Spathiphyllum (Lepelplant)

Wil je graag een Spathiphyllum plant in huis halen? Goede keuze! Deze prachtige plant staat bekend om zijn luchtzuiverende kwaliteiten en zijn mooie bloemen. Het verzorgen en onderhouden ervan is gelukkig niet moeilijk. In dit artikel geven we je tips en advies over de beste plek om de kamerplantneer te zetten, hoe vaak je hem water moet geven en waar je op moet letten bij het snoeien. Met onze hulp zal je Spathiphyllum plant stralen in jouw interieur.

Spathiphyllum

Nederlandse naam: Lepelplant

De Spathiphyllum plant heeft langwerpige groene bladeren en mooie witte bloemen. Hij is populair omdat hij weinig verzorging nodig heeft en luchtzuiverend is. Zet hem op een lichte plek en geef af en toe wat water, en je hebt een prachtige plant in huis!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Voeding: Eens per maand
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Ja

Spathiphyllum Plant gekocht en nu?

Dus, je hebt net een mooie Spathiphyllum plant gekocht. Geweldig! Nu is het tijd om te zorgen dat deze plant goed verzorgd wordt. Hier zijn drie belangrijke dingen die je moet doen:

Inspecteer de plant op ongedierte

Neem even de tijd om je nieuwe Spathiphyllum plant goed te bekijken. Controleer of er geen ongewenste gasten zoals luizen, spint of andere insecten op de plant aanwezig zijn. Dit is belangrijk, omdat deze beestjes schade kunnen aanrichten aan de bladeren en de gezondheid van je plant kunnen aantasten. Als je enig ongedierte ziet, kun je ze voorzichtig verwijderen met je handen of een zachte doek.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Verpot de plant vanuit de kweekpot: De Spathiphyllum plant die je hebt gekocht, is waarschijnlijk in een kweekpot geleverd. Na verloop van tijd kan deze pot te klein worden voor de groeiende wortels van de plant. Daarom is het belangrijk om je plant te verpotten naar een grotere pot. Gebruik een pot die ongeveer 2,5 cm groter is dan de oorspronkelijke pot. Vul de nieuwe pot met hoogwaardige potgrond en zorg dat de plant stevig in de pot staat. Vergeet niet om de wortels voorzichtig los te maken voordat je de plant in de nieuwe pot plaatst.

De plant water geven

Kamerplanten verzorgen houdt ook in dat je denkt aan het water geven. De Spathiphyllum plant heeft regelmatig water nodig om gezond te blijven. Dit betekent niet dat je de plant constant moet laten zwemmen, maar je moet er wel voor zorgen dat de grond altijd vochtig is. Geef je plant één of twee keer per week water, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid in jouw huis. Zorg dat je de plant water geeft bij de wortels om te voorkomen dat de bladeren te nat worden. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat er water in de schotel onder de pot blijft staan, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

Door deze drie belangrijke stappen te volgen, zorg je dat jouw Spathiphyllum plant een gezonde en gelukkige toekomst heeft in jouw huis. Veel plezier met je nieuwe groene vriend!

Spathiphyllum verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Plaats de Spathiphyllum op een locatie met helder, indirect licht. Te veel direct zonlicht kan de bladeren verbranden, terwijl te weinig licht de groei kan belemmeren.
 2. Zorg voor een constante temperatuur tussen 18-24 graden Celsius. Vermijd tochtige plekken en temperatuurschommelingen, omdat dit stress kan veroorzaken voor de plant.
 3. Water de Spathiphyllum regelmatig, maar zorg dat de grond niet constant drassig is. Het is beter om de grond tussen gietbeurten licht uit te laten drogen om wortelrot te voorkomen.
 4. Geef de plant bij voorkeur gefilterd of gedestilleerd water, omdat de Spathiphyllum gevoelig kan zijn voor chloor en mineralen in leidingwater.
 5. Besproei de bladeren regelmatig met water om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit is vooral belangrijk in droge omgevingen of tijdens de verwarmingsperiode.
 6. Bemest de Spathiphyllum eens in de 4-6 weken tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) met een evenwichtige, vloeibare kamerplantenmest. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.
 7. Verpot de Spathiphyllum ongeveer om de twee jaar, of wanneer de wortels de pot beginnen te vullen. Gebruik een goed doorlatende potgrond en een pot die iets groter is dan de huidige pot om de groei te bevorderen.

Benodigdheden

Om je Lepelplant goed te verzorgen, kun je niet zonder een aantal materialen. Welke dat zijn zetten we hieronder overzichtelijk voor je op een rij.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Lepelplant verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je je Spathiphyllum plant mooi en gezond houden? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel gaan we uitgebreid in op de verzorging van je Spathiphyllum plant. We bespreken onder andere de ideale standplaats, de waterbehoefte, de bemesting en het bestrijden van eventuele plagen. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw Spathiphyllum plant optimaal kunt verzorgen!

Standplaats

Zet de Spathiphyllum op een plek met indirect zonlicht, vermijd direct zonlicht. De plant groeit het beste bij een temperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius en heeft regelmatig water nodig. Zorg voor een licht vochtige grond en vermijd te veel watergift.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Spathiphyllum ligt tussen de 40% en 60%. Te hoge luchtvochtigheid kan zorgen voor schimmel en bladrot, terwijl een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot bladverbranding en uitdroging. Zorg daarom voor een goede balans tussen vocht en droogte.

Temperatuur

De beste temperatuur voor je Spathiphyllum plant in huis is rond de 18-24 graden Celsius. Hier voelt de plant zich het meest comfortabel en kan hij goed groeien en bloeien. Zorg dat de plant niet blootgesteld wordt aan extreme hitte of kou, dit kan schadelijk zijn. Houd je Spathiphyllum in een aangename temperatuur en geniet van zijn prachtige bladeren en bloemen.

Water geven

Geef de Spathiphyllum één keer per week water. Zorg dat de grond licht vochtig blijft en niet uitdroogt. Gebruik geen water dat te koud is en voorkom dat er water in de pot blijft staan.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

Je moet de Spathiphyllum plantenvoeding geven om hem gezond en mooi te houden. Doe dat eens per maand in de lente en zomer en eens per twee maanden in de herfst en winter. Gebruik vloeibare kamerplantenvoeding en volg de instructies op de verpakking. Zorg er daarnaast voor dat je de plant op de juiste manier water geeft en niet te veel direct zonlicht geeft.

Snoeien

Om de Spathiphyllum te snoeien, begin je met het inspecteren van de plant. Verwijder beschadigde of dode bladeren door ze met een schone schaar of snoeischaar dicht bij de basis af te knippen. Als je de grootte van de plant wilt verminderen, kan je de nieuwere grotere bladeren afknippen terwijl je de kleinere bladeren behoudt. Het is ook belangrijk om uitlopers en nieuwe scheuten regelmatig te verwijderen om de plant gezond te houden. Wees voorzichtig bij het snoeien omdat de plant giftig sap bevat.

Stekken

Wil jij zelf stekjes maken van jouw Spathiphyllum? Dit is heel makkelijk! Je hebt alleen een scherp mes, stekpoeder en water nodig. Snijd een gezonde stengel van de plant af en verwijder de onderste bladeren. Doop de onderkant van de stengel in stekpoeder en plant hem vervolgens in vochtige potgrond. Zorg dat de grond vochtig blijft en plaats de stek op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Binnen een paar weken zie je de eerste wortels verschijnen en groeit jouw nieuwe Spathiphyllum uit tot een gezonde plant!

Verpotten

Als je jouw Spathiphyllum gaat verpotten, is het belangrijk om te zorgen dat de grond goed vochtig is. Je kunt dan gemakkelijk de kluit uit de oude pot halen. Vervolgens plaats je de plant in een nieuwe pot die net iets groter is dan de oude pot, en vul je deze met verse potgrond. Zorg dat de wortels goed bedekt zijn en druk de grond voorzichtig aan. Geef de plant daarna veel water, zodat hij weer kan groeien en bloeien.

Spathiphyllum bloei

Lees hoe je je Spathiphyllum mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Spathiphyllum bloeien?

Wil je je Spathiphyllum plant laten bloeien? Dat kan! We geven je graag wat handige tips om te zorgen dat jouw plant prachtige bloemen krijgt. Het is belangrijk om de juiste verzorging te bieden, zoals regelmatig water geven, voldoende licht en een goede luchtvochtigheid. Daarnaast kun je de plant af en toe bemesten en de dorre bloemen verwijderen. Met deze eenvoudige stappen kun je binnenkort genieten van een bloeiende Spathiphyllum plant!

Wanneer bloeit de Spathiphyllum?

De Spathiphyllum plant bloeit het hele jaar door binnen in je huis. Het is een mooie toevoeging aan je interieur en zorgt voor een frisse en levendige sfeer.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Spathiphyllum wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Spathiphyllum gezond en mooi te houden.

Mijn Spathiphyllum heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Spathiphyllum bruine vlekken op de bladeren? Dit kan worden veroorzaakt door te veel water geven, oude bladeren of direct zonlicht. Verwijder de aangetaste bladeren en geef de plant minder water en zet hem op een plek met indirect zonlicht.

Mijn Spathiphyllum heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Spathiphyllum worden vaak veroorzaakt door te veel of te weinig water, te veel zonlicht of gebrek aan voedingsstoffen. Zorg dat je de plant regelmatig water geeft en niet te veel blootstelt aan direct zonlicht. Geef ook voedingsstoffen met specifieke meststoffen voor Spathiphyllums. Verwijder de gele bladeren om verdere verspreiding van het probleem te voorkomen.

Bladeren van mijn Spathiphyllum vallen plotseling af, wat is er mis?

Wanneer de bladeren van je Spathiphyllum plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door te veel of te weinig water geven, te weinig licht, tocht of een te hoge of lage temperatuur. Ook kan het zijn dat de plant last heeft van ziektes of plagen. Controleer de plant op sporen van ongedierte en zorg dat je de plant op de juiste manier verzorgt, zoals voldoende water geven en de juiste hoeveelheid licht.

ik zie beestjes op mijn Spathiphyllum. Wat moet ik doen?

Als je beestjes op je Spathiphyllum ziet, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Controleer eerst goed of het insecten zijn. Vervolgens kun je proberen om ze voorzichtig van de plant af te vegen. Als dit niet werkt, kun je ook een milde zeepoplossing gebruiken om de beestjes te verwijderen. Blijf de plant nauwlettend in de gaten houden om te zorgen dat de beestjes niet terugkomen.

mijn Spathiphyllum hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Spathiphyllum hangt slap, wat te doen? Zorg dat je de plant genoeg water geeft en dat de grond altijd vochtig is. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Controleer ook of de plant geen last heeft van schimmel of ongedierte en geef eventueel voeding om de plant te versterken.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Spathiphyllum plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet ik mijn Spathiphyllum water geven?

Een Spathiphyllum heeft regelmatig water nodig. Je kunt het beste voelen aan de bovenste laag grond of deze droog aanvoelt voordat je weer water geeft. Zorg dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de plant in een laagje water staat.

Hoe kan ik mijn Spathiphyllum het beste bemesten?

Om je Spathiphyllum gezond en mooi te houden, kun je deze eens in de twee maanden bemesten met een algemene kamerplantenmest. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.

Moet ik de bladeren van mijn Spathiphyllum schoonmaken?

Ja, het is goed om de bladeren van je Spathiphyllum af en toe schoon te maken. Dit kun je doen door ze voorzichtig af te nemen met een vochtige doek. Zo voorkom je dat stof zich ophoopt en de plant minder goed kan ademen.

Moet ik mijn Spathiphyllum regelmatig verpotten?

Een Spathiphyllum groeit niet zo snel, dus je hoeft hem niet vaak te verpotten. Het is meestal voldoende om dit eens in de paar jaar te doen. Kies een pot die iets groter is dan de huidige pot, zodat de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien.

Hoe kan ik bruine bladeren bij mijn Spathiphyllum voorkomen?

Bruine bladeren bij je Spathiphyllum kunnen een teken zijn dat de luchtvochtigheid te laag is. Je kunt dit oplossen door regelmatig water te vernevelen rondom de plant. Ook is het belangrijk om de plant niet in direct zonlicht te plaatsen, aangezien dit de bladeren kan verbranden.