Veitchia (Kerstpalm)

Ben jij op zoek naar een mooie en sfeervolle toevoeging voor je interieur? Dan is de Veitchia plant iets voor jou! Deze kamerplant brengt direct leven in je woonkamer en is ook nog eens gemakkelijk te verzorgen en onderhouden. Of je nu weinig ervaring hebt met planten of juist groene vingers hebt, met de Veitchia plant kan iedereen uit de voeten. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om jouw Veitchia plant gezond en gelukkig te houden.

Veitchia

Nederlandse naam: Kerstpalm

De Veitchia plant heeft groene bladeren in de vorm van een veer. Hij heeft een slanke stam en kan wel vier meter hoog worden. Mensen vinden hem mooi vanwege zijn exotische uitstraling en hij past goed in een tropisch interieur.

 • Luchtzuiverend: Nee
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Ideale temperatuur: 20°C - 30°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Eens per maand
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Nee

Veitchia Plant gekocht en nu?

Dus je hebt net een Veitchia plant gekocht? Geweldig! Deze tropische schoonheid verdient de beste zorg. Hier zijn drie belangrijke dingen die je moet doen zodra je de plant in handen hebt: inspecteer de plant op ongedierte, verpot hem vanuit de kweekpot en geef hem water.

Inspecteer de plant op ongedierte

Allereerst is het belangrijk om de plant te inspecteren op ongedierte. Bekijk de bladeren zorgvuldig en controleer of er geen beestjes op zitten. Als je kleine bruine vlekjes, witte pluisjes of spinnenwebben ziet, kan dit wijzen op een insectenprobleem. Als je ongedierte ontdekt, kun je actie ondernemen door ze voorzichtig met een wattenstaafje en wat water weg te vegen. Als het probleem ernstiger lijkt, kun je ook biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor kamerplanten.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Ten tweede moet je de plant verpotten vanuit de kweekpot. Hoewel de plant er misschien gezond uitziet in de kweekpot, zal hij op de lange termijn beter gedijen in een grotere pot met verse potgrond. Kies een pot die ongeveer 2-3 centimeter groter is dan de kweekpot en vul deze met een kwalitatieve potgrond die geschikt is voor tropische planten. Haal voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats hem in de nieuwe pot. Vul de ruimte rondom de plant aan met de potgrond en druk het voorzichtig aan. Geef de plant daarna een goede waterbeurt om de wortels te helpen zich goed te vestigen.

De plant water geven

Water geven is een essentieel onderdeel van kamerplanten verzorging. Veitchia planten houden van vochtige maar goed doorlatende grond. Om te bepalen of je plant water nodig heeft, kun je je vinger ongeveer een centimeter diep in de grond steken. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Geef de Kerstpalm een gulde hoeveelheid water, maar vermijd het overtollig water geven. Zorg dat het overtollige water uit de onderkant van de pot kan weglopen, anders kunnen de wortels gaan rotten.

Nu weet je wat je moet doen nu je een Veitchia plant hebt gekocht. Inspecteer de plant op ongedierte, verpot hem vanuit de kweekpot en geef hem regelmatig water. Met deze eenvoudige stappen zal jouw Veitchia plant gezond en gelukkig groeien en jouw leefruimte verfraaien. Veel plezier met je nieuwe groene vriendje!

Veitchia verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Plaats de Veitchia plant op een plek met helder maar indirect zonlicht. Direct zonlicht kan de bladeren verbranden, terwijl te weinig licht de groei kan belemmeren.
 2. Zorg dat de grond altijd vochtig is, maar vermijd te veel water geven. Laat de bovenste laag van de grond licht opdrogen voordat je opnieuw water geeft.
 3. Geef regelmatig voeding aan de plant met een uitgebalanceerde vloeibare meststof. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en frequentie.
 4. Houd de luchtvochtigheid rondom de plant op peil door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Dit is vooral belangrijk tijdens de wintermaanden wanneer de lucht vaak droog is.
 5. Verpot de Veitchia plant indien nodig, bijvoorbeeld wanneer de wortels de pot beginnen te vullen. Gebruik een pot die iets groter is dan de vorige en zorg voor goede afwatering om wortelrot te voorkomen.
 6. Verwijder regelmatig dode bladeren en snoei eventueel ook beschadigde of zieke delen van de plant. Dit bevordert de gezonde groei en voorkomt verspreiding van ziektes.
 7. Bescherm de plant tegen extreme temperatuurwisselingen, tocht en koude tocht. Veitchia planten gedijen het beste bij een constante temperatuur tussen 20-25 graden Celsius.

Benodigdheden

Als je je Kerstpalm goed wilt verzorgen, zijn er bepaalde materialen die je nodig hebt; we hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Kerstpalm verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij je Veitchia plant op de juiste manier verzorgen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel gaan we uitgebreid in op elk onderdeel van de verzorging, zodat je plant gezond en mooi blijft. We geven je handige tips en adviezen, en leggen alles duidelijk en eenvoudig uit. Dus pak je groene vingers erbij en laten we beginnen!

Standplaats

De beste standplaats voor de Veitchia is een goed verlichte plek zonder direct zonlicht. De plant heeft ook behoefte aan een vochtige omgeving en moet regelmatig worden besproeid. Zorg dat de grond altijd vochtig is, maar niet te nat. Houd de plant uit de buurt van koudere temperaturen en tocht.

Luchtvochtigheid

Een ideale luchtvochtigheid voor de Veitchia ligt tussen de 50 en 60%. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Besproei de plant regelmatig met een plantenspuit om het vochtgehalte op peil te houden.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Veitchia plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Op deze temperatuur voelt de plant zich het meest comfortabel en zal hij het beste groeien en bloeien. Zorg er dus voor dat je de plant op een plek plaatst waar de temperatuur binnen dit bereik blijft.

Water geven

De Veitchia palm heeft regelmatig water nodig, maar voorkom dat de grond te nat wordt. Geef de plant ongeveer één keer per week water in de zomer en minder vaak in de winter. Controleer de grond voordat je weer water geeft om te voorkomen dat de wortels gaan rotten.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Je hoeft de Veitchia niet per se plantenvoeding te geven, maar als je het toch wilt doen dan is het aan te raden om dit eens per maand te doen met een organische meststof. Zorg dat je niet te veel geeft, anders kan dit leiden tot wortelschade of bladverbranding. Houd de hoeveelheid plantenvoeding daarom beperkt en volg de instructies op de verpakking.

Snoeien

Als je de Veitchia wilt snoeien, is het belangrijk om te weten dat deze palm niet veel snoei nodig heeft. Alleen de dode bladeren en takken moeten worden verwijderd. Begin bij de onderste bladeren en werk omhoog. Houd de stam vast terwijl je de bladeren afknipt, om de punt te beschermen. Draag handschoenen om jezelf te beschermen tegen scherpe bladranden. Zorg dat je schaar of snoeischaar schoon en scherp is, om de palm niet onnodig te beschadigen. Vermijd het snoeien van de gezonde bladeren, want deze zijn cruciaal voor de gezondheid van de palm.

Stekken

Je kunt de Veitchia het beste stekken door een gezonde bladsteel van ongeveer vijftien centimeter te snijden vanuit de kruin van de palmboom. Verwijder alle bladeren behalve de bovenste twee en snijd de onderkant van de steel schuin af. Laat de steel drogen en plant hem vervolgens in vochtige potgrond. Houd de grond constant vochtig en plaats de pot met de steel op een warme, lichte plek. Na enkele weken zullen er nieuwe bladeren uit de stek groeien.

Verpotten

Wil je jouw Veitchia verpotten? Kies dan een iets grotere pot dan de huidige en vul de bodem met een laagje potgrond. Haal de plant uit de oude pot en ontwar de wortels, maar knip ze niet af. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul deze aan met potgrond. Druk de grond stevig aan en geef de palm water. Misschien heeft jouw Veitchia na het verpotten extra verzorging nodig, zoals meer water geven.

Veitchia bloei

Lees hoe je je Veitchia mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Veitchia bloeien?

Wil je je Veitchia plant laten bloeien? Dat kan! Om je plant in bloei te laten komen, zijn er een paar dingen die je kunt doen. Ten eerste is het belangrijk om de plant op een plek te zetten waar hij voldoende licht krijgt. Daarnaast is het verstandig om regelmatig water te geven en te zorgen voor een goede drainage. Ook kun je de plant af en toe bemesten om de groei te stimuleren. Met deze tips kunnen we zorgen dat je Veitchia plant prachtige bloemen zal krijgen.

Wanneer bloeit de Veitchia?

De Veitchia plant bloeit het hele jaar door in huis.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Veitchia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Veitchia gezond en mooi te houden.

Mijn Veitchia heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Veitchia last van bruine vlekken? Dit kan komen door te veel of te weinig water geven. Zorg dat de grond altijd vochtig is, maar niet te nat. Controleer ook of er geen insecten op de bladeren zitten. Verwijder ze indien nodig met een zachte doek en wat afwasmiddel. Geef de plant een boost met wat extra voeding en hij zal snel weer stralen!

Mijn Veitchia heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Heb jij gele bladeren bij je Veitchia-palm? Dit kan worden veroorzaakt door te weinig of te veel water geven, te veel zonlicht, onvoldoende voedingsstoffen of giftigheid door bestrijdingsmiddelen. Los dit op door de juiste hoeveelheid water en zonlicht te geven, natuurlijke mest te gebruiken en bestrijdingsmiddelen te vermijden. Houd de grond vochtig maar niet te nat en zorg voor goede ontwatering.

Bladeren van mijn Veitchia vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Veitchia plotseling afvallen kan dit verschillende oorzaken hebben. Mogelijk krijgt de plant te weinig water of voedingsstoffen, staat hij op een ongeschikte plek of is hij aangetast door ongedierte of schimmels. Controleer de grond en water geven indien nodig, verplaats de plant naar een geschiktere plek en behandel eventuele plagen.

ik zie beestjes op mijn Veitchia. Wat moet ik doen?

Je kunt beginnen met het identificeren van het beestje om erachter te komen of het schadelijk is voor de plant. Als het schadelijk is, kun je proberen het handmatig te verwijderen of gebruik te maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Zorg dat je de plant blijft controleren op nieuwe beestjes en neem indien nodig maatregelen om verdere schade te voorkomen.

mijn Veitchia hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Veitchia hangt slap? Geef hem wat water! Palmbomen hebben regelmatig water nodig om gezond te blijven. Controleer ook of de grond niet te droog is. Als je Veitchia nog steeds slap hangt na het geven van water, kan het zijn dat hij meer zonlicht nodig heeft. Zet hem in een plek met meer direct zonlicht en zie hoe hij weer tot leven komt!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Veitchia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet ik mijn Veitchia plant water geven?

Je Veitchia plant heeft regelmatig water nodig. Zorg dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels van je plant in het water zitten.

Hoeveel zonlicht heeft mijn Veitchia plant nodig?

Je Veitchia plant houdt van helder, indirect zonlicht. Zet hem op een plek waar hij genoeg licht krijgt, maar vermijd directe blootstelling aan de felle zon.

Hoe kan ik mijn Veitchia plant bemesten?

Je kunt je Veitchia plant bemesten met een gebalanceerde kamerplantenmest. Volg de instructies op de verpakking om te zorgen dat je plant de juiste voedingsstoffen krijgt.

Wat moet ik doen als de bladeren van mijn Veitchia plant geel worden?

Als de bladeren van je Veitchia plant geel worden, kan dit duiden op overbewatering of een gebrek aan voedingsstoffen. Controleer de watergift en voeding van je plant en pas deze indien nodig aan.

Hoe kan ik de groei van mijn Veitchia plant bevorderen?

Om de groei van je Veitchia plant te bevorderen, kun je zorgen dat hij op een warme plek staat waar de temperatuur constant is. Daarnaast kun je regelmatig luchtvochtigheid rondom de plant creëren door de bladeren te besproeien.