Philodendron scandens Verzorgen

Ben je op zoek naar een mooie plant om je interieur op te fleuren? Dan is de Philodendron scandens iets voor jou! Deze groene kamerplant is niet alleen prachtig om te zien, maar ook eenvoudig te verzorgen en te onderhouden. In dit artikel vertellen we je alles over de beste plek voor deze plant, hoe je hem het beste water kunt geven en hoe je hem kunt vermeerderen. Met onze tips geniet jij straks van een gezonde en weelderige Philodendron scandens!

Philodendron scandens

Nederlandse naam:

De Philodendron scandens is een groene kamerplant met hartvormige bladeren. Hij hangt graag naar beneden en is daarom perfect voor in een hangpot. Door zijn gemakkelijke verzorging en luchtzuiverende eigenschappen is deze plant erg populair bij veel mensen.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Voeding: Zelden nodig
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Ja

Philodendron scandens Plant gekocht en nu?

Heb je net een Philodendron scandens plant gekocht? Geweldig! Nu is het tijd om te zorgen dat je nieuwe vriendje gezond en gelukkig blijft. In deze tekst zal ik je vertellen over de drie belangrijke stappen die je moet nemen nadat je een Philodendron scandens plant hebt gekocht: het inspecteren op ongedierte, het verpotten vanuit de kweekpot en het geven van water.

Inspecteer de plant op ongedierte

De eerste stap is om je plant te inspecteren op ongedierte. Hoewel het misschien niet het meest leuke deel is, is het belangrijk om te controleren op eventuele beestjes die je plant kunnen beschadigen. Kijk goed naar de bladeren, stengels en de grond rondom de plant. Als je kleine beestjes of witte pluisjes ziet, heb je waarschijnlijk te maken met ongedierte. Gebruik een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel om ze te verwijderen en zo je plant gezond te houden.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Nadat je je plant hebt geïnspecteerd en vrij hebt gemaakt van eventuele ongedierte, is het tijd om hem te verpotten vanuit de kweekpot. Philodendron scandens planten groeien vrij snel en hebben daarom behoefte aan voldoende ruimte voor hun wortels om te groeien. Kies een iets grotere pot met goede drainagegaten en vul deze met verse potgrond. Verwijder voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats hem in de nieuwe pot. Vul de rest van de pot op met potgrond en druk het voorzichtig aan. Hierdoor kan je plant zich comfortabel verspreiden en gedijen.

De plant water geven

Water geven is het belangrijkste onderdeel van kamerplanten verzorging. Je Philodendron scandens plant houdt ervan om gelijkmatig vochtig te blijven, maar ze kunnen niet goed tegen over-water geven. Zorg dat je de grond voelt voordat je water geeft. Als de bovenste paar centimeter van de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Geef genoeg water zodat de grond gelijkmatig vochtig is, maar vermijd dat er water in de pot blijft staan.

Door deze drie stappen te volgen – inspecteren op ongedierte, verpotten vanuit de kweekpot en water geven – geef je je Philodendron scandens plant een goede start. Vergeet niet om regelmatig te observeren en te leren wat je plant nodig heeft, zodat je een sterke en gezonde plant kunt behouden. Veel succes en geniet van je nieuwe groene metgezel!

Philodendron scandens verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor voldoende licht: Philodendron scandens heeft helder maar indirect licht nodig. Plaats de plant bijvoorbeeld in de buurt van een raam met gordijnen of jaloezieën om fel zonlicht te filteren.
 2. Regelmatig water geven: Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Laat de bovenste laag van de grond een beetje uitdrogen tussen de gietbeurten door.
 3. Hoge luchtvochtigheid: Philodendrons gedijen goed in een vochtige omgeving. Sproei regelmatig de bladeren met water om de luchtvochtigheid te verhogen, vooral in droge binnenomgevingen.
 4. Bemesten: Voed de plant eens in de 4-6 weken met een uitgebalanceerde kamerplantmeststof tijdens het groeiseizoen (lente en zomer). Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste hoeveelheid voeding.
 5. Ondersteuning bieden: Philodendron scandens groeit graag langs een mosstok of trellis. Gebruik deze ondersteunende structuren om de plant te helpen groeien en zich te hechten.
 6. Regelmatige snoei: Knijp regelmatig de groeitoppen in om bossigere groei te bevorderen. Verwijder ook dode, beschadigde of gele bladeren om de plant gezond te houden.
 7. Voorkom tocht en temperatuurveranderingen: Houd de plant uit de buurt van koude tocht of plotselinge temperatuurveranderingen. Philodendrons gedijen het beste bij een stabiele temperatuur tussen 18-24 graden Celsius.

Benodigdheden

Er zijn een aantal belangrijke materialen voor de verzorging van je kamerplant; hieronder hebben we ze op een rij gezet.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je jouw Philodendron scandens plant goed verzorgen? Dan ben je hier aan het juiste adres! We gaan hieronder uitgebreid in op alle onderdelen van de verzorging, zodat je plant gezond en mooi blijft. Van de juiste hoeveelheid water geven tot de ideale standplaats, je vindt het hier allemaal. Lees snel verder!

Standplaats

De Philodendron scandens doet het goed op een plek met indirect zonlicht en halfschaduw. Plaats de plant niet in de directe zon om verbranding te voorkomen. Kies een warme en vochtige plek in huis, bijvoorbeeld in de buurt van een raam in de keuken of badkamer. Zorg dat de grond altijd licht vochtig is en dat de luchtvochtigheid hoog genoeg blijft.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Philodendron scandens is rond de 50% tot 60%. Dit zorgt dat de bladeren niet uitdrogen of gaan hangen. Maak de luchtvochtigheid hoger door regelmatig te sproeien of door de plant op een schoteltje met water te plaatsen.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Philodendron scandens plant is tussen de 18 en 26 graden Celsius. Deze temperatuur zorgt dat de plant goed kan groeien en gedijen in jouw huis. Houd de omgevingstemperatuur dus goed in de gaten om je Philodendron gezond en gelukkig te houden.

Water geven

Geef de Philodendron scandens een keer per week water, zorg dat de grond niet uitdroogt maar ook niet te nat is. Controleer regelmatig de grondvochtigheid en pas de frequentie van het water geven daarop aan.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Geef jouw Philodendron scandens plant eens in de twee weken plantenvoeding. Je kunt kiezen voor een vloeibare meststof of kruimelige meststof volgens de instructies op de verpakking. Zorg dat je de plantenvoeding niet direct op de bladeren giet en spoel de plant grondig af na het voeden om ophoping te voorkomen.

Snoeien

Wil jij je Philodendron scandens snoeien? Dat kan je het beste doen in de lente of zomer, wanneer de plant harder groeit. Je kunt de plant snoeien om de grootte en vorm te controleren, of om het dode of beschadigde blad weg te halen. Snijd de bladeren net boven de knoop af, waarbij je een scherp, schoon mes gebruikt. Zorg dat je niet te veel bladeren in één keer weghaalt en houd de plant vochtig tijdens het snoeien om schade te voorkomen.

Stekken

Wil jij de Philodendron scandens, ook wel bekend als de hartjesplant, vermeerderen door middel van stekken? Dan is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Snijd een paar gezonde stengels af en verwijder de onderste bladeren. Plaats de stengels in een glas water en laat ze wortels groeien. Vervolgens kun je de stekjes planten in een pot met vochtige potgrond. Daardoor zul je binnen no-time genieten van een weelderige en gezonde Philodendron scandens!

Verpotten

Verpot de Philodendron scandens in de lente of zomer als hij te groot wordt voor zijn huidige pot. Zorg voor een pot die iets groter is dan de vorige en vul de bodem met verse potgrond. Haal voorzichtig de plant uit de oude pot en schud eventueel overtollige potgrond eraf. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul aan met potgrond. Druk de potgrond goed aan en geef water. Plaats de plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Philodendron scandens wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Philodendron scandens gezond en mooi te houden.

Mijn Philodendron scandens heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb je bruine vlekken op je Philodendron scandens bladeren? Dit kan komen door te veel water of onvoldoende licht. Zorg voor voldoende licht en controleer of de grond niet te nat is. Verwijder beschadigde bladeren en geef alleen water wanneer de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt.

Mijn Philodendron scandens heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Als de bladeren van je Philodendron scandens geel worden, kan dat duiden op zowel te veel als te weinig water. Controleer of de grond vochtig maar niet doorweekt is en of de plant niet in direct zonlicht staat. Verwijder de gele bladeren en geef de plant bij twijfel geen water totdat de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

Bladeren van mijn Philodendron scandens vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Philodendron scandens plotseling afvallen, kan dit worden veroorzaakt door over- of onderbewatering, gebrek aan voedingsstoffen of overmatig zonlicht. Controleer of de grond niet te nat of te droog is en zorg voor voldoende licht, maar vermijd directe zon. Geef de plant indien nodig extra voeding. Verwijder dode bladeren en zorg voor een goede luchtcirculatie.

ik zie beestjes op mijn Philodendron scandens. Wat moet ik doen?

Controleer eerst goed of het insecten zijn en geen schadelijke ziektes. Als het insecten zijn, kun je ze voorzichtig met de hand verwijderen of afspoelen onder de kraan. Zorg er daarna voor dat je plant genoeg licht, water en voeding krijgt om gezond te blijven en plagen te voorkomen.

mijn Philodendron scandens hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Philodendron scandens hangt slap, wat nu? Zorg dat je de plant op de juiste manier water geeft en controleer of de plant voldoende licht krijgt. Het kan ook zijn dat de plant behoefte heeft aan voeding, dus geef hem wat plantenvoeding. Verder is het belangrijk om de bladeren regelmatig schoon te maken.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Philodendron scandens plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe kan ik de Philodendron scandens plant in huis laten bloeien?

Om de Philodendron scandens plant in huis te laten bloeien, moet je zorgen voor voldoende licht en water. Plaats de plant op een plek met indirect zonlicht en geef regelmatig water. Bemest de plant ook eens in de paar maanden om de bloei te stimuleren.

Hoeveel water heeft de Philodendron scandens plant nodig?

De Philodendron scandens plant heeft matig water nodig. Geef de plant ongeveer eens per week water. Zorg dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan.

Hoe vaak moet ik de Philodendron scandens plant bemesten?

Je kunt de Philodendron scandens plant eens in de paar maanden bemesten. Gebruik een milde kamerplantenmest en volg de instructies op de verpakking. Bemesting helpt de plant gezond te blijven en bevordert de groei en bloei.

Hoe kan ik de Philodendron scandens plant verpotten?

Als de Philodendron scandens plant te groot wordt voor zijn pot, kun je hem verpotten. Kies een iets grotere pot met goede afwatering. Verwijder voorzichtig de plant uit de oude pot en plaats hem in de nieuwe pot. Vul de pot aan met verse potgrond en druk voorzichtig aan.

Hoe kan ik de Philodendron scandens plant stekken?

Je kunt de Philodendron scandens plant gemakkelijk stekken. Snijd een gezonde tak af direct onder een knoop. Plaats de tak in water of in vochtige potgrond totdat er wortels groeien. Vervolgens kun je de stek in een pot met potgrond planten.