Rhipsalis (Koraalcactus)

Ben je op zoek naar een mooie en trendy huisplant? Dan is de Rhipsalis plant misschien wel iets voor jou! Deze bijzondere plant heeft een unieke uitstraling en is makkelijk te verzorgen. In dit artikel vertel ik je alles over de verzorging en het onderhoud van de Rhipsalis plant, zodat jij er optimaal van kunt genieten. Van de juiste standplaats tot de beste watergift, we bespreken het allemaal!

Rhipsalis

Nederlandse naam: Koraalcactus

De Rhipsalis plant is een groene kamerplant met lange, slingerende takken en kleine blaadjes. Hij heeft geen doornen, wat hem veilig maakt voor kinderen en huisdieren. Dankzij zijn unieke uiterlijk en gemakkelijke verzorging is hij erg populair als decoratieve plant in huis.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Weinig
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Voeding: Zelden nodig
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Ja

Rhipsalis Plant gekocht en nu?

Heb je net een mooie Rhipsalis plant gekocht? Geweldig! Nu is het tijd om te zorgen dat jouw nieuwe aanwinst gezond en gelukkig blijft. Hier zijn drie belangrijke dingen die je moet doen zodra je de plant in handen hebt.

Inspecteer de plant op ongedierte

Allereerst is het belangrijk om de plant te inspecteren op ongedierte. Controleer de bladeren en stelen zorgvuldig op tekenen van insecten zoals luizen, mijten of wolluizen. Als je iets verdachts ziet, is het raadzaam om direct actie te ondernemen. Verwijder voorzichtig de aangetaste delen van de plant en behandel de rest van de plant met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel. Zo zorg je dat jouw Rhipsalis geen last krijgt van ongewenste bezoekers.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Daarna is het tijd om de plant te verpotten vanuit de kweekpot. Rhipsalis planten groeien graag in goed doorlatende grond, dus het is belangrijk om een geschikte pot en potgrond te gebruiken. Kies een pot die ongeveer één maat groter is dan de kweekpot en vul deze met verse potgrond die geschikt is voor cactussen en vetplanten. Verwijder de plant voorzichtig uit de kweekpot en plaats hem in het midden van de nieuwe pot. Vul vervolgens de ruimte rondom de wortels aan met potgrond en druk het voorzichtig aan. Zorg dat de plant stevig in de pot staat, maar niet te diep is ingegraven.

De plant water geven

Het belangrijkste bij de verzorging van kamerplanten is water geven. Hoewel deze planten afkomstig zijn uit droge gebieden, hebben ze nog steeds behoefte aan vocht. Geef de plant water zodra de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt. Gebruik bij voorkeur lauw water en giet het gelijkmatig over de grond, zodat de wortels goed kunnen absorberen. Let er wel op dat je niet te veel water geeft, want Rhipsalis planten houden niet van een drassige omgeving. Een goede richtlijn is om ongeveer een keer per week water te geven, maar pas het aan de specifieke behoeften van jouw plant aan.

Door deze drie eenvoudige stappen te volgen, geef je jouw Rhipsalis plant de beste start. Vergeet niet regelmatig de plant te inspecteren op ongedierte, verpot hem indien nodig en geef hem de juiste hoeveelheid water. Op deze manier kun je nog lange tijd van deze prachtige plant genieten!

Rhipsalis verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Plaats de Rhipsalis plant op een locatie met helder indirect licht. Zorg dat de plant niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden.
 2. Water de Rhipsalis plant regelmatig, maar zorg dat de grond tussen de gietbeurten licht uitdroogt. Overbewatering kan leiden tot wortelrot, terwijl uitdroging de plant kan beschadigen.
 3. Geef de plant tijdens de lente en zomermaanden regelmatig lichte meststof om de groei te bevorderen. Wees voorzichtig en volg de instructies op de verpakking voor de juiste verhoudingen.
 4. Vermijd grote temperatuurschommelingen. Rhipsalis planten gedijen goed bij kamertemperatuur (ongeveer 18-24 graden Celsius), maar kunnen gevoelig zijn voor extreme kou of hitte.
 5. Zorg voor een goede luchtvochtigheid rondom de plant. Dit kan worden bereikt door de plant af en toe te besproeien met water of door een luchtbevochtiger te gebruiken.
 6. Verpot de Rhipsalis plant indien nodig ongeveer eens in de twee jaar. Gebruik een pot met drainagegaten en een goed doorlatend potgrondmengsel geschikt voor cactussen en vetplanten.
 7. Controleer regelmatig op plagen, zoals trips of wolluizen, en behandel ze indien nodig met een milieuvriendelijke insecticiden of zeepwater oplossing.

Benodigdheden

Voor optimale verzorging van je Koraalcactus, heb je een aantal materialen nodig; bekijk de lijst hieronder.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Koraalcactus verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je jouw Rhipsalis plant goed verzorgen? In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle aspecten van het verzorgen van deze prachtige plant. Van de juiste standplaats en temperatuur tot de benodigde hoeveelheid water en voeding. We geven je handige tips en tricks om te zorgen dat jouw Rhipsalis plant gezond en gelukkig blijft. Lees snel verder en ontdek hoe je het beste voor je plant kunt zorgen!

Standplaats

Zet de Rhipsalis op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Een raam op het oosten of westen is ideaal. Zorg dat de temperatuur niet onder de 15 graden Celsius komt en geef regelmatig water, maar vermijd dat de aarde doorweekt raakt.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Rhipsalis is tussen de 50 en 60 procent. Zorg dat de plant niet in een te droge omgeving staat en vermijd tocht en direct zonlicht. Af en toe besproeien met water kan helpen de luchtvochtigheid op peil te houden.

Temperatuur

De beste temperatuur voor een Rhipsalis plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Deze kamerplant voelt zich het meest comfortabel bij een gematigde temperatuur waarbij de warmte niet te extreem is. Hou de temperatuur stabiel voor een gezonde groei.

Water geven

Je kunt een Rhipsalis het beste eens in de 1 à 2 weken water geven. Controleer eerst of de grond bij de wortels droog is voordat je water geeft. Geef dan voldoende water zodat de grond vochtig is, maar niet doorweekt. In de winter kan de plant minder water nodig hebben, dus pas de frequentie aan indien nodig.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

Je hoeft de Rhipsalis niet vaak plantenvoeding te geven, want deze plant heeft niet veel voedingsstoffen nodig. In de lente en zomer kan je eens in de maand wat plantenvoeding geven, maar gebruik dan wel een lichte dosering zodat je de plant niet overbemest. In de herfst en winter hoef je geen plantenvoeding te geven.

Snoeien

Om de Rhipsalis te snoeien, kun je het beste de volgende stappen volgen:

 1. Knip de takken van de Rhipsalis op de gewenste lengte. Kies er bijvoorbeeld voor om de takken een derde van hun oorspronkelijke lengte af te knippen.
 2. Zorg dat je een scherpe snoeischaar gebruikt om beschadiging aan de plant te voorkomen.
 3. Verwijder eventuele beschadigde takken om de groei van de plant te bevorderen.
 4. Neem de tijd om de plant goed te bekijken voordat je gaat snoeien, zodat je een idee krijgt van welke takken er moeten worden afgeknipt.

Door de Rhipsalis regelmatig te snoeien, kun je zorgen dat de plant gezond en goed gevormd blijft.

Stekken

Wil je zelf een Rhipsalis stekken? Dat kan gemakkelijk en snel! Knip enkele gezonde stengels af en laat ze enkele dagen drogen. Vervolgens kan je de stekken in een potje zetten met potgrond. Geef ze regelmatig water en zet ze op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht. Daarnaast kan je kiezen om de stekken af te dekken met een plastic zakje om de luchtvochtigheid hoog te houden. Met deze eenvoudige stappen kan jij binnenkort genieten van een nieuwe Rhipsalis plant!

Verpotten

Als je een Rhipsalis gaat verpotten, is het belangrijk om te zorgen voor een geschikte pot en potgrond. Een pot met voldoende drainagegaten voorkomt dat overtollig water zich ophoopt aan de wortels, terwijl speciale cactuspotgrond zorgt voor goede luchtdoorstroming en drainage. Haal de plant voorzichtig uit de oude pot en verwijder eventueel dode wortels. Plaats de Rhipsalis in het midden van de nieuwe pot en vul aan met potgrond. Zorg dat de plant stevig staat en druk de grond licht aan. Water de plant na het verpotten goed, maar verminder de watergift de komende weken om de wortels te laten herstellen.

Rhipsalis bloei

Lees hoe je je Rhipsalis mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Rhipsalis bloeien?

Wil je graag dat jouw Rhipsalis plant bloeit? Geen zorgen, we hebben je gedekt! Om je Rhipsalis plant in bloei te krijgen, moet je zorgen dat je deze op de juiste manier verzorgt. Zorg dat je je plant regelmatig water geeft, maar vermijd overbewatering. Plaats de plant op een plek waar hij voldoende indirect zonlicht krijgt en zorg dat de temperatuur niet te koud is. Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je binnenkort genieten van mooie bloemen aan je Rhipsalis plant!

Wanneer bloeit de Rhipsalis?

De Rhipsalis plant bloeit het hele jaar door, wat betekent dat je altijd kunt genieten van zijn prachtige bloemen in huis.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Rhipsalis wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Rhipsalis gezond en mooi te houden.

Mijn Rhipsalis heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Rhipsalis bruine vlekken op de bladeren? Dit kan komen door te veel direct zonlicht of te veel water. Zorg dat de plant in halfschaduw staat en geef minder water. Verwijder de aangetaste bladeren en zorg voor goede luchtcirculatie. Zo voorkom je verdere verspreiding van eventuele schimmel.

Mijn Rhipsalis heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Als de bladeren van je Rhipsalis geel worden, kan dit duiden op te weinig water of een teveel aan zonlicht. Geef je plant eens per week water en zorg dat hij niet in direct zonlicht staat. Verpot de plant indien nodig en voeg een vruchtbare potgrond toe. Verwijder de gele bladeren om de plant weer gezond te maken.

Bladeren van mijn Rhipsalis vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Rhipsalis opeens afvallen, kan dit duiden op verschillende problemen. Het kan te maken hebben met een gebrek aan water, een te hoge of te lage temperatuur, te weinig licht, ongedierte of schimmel. Bekijk de plant goed en controleer op tekenen van ziekte of ongedierte. Probeer het probleem op te lossen door de juiste hoeveelheid water te geven, de plant te verplaatsen naar een geschiktere locatie, ongedierte te bestrijden of de plant te behandelen tegen schimmel.

ik zie beestjes op mijn Rhipsalis. Wat moet ik doen?

Geen paniek! We hebben een oplossing voor je. Controleer eerst of het om schadelijke insecten gaat, zoals spint of wolluis. Verwijder deze beestjes voorzichtig met een wattenstaafje gedrenkt in alcohol. Is het een onschuldige bezoeker, bijvoorbeeld een lieveheersbeestje? Dan hoef je verder niets te doen. Houd je plant goed in de gaten en geniet van zijn groei en bloei!

mijn Rhipsalis hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Rhipsalis hangt slap. Controleer eerst of hij genoeg water krijgt. Als dat niet het probleem is, kan het zijn dat hij behoefte heeft aan meer licht. Probeer hem dichter bij het raam te plaatsen, maar vermijd direct zonlicht. Vergeet ook niet om regelmatig de bladeren af te stoffen, zodat de plant goed kan ademen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Rhipsalis plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet ik mijn Rhipsalis plant water geven?

– Je moet je Rhipsalis plant regelmatig water geven, maar zorg dat de grond tussen de waterbeurten opdroogt.

Wat voor soort licht heeft de Rhipsalis nodig?

– De Rhipsalis plant houdt van helder, indirect licht, maar vermijd direct zonlicht.

Moet ik mijn Rhipsalis plant bemesten?

– Ja, het is aan te raden om je Rhipsalis plant eens in de paar maanden te bemesten met een milde kamerplantenmest.

Hoe vaak moet ik mijn Rhipsalis plant verpotten?

– Ongeveer eens in de twee jaar is het goed om je Rhipsalis plant te verpotten naar een iets grotere pot.

Hoe kan ik zorgen dat mijn Rhipsalis plant gezond en vol groeit?

– Om te zorgen dat je Rhipsalis plant gezond en vol groeit, is het belangrijk om hem regelmatig water te geven, voldoende licht te geven en af en toe te bemesten. Daarnaast kan het helpen om de plant af en toe te draaien, zodat hij gelijkmatig groeit.