Philodendron xanadu Verzorgen

Ben jij op zoek naar een mooie groene plant die gemakkelijk te verzorgen is? Dan is de Philodendron xanadu echt iets voor jou! Deze prachtige huisplant heeft een compacte vorm en is daardoor perfect voor in huis. Met de juiste verzorging en onderhoud kan je lang genieten van deze beauty. In dit artikel geven we je handige tips en adviezen om jouw Philodendron xanadu gezond en mooi te houden.

Philodendron xanadu

Nederlandse naam:

Philodendron xanadu, een prachtige plant met groen blad en een compacte vorm. Hij is populair vanwege zijn lage onderhoudsvereisten en luchtzuiverende eigenschappen. Perfect als decoratie voor je huis of kantoor!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 25°C
 • Water geven: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Voeding: Zelden nodig
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Ja

Philodendron xanadu Plant gekocht en nu?

Leuk dat je een Philodendron xanadu plant hebt gekocht! Nu is het tijd om goed voor je nieuwe aanwinst te zorgen. Er zijn drie belangrijke dingen die je moet doen om te zorgen dat je plant gezond blijft en goed kan groeien.

Inspecteer de plant op ongedierte

Allereerst is het belangrijk om de plant te inspecteren op ongedierte. Kijk goed naar de bladeren en stelen, en controleer of er geen beestjes op zitten. Mocht je toch ongedierte ontdekken, dan kun je dit het beste direct aanpakken om verdere schade te voorkomen.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Het tweede punt is het verpotten van je plant vanuit de kweekpot. Hoewel de plant misschien al in een pot zit, is het toch belangrijk om hem te verpotten naar een grotere pot. Hierdoor krijgen de wortels meer ruimte om te groeien en kan de plant beter voedingsstoffen opnemen. Zorg dat je een geschikte pot gebruikt, met drainagegaten aan de onderkant om overtollig water af te voeren. Vul de pot met verse potgrond en plaats de plant hier voorzichtig in.

De plant water geven

Water geven is een essentieel onderdeel van kamerplanten verzorging. Houd er rekening mee dat de Philodendron Xanadu van nature vochtigere omstandigheden gewend is, dus hij heeft regelmatig water nodig. Geef de plant echter niet te veel water, want dit kan leiden tot wortelrot. Een goede vuistregel is om de grond licht vochtig te houden en pas weer water te geven wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Gebruik bij voorkeur lauw water en vermijd het gebruik van hard water.

Nu je deze drie stappen hebt doorlopen, ben je goed op weg om je Philodendron xanadu plant te laten gedijen. Onthoud dat elke plant uniek is en specifieke verzorgingsbehoeften kan hebben. Blijf de plant goed in de gaten houden en pas je verzorging aan indien nodig. Geniet van je nieuwe groene vriend en zie hem groeien en bloeien!

Philodendron xanadu verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor de juiste lichtomstandigheden: Philodendron xanadu houdt van helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden.
 2. Houd de temperatuur constant en gematigd: Deze plant gedijt het beste bij temperaturen tussen 18-24 graden Celsius. Zorg dat het niet wordt blootgesteld aan extreme hitte of kou.
 3. Geef de plant regelmatig water: Philodendron xanadu heeft regelmatig water nodig, maar vermijd het overbewateren ervan. Laat de bovenste laag van de potgrond licht opdrogen voordat u opnieuw water geeft.
 4. Houd de luchtvochtigheid op peil: Deze plant gedijt goed in een vochtige omgeving. Besproei regelmatig de bladeren met water om de luchtvochtigheid te verhogen. Plaats de plant ook niet in de buurt van droge verwarmingsbronnen.
 5. Bemest de plant regelmatig: Philodendron xanadu heeft voeding nodig om goed te groeien. Gebruik een evenwichtig, in water oplosbaar kamerplantenmeststof en pas dit toe volgens de instructies op de verpakking.
 6. Verwijder dode bladeren en takken: Om de plant gezond te houden, inspecteer regelmatig de bladeren en verwijder eventuele dorre of dode bladeren en takken.
 7. Verpot de plant indien nodig: Als de wortels van de Philodendron xanadu de pot volledig vullen, is het tijd om de plant te verpotten. Gebruik een pot die iets groter is dan de vorige en vul deze met verse potgrond.

Benodigdheden

Als je je kamerplant goed wilt verzorgen, zijn er bepaalde materialen die je nodig hebt; we hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je graag een Philodendron xanadu plant in huis halen, maar weet je niet goed hoe je deze plant moet verzorgen? Geen zorgen, we hebben alle tips en tricks voor je op een rijtje gezet. In dit artikel zullen we uitgebreid ingaan op de verschillende aspecten van de verzorging van de Philodendron xanadu plant. Van de juiste standplaats en watergift tot aan de bemesting en eventuele problemen, je vindt het hier allemaal. Dus lees snel verder en maak je klaar om je Philodendron xanadu plant te laten stralen.

Standplaats

De Philodendron xanadu groeit het beste op een plek met helder, indirect licht. Plaats de plant niet in direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden. Ook kan de plant goed gedijen in halfschaduw. Zorg voor een warme en vochtige omgeving en vermijd koude tocht. Probeer daarnaast de grond altijd licht vochtig te houden, maar geef niet te veel water om wortelrot te voorkomen.

Luchtvochtigheid

Voor een gezonde Philodendron xanadu is een luchtvochtigheid tussen 40% en 60% ideaal. Je kunt dit bereiken door regelmatig te sproeien en eventueel een luchtbevochtiger te gebruiken.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Philodendron xanadu plant in huis is tussen de 18 en 25 graden Celsius. Op deze temperatuur voelt de plant zich comfortabel en kan hij goed groeien. Zorg er wel voor dat de plant niet wordt blootgesteld aan extreme hitte of kou, dit kan de groei belemmeren.

Water geven

Geef de Philodendron xanadu water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt (ongeveer eenmaal per week). Zorg dat de grond niet te vochtig wordt, want dit kan wortelrot veroorzaken. Geef in de wintermaanden minder water dan in de zomermaanden.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Geef de Philodendron xanadu elke 2 tot 3 weken wat plantenvoeding tijdens het groeiseizoen (lente en zomer). Gebruik een evenwichtige, op water oplosbare meststof en volg de instructies op de verpakking. Overvoed de plant niet, dit kan leiden tot verbrande wortels en bladeren.

Snoeien

Wil jij jouw Philodendron xanadu snoeien? Dit doe je het beste door de oude, bruine bladeren te verwijderen en de plant te knippen tot de gewenste vorm. Let erop dat je het mes of de snoeischaar goed schoonmaakt om ziektes te voorkomen. Zorg dat je snoeit vlak boven het bladkussen, dit bevordert namelijk de groei van nieuwe takjes. Verder is het belangrijk dat je niet te veel bladeren tegelijkertijd verwijdert en dat je de plant niet te vaak snoeit, hierdoor kan de groei namelijk stoppen.

Stekken

Wil jij graag jouw Philodendron xanadu stekken? Het beste moment hi is in het voorjaar of begin van de zomer. Knip een stengel van ongeveer 10 centimeter onder een bladknoop af en verwijder de onderste bladeren. Stop de stengel in een potje met vochtige potgrond en bedek het met een plastic zak. Zet het op een warme, lichte plek en zorg dat de grond vochtig blijft. Na een paar weken zie je al nieuwe groei. En voor je het weet heb jij jouw eigen Philodendron xanadu!

Verpotten

Als je jouw Philodendron xanadu wilt verpotten, is het belangrijk om een pot te kiezen die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Zorg dat de nieuwe pot voldoende drainagegaten heeft en vul de bodem met een laagje hydrokorrels. Haal voorzichtig de plant uit de oude pot en maak de wortels los. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul deze aan met verse potgrond. Druk de grond lichtjes aan en geef de plant voldoende water. Laat overtollig water goed weglopen voor je de pot terugplaatst op zijn plek.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Philodendron xanadu wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Philodendron xanadu gezond en mooi te houden.

Mijn Philodendron xanadu heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Philodendron xanadu last van bruine vlekken? Dit komt vaak door teveel water, te weinig licht of te droge lucht. Zorg voor een goede drainage en laat de grond tussen gietbeurten opdrogen. Geef ook regelmatig wat voeding. Besproei de bladeren dagelijks en zet de plant op een locatie met indirect zonlicht.

Mijn Philodendron xanadu heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De Philodendron xanadu is een prachtige kamerplant, maar de gele bladeren kunnen wel eens voor problemen zorgen. Dit duidt meestal op teveel water geven of gebrek aan voedingsstoffen. Zorg dus dat je de plant niet teveel water geeft en bemest hem regelmatig. Verder kunnen gele bladeren ook het gevolg zijn van teveel direct zonlicht of tocht, dus let daar ook op.

Bladeren van mijn Philodendron xanadu vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je Philodendron xanadu plotseling afvallen, kan het zijn dat de plant te veel water krijgt. Controleer of de grond te nat is en pas de watergift aan. Een gebrek aan licht kan ook de oorzaak zijn. Zorg dat de plant voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Ook de temperatuur kan een rol spelen, zorg dat de plant niet op een te koude plek staat.

ik zie beestjes op mijn Philodendron xanadu. Wat moet ik doen?

Geen paniek! Dit is een veelvoorkomend probleem bij planten. Om het beestje te verwijderen, kun je voorzichtig een wattenstaafje met alcohol gebruiken om het beestje weg te halen. Zorg er ook voor dat je de plant regelmatig controleert en de bladeren schoonmaakt. Zo help je de plant gezond te blijven.

mijn Philodendron xanadu hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Philodendron xanadu hangt slap. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Controleer eerst of de plant genoeg water krijgt en of de potgrond niet te droog is. Zorg er ook voor dat de plant genoeg licht krijgt, maar niet in direct zonlicht staat. Om de plant weer energie te geven, kun je de bladeren besproeien met water en de plant regelmatig mest geven. Binnen korte tijd zal je Philodendron xanadu weer gezond en stevig staan.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Philodendron xanadu plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe verzorg ik een Philodendron xanadu plant in huis?

Houd je Philodendron xanadu plant gezond door deze op een lichte plek te zetten en regelmatig water te geven. Zorg dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de plant in een waterplas staat. Geef de plant eens in de twee weken wat plantenvoeding en draai de pot regelmatig om de groei gelijkmatig te houden.

Waar moet ik mijn Philodendron xanadu plant in huis plaatsen?

Zet je Philodendron xanadu plant op een plek met veel licht, maar vermijd direct zonlicht. Deze plant gedijt goed bij kamertemperatuur, dus zorg dat de temperatuur rond de 18-24 graden Celsius ligt. Plaats de plant niet in de buurt van tochtige plekken.

Hoe vaak moet ik mijn Philodendron xanadu plant water geven?

Geef je Philodendron xanadu plant ongeveer één tot twee keer per week water. Controleer regelmatig of de grond licht vochtig aanvoelt. Pas op dat je de plant niet te veel water geeft, dit kan leiden tot wortelrot. Het kan ook helpen om een schaal met water naast de plant te plaatsen om de luchtvochtigheid te verhogen.

Wat is de beste manier om mijn Philodendron xanadu plant te verpotten?

Verpot je Philodendron xanadu plant om de twee tot drie jaar in een pot die een maat groter is dan de huidige pot. Gebruik een goed doorlatende potgrond en zorg dat de wortels ruimte hebben om te groeien. Vermijd het gebruik van te diepe potten, omdat dit kan leiden tot wateroverlast.

Hoe kan ik mijn Philodendron xanadu plant vermeerderen?

Je kunt je Philodendron xanadu plant vermeerderen door het nemen van stekken. Snijd een gezonde zijtak van de plant af en plaats deze in water of een pot met potgrond. Zorg dat de stek op een warme en lichte plek staat, en houd de grond vochtig. Na verloop van tijd zal de stek gaan wortelen en kan deze apart worden geplant.