Platycerium (Hertshoornvaren) Verzorgen

De Platycerium plant, ook wel bekend als de hertshoornvaren, is een prachtige plant die een echte eyecatcher kan zijn in je interieur. Deze plant heeft unieke bladeren die lijken op hertengeweien, wat zorgt voor een bijzondere uitstraling. In dit artikel gaan we je alles vertellen over de verzorging en het onderhoud van de Platycerium plant, zodat jij kunt zorgen dat deze bijzondere binnenplant optimaal groeit en bloeit.

Platycerium

Nederlandse naam: Hertshoornvaren

De Platycerium plant heeft bijzondere bladeren die op een rendiergewei lijken. Hij is populair vanwege zijn unieke uitstraling en het feit dat hij weinig verzorging nodig heeft. Perfect voor jou als je op zoek bent naar een opvallende plant die makkelijk te onderhouden is.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw
 • Luchtvochtigheid: 50% - 70%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Gemiddeld
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Om de 6 maanden
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Nee

Platycerium Plant gekocht en nu?

Dus je hebt net een Platycerium plant gekocht, wat leuk! Om te zorgen dat jouw nieuwe plant gezond blijft en goed groeit, zijn er een paar belangrijke stappen die je moet volgen. Laten we beginnen!

Inspecteer de plant op ongedierte

Ten eerste is het belangrijk om de plant grondig te inspecteren op ongedierte. Dit doe je door de bladeren en de stengels van de plant zorgvuldig te bekijken. Kijk goed naar eventuele tekenen van insecten zoals luizen, spintmijten of schimmels. Als je iets verdachts ziet, kun je het beste meteen actie ondernemen. Verwijder het ongedierte voorzichtig met behulp van een zachte borstel en een milde zeepoplossing. Hiermee voorkom je verdere verspreiding van ongedierte en bescherm je de gezondheid van je plant.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Nadat je de plant hebt geïnspecteerd, is het tijd om deze te verpotten vanuit de kweekpot naar een mooie pot die bij jouw interieur past. Dit is belangrijk omdat kweekpotten vaak te klein zijn voor de wortels van de plant en hierdoor kan de groei belemmerd worden. Kies een pot die ongeveer 2-3 cm groter is dan de huidige pot. Zorg dat de nieuwe pot drainagegaten heeft, zodat overtollig water kan weglopen. Verwijder de plant voorzichtig uit de kweekpot en plaats deze in de nieuwe pot. Vul de rest van de pot op met verse potgrond en druk deze voorzichtig aan. Geef daarna de plant een beetje water om de nieuwe wortels te helpen aarden.

De plant water geven

Het belangrijkste van planten verzorging is het water geven van je kamerplant. De Platycerium plant heeft een gematigde hoeveelheid water nodig, dus het is belangrijk om het juiste evenwicht te vinden. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond. Steek je vinger ongeveer 2 cm diep in de grond en voel of deze vochtig aanvoelt. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Gebruik een gieter of een sproeier en geef de plant water tot de grond gelijkmatig vochtig is. Zorg dat er geen stilstaand water in de pot blijft staan, want dit kan leiden tot wortelrot.

Kortom, nadat je een Platycerium plant hebt gekocht, is het belangrijk om deze te inspecteren op ongedierte, de plant vanuit de kweekpot te verpotten en de plant regelmatig water te geven. Met deze stappen zorg je dat jouw nieuwe plant gezond en gelukkig zal zijn. Veel plezier met je nieuwe aanwinst en geniet van het groen in huis!

Platycerium verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor de juiste standplaats: De Platycerium plant houdt van helder maar indirect zonlicht. Plaats hem dus bij een raam op het oosten of westen, maar vermijd direct zonlicht omdat dit de bladeren kan verbranden.
 2. Regelmatig water geven: De Platycerium plant heeft een gematigde hoeveelheid water nodig. Geef hem water wanneer de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt, maar zorg dat de wortels niet constant nat blijven omdat dit wortelrot kan veroorzaken.
 3. Mist regelmatig: De Platycerium plant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Besproei de bladeren regelmatig met water om een ​​vochtige omgeving te creëren. Dit kan ook helpen bij het verwijderen van stof van de bladeren.
 4. Gebruik goed doorlatende potgrond: De Platycerium plant gedijt goed in een licht vochtige maar goed doorlatende potgrond. Zorg dat de potgrond een goede drainage heeft om wortelrot te voorkomen.
 5. Bemest regelmatig: Geef de Platycerium plant eens in de twee tot vier weken een milde meststof. Dit zal helpen bij de groei en het behoud van gezonde bladeren.
 6. Vermijd temperatuurschommelingen: De Platycerium plant gedijt het beste bij een gematigde temperatuur tussen 18°C en 24°C. Vermijd extreme temperatuurveranderingen en tocht, omdat dit stress kan veroorzaken bij de plant.
 7. Voer zorgvuldig vermeerdering uit: Als je de Platycerium plant wilt vermeerderen, maak dan voorzichtig babyplanten los van de moederplant en plant ze in aparte potten met goed doorlatende potgrond. Zorg dat de nieuwe plantjes voldoende vocht en zorg krijgen terwijl ze zich vestigen.

Benodigdheden

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste materialen om goed voor je Hertshoornvaren te zorgen.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Hertshoornvaren verzorgen, hoe doe je dat?

Heb je een Platycerium plant in huis en wil je weten hoe je deze het beste kunt verzorgen? In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle aspecten van de verzorging van deze bijzondere plant. We bespreken onder andere de ideale standplaats, de juiste hoeveelheid water en voeding, en de beste manier om de plant te verpotten. Lees snel verder voor alle tips en tricks!

Standplaats

De Platycerium groeit het beste in halfschaduw of schaduwrijke gebieden. Zorg dat de plant niet in direct zonlicht staat om bladverbranding te voorkomen. Plaats de plant het liefst op een plek met een gematigde temperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius.

Luchtvochtigheid

Een ideale luchtvochtigheid voor de Platycerium ligt tussen de 50 en 70%. Een te droge omgeving kan leiden tot bruine bladeren en een gebrek aan groei. Zorg dat je de luchtvochtigheid zo nodig verhoogt door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger te gebruiken.

Temperatuur

De Platycerium plant voelt zich het meest comfortabel bij een temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius.

Water geven

De Platycerium heeft niet veel water nodig, één keer per week is vaak genoeg. Zorg dat de grond vochtig aanvoelt, maar dat er geen water blijft staan in de pot. Een goede manier om te controleren of je de plant water moet geven is door je vinger ongeveer twee centimeter diep in de grond te steken. Als de grond nog vochtig is, hoef je de plant nog niet water te geven.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

Je hoeft de Platycerium, ook wel bekend als de hertshoornvaren, niet vaak plantenvoeding te geven. Geef de plant in de lente en zomer een keer per maand voeding en in de herfst en winter een keer in de twee maanden. Gebruik hi speciale varenvoeding en volg de instructies op de verpakking. Overvoeding kan de giftigheid van de varen vergroten, dus wees voorzichtig.

Snoeien

Om een Platycerium te snoeien, is het belangrijk om eerst te bepalen welke delen je wilt verwijderen. Zorg dat je scherpe scharen of snoeiers gebruikt om schade aan de plant te voorkomen. Verwijder voorzichtig de delen die je wilt snoeien, waarbij je zorgt dat er altijd nog enkele gezonde bladeren overblijven. Eventueel kun je de gesnoeide delen gebruiken om nieuwe planten te stekken. Verzorg de plant na het snoeien goed door hem regelmatig water te geven en op een geschikte plek te zetten.

Stekken

Wil je jouw Platycerium vermeerderen? Dat kan door middel van sporen of door stekken. Snijd hi een deel van de wortelstok af en plaats dit in een potje met een vochtige potgrond. Bedek het geheel met een plastic zakje om de luchtvochtigheid hoog te houden. Na een paar weken ontstaan er nieuwe bladeren en is de stek geslaagd. Houd de grond vochtig en geef de stek geleidelijk aan meer licht en lucht. Zo groeit de nieuwe plant uit tot een volwaardige Platycerium.

Verpotten

Voor het verpotten van de Platycerium, ook wel de hertshoornvaren genoemd, is het belangrijk dat je rekening houdt met de specifieke eigenschappen van de plant. Gebruik bijvoorbeeld een grotere pot met genoeg drainage om de wortels van de plant te beschermen. Zorg er ook voor dat de potgrond licht en luchtig is en dat de plant niet te diep komt te zitten. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding voor het verpotten van de Platycerium.

Platycerium bloei

Lees hoe je je Platycerium mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Platycerium bloeien?

Wil jij graag je Platycerium plant laten bloeien? Dat kan! Om te zorgen dat je plant gaat bloeien, zijn er een paar belangrijke stappen die we kunnen nemen. Allereerst is het belangrijk om de juiste omstandigheden te creëren voor je plant. Denk aan de juiste temperatuur, licht en luchtvochtigheid. Daarnaast is regelmatig water geven en voeden van de plant essentieel. Door deze tips op te volgen, kunnen we zorgen dat je Platycerium plant prachtige bloemen gaat krijgen.

Wanneer bloeit de Platycerium?

De Platycerium plant bloeit meestal in de zomermaanden. Het is een prachtige toevoeging aan je huis en heeft unieke bladeren die lijken op geweien. Het zorgt voor een bijzondere sfeer in je interieur.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Platycerium wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Platycerium gezond en mooi te houden.

Mijn Platycerium heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Platycerium last van bruine vlekken op de bladeren? Dit kan worden veroorzaakt door te veel zonlicht of een teveel aan minerale stoffen. Plaats de plant op een plek waar deze minder direct zonlicht krijgt en geef alleen water met weinig mineralen. Verwijder de aangetaste bladeren niet, ze kunnen nog steeds voedingsstoffen aan de plant leveren.

Mijn Platycerium heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Platycerium duiden op te veel of te weinig water, licht of voedingsstoffen. Zorg dat de plant in vochtige, goed gedraineerde grond staat zonder natte voeten. Geef het genoeg licht, maar vermijd direct zonlicht. Geef af en toe plantenvoeding. Verwijder verdroogde bladeren en beschadigde delen.

Bladeren van mijn Platycerium vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Platycerium plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben, zoals te veel of te weinig water geven, een gebrek aan voedingsstoffen, te veel of te weinig licht en temperatuurschommelingen. Controleer of de plant in de juiste omstandigheden staat en geef hem de benodigde verzorging. Zorg er ook voor dat de plant niet wordt blootgesteld aan tocht of droge lucht.

ik zie beestjes op mijn Platycerium. Wat moet ik doen?

We zien een beestje op onze Platycerium, wat moeten we doen? Maak je geen zorgen, dit kan voorkomen en is meestal geen reden tot paniek. Het eerste wat je kunt proberen is het beestje voorzichtig te verwijderen met behulp van een zachte borstel of een pincet. Zorg dat je de plant niet beschadigt. Als het beestje terugkeert of er meer zijn, overweeg dan om een natuurlijke bestrijdingsmethode te gebruiken zoals neemolie. Raadpleeg bij twijfel een tuinexpert voor advies.

mijn Platycerium hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je platycerium hangt slap, wat nu? Geen paniek! Zorg er eerst voor dat je plant genoeg water krijgt. Geef hem regelmatig een beetje water, maar pas op dat je hem niet te veel water geeft. Daarnaast is het belangrijk om je platycerium op een lichte plek te zetten, maar niet in direct zonlicht. Controleer ook of de temperatuur in de ruimte waar je plant staat niet te laag is. Met deze tips kan je platycerium snel weer rechtop staan!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Platycerium plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet ik mijn Platycerium plant water geven? Je moet je Platycerium plant regelmatig water geven, maar pas op dat je niet te veel water geeft. Het is belangrijk om de grond altijd licht vochtig te houden, maar zorg dat er geen water in de onderste bladnerven blijft staan.

Waar moet ik mijn Platycerium plant neerzetten? Je kunt je Platycerium plant het beste op een plek zetten waar hij indirect licht krijgt, zoals in de buurt van een raam op het noorden. Zorg er ook voor dat de temperatuur niet te hoog is, want de plant houdt van een wat koelere omgeving.

Hoe vaak moet ik mijn Platycerium plant bemesten? Je moet je Platycerium plant ongeveer eens per maand bemesten tijdens het groeiseizoen, dat meestal in de lente en zomer valt. Gebruik hi een speciale kamerplantenmest die geschikt is voor varens.

Moet ik de bladeren van mijn Platycerium plant schoonmaken? Ja, het is belangrijk om de bladeren van je Platycerium plant regelmatig schoon te maken. Dit kun je doen door ze voorzichtig af te nemen met een vochtige doek. Op deze manier kunnen de bladeren goed ademen en blijft je plant gezond.

Hoe kan ik mijn Platycerium plant vermeerderen? Je kunt je Platycerium plant vermeerderen door middel van sporen. Deze sporen worden gevormd op de onderkant van de bladeren. Je kunt de sporen verzamelen en op een vochtig stuk mos of turf leggen. Vervolgens kun je ze bedekken met een plastic zakje om het vocht vast te houden. Na een tijdje zullen er nieuwe plantjes uit de sporen groeien.