers bevat cyaniden en is bij inname giftig. Draag dus altijd handschoenen bij het snoeien en houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de plant. Krijg je last van moeheid of maagklachten? Dan kan het zijn dat je vergiftigd bent.

Hoe en wanneer stek je laurierkers het beste?

Wil je je laurierkers vermeerderen? Het vroege najaar is het beste moment om te stekken. Snijd een gezonde, niet-bloeiende tak af en plant deze in vochtige stekaarde. Zet de stekken op een goed geventileerde, schaduwrijke plek tot ze wortels hebben gevormd.