Syngonium (Arrowhead) verzorgen

Ben jij op zoek naar een mooie en makkelijk te verzorgen plant? Dan is de Syngonium plant de perfecte keuze voor jou! Met zijn unieke bladeren en luchtzuiverende eigenschappen is deze kamerplant niet alleen een lust voor het oog, maar ook een gezonde toevoeging aan je interieur. In dit artikel leer je alles over de verzorging en het onderhoud van de Syngonium plant, zodat je er nog jarenlang van kunt genieten. Van water geven tot het creëren van de ideale standplaats, we delen alle tips en tricks met je. Dus laten we snel beginnen!

Syngonium

Nederlandse naam: Arrowhead

De Syngonium plant heeft mooie groene bladeren met sierlijke witte nerven. Hij is erg populair omdat hij makkelijk te verzorgen is en weinig licht nodig heeft. Perfect voor jouw interieur!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Ideale temperatuur: 15°C - 32°C
 • Water geven: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Voeding: Eens per maand
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Nee

Syngonium Plant gekocht en nu?

Heb je net een mooie Syngonium plant gekocht? Super! Nu is het belangrijk om een paar stappen te volgen om te zorgen dat jouw nieuwe plant gezond en gelukkig blijft. In deze tekst zal ik je uitleggen wat je moet doen als je een Syngonium plant hebt gekocht: inspecteren op ongedierte, verpotten en water geven.

Inspecteer de plant op ongedierte

Inspecteer de plant op ongedierte. Neem goed de tijd om de bladeren en stelen van de plant te controleren op eventuele beestjes. Je wilt natuurlijk niet dat deze vervelende gasten schade aanrichten aan je plant. Kijk goed naar kleine insecten zoals spintmijten of bladluizen. Als je ongedierte ontdekt, kun je hier direct actie tegen ondernemen. Er zijn verschillende natuurlijke middelen beschikbaar om de beestjes te bestrijden zonder de plant en het milieu te schaden.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Verpot de plant vanuit de kweekpot. Nu is het tijd om je Syngonium een nieuw thuis te geven. Kies een pot die iets groter is dan de kweekpot waarin je plant is geleverd. Dit geeft de wortels de ruimte om te groeien. Vul de nieuwe pot met verse potgrond die geschikt is voor kamerplanten. Haal voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats deze in het midden van de nieuwe pot. Vul de rest van de pot op met potgrond en druk het voorzichtig aan. Zorg dat de plant stevig staat, maar niet te diep begraven is. Nu is je Syngonium klaar om te groeien en te pronken in zijn nieuwe pot.

De plant water geven

Het belangrijkste van planten verzorging is het water geven van je kamerplant. Geef hem een goede dosis water, maar zorg dat je niet te veel geeft. Het is beter om regelmatig kleine hoeveelheden water te geven dan af en toe veel water te geven. Hiermee voorkom je dat de wortels van de plant gaan rotten. Controleer regelmatig of de grond droog is voordat je opnieuw water geeft. De Syngonium houdt van vochtige grond, maar niet van een constant natte ondergrond.

Nu je weet wat je moet doen nadat je een Syngonium plant hebt gekocht, ben je klaar om ervan te genieten! Vergeet niet regelmatig naar je plant te kijken, ervan te genieten en eventuele problemen tijdig aan te pakken. Met liefde en zorg zal je Syngonium lang en gezond bij jou kunnen blijven.

Syngonium verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor de juiste hoeveelheid licht: Syngoniumplanten gedijen het beste op een plek met helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden. Plaats de plant in de buurt van een raam op het noorden of oosten, of gebruik gordijnen om het licht te filteren.
 2. Water geven op de juiste manier: Geef de Syngonium regelmatig water, maar zorg dat de grond tussen de gietbeurten iets kan opdrogen. Te veel water kan leiden tot wortelrot, terwijl te weinig water de plant kan laten verwelken. Controleer de vochtigheid van de grond regelmatig door je vinger in de bovenste centimeter van de grond te steken.
 3. Houd de luchtvochtigheid op peil: Syngoniumplanten houden van een hoge luchtvochtigheid. Plaats een luchtbevochtiger in de buurt of gebruik een onderschotel gevuld met water om de omgevingsvochtigheid te verhogen. Besproei de bladeren af en toe met water om ze stofvrij te houden en om de luchtvochtigheid te verhogen.
 4. Bemesting: Geef de Syngoniumplant regelmatig voeding tijdens het groeiseizoen, meestal in het voorjaar en de zomer. Gebruik een evenwichtig vloeibaar meststof volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verminder de bemesting in de herfst en winter, omdat de plant dan in rust is.
 5. Regelmatige snoei: Snoei regelmatig om de vorm en grootte van de plant te behouden en om de groei te bevorderen. Knip de stelen net boven een knoop af om de tak een mooie vorm te geven en om nieuwe vertakkingen te stimuleren.
 6. Voorkom tocht: Syngoniumplanten zijn gevoelig voor tocht, dus zorg dat ze op een beschutte locatie staan waar ze niet blootgesteld worden aan sterke wind. Tocht kan de bladeren beschadigen en de gezondheid van de plant aantasten.
 7. Controleer op plagen: Houd de Syngoniumplant regelmatig in de gaten op tekenen van plagen zoals spint, bladluizen of wolluizen. Als je plagen ontdekt, behandel de plant dan met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel volgens de instructies op de verpakking.

Benodigdheden

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste materialen om goed voor je Arrowhead te zorgen.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Arrowhead verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je graag een Syngonium plant in huis halen, maar weet je niet zo goed hoe je deze moet verzorgen? Geen zorgen, we gaan je alles vertellen over het verzorgen van je Syngonium plant. Van de juiste hoeveelheid water geven en het ideale lichtniveau tot de juiste temperatuur en het verpotten van je plant. Lees snel verder voor alle tips en tricks!

Standplaats

De Syngonium doet het het best op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg dat de plant minimaal 2-3 meter verwijderd is van een raam op het oosten, westen of zuiden. De Syngonium gedijt ook goed in kamers met weinig licht.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Syngonium ligt tussen de 50 en 60 procent. Een te droge lucht kan leiden tot bruine bladranden en een groeivertraging, terwijl teveel vocht de plant vatbaarder maakt voor ziektes. Zorg voor een constante luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien of de plant op een schotel met water te zetten.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Syngonium plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Bij deze temperaturen voelt de plant zich het meest comfortabel en kan hij optimaal groeien en gedijen. Probeer de temperatuur zo constant mogelijk te houden en vermijd grote schommelingen, aangezien dit stress kan veroorzaken voor de plant.

Water geven

Je kunt de Syngonium het best één keer per week water geven. Controleer altijd eerst of de bovenste laag van de grond droog aanvoelt voordat je water geeft. Geef daarnaast in de wintermaanden iets minder water dan in de zomermaanden. Het is belangrijk om de plant niet te laten uitdrogen, maar ook niet te vaak te voeden om wortelrot te voorkomen.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

Je hoeft de Syngonium niet vaak plantenvoeding te geven, omdat het een vrij gemakkelijke plant is. Eens in de twee maanden een kleine hoeveelheid plantenvoeding is voldoende om de groei te stimuleren. Maar wees voorzichtig, te veel voeding kan leiden tot bladverbranding.

Snoeien

Je kunt de Syngonium het beste snoeien door het topje van de plant af te knippen met een scherp mes, ongeveer 2 tot 3 centimeter boven een bladknop. Hierdoor zal de plant in de breedte groeien en krijgt hij meer vertakkingen. Het is ook mogelijk om lange stelen af te knippen om de vorm van de plant te behouden. Zorg dat je scherp gereedschap gebruikt om beschadiging van de plant te voorkomen. Verwijder ook regelmatig dode bladeren om de plant gezond te houden.

Stekken

Wil jij jouw Syngonium stekken? Knip dan een stuk van ongeveer 10 tot 15 cm van de bovenkant van de plant af en verwijder de onderste bladeren. Plaats de stek in een glas water en zorg dat de onderste bladeren niet in het water hangen. Na een paar weken zullen er worteltjes verschijnen en kan je de stek in een pot met potgrond plaatsen. Zet de stek op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Zo heb jij snel een nieuwe Syngonium plant voor in jouw collectie!

Verpotten

Om je Syngonium het beste te verpotten, begin je met het kiezen van een nieuwe pot die een paar centimeter groter is dan de huidige pot. Bedek de bodem van de pot met een centimeter potgrond en zet de Syngonium erop. Vul daarna de zijkanten van de pot met potgrond tot ongeveer twee centimeter onder de rand. Druk de grond lichtjes aan en geef de plant water. Plaats de pot op een lichte locatie, maar niet in direct zonlicht. Vergeet niet dat de Syngonium van vochtige potgrond houdt, dus zorg dat de grond niet volledig uitdroogt.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Syngonium wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Syngonium gezond en mooi te houden.

Mijn Syngonium heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Als je bruine vlekken ziet op je Syngonium-bladeren, kan dit duiden op te veel direct zonlicht of droge lucht. Verplaats de plant naar een meer schaduwrijke plek en zorg voor een hogere luchtvochtigheid, bijvoorbeeld door regelmatig te besproeien. Geef alleen water wanneer de grond droog aanvoelt en voeg voorlopig geen meststoffen toe.

Mijn Syngonium heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Als de bladeren van je Syngonium geel worden, kan dit duiden op overmatig water geven, te veel direct zonlicht of een tekort aan voeding. Los dit op door je plant minder water te geven, te verplaatsen naar een plek met indirect licht en de voeding te verhogen met een geschikte meststof. Vergeet niet: Syngoniums zijn giftig voor huisdieren, dus zorg dat ze buiten bereik blijven.

Bladeren van mijn Syngonium vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Syngonium plotseling afvallen, kan dat te wijten zijn aan verschillende redenen. Mogelijk heeft de plant last van een te grote hoeveelheid direct zonlicht, teveel of te weinig water, ongedierte, of te droge lucht. Controleer of je de plant op een geschikte locatie hebt geplaatst en of je de juiste hoeveelheid water geeft. Wanneer de plant last heeft van ongedierte, kun je deze bestrijden met zeepwater.

ik zie beestjes op mijn Syngonium. Wat moet ik doen?

Geen zorgen, je bent niet de enige die dit probleem heeft. De eerste stap is om de beestjes te identificeren. Is het bijvoorbeeld een spint, bladluis of trips? Zodra je weet om welke beestjes het gaat, kun je de juiste bestrijdingsmethode kiezen. Denk hierbij aan biologische bestrijdingsmiddelen of het verwijderen van de beestjes met een vochtige doek. Vergeet niet om je plant regelmatig te controleren om eventuele nieuwe beestjes op tijd te ontdekken en actie te ondernemen.

mijn Syngonium hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Syngonium hangt slap, wat nu? Zorg dat je plant voldoende water krijgt, maar vermijd overbewatering. Plaats de plant op een lichte plek, maar niet direct in de zon. Geef je Syngonium ook regelmatig voeding en controleer of er geen sprake is van ziektes of plagen. Met deze stappen kun je je plant weer gezond en sterk maken.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Syngonium plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet ik mijn Syngonium water geven?

Water je Syngonium ongeveer één keer per week. Zorg dat de grond vochtig is, maar vermijd dat deze te nat wordt.

Hoeveel licht heeft de Syngonium nodig?

De Syngonium houdt van licht, maar niet van direct zonlicht. Plaats de plant op een plek met helder, indirect licht.

Moet ik mijn Syngonium bemesten?

Ja, we raden aan om je Syngonium eens per maand te bemesten tijdens de lente en zomer. Gebruik een evenwichtige kamerplantmest en volg de instructies op de verpakking.

Moet ik de bladeren van mijn Syngonium schoonmaken?

Ja, stof kan zich ophopen op de bladeren van je Syngonium en dit kan de gezondheid van de plant beïnvloeden. Maak de bladeren regelmatig schoon met een vochtige doek.

Moet ik mijn Syngonium snoeien?

Het snoeien van je Syngonium is niet noodzakelijk, maar je kunt het doen om de plant compact en mooi gevormd te houden. Knip gewoon de gewenste takken en bladeren af met een scherpe snoeischaar.