Tradescantia (Vaderplant)

Ben je op zoek naar een mooie en onderhoudsvriendelijke plant voor in je huis? Dan is de Tradescantia plant een goede keuze! Deze kamerplant heeft opvallende paarse bladeren en is gemakkelijk te verzorgen. In dit artikel ontdek je alles over de verzorging en het onderhoud van de Tradescantia plant, zodat je er lang van kunt genieten. We geven je handige tips en uitleg over de beste plaatsing, watergift en snoeitechnieken.

Tradescantia

Nederlandse naam: Vaderplant

De Tradescantia plant heeft lange, slanke bladeren die een lichte metallic glans hebben. Hij komt in verschillende kleuren zoals groen, paars en zilver. De plant is populair omdat hij makkelijk te verzorgen is en luchtzuiverende eigenschappen heeft.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 20°C - 30°C
 • Water geven: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Voeding: Eens per maand
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Nee

Tradescantia Plant gekocht en nu?

Dus je hebt net een nieuwe Tradescantia plant gekocht? Geweldig! Nu is het tijd om te zorgen dat je plant gezond en gelukkig blijft. Voordat je begint, zijn er drie belangrijke dingen die je moet doen.

Inspecteer de plant op ongedierte

Ten eerste is het belangrijk om de plant zorgvuldig te inspecteren op ongedierte. Controleer de bladeren, stelen en zelfs de grond rondom de plant. Kijk uit naar kleine beestjes zoals luizen, spintmijten of bladluizen. Als je iets verdachts ziet, kun je de beestjes voorzichtig met je handen verwijderen of een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel gebruiken. Het is essentieel om deze stap niet over te slaan, want als ongedierte zich verspreidt, kan het de gezondheid van je plant aantasten.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Ten tweede is het verpotten van je Tradescantia plant vanuit de kweekpot een belangrijke stap. Deze planten hebben ruimte nodig om te groeien, dus het is belangrijk om ze in een grote en stevige pot te plaatsen. Gebruik verse potgrond en zorg dat de pot drainagegaten heeft, zodat overtollig water weg kan lopen. Plaats de plant in het midden van de pot en vul de rest van de ruimte op met potgrond. Druk lichtjes aan en geef de plant water om in te stellen.

De plant water geven

Het belangrijkste bij de verzorging van kamerplanten is water geven. Deze planten houden van vochtige grond, maar ze hebben ook goede drainage nodig om wortelrot te voorkomen. Geef de plant water tot het water uit de drainagegaten begint te stromen en gooi het overtollige water weg. Zorg dat je de plant niet te veel water geeft, want dit kan leiden tot wortelrot en andere problemen. Let goed op de grond en geef water wanneer deze droog aanvoelt.

Door deze drie eenvoudige stappen te volgen, zorg je dat je Tradescantia plant een goede start krijgt. Vergeet niet om regelmatig te controleren op ongedierte, de plant op zijn eigen plekje te verpotten en de juiste hoeveelheid water te geven. Met een beetje liefde en aandacht zal je plant gezond en prachtig groeien!

Tradescantia verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor voldoende licht: Tradescantia planten hebben helder indirect licht nodig om goed te gedijen. Plaats ze bijvoorbeeld in de buurt van een raam op het noorden of oosten, waar ze enkele uren zonlicht krijgen.
 2. Bewater regelmatig: Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt. Geef de plant water zodra de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Vermijd echter ook dat de grond volledig uitdroogt.
 3. Pas op voor overbewatering: Hoewel regelmatig water geven belangrijk is, moet je zorgen dat de plant niet te lang in vochtige grond blijft staan. Dit kan wortelrot veroorzaken. Zorg voor goede afwatering door gaten in de pot te maken en te zorgen dat overtollig water weg kan lopen.
 4. Geef een keer in de maand voeding: Om de Tradescantia plant gezond te houden, kun je eens in de maand een in water oplosbare meststof geven. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.
 5. Snoei regelmatig: Om de plant compact en gezond te houden, is het belangrijk om regelmatig te snoeien. Knip de stengels terug tot net boven een bladknoop om nieuwe groei te stimuleren.
 6. Plaats de plant in een geschikte pot: Kies een pot met drainagegaten en gebruik een goed doorlatende potgrond. Dit helpt om overtollig water af te voeren en te voorkomen dat de wortels verstikken.
 7. Let op de temperatuur en luchtvochtigheid: Tradescantia planten gedijen goed bij gematigde temperaturen tussen de 18-24°C. Zorg dat ze worden beschermd tegen extreme hitte of kou. Bovendien kunnen ze profiteren van een hogere luchtvochtigheid. Plaats ze bijvoorbeeld op een schotel met water of gebruik een luchtbevochtiger in de buurt van de plant.

Benodigdheden

Voor optimale verzorging van je Vaderplant, heb je een aantal materialen nodig; bekijk de lijst hieronder.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Vaderplant verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je jouw Tradescantia plant goed verzorgen? In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle aspecten van de verzorging. We geven je handige tips en richtlijnen, zodat je plant gezond en prachtig blijft. Met een beetje liefde en aandacht kun je optimaal genieten van je Tradescantia plant!

Standplaats

De Tradescantia is een kamerplant die het beste gedijt op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg voor een temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius en vermijd tocht. Een plek vlak bij een raam op het noorden of oosten is ideaal. Water geven doe je alleen wanneer de grond droog aanvoelt en geef dan niet te veel water in één keer. Gebruik een luchtige potgrond en geef één keer per maand voeding voor kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Houd de luchtvochtigheid voor de Tradescantia optimaal tussen de 40 en 60 procent. Zo voorkom je dat de bladeren uitdrogen en er bruine randen ontstaan.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Tradescantia plant in huis is rond de 18-24 graden Celsius. Bij deze temperatuur voelt de plant zich het meest comfortabel en gedijt hij goed. Houd de ruimte dus niet te warm of te koud voor de plant, en je zult zien dat hij prachtig groeit en bloeit.

Water geven

Geef de Tradescantia ongeveer eens per week water. Zorg dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd te veel water geven. Je kunt de plant wat minder water geven tijdens de winter wanneer de groei vertraagt.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

De Tradescantia plant heeft geen plantenvoeding nodig, maar je kunt het voeden met een universele plantenvoeding eens per maand tijdens de lente- en zomermaanden. Zorg dat de grond vochtig is voordat je de voeding toedient en spoel de plant na het voeden met water om zoutopbouw te voorkomen.

Snoeien

Om je Tradescantia plant goed te onderhouden, is snoeien een belangrijk onderdeel. Door regelmatig te snoeien, blijft de plant gezond en behoudt hij zijn mooie vorm. Snoei de Tradescantia bij voorkeur in het voorjaar, net voordat de nieuwe groei begint. Knip de stengels terug tot vlak boven een bladknoop. Werk met een schone en scherpe snoeischaar en zorg dat je niet te veel snoeit. Verwijder ook eventuele dode of beschadigde bladeren en takken.

Stekken

Wil je jouw Tradescantia vermeerderen? Dat kan door stekjes te nemen van de moederplant! Snijd een gezonde stengel af, liefst met een paar blaadjes eraan, en plaats deze in een glas water. Zet het op een lichte plek, zonder direct zonlicht. Na een paar weken zal er wortelgroei ontstaan. Daarna kun je de stekjes overplaatsen naar aarde en verzorgen als volwassen planten. Zo heb jij snel en gemakkelijk meer Tradescantia’s voor binnen of buiten!

Verpotten

Wil je jouw Tradescantia verpotten? Kies dan een pot die iets groter is dan de huidige pot en vul de bodem met een laagje hydrokorrels of grind. Plaats de plant in het midden van de nieuwe pot en vul de zijkanten aan met verse potgrond. Druk de grond goed aan en geef de plant daarna water. Plaats de pot op een warme en lichte plek om de plant te laten wennen aan zijn nieuwe thuis.

Tradescantia bloei

Lees hoe je je Tradescantia mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Tradescantia bloeien?

Wil je graag dat je Tradescantia plant in bloei staat? We kunnen zorgen dat dit gebeurt. Gebruik zonlicht om je plant te laten bloeien, want deze plant heeft veel licht nodig. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig water te geven, maar zorg dat de grond niet te nat wordt. Vergeet ook niet om af en toe de dode bladeren te verwijderen. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kan jouw Tradescantia plant binnenkort prachtige bloemen hebben.

Wanneer bloeit de Tradescantia?

De Tradescantia plant bloeit meestal in de lente en zomer, met kleine witte, roze of paarse bloemen die boven het groene blad uitsteken.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Tradescantia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Tradescantia gezond en mooi te houden.

Mijn Tradescantia heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Tradescantia bruine vlekken op de bladeren? Dit kan veroorzaakt worden door te veel zonlicht, te veel water of een tekort aan voeding. Zorg voor voldoende licht, geef matig water en voed de plant regelmatig met plantenvoeding. Verwijder ook de beschadigde bladeren om verdere verspreiding te voorkomen.

Mijn Tradescantia heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Als de bladeren van jouw Tradescantia geel worden, kan dit duiden op overwatering, te veel direct zonlicht of een gebrek aan voeding. Los dit op door de plant minder water te geven, hem in de halfschaduw te zetten of eens in de twee weken te bemesten. Verwijder gele bladeren ook om verdere verspreiding van problemen te voorkomen.

Bladeren van mijn Tradescantia vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je Tradescantia plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Een mogelijke oorzaak is overwatering, dus zorg dat de grond niet te nat wordt. Ook kan gebrek aan licht of voedingsstoffen het probleem zijn, dus geef de plant voldoende licht en voeding. Controleer ook op plagen, zoals spint of bladluizen, en behandel de plant indien nodig.

ik zie beestjes op mijn Tradescantia. Wat moet ik doen?

Maak je geen zorgen, dit is een veelvoorkomend probleem bij kamerplanten. Controleer goed of de beestjes schadelijk zijn voor je plant. Als dat zo is, kun je ze voorzichtig verwijderen met een doekje of een milde zeepoplossing. Zorg dat je regelmatig je planten inspecteert om problemen zoals deze te voorkomen.

mijn Tradescantia hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Tradescantia hangt slap. Wat kunnen we eraan doen? Zorg dat je de plant niet te veel water geeft. Laat de grond tussen waterbeurten door goed opdrogen. Geef de plant ook voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht. Verplaats de plant naar een plek waar hij meer indirect licht krijgt.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Tradescantia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet je de Tradescantia water geven? Je moet de Tradescantia regelmatig water geven. Controleer altijd de grond voordat je water geeft om te voorkomen dat de plant te veel water krijgt.

Hoeveel licht heeft de Tradescantia nodig? De Tradescantia houdt van licht, maar vermijd direct zonlicht, vooral tijdens de warme zomermaanden.

Moet je de Tradescantia snoeien? Ja, af en toe snoeien helpt de plant gezond en compact te houden. Knip gewoon de lange stelen af om de vorm van de plant te behouden.

Hoe kun je de Tradescantia vermeerderen? Het vermeerderen van de Tradescantia kan door middel van stekken. Snijd gewoon een gezonde stengel af en plaats deze in water of potgrond totdat er wortels groeien.

Wat moet je doen als de Tradescantia bladeren verliest? Als de Tradescantia bladeren begint te verliezen, kan dit duiden op te veel water geven of te weinig licht. Controleer de verzorgingsomstandigheden en pas deze indien nodig aan.