Zamioculcas stekken

Het stekken van Zamioculcas is een geweldige manier om je plantencollectie uit te breiden en nieuwe planten te maken. Het is eigenlijk heel eenvoudig en je hebt maar een paar dingen nodig. Laten we dus snel aan de slag gaan!

Wanneer je Zamioculcas stekken?

Zamioculcas stekken is een geweldige manier om nieuwe planten te maken en te delen. Maar wanneer is de beste tijd om dat te doen? Nou, er zijn bepaalde seizoenen en omstandigheden waarin het stekken van Zamioculcas het succesvolst zal zijn.

Het beste seizoen om Zamioculcas stekken te nemen is de lente. Dan beginnen de planten actiever te groeien. Het wordt warmer, de dagen worden langer en er is meer natuurlijk licht. Deze factoren dragen allemaal bij aan een optimale groei van de stekken.

Het Stekken voorbereiden

Als je Zamioculcas stekken wilt nemen, kijk dan ook naar de conditie van de moederplant. Een gezonde en volgroeide Zamioculcas plant is het meest geschikt om stekken van te nemen. Let op tekenen zoals nieuwe scheuten en bladeren. Dat betekent dat de plant actief groeit en klaar is om gestekt te worden.

Het is ook belangrijk te weten dat Zamioculcas planten niet vaak gestekt moeten worden. Te vaak stekken kan de gezondheid van de moederplant in gevaar brengen. Daarom is het raadzaam om Zamioculcas stekken eens in de paar jaar te doen, zodat de plant genoeg tijd heeft om te herstellen en te groeien.

Als je van plan bent Zamioculcas stekken te nemen, zorg er dan voor dat je dit doet in het beste seizoen en wanneer de moederplant in goede conditie is. Zo vergroot je de kans op succes en kun je genieten van het maken van nieuwe planten om te delen met vrienden en familie.

Benodigdheden

Om succesvol Zamioculcas planten te kunnen stekken, heb je een aantal essentiële materialen en gereedschappen nodig. Zorg ervoor dat je de volgende spullen bij de hand hebt voordat je begint:

Benodigdheden:

 • Een nieuwe pot die ongeveer 20% groter is dan de oude pot
 • Potgrond voor kamerplanten
 • Perliet of zand voor een betere drainage
 • Schone snoeischaar (voor het snoeien van beschadigde wortels)
 • Water
 • Handschoenen (optioneel)
 • Evt. een plantensteun (indien de plant groot is)
 • Schoteltje om overtollig water op te vangen
 • Plantenvoeding
 • Plastic of oude kranten om je tafel af te dekken.

Stappenplan voor het stekken van je ZZ-plant

Nu je alle benodigde materialen en gereedschappen hebt verzameld, kunnen we beginnen met het stekken van de Zamioculcas plant. Volg de stappen hieronder voor een succesvolle vermeerdering:

 1. Voorbereiding van de moederplant:
  • Kies een gezonde moederplant met sterke, groene bladeren.
  • Zorg ervoor dat de moederplant goed water heeft gekregen voordat je begint met stekken.
  • Snijd eventuele beschadigde of zieke bladeren of wortels van de moederplant weg.
 2. Selectie en voorbereiding van stekken:
  • Gebruik de scherpe snoeischaar om een stengel van de moederplant te knippen. Kies een stengel die minstens 10 cm lang is en minstens twee gezonde bladeren heeft.
  • Verwijder voorzichtig de onderste bladeren van de stek, zodat er ongeveer 5 cm bladloze stengel overblijft.
  • Laat de stek een paar uur drogen, zodat het snijvlak kan genezen.
 3. Planten van de stekken in een passend medium:
  • Vul de potten met de geschikte potgrond tot ongeveer 2/3 vol.
  • Maak met je vinger een gat in het midden van de potgrond.
  • Plaats de stek voorzichtig in het gat en druk de potgrond stevig aan rondom de stek, zodat deze stevig staat.
 4. Verzorging van de stekken tijdens wortelontwikkeling:
  • Zet de potten op een lichte, warme plek, maar vermijd direct zonlicht.
  • Geef de stekken regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Het is beter om te weinig water te geven dan te veel.
  • Houd de luchtvochtigheid rondom de stekken hoog door de potten te bedekken met een plastic zak of een glazen stolp.
  • Controleer regelmatig of de stekken wortels ontwikkelen door voorzichtig aan de stek te trekken. Als er weerstand is, betekent dit dat er wortels zijn gegroeid.

Houd de potgrond licht vochtig, maar niet doorweekt. De ZZ-plant is gevoelig voor wortelrot, dus het is belangrijk om overbewatering te voorkomen. Een goed doorlatende potgrond is essentieel. Geef pas water als de bovenste paar centimeters van de grond droog aanvoelen.

Aandachtspunten bij Zamioculcas stekken

Netheid en steriliteit zijn belangrijk bij het stekken van Zamioculcas planten. Zorg ervoor dat je schoon en hygiënisch werkt door schone handen en gereedschap te gebruiken. Gebruik altijd een scherp en schoon mes of schaar bij het snijden van de stekken. Maak de snijwonden op de moederplant en de stekken schoon met een ontsmettingsmiddel.

Verminder stress bij de moederplant tijdens het stekken. Neem niet te veel stekken tegelijk, dit kan de groei en gezondheid van de moederplant negatief beïnvloeden. Kies gezonde en sterke stelen om te stekken, dit helpt de moederplant te herstellen en nieuwe groei te bevorderen. Zorg voor de juiste licht- en vochtigheidsomstandigheden om stress te minimaliseren.

Bij het selecteren van geschikte stekken is het belangrijk om te kijken naar de gezondheid en groeipotentie van de stelen. Kies stekken met minimaal één gezond blad en een stevige steel. Vermijd stekken met zichtbare ziektesymptomen, beschadigingen of zwakke groei. Let ook op de positie van de stekken op de moederplant, stekken van de buitenkant hebben vaak een betere groeipotentie.

Verzorging van Zamioculcas stekken

Om jouw Zamioculcas stekken gezond en sterk te laten groeien, moet je de juiste licht- en vochtigheidsomstandigheden bieden. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

Licht

Je Zamioculcas stekken hebben veel licht nodig om goed te groeien. Plaats ze op een plek waar ze genoeg natuurlijk licht krijgen. Een raam op het zuiden of westen is het beste, maar zorg ervoor dat de stekken niet direct in de felle zon staan, want dat kan hun bladeren beschadigen. Als je geen raam op het zuiden of westen hebt, kun je kunstmatige verlichting gebruiken.

Vochtigheid

Zamioculcas stekken hebben een gematigde luchtvochtigheid nodig. Zorg ervoor dat de omgeving niet te droog of te vochtig is. Een luchtvochtigheid van ongeveer 50% is ideaal. Je kunt de luchtvochtigheid verhogen door een luchtbevochtiger te gebruiken, een waterbakje in de buurt van de plant te plaatsen of de bladeren regelmatig te besproeien.

Water geven

Geef de stekken niet te veel water om wortelrot te voorkomen. Laat de bovenste laag van de potgrond lichtjes opdrogen voordat je opnieuw water geeft. Geef de stekken water aan de basis van de plant en vermijd het besproeien van de bladeren om schimmelgroei te voorkomen.

Verzorgingstips

Verwijder regelmatig dode bladeren om de gezondheid van de stekken te bevorderen. Plaats de stekken op voldoende afstand van elkaar om overbevolking te voorkomen. Gebruik een goed doorlatende potgrond die water goed afvoert.

Wees geduldig en geef de stekken de tijd om te groeien. Het kan even duren voordat je resultaat ziet. Door de juiste verzorging te bieden, kun je de overlevingskansen van je Zamioculcas stekken vergroten en uiteindelijk genieten van gezonde, volgroeide planten.

Wortelontwikkeling van Zamioculcas stekken

Heb je Zamioculcas stekken genomen en geplant? Dan is geduld belangrijk, want het duurt even voordat de wortels beginnen te groeien. Gemiddeld groeien de wortels na ongeveer 4-6 weken.

Hoe weet je dat de stekken wortels hebben ontwikkeld?

Het is spannend om te zien dat de wortels van je Zamioculcas stekken beginnen te groeien. Maar hoe kun je zeker weten dat de wortels zich hebben ontwikkeld? Een duidelijk teken is het verschijnen van nieuwe groei boven de grond. Dit kan nieuwe bladeren of scheuten zijn die uit de knoppen komen. Dit betekent dat de wortels voldoende zijn ontwikkeld om voedingsstoffen op te nemen en de plant te ondersteunen.

Een andere manier om te controleren of de wortels zich hebben ontwikkeld, is door voorzichtig aan de stekken te trekken. Als je weerstand voelt en de stek niet gemakkelijk loskomt, betekent dit dat er wortels zijn gegroeid en de stekken stevig in de grond zitten.

Geef de stekken voldoende tijd om wortels te ontwikkelen voordat je ze verpot. Als je te vroeg verpot, kunnen de stekken verzwakken en de kans op overleving verminderen.

ZZ-plant stekken Verpotten

Wanneer zijn je Zamioculcas stekken klaar om verpot te worden? Kijk naar de wortelontwikkeling van de stekken. Zodra ze een gezond wortelstelsel hebben ontwikkeld en de wortels uit de onderkant van de pot beginnen te groeien, is het tijd om ze te verpotten. Dit duurt meestal ongeveer 6 tot 8 weken na het stekken.

Kiezen van geschikte potgrond en potmaat voor de stekken

Bij het verpotten van Zamioculcas stekken is het belangrijk om de juiste potgrond en potmaat te kiezen. Zamioculcas planten groeien goed in goed doorlatende potgrond. Je kunt een mengsel van potgrond en perliet of vermiculiet gebruiken om de luchtigheid en drainage te verbeteren.

Wat betreft de potmaat, kies een pot die iets groter is dan de huidige pot van de stekken. Onthoud dat Zamioculcas planten niet van te veel vocht houden, dus een te grote pot kan leiden tot overbewatering.

Verpotten van de stekken

 1. Bereid de nieuwe pot voor – Kies een nieuwe pot die iets groter is dan de huidige pot van de stekken. Zorg ervoor dat de pot een afvoergat heeft om overtollig water af te voeren.
 2. Maak de potgrond klaar – Meng de potgrond met een luchtig medium zoals perliet of vermiculiet om de drainage te verbeteren. Zorg ervoor dat het mengsel goed gemengd is.
 3. Verwijder voorzichtig de stekken – Haal de stekken voorzichtig uit de oude pot door de pot zachtjes te kantelen. Zorg ervoor dat je de wortels niet beschadigt.
 4. Plaats de stekken in de nieuwe pot – Plaats de stekken in het midden van de nieuwe pot en vul de rest van de pot met het voorbereide potgrondmengsel. Zorg ervoor dat de stekken rechtop blijven staan en bedek de wortels volledig met de potgrond.
 5. Druk de potgrond voorzichtig aan – Druk de potgrond voorzichtig aan rond de stekken om ervoor te zorgen dat ze stevig vastzitten. Maar druk niet te hard, want dit kan de wortels beschadigen.
 6. Geef de stekken water – Geef de stekken na het verpotten een beetje water om de potgrond te bevochtigen. Zorg ervoor dat je niet te veel water geeft, want Zamioculcas planten houden niet van te veel vocht.

Het verpotten van Zamioculcas stekken is een belangrijke stap in het verzorgingsproces. Door de stekken op het juiste moment te verpotten en de juiste potgrond en potmaat te kiezen, geef je ze de best mogelijke omstandigheden om gezond te groeien en te gedijen.

Houd de potgrond licht vochtig, maar niet doorweekt. De ZZ-plant is gevoelig voor wortelrot, dus het is belangrijk om overbewatering te voorkomen. Een goed doorlatende potgrond is essentieel. Geef pas water als de bovenste paar centimeters van de grond droog aanvoelen.

Verzorging van Zamioculcas stekken na verpotten

Na het verpotten van je Zamioculcas stekken is het belangrijk om je ZZ-plant verzorgen erg belangrijk, zodat ze goed groeien en gezond blijven. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

Aanpassingsperiode na het verpotten

 • Zamioculcas stekken hebben tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe omgeving.
 • Zet ze niet direct in de felle zon of extreme temperaturen. Zet ze op een plek met indirect licht en een gematigde temperatuur.
 • Laat ze langzaam wennen aan hun nieuwe potgrond door ze in het begin spaarzaam water te geven.

Belang van goede watergift en lichtomstandigheden

 • Geef de stekken alleen water als de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt. Te veel water geven kan wortelrot veroorzaken.
 • Zorg voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht. Zamioculcas stekken groeien het beste bij helder, indirect licht. Plaats ze dus in de buurt van een raam met gordijnen of jaloezieën om het licht te filteren.

Tips om groei en gezondheid te bevorderen

 • Geef de stekken regelmatig voeding met een evenwichtige vloeibare meststof. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.
 • Verwijder regelmatig dode of beschadigde bladeren om de plant gezond te houden.
 • Controleer regelmatig op tekenen van plagen, zoals spint of bladluis. Behandel eventuele plagen direct om verdere schade te voorkomen.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Zamioculcas stekken gezond en sterk groeien. Binnenkort kun je genieten van prachtige volgroeide planten die je huis of kantoor opfleuren.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over het verpotten van je Zamioculcas plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Waarom worden mijn Zamioculcas stekken geel?

Als je ziet dat je Zamioculcas stekken geel worden, kan dit verschillende oorzaken hebben. Een mogelijke reden is dat je ze te veel water geeft. Zamioculcas heeft matig water nodig, dus zorg ervoor dat je ze niet te vaak water geeft. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de potgrond goed gedraineerd is, zodat overtollig water kan weglopen. Te veel vocht kan wortelrot veroorzaken en zo de gele kleur veroorzaken.

Een andere oorzaak van gele stekken kan een gebrek aan licht zijn. Zamioculcas heeft veel helder, indirect licht nodig om gezond te blijven. Als de stekken niet genoeg licht krijgen, kunnen ze verzwakken en geel worden. Plaats ze daarom op een plek waar ze voldoende licht ontvangen, maar vermijd direct zonlicht.

Hoeveel stekken kan ik uit een Zamioculcas plant halen?

Je kunt meestal meerdere stekken uit een Zamioculcas plant halen, afhankelijk van de grootte en gezondheid van de plant. Zamioculcas heeft vaak verschillende takken met bladeren die gebruikt kunnen worden als stekken. Zorg ervoor dat elke stek minstens één blad en een deel van de stengel heeft, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot nieuwe planten.

Als je een grote Zamioculcas plant hebt, kun je waarschijnlijk meer stekken nemen. Let er echter op dat je niet te veel stekken van één plant haalt, omdat dit de gezondheid van de moederplant kan beïnvloeden. Het is ook raadzaam om de stekken te nemen wanneer de plant gezond en sterk is, zodat ze betere overlevingskansen hebben.

Mijn Zamioculcas stekken hebben geen wortels, wat nu?

Als je Zamioculcas stekken geen wortels hebben, hoef je je geen zorgen te maken. Het kan even duren voordat de stekken wortels ontwikkelen. Zamioculcas is een sterke plant die goed kan groeien zonder directe wortels.

Om de wortelgroei te bevorderen, kun je de stekken in een vochtige omgeving houden. Plaats ze bijvoorbeeld in een pot met vochtige potgrond en bedek de pot met een plastic zak om een broeikaseffect te creëren. Dit kan de wortelgroei stimuleren. Let er wel op dat de stekken niet te nat worden, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

Geduld is belangrijk bij het wachten op wortelgroei. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de stekken wortels ontwikkelen. Blijf de stekken regelmatig controleren en geef ze de juiste verzorging, zoals licht en water, om de groei te bevorderen.

Hoe lang duurt het voordat mijn Zamioculcas stekken groeien?

Het duurt meestal enige tijd voordat Zamioculcas stekken beginnen te groeien. De exacte duur kan variëren, afhankelijk van factoren zoals temperatuur, lichtniveau en verzorging. Over het algemeen kun je verwachten dat de stekken binnen enkele weken tot maanden beginnen te groeien.

Belangrijk is om geduldig te zijn en de stekken de juiste verzorging te geven. Zorg ervoor dat ze voldoende licht en water krijgen, maar vermijd overbewatering. Houd ook de omgevingstemperatuur stabiel, aangezien Zamioculcas het goed doet bij warmere temperaturen.

Wat doe ik als mijn Zamioculcas stekken niet groeien?

Als je merkt dat je Zamioculcas stekken niet groeien, zijn er enkele mogelijke oorzaken. Ten eerste kan het zijn dat de stekken niet genoeg licht krijgen. Je Zamioculcas heeft helder, indirect licht nodig om te groeien. Plaats de stekken daarom op een plek met voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht.

Een andere mogelijke oorzaak kan te veel water geven zijn. De Zamioculcas houdt van matig water geven, dus zorg ervoor dat je ze niet te vaak water geeft. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de potgrond goed gedraineerd is, zodat overtollig water kan weglopen.

Als de stekken niet groeien, kan het ook zijn dat ze niet voldoende voedingsstoffen krijgen. Zorg ervoor dat je de stekken voedt met een geschikte meststof voor kamerplanten, volgens de aanbevolen dosering. Dit kan de groei bevorderen.

Als je verschillende factoren hebt uitgesloten en de stekken nog steeds niet groeien, kan het zijn dat ze niet levensvatbaar zijn. Het kan voorkomen dat sommige stekken niet aanslaan en niet groeien. In dat geval kun je proberen nieuwe stekken te nemen en het proces opnieuw te proberen.

Met deze tips en adviezen kun je hopelijk succesvol zijn bij het vermeerderen van ZZ-plant stekken. Onthoud dat geduld en de juiste verzorging belangrijk zijn voor een succesvolle groei. Blijf experimenteren en geniet van het proces!

Plaats een reactie