Schefflera (Vingerplant) Verzorgen

Ben je op zoek naar een mooie en makkelijk te verzorgen kamerplant voor in huis? Maak kennis met de Schefflera plant – een populaire keuze vanwege zijn prachtige bladeren en eenvoudige onderhoud. In dit artikel gaan we je alles vertellen over hoe je deze plant het beste kunt verzorgen en onderhouden, zodat jij optimaal van zijn schoonheid kunt genieten. Dus pak je favoriete pot en laten we aan de slag gaan!

Schefflera

Nederlandse naam: Vingerplant

De Schefflera plant heeft grote, groene bladeren die lijken op handen. Hij staat bekend om zijn luchtzuiverende kwaliteiten en is populair als kamerplant omdat hij makkelijk te verzorgen is en weinig licht nodig heeft.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Eens per maand
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Ja

Schefflera Plant gekocht en nu?

Dus, je hebt net een prachtige Schefflera plant gekocht en je vraagt je af wat je nu moet doen? Geen zorgen, met deze drie eenvoudige stappen zal je plant snel gedijen en er geweldig uitzien!

Inspecteer de plant op ongedierte

Inspecteer de plant op ongedierte. Neem even de tijd om je nieuwe plant goed te bekijken. Controleer zorgvuldig de bladeren, stelen en zelfs de potgrond op eventuele tekenen van ongedierte. Ongewenste gasten zoals spint, bladluizen of witte vlieg kunnen schadelijk zijn voor je plant. Als je iets verdachts ziet, neem dan direct actie. Je kunt ongedierte bestrijden met behulp van natuurlijke insecticiden of door handmatig de beestjes te verwijderen. Wees gerust, met een goede inspectie en regelmatige observatie kun je problemen tijdig aanpakken en je plant gezond houden.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Verpot de plant vanuit de kweekpot. Nu is het tijd om je Schefflera plant uit de kweekpot te halen en hem een nieuwe thuis te geven. Kies een pot die iets groter is dan de kweekpot, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Zorg dat de nieuwe pot drainagegaten heeft om overtollig water af te voeren. Verwijder voorzichtig de plant uit de kweekpot, en schud of knijp eventueel overtollige potgrond weg. Plaats de plant in de nieuwe pot en voeg verse potgrond toe, waarbij je de wortels voorzichtig verspreidt. Druk de potgrond zachtjes aan om de plant stevig te plaatsen. Vergeet niet om de plant water te geven na het verpotten, zodat de wortels zich goed kunnen vestigen.

De plant water geven

Het belangrijkste onderdeel van kamerplanten verzorgen is water geven. Geef je Schefflera plant regelmatig water, maar zorg dat je niet overdrijft. Te veel water kan leiden tot wortelrot en andere problemen. Controleer regelmatig de vochtigheid van de potgrond door je vinger ongeveer een centimeter diep in de grond te steken. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Geef de plant water tot het water uit de drainagegaten begint te lopen en laat de potgrond daarna goed uitlekken. Het is belangrijk om een goede balans te vinden, dus wees alert op de behoeften van je plant en pas je watergift indien nodig aan.

Met deze drie eenvoudige stappen: het inspecteren op ongedierte, het verpotten vanuit de kweekpot en het water geven, kun je zorgen dat je Schefflera plant gezond en gelukkig blijft.

Schefflera verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor de juiste lichtomstandigheden: Plaats de Schefflera plant op een plek met helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden.
 2. Regelmatig water geven: Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar vermijd overbewatering. Laat de bovenste centimeter van de grond tussen gietbeurten opdrogen.
 3. Geef regelmatig voeding: Gebruik een uitgebalanceerde kamerplantenmeststof om de Schefflera plant om de zes tot acht weken te voeden. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.
 4. Zorg voor een goede luchtvochtigheid: Schefflera planten gedijen in een omgeving met een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid. Plaats een luchtbevochtiger in de buurt van de plant of besproei de bladeren regelmatig met water om de luchtvochtigheid te verhogen.
 5. Regelmatig snoeien: Snoei de Schefflera plant om de groei te bevorderen en een compacte vorm te behouden. Verwijder dode, beschadigde of belemmerende takken en bladeren.
 6. Controleer op plagen: Houd de plant regelmatig in de gaten op tekenen van plagen, zoals spintmijten of bladluizen. Indien nodig, behandel de plant met een milieuvriendelijke insecticide.
 7. Verpot indien nodig: Als de wortels van de Schefflera plant de pot volledig hebben gevuld, is het tijd om te verpotten. Kies een pot die iets groter is dan de vorige en gebruik verse potgrond. Verpot in het voorjaar voor de beste resultaten.

Benodigdheden

Om je Vingersboom de beste verzorging te geven, zijn er een aantal materialen die je nodig hebt. Een overzicht vind je hieronder.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Vingersboom verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij je Schefflera plant gezond en mooi houden? Dan is het belangrijk om de plant op de juiste manier te verzorgen. In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle aspecten van de verzorging van je Schefflera plant. We kijken naar de ideale standplaats, de juiste hoeveelheid water en voeding, en hoe je de plant kunt snoeien en verpotten. Ook geven we tips om plagen en ziektes te voorkomen en om de groei te stimuleren. Kortom, alles wat jij moet weten om je Schefflera plant te laten stralen!

Standplaats

Zorg dat je Schefflera op een heldere plek staat, maar vermijd direct zonlicht. Het is belangrijk dat de plant niet op een tochtige plek staat en dat de temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius ligt. Geef de plant regelmatig water en zorg dat de grond altijd vochtig blijft. Gebruik een voedingssupplement een paar keer per jaar om de groei te verbeteren.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Schefflera ligt tussen de 40% en 60%. Bij een te droge lucht kan de plant bruine bladranden krijgen en bij een te vochtige lucht kunnen er schimmels ontstaan. Houd dus de luchtvochtigheid goed in de gaten en pas deze indien nodig aan met behulp van een luchtbevochtiger.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Schefflera plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. In deze temperatuur voelt de plant zich het meest comfortabel en kan hij goed groeien en gedijen. Zorg dat je de plant niet blootstelt aan extreme temperaturen, zoals tocht of direct zonlicht, om schade te voorkomen.

Water geven

Geef de Schefflera pas water wanneer de grond droog aanvoelt bij aanraking. Gemiddeld heeft deze plant één keer per week water nodig. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant teveel water krijgt, want hierdoor kan de wortelrot ontstaan. Houd er rekening mee dat de hoeveelheid water die de plant nodig heeft, afhankelijk is van de grootte van de pot en de locatie van de plant.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

Je hoeft de Schefflera niet noodzakelijk plantenvoeding te geven, maar als je dit toch wil doen, geef hem dan in het voorjaar en de zomer om de twee weken vloeibare voeding voor groene planten. Zorg dat je de aanbevolen dosering niet overschrijdt.

Snoeien

Wil je jouw Schefflera een nieuwe boost geven? Snoei dan de plant op de juiste manier. Dit kun je het beste doen in het voorjaar of de zomer. Knip de takken boven het bladafvalpunt. Zo stimuleer je nieuwe groei en voorkom je dat de plant te groot wordt. Verwijder ook eventuele dode, beschadigde of zieke takken. Het is belangrijk om schoon snoeigereedschap te gebruiken om besmetting van de plant te voorkomen.

Stekken

Wil jij graag een nieuwe Schefflera plant? Dan kun je deze het beste stekken. Snijd, bij voorkeur in de lente, een stukje tak af met minimaal 2 tot 3 knopen. Verwijder de bladeren van de onderste 2 knopen en plaats de stek in een glas water. Zorg dat de stek niet verdrinkt en verschonen het water regelmatig. Na een paar weken zou de stek moeten gaan wortelen. Plant deze dan in potgrond en zorg dat de grond vochtig en licht blijft. Binnen enkele weken heeft jouw nieuwe Schefflera zich goed geworteld!

Verpotten

Wil jij jouw Schefflera van een nieuwe pot voorzien? Zorg dan dat je allereerst een pot kiest die ongeveer 20% groter is dan de oude. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een pot met drainagegaten, zodat het overtollige water weg kan lopen. Bedek de bodem van de nieuwe pot met een laag hydrokorrels en voeg vervolgens potgrond toe. Haal de Schefflera uit de oude pot en verwijder eventuele dode wortels. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul aan met potgrond tot ongeveer 2 centimeter onder de rand. Druk de grond goed aan en geef daarna water. Zo kan jouw Schefflera weer een tijdje verder groeien!

Schefflera bloei

Lees hoe je je Schefflera mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Schefflera bloeien?

Wil jij jouw Schefflera plant laten bloeien? Geen zorgen, we hebben een paar handige tips voor je! Zorg er allereerst voor dat je plant voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig, maar pas op voor te veel water. Een keer per week water geven is meestal voldoende. Verwijder regelmatig dode bladeren en geef de plant elke maand wat plantenvoeding. Met deze eenvoudige stappen kun je snel genieten van prachtige bloemen aan je Schefflera plant!

Wanneer bloeit de Schefflera?

De Schefflera plant bloeit meestal in de lente en de zomer, en soms ook in de herfst. Tijdens deze periode verschijnen er kleine witte bloemetjes en soms ook rode bessen aan de plant.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Schefflera wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Schefflera gezond en mooi te houden.

Mijn Schefflera heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb jij ook last van bruine vlekken op jouw Schefflera plant? Dit kan duiden op te veel water geven of een lage luchtvochtigheid. Zorg dat je jouw plant minder water geeft en plaats een luchtbevochtiger in de buurt. Verwijder daarnaast de aangetaste bladeren voor een gezonde groei.

Mijn Schefflera heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Heb jij last van gele bladeren bij je Schefflera? Dit kan komen door te veel of te weinig water, te veel zonlicht of door ongedierte. Zorg dat je de oorzaak achterhaalt en pas de verzorging aan. Verplaats de plant naar een lichtere of donkere plek en geef de juiste hoeveelheid water. Bestrijd eventuele insecten met een zeepoplossing. Zo zal je Schefflera snel weer mooie groene bladeren krijgen.

Bladeren van mijn Schefflera vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je Schefflera plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben, waaronder droogte, te veel water, slechte lichtomstandigheden of een vervelende plaag. Controleer de grond op vochtigheid en zorg dat de plant voldoende licht krijgt. Verwijder eventuele aangetaste bladeren en behandel de plant indien nodig tegen plagen. Als dit niet helpt, kan het nodig zijn om de plant te verpotten en de grond te vernieuwen.

ik zie beestjes op mijn Schefflera. Wat moet ik doen?

Als je beestjes ziet op je Schefflera, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. We kunnen beginnen door goed te kijken naar de beestjes en te achterhalen om welke soort het gaat. Daarna kunnen we passende maatregelen nemen om ze te verwijderen. Een optie is om de bladeren met beestjes af te knippen en weg te gooien. Zorg er ook voor dat je de plant regelmatig inspecteert en eventuele nieuwe beestjes direct verwijdert.

mijn Schefflera hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Jouw Schefflera hangt slap. Geen zorgen, dit kan gebeuren. We kunnen een paar dingen proberen om hem weer rechtop te krijgen. Zorg dat de plant voldoende water krijgt en geef hem regelmatig wat plantenvoeding. Controleer ook of de plant genoeg licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. En vergeet niet om de plant af en toe te draaien, zodat alle kanten gelijkmatig groeien.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Schefflera plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Waarom bloeit mijn Schefflera plant in huis niet?

Bij Schefflera planten is het normaal dat ze niet bloeien als je ze binnenhuis kweekt. Deze planten bloeien meestal alleen buiten, onder natuurlijke omstandigheden.

Hoe kan ik mijn Schefflera plant in huis verzorgen?

Om je Schefflera plant gezond te houden, heb je veel licht nodig. Zet hem het liefst op een plek met helder, indirect zonlicht. Geef regelmatig water, maar zorg dat de grond niet te nat wordt. Af en toe wat voeding geven kan ook helpen.

Waarom verliest mijn Schefflera plant bladeren?

Een veelvoorkomende reden voor bladverlies bij Schefflera planten is te veel water geven. Zorg dat de grond tussen de gietbeurten goed kan opdrogen. Te weinig licht kan ook leiden tot bladval. Verplaats je plant naar een plek met meer indirect zonlicht.

Hoe vaak moet ik mijn Schefflera plant verpotten?

Schefflera planten hebben niet vaak verpotten nodig. Om de paar jaar is meestal voldoende, tenzij de wortels erg compact zijn geworden. Verpot je plant in een pot die iets groter is dan de vorige, met verse potgrond die goed doorlatend is.

Hoe kan ik mijn Schefflera plant stekken?

Je kunt je Schefflera plant vermeerderen door stekken. Snijd een gezonde, bladloze stengel af en plaats deze in een pot met vochtige potgrond. Zorg dat de stek voldoende licht krijgt en houd de grond vochtig. Na verloop van tijd zal er nieuwe groei ontstaan.