Sansevieria (Vrouwentong) Verzorgen

Ben jij op zoek naar een mooie kamerplant die weinig verzorging nodig heeft? Dan is de Sansevieria plant wellicht iets voor jou! Deze plant staat niet alleen bekend om zijn prachtige uiterlijk, maar ook om zijn eenvoudige onderhoud. In dit artikel vertellen we je alles over hoe je de Sansevieria plant het beste kunt verzorgen en onderhouden, zodat je er optimaal van kunt genieten.

Sansevieria

Nederlandse naam: Vrouwentong

Hoi jij, ken je de Sansevieria al? Deze plant heeft lange, stijve bladeren met mooie groene strepen. Hij is super populair omdat hij weinig verzorging nodig heeft en de lucht in je huis zuivert. Perfecte toevoeging toch?

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 26°C
 • Water geven: Weinig
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Voeding: Zelden nodig
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Ja

Sansevieria Plant gekocht en nu?

Heb je net een Sansevieria plant gekocht? Geweldig! Nu is het tijd om te zorgen dat jouw nieuwe groene vriend gezond en gelukkig blijft. Hier zijn drie belangrijke dingen die je direct moet doen:

Inspecteer de plant op ongedierte

Inspecteer de plant op ongedierte. Neem even de tijd om je nieuwe Sansevieria grondig te inspecteren op eventuele ongewenste gasten. Kijk goed naar de bladeren, stelen en de grond rondom de plant. Let op tekenen van kleine beestjes zoals luizen, mijten of schimmels. Als je iets verdachts opmerkt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Verpot de plant vanuit de kweekpot. De plant is waarschijnlijk in een kweekpot geleverd, wat betekent dat hij binnenkort een nieuwe thuis nodig heeft. Kies een pot die iets groter is dan de huidige kweekpot en zorg voor goede afwatering. Vul de nieuwe pot met verse potgrond en haal voorzichtig de Sansevieria uit de kweekpot. Plaats de plant in de nieuwe pot, voeg extra grond toe en druk lichtjes aan. Vergeet niet om de plant water te geven na het verpotten.

De plant water geven

Water geven is een essentieel onderdeel van kamerplanten verzorging. Geef de Sansevieria matig water, zodat de grond gelijkmatig vochtig is. Zorg dat de potgrond niet doordrenkt raakt, omdat dit de wortels kan beschadigen. Geef de plant pas weer water als de bovenste centimeters van de grond droog aanvoelen.

Door deze drie stappen te volgen, geef je jouw nieuwe Sansevieria plant de beste start mogelijk. Vergeet niet om regelmatig te controleren op ongedierte en de plant de juiste hoeveelheid water te geven. Geniet van jouw groene aanwinst!.

Sansevieria verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor voldoende licht: Sansevieria heeft behoefte aan helder indirect zonlicht. Plaats de plant daarom in de buurt van een raam op het noorden of oosten.
 2. Beperk de watergift: Sansevieria is een plant die weinig water nodig heeft. Geef de plant pas water wanneer de grond droog aanvoelt. Het is beter om de plant iets te weinig dan te veel water te geven.
 3. Kies de juiste pot en grond: Sansevieria gedijt het beste in een pot met drainagegaten, zodat het overtollige water goed kan weglopen. Gebruik een goed doorlatende potgrond, zoals een mengsel van potgrond, perliet en zand.
 4. Vermijd te lage temperaturen: Sansevieria groeit het beste bij temperaturen tussen 15°C en 25°C. Zorg dat de plant niet wordt blootgesteld aan tocht of extreme kou.
 5. Minimaliseer vochtigheid: Sansevieria houdt niet van een vochtige omgeving. Zorg dat de plant niet te dicht bij een badkamer of keuken staat en vermijd het besproeien van de bladeren.
 6. Voorkom overbemesting: Hoewel Sansevieria langzaam groeit, heeft het wel voedingsstoffen nodig. Gebruik een milde kamerplantenmest en bemest de plant maar eens in de paar maanden, vooral tijdens het groeiseizoen (lente en zomer).
 7. Houd de plant vrij van stof: Sansevieria heeft gladde bladeren die stof aantrekken. Maak de bladeren regelmatig schoon met een vochtige doek om de plant gezond te houden en de fotosynthese te bevorderen.

Benodigdheden

Als je je Vrouwentong goed wilt verzorgen, zijn er bepaalde materialen die je nodig hebt; we hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Vrouwentong verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je jouw Sansevieria plant goed verzorgen? In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle aspecten van de verzorging. Van de juiste standplaats tot het water geven en voeden van de plant, we bespreken het allemaal. Lees verder voor handige tips en trucs om jouw Sansevieria gezond en mooi te houden!

Standplaats

De Sansevieria is een makkelijke plant die op verschillende plaatsen kan staan, maar de beste standplaats is een plek met indirect zonlicht. Een raam op het noorden is een goede keuze. De plant kan ook overleven in plaatsen met minder licht, zoals de badkamer of een donkere hoek. Zorg dat de temperatuur tussen de 15 en 27 graden Celsius ligt. De Sansevieria houdt niet van extreme temperaturen.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Sansevieria ligt tussen de 40% en 60%. Zorg dat de luchtvochtigheid niet te hoog of te laag is, want dat kan leiden tot bladproblemen. Houd de plant uit de buurt van radiatoren en tocht om schommelingen te voorkomen.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Sansevieria plant in huis is tussen de 15 en 30 graden Celsius. Je kunt de plant dus in vrijwel elke kamer in huis plaatsen, zolang de temperatuur maar binnen dit bereik valt. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tochtige plekken of te dicht bij een warmtebron, omdat extreme temperaturen de gezondheid van de plant kunnen beïnvloeden.

Water geven

Je moet de Sansevieria ongeveer één keer per maand water geven. Het is belangrijk om te wachten tot de grond volledig is opgedroogd voordat je opnieuw water geeft. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot. Zorg dat er geen water in de pot blijft staan.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Je hoeft de Sansevieria niet vaak te bemesten, want deze plant gedijt goed op weinig voedingstoffen. Eén keer per maand wat plantenvoeding kan geen kwaad, maar pas op dat je niet te veel geeft. Het is beter om te weinig te geven dan te veel, want een teveel aan voeding kan de plant beschadigen.

Snoeien

Wil je je Sansevieria snoeien? Dan kun je dit het beste doen door de bladeren af te snijden met een scherpe snoeischaar. Begin bij de onderste bladeren en werk zo door naar boven. Snoei alleen de bladeren die afsterven of beschadigd zijn. Zorg dat je de gezonde bladeren niet beschadigt. Verwijder ook de uitgebloeide bloemstengels om ruimte te maken voor nieuwe groei. Zorg dat je de plant niet te veel snoeit, aangezien de Sansevieria langzaam groeit en zichzelf goed kan herstellen.

Stekken

Wil jij meer Sansevieria’s in je huis, zonder ze te hoeven kopen? Dan is stekken een goede optie! Snijd een blad in stukken van zo’n 10-15 cm lengte met ieder een stukje wortel erbij. Plant deze stekjes in potgrond en houd de grond vervolgens vochtig, maar niet te nat. Na zo’n zes weken zullen er wortels en bladeren groeien!

Verpotten

Wil jij jouw Sansevieria plant verpotten? Kies dan voor een pot die iets groter is dan de huidige pot en vul deze met potgrond. Haal de plant voorzichtig uit de oude pot en haal eventueel dode bladeren weg. Plaats de plant in het midden van de nieuwe pot en vul de pot met aarde tot net onder de rand. Druk de aarde lichtjes aan en geef de plant water. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Herhaal het verpotten wanneer de wortels de pot helemaal vullen.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Sansevieria wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Sansevieria gezond en mooi te houden.

Mijn Sansevieria heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb jij bruine vlekken op jouw Sansevieria? Dit kan komen door overbewatering, te weinig licht of een te hoge luchtvochtigheid. Zorg dat je jouw plant minder water geeft en op een plek zet met meer licht. Besproei de bladeren ook niet te veel. Verwijder eventuele beschadigde bladeren en geef jouw Sansevieria wat liefde en aandacht!

Mijn Sansevieria heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Sansevieria worden veroorzaakt door overmatig water geven, te weinig licht of een te hoge temperatuur. Om dit op te lossen, geef je de plant minder water, zorg je voor voldoende licht en houd je de temperatuur rond de 20 graden. Verwijder de gele bladeren en verzorg de plant daarna goed om verdere schade te voorkomen.

Bladeren van mijn Sansevieria vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je Sansevieria plotseling afvallen, kan dit worden veroorzaakt door over- of onderwatering, te weinig licht, een te koude omgeving, of een tekort aan voedingsstoffen. Controleer of het water goed weg kan lopen uit de pot, geef de plant voldoende licht en bescherm hem tegen koude tocht. Geef je plant een keer per maand voeding voor kamerplanten.

ik zie beestjes op mijn Sansevieria. Wat moet ik doen?

Maak je geen zorgen, dit is een veelvoorkomend probleem. Zorg er eerst voor dat je plant geen last heeft van stressfactoren, zoals te veel water of te weinig licht. Verwijder de beestjes voorzichtig met een vochtige doek en controleer regelmatig of ze terugkomen. Als de plaag aanhoudt, kun je milieuvriendelijke insecticiden gebruiken of de hulp van een tuinexpert inschakelen. Blijf goed voor je plant zorgen en geniet van een gezonde Sansevieria!

mijn Sansevieria hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Sansevieria hangt slap? Geen zorgen, we kunnen dit fixen! Zorg dat je je plant niet te veel water geeft en dat de pot goed doorlaatbaar is. Zet hem op een lichte plek zonder direct zonlicht en geef hem af en toe een beetje voeding. Binnen no time zal je Sansevieria weer rechtop staan!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Sansevieria plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Waarom bloeit mijn Sansevieria plant in huis niet?

Het kan zijn dat je Sansevieria plant niet bloeit omdat hij nog te jong is. Het kan ook zijn dat de plant niet de juiste verzorging krijgt, zoals voldoende licht of water. Probeer de verzorging aan te passen en geef de plant wat extra tijd om te groeien en te bloeien.

Hoe vaak moet ik mijn Sansevieria plant water geven?

Je Sansevieria plant heeft niet veel water nodig. Geef hem ongeveer eens in de twee tot drie weken water. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten volledig te laten opdrogen.

Hoeveel licht heeft mijn Sansevieria plant nodig?

De Sansevieria plant houdt van licht, maar kan ook goed gedijen in de schaduw. Plaats je plant op een plek waar hij indirect zonlicht ontvangt. Een raam op het noorden of oosten is ideaal.

Hoe vaak moet ik mijn Sansevieria plant verpotten?

Je Sansevieria plant hoeft niet vaak verpot te worden. Gemiddeld is eens in de twee tot drie jaar voldoende. Zorg dat de nieuwe pot iets groter is dan de oude, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien.

Heeft mijn Sansevieria plant meststof nodig?

De Sansevieria plant heeft niet veel meststof nodig. Je kunt hem eens in de drie tot vier maanden wat plantenvoeding geven. Gebruik een meststof speciaal voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking.