Laurierkers planten

Laurierkers Planten en Onderhouden: Tips voor een Gezonde en Groene Tuin

Laurierkers staat prachtig in elke tuin en biedt meer dan alleen schoonheid. Wil je een groene haag of zoek je iets om je tuin op te vrolijken? Ga voor laurierkers.

Dit artikel helpt je alles te begrijpen over laurierkers. We duiken in de verschillende soorten en hun unieke kenmerken. Ook krijg je handige tips voor het planten en verzorgen. Maak je klaar om je tuin een boost te geven met deze sterke en mooie plant.

Waarom Laurierkers?

 • De laurierkers is een veelzijdige plant die niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook een praktische toevoeging aan jouw tuin. Gebruik deze plant om groene hagen te creëren die jouw tuin een levendig uiterlijk geven.
 • Voor de beste groei van jouw laurierkers, plant je deze in het vroege voorjaar of in de herfst. Dan zijn de omstandigheden het meest gunstig.
 • Maak de grond klaar voordat je gaat planten. Gebruik goed doorlatende grond en verrijk deze met compost. Zo krijgt jouw laurierkers alles wat hij nodig heeft om gezond te groeien.
 • Het plantproces is eenvoudig. Graaf een plantgat, verbeter de bodem, geef water en leg een mulchlaag aan. Volg deze stappen voor het beste resultaat.
 • Zorg goed voor jouw laurierkers na het planten. Geef regelmatig water, leg een nieuwe mulchlaag aan en snoei de plant jaarlijks. Controleer ook op ziekten en plagen om de plant gezond te houden.

Je laurierkers planten voorbereiden

Voor een weelderige en gezonde laurierkershaag, is een goede voorbereiding van het planten essentieel.

Wanneer plant je een laurierkers?

Plant je laurierkers bij voorkeur in het vroege voorjaar of de herfst. In deze periodes is de grond warm genoeg voor de jonge wortels. Probeer te vermijden om je laurierkers in de zomer te planten, de hitte en droogte kunnen de wortels schaden.

Welke grondsoort is het beste voor een laurierkers?

De laurierkers houdt van goed doorlatende grond. Zandgrond of leemgrond met extra compost voor voeding zijn een goede keuze. Controleer de pH-waarde van de grond, de laurierkers prefereert een licht zure tot neutrale pH. Als de grond te zuur is, voeg dan kalk toe. Is de grond te alkalisch? Pas de pH aan met turf of zwavel.

 1. Selecteer de locatie: Kies een zonnige of halfschaduw locatie voor je laurierkers.
 2. Graaf een gat: Het gat moet twee keer zo breed zijn als de kluit van de plant en even diep.
 3. Verbeter de grond: Voeg compost toe aan de uitgegraven grond voor een rijke voedingsbodem.
 4. Plaats de plant: De bovenkant van de kluit moet gelijk zijn aan de grond wanneer je de laurierkers in het gat zet.
 5. Vul het gat: Gebruik de verbeterde grond om het gat te vullen en druk het zachtjes aan.
 6. Water geven: Een flinke hoeveelheid water helpt de wortels zich te vestigen na het planten.
 7. Voeg mulch toe: Een laag mulch rond de basis van de plant voorkomt onkruid en houdt vocht vast.

Volg deze eenvoudige stappen voor een gezonde start van je laurierkers.

Wat je nodig hebt om een laurierkers te planten

Gereedschap

 • Schep: Graaf een plantgat met een degelijke schep.
 • Tuinhandschoenen: Bescherm je handen met tuinhandschoenen.
 • Gieter of tuinslang: Zorg voor genoeg water bij het planten en daarna.

Materiaal

 • Potgrond: Kies kwaliteitspotgrond voor de groei van je laurierkers.
 • Compost: Verrijk de bodem met compost voor een goede start van de plant.
 • Mulch: Houd vocht vast en voorkom onkruid door mulch rond de laurierkers te strooien.
 1. Kies de locatie: Zoek een plekje uit in je tuin waar genoeg zon is en waar de laurierkers beschut is tegen de wind.
 2. Graaf het plantgat: Zorg dat het gat twee keer zo breed is als de kluit van de laurierkers en net zo diep.
 3. Verbeter de bodem: Meng compost door de uitgegraven aarde om de bodemstructuur beter te maken.
 4. Plaats de plant: Haal de laurierkers uit de pot, schud de wortels los en zet de plant in het gat. Let erop dat de bovenkant van de kluit gelijk is met de omringende grond.
 5. Vul de aarde op: Vul het gat met de verbeterde aarde en druk het stevig aan om luchtbellen te voorkomen.
 6. Geef water: Geef de laurierkers direct water na het planten om de wortels te helpen vestigen.
 7. Strooi mulch: Leg ongeveer 5 cm mulch rond de basis van de plant, maar houd de stam vrij.

Volg deze stappen voor een gezonde start van je laurierkers. Vergeet niet om regelmatig water te geven, zeker in de eerste weken na het planten. Zo geniet je snel van een mooie, groene toevoeging aan je tuin.

Bereid de bodem voor

Wil je dat je laurierkersplant uitbundig groeit en bloeit? Dan is een goede voorbereiding van de bodem essentieel. Hiermee leg je de basis voor een gezonde plant.

Bewerk de grond voor je een laurierkers plant

Start met het losmaken van de grond. Pak een hark en maak de grond vrij van stenen, onkruid en eventuele wortels. Zorg ervoor dat de grond los en luchtig wordt, zodat de wortels van je laurierkers zich makkelijk kunnen verspreiden. Graaf daarna een plantgat. Dit gat moet minstens twee keer zo breed en diep zijn als de wortelkluit van je laurierkers. Zo krijgen de wortels alle ruimte die ze nodig hebben om te groeien.

Verbeter de bodem voor een goede groei

Voeg vervolgens organisch materiaal toe aan de grond die je net hebt uitgegraven. Denk hierbij aan compost of goed verteerde mest. Meng dit goed door de grond. Zo verbeter je de structuur en voedingswaarde van de bodem, wat de groei van je laurierkers ten goede komt. Bevochtig de grond licht voordat je de plant erin zet. Zet de plant in het gat en vul dit aan met de gemengde grond. Druk de grond stevig aan rond de wortels en geef de plant vervolgens ruim water.

Stapsgewijze handleiding voor het planten van een laurierkers

Wil je een laurierkers planten? Zorg dan voor een goede voorbereiding. Hier lees je stap voor stap hoe je dat doet.

Meet en lijn de plantlocatie van je laurierkers uit

Pak een stuk touw en markeer hiermee waar je de laurierkers gaat planten. Let op dat de lijn recht is, zo creëer je een nette haag of plantencirkel.

Bepaal de juiste afstand tussen de laurierkersplanten

Geef de planten wat ruimte. Zet ze 50 cm tot 1 meter uit elkaar. Zo zorg je voor genoeg plek om te groeien en blijft er voldoende luchtcirculatie.

Graaf de plantgaten

Neem een schep en graaf gaten van 30-40 cm diep en net zo breed. Leg een zeil klaar om de uitgegraven grond op te bewaren. Je hebt het later weer nodig.

Hoe diep moeten de laurierkersplanten geplant worden?

Zet de laurierkers zo in het gat dat de kluit gelijk ligt met de grond. Zo voorkom je dat de wortels gaan rotten.

Plant de laurierkers

Plaats de laurierkers in het gat. Vul het gat met de uitgegraven grond en druk het stevig aan. Vergeet niet om de plant meteen water te geven.

Zorg voor je laurierkers na het planten

Water geven aan de laurierkers

Zodra je de laurierkers geplant hebt, geef je hem flink water. Zorg dat de grond de komende weken vochtig blijft. Water speelt een cruciale rol bij de wortelontwikkeling. Controleer vaak of de grond nog vochtig genoeg is. Voelt de grond droog aan? Geef dan opnieuw water. Maar let op, te veel water kan wortelrot veroorzaken. Dus, zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet doorweekt.

Mulch aanbrengen rond de laurierkers

Na het water geven, leg je een laag mulch rondom de laurierkers. Mulch helpt om vocht vast te houden en houdt onkruid in toom. Gebruik organisch materiaal zoals houtschors, compost of bladeren. Zorg dat de mulchlaag ongeveer 5 centimeter dik wordt. Laat een kleine ruimte vrij rond de stam om te voorkomen dat er schimmel ontstaat. Verdeel de mulch gelijkmatig over de grond.

De laurierkers snoeien

Het is belangrijk om je laurierkers jaarlijks te snoeien. Dit houdt de plant in vorm en gezond. Gebruik een scherpe snoeischaar voor een gladde knip. Het beste snoei je in het voorjaar of de late herfst, wanneer de plant niet actief groeit. Begin met het verwijderen van dode of zieke takken. Knip vervolgens de takken die naar binnen groeien weg. Zorg dat de bovenkant smaller blijft dan de onderkant, zo krijgt de hele plant genoeg licht. Wees niet bang om te snoeien, de laurierkers groeit snel weer bij.

Jaarlijks onderhoud van een laurierkers

Jouw laurierkers vraagt elk jaar een beetje extra aandacht om gezond en mooi te blijven. Hier volgen enkele nuttige onderhoudstips.

Snoeitips voor een laurierkers

Snoei jouw laurierkers in het voorjaar of najaar. Kies voor scherpe snoeischaren voor een nette knip. Begin met het verwijderen van dode of beschadigde takken. Snijd ook takken weg die elkaar kruisen of schuren. Knip de takken net boven een knop of zijscheut af. Dit geeft de plant een boost om nieuw groen aan te maken. Houd tijdens het snoeien de vorm van de plant in je achterhoofd.

Een laurierkers voeden en bemesten

Voed jouw laurierkers elk jaar. Ga voor een organische meststof die langzaam voeding vrijgeeft. Strooi deze meststof in het vroege voorjaar rond de voet van de plant. Werk de meststof lichtjes in de bovenlaag van de aarde. Geef de plant daarna water, zodat de voedingsstoffen goed opgenomen worden. Is het einde van de zomer in zicht? Herhaal dit proces voor extra groei en bloei.

Herken en behandel ziekten en plagen

Houd jouw laurierkers goed in de gaten voor ziekten en plagen. Let op bladluizen, spintmijten en schimmels. Zie je vervormde bladeren en honingdauwafscheiding? Dan heb je waarschijnlijk last van bladluizen. Spintmijten herken je aan fijne webben en stipjes op het blad. Schimmels laten zich zien als witte of grijze vlekken. Zijn er bladeren aangetast? Haal deze weg en gebruik biologische bestrijdingsmiddelen. Een mengsel van water en milde zeep doet wonderen tegen bladluizen. Tegen schimmels gebruik je een schimmelwerend middel. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant.

Volg deze eenvoudige stappen en jouw laurierkers blijft jaar na jaar gezond en aantrekkelijk.

Veelgestelde vragen

Wanneer is het de beste tijd om laurierkers te planten?

Plant jouw laurierkers in het begin van de lente of aan het einde van de herfst. Dankzij de zachte temperaturen in deze periodes krijgen de wortels de kans om goed te groeien.

Op welke grondsoort groeit laurierkers het best?

Je laurierkers gedijt het best op een vruchtbare en goed doorlatende grond. Voeg wat organisch materiaal toe om de grond nog rijker en beter doorlatend te maken.

Hoe vaak moet ik mijn laurierkers water geven?

Geef je laurierkers na het planten regelmatig water tot hij goed geworteld is. Daarna is eens per week water geven meestal genoeg, afhankelijk van het weer.

Hoeveel ruimte moet ik tussen laurierkersplanten vrijlaten?

Laat minimaal 60-80 cm vrij tussen de laurierkersplanten. Zo zorg je voor genoeg ruimte om te groeien en een goede luchtcirculatie.

Hoe diep moet ik een gat graven om laurierkers te planten?

Graaf een gat dat twee keer zo breed en even diep is als de kluit van de laurierkers. Zo krijgen de wortels alle ruimte om zich te verspreiden.

Is het nuttig om mulch rond mijn laurierkers te strooien?

Jazeker, leg een laagje mulch rond de voet van je laurierkers. Mulch houdt het vocht vast, voorkomt onkruid en houdt de grondtemperatuur stabiel.

Hoe vaak moet ik mijn laurierkers snoeien?

Knip je laurierkers een keer per jaar bij, in de lente of de herfst. Zo blijft je plant mooi in vorm en stimuleer je de groei.

Welke meststof is het best voor laurierkers?

Gebruik een organische meststof met veel stikstof. Zo stimuleer je een sterke groei en zorg je voor een gezonde plant.

Hoe herken en bestrijd ik ziekten en plagen bij laurierkers?

Hou je plant goed in de gaten voor ziektes zoals bladvlekken of schimmel, of plagen zoals bladluizen. Gebruik het juiste bestrijdingsmiddel bij een infectie of haal de aangetaste delen weg om verdere verspreiding te stoppen.