Philodendron Micans Verzorgen

Ben jij op zoek naar een prachtige kamerplant om je interieur op te fleuren? Maak kennis met de Philodendron micans plant! Deze plant heeft prachtige groene bladeren met een fluweelachtige textuur, wat zorgt voor een luxueuze uitstraling. Het onderhoud van deze binnenplant is ook nog eens eenvoudig. We vertellen je graag hoe je deze plant met liefde kunt verzorgen, zodat jij kunt genieten van een mooie en gezonde Philodendron micans in je huis.

Philodendron micans

Nederlandse naam:

De Philodendron micans is een prachtige plant met fluweelachtige bladeren die groen met paarse tinten zijn. Hij is perfect voor jouw huis dankzij zijn lage onderhoudsbehoefte en luchtzuiverende eigenschappen. Een populaire keuze voor elke plantliefhebber!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 26°C
 • Water geven: Gemiddeld
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Zelden nodig
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Nee

Philodendron micans Plant gekocht en nu?

Dus, je hebt net een Philodendron Micans plant gekocht. Geweldig! Nu is het tijd om te zorgen dat jouw nieuwe plant in de beste conditie is en optimaal kan groeien. Hier zijn drie belangrijke stappen die je moet nemen zodra je de plant hebt gekocht.

Inspecteer de plant op ongedierte

Controleer de plant op ongedierte. Neem even de tijd om je nieuwe Philodendron Micans grondig te inspecteren op ongewenste insecten of andere beestjes. Kijk goed naar de bladeren, de stengels en zelfs de potgrond. Als je iets verdachts ziet, zoals kleine beestjes of webben, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Verwijder eventuele ongedierte voorzichtig met een wattenstaafje of een zachte borstel. Dit helpt om schade aan de plant te voorkomen en te zorgen dat die gezond blijft.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Verpot de plant vanuit de kweekpot. De Philodendron Micans die je hebt gekocht, wordt meestal geleverd in een kweekpot. Hoewel deze pot geschikt is voor transport en verkoop, is het belangrijk om de plant uiteindelijk in een grotere pot te verplaatsen. Een te kleine pot kan de wortels belemmeren en de groei van je plant beperken. Kies een geschikte pot die iets groter is dan de kweekpot en vul de pot met verse potgrond. Haal voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats deze in de nieuwe pot. Zorg dat de wortels goed worden bedekt met potgrond en geef de plant lichtjes water om hem zich comfortabel te laten voelen in zijn nieuwe thuis.

De plant water geven

Het belangrijkste onderdeel van kamerplanten verzorgen is water geven. Net als elke andere plant heeft de Philodendron Micans water nodig om te overleven en te groeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, maar wees voorzichtig om hem niet te veel water te geven. Het beste is om de grond licht vochtig te houden, maar niet verzadigd. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten een beetje uitdrogen voordat je weer water geeft. Dit helpt de wortels gezond te houden en voorkomt wortelrot. Let wel op dat de Philodendron Micans van vochtige omstandigheden houdt, dus het kan nodig zijn om de plant vaker water te geven tijdens warmere seizoenen.

Nu je weet welke stappen je moet nemen nadat je een Philodendron Micans plant hebt gekocht, ben je klaar om te zorgen dat jouw nieuwe groene vriend gedijt. Vergeet niet om regelmatig te controleren op ongedierte, de plant te verpotten en hem op de juiste manier water te geven. Met wat liefde, zorg en aandacht zal jouw Philodendron Micans binnenkort uitgroeien tot een prachtige toevoeging aan je interieur. Veel succes!

Philodendron micans verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Plaats de Philodendron micans op een goed verlichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Een plek met indirect licht, zoals naast een raam op het oosten of westen, is ideaal.
 2. Zorg voor een constante kamertemperatuur tussen de 18-24 °C. De plant gedijt goed bij gematigde temperaturen en vermijdt extreme hitte of kou.
 3. Houd de grond licht vochtig, maar voorkom dat de plant in water blijft staan. Laat de bovenste laag van de grond licht opdrogen voordat je opnieuw water geeft om te voorkomen dat de wortels gaan rotten.
 4. Geef de plant regelmatig water met lauw water. Het is beter om de Philodendron micans regelmatig kleine hoeveelheden water te geven dan af en toe veel water.
 5. Gebruik een goed doorlatende potgrond. Vermeng de potgrond eventueel met poreus materiaal zoals perliet of schors om de drainage te verbeteren.
 6. Geef de plant eens in de twee maanden een milde meststof tijdens de lente en zomer. Volg de instructies op de verpakking om te bepalen hoeveel meststof je moet gebruiken.
 7. Regelmatig afstoffen van de bladeren helpt de plant gezond te houden en de fotosynthese te bevorderen. Gebruik een vochtige doek of een zachte borstel om voorzichtig het stof van de bladeren te verwijderen.

Benodigdheden

Om je kamerplant de beste verzorging te geven, zijn er een aantal materialen die je nodig hebt. Een overzicht vind je hieronder.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je je Philodendron micans plant goed verzorgen? Hieronder gaan we uitgebreider in op elk onderdeel van de verzorging. We geven je handige tips en laten je zien hoe je jouw plant op de juiste manier kunt verzorgen. Lees verder om alles te weten te komen over het verzorgen van je Philodendron micans plant!

Standplaats

De Philodendron micans gedijt het beste op een lichte plek, maar wees voorzichtig met direct zonlicht. Plaats de plant op een plek waar je hem regelmatig kunt zien en niet te ver van een raam om voldoende licht te krijgen. Zorg voor een gelijkmatige temperatuur tussen de 18°C en 27°C en houd hem uit de buurt van tocht.

Luchtvochtigheid

Voor een gezonde Philodendron micans is een luchtvochtigheid tussen 40% en 60% ideaal. Je kunt dit bereiken door regelmatig te sproeien en eventueel een luchtbevochtiger te gebruiken.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Philodendron micans plant in huis is rond de 20-25 graden Celsius. Bij deze temperatuur gedijt de plant het beste en blijven de bladeren mooi groen en gezond.

Water geven

Je moet de Philodendron micans ongeveer één keer per week water geven. Zorg dat de grond tussen gietbeurten droog aanvoelt. Het is beter om te weinig dan te veel water te geven, want te veel water kan leiden tot wortelrot. Let op: geef deze plant geen water dat rijk is aan mineralen en laat de potgrond niet te lang nat blijven.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

Geef je Philodendron micans plant eens per maand plantenvoeding tijdens het groeiseizoen (lente en zomer). Gebruik een in water oplosbare meststof met de juiste verhoudingen zoals 20-20-20. Overvoed je plant niet, dit kan schade veroorzaken. Vergeet niet om de aanbevolen dosering te volgen en goed te mengen met water voordat je het toedient.

Snoeien

Om je Philodendron micans op de beste manier te snoeien, volg je deze stappen:

 1. Snijd de stengels die te lang zijn geworden weg, waarbij je snijdt vlakbij de bladknoop.
 2. Snijd de stengels weg die ziek zijn of er slecht uitzien.
 3. Verwijder de bladeren die bruin of geel zijn geworden door ze af te knippen dichtbij de basis.

Zorg dat je altijd een schoon en scherp snoeigereedschap gebruikt en dat je je handen wast na het snoeien, vanwege de giftigheid van deze plant.

Stekken

De Philodendron micans is eenvoudig te vermeerderen door middel van stekken. Snijd een stengel af onder een knoop en verwijder de blaadjes onder de knoop. Plaats de stek in water of potgrond en zorg voor voldoende licht, warmte en vochtigheid. Binnen een paar weken zal de stek wortels ontwikkelen en groeien tot een gezonde plant.

Verpotten

Wil je jouw Philodendron micans verpotten? Dan is het belangrijk dat je een pot kiest die ongeveer twee keer zo groot is als de huidige pot. Vul de bodem van de nieuwe pot met verse potgrond en maak een kuiltje in het midden. Verwijder vervolgens voorzichtig de plant uit zijn oude pot en plaats hem in het kuiltje in de nieuwe pot. Vul daarna de lege ruimte rondom de wortels op met nieuwe potgrond en druk het geheel stevig aan. Je Philodendron micans is nu verpot en kan weer verder groeien!

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Philodendron micans wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Philodendron micans gezond en mooi te houden.

Mijn Philodendron micans heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Als jouw Philodendron micans bruine vlekken heeft, kan dit betekenen dat de plant te veel water krijgt. Zorg dat je de plant minder vaak water geeft en dat de grond tussendoor droog aanvoelt. Het kan ook helpen om de luchtvochtigheid te verhogen door bijvoorbeeld regelmatig te sproeien. Verwijder de aangetaste bladeren om verdere verspreiding tegen te gaan.

Mijn Philodendron micans heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Gele bladeren bij de Philodendron micans duiden meestal op een teveel aan water of te weinig licht. Verplaats de plant naar een lichtere plek en geef minder water. Zorg dat de grond niet te nat blijft en dat het water makkelijk weg kan lopen. Snijd eventueel ook de gele bladeren af.

Bladeren van mijn Philodendron micans vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Philodendron micans plotseling afvallen, kan dit door verschillende factoren worden veroorzaakt. Het kan zijn dat de plant teveel of te weinig water krijgt, dat de grond te vochtig of te droog is, dat de plant te weinig licht krijgt, of dat er sprake is van een ziekte of plaag. Controleer de plant op tekenen van over- of onderwatering, verplaats de plant naar een locatie met meer licht, en inspecteer de bladeren op sporen van ziektes of plagen.

ik zie beestjes op mijn Philodendron micans. Wat moet ik doen?

Controleer eerst goed om wat voor beestjes het gaat. Is het bijvoorbeeld bladluis of spint? Vervolgens kun je verschillende oplossingen proberen, zoals het afspoelen van de plant onder de douche, het besproeien met een mengsel van water en een beetje groene zeep, of het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen. Zorg er in ieder geval voor dat je regelmatig controleert op nieuwe beestjes en eventuele besmette bladeren verwijdert.

mijn Philodendron micans hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Philodendron micans hangt slap. Wat kun je doen? Controleer eerst of de plant voldoende water krijgt. Als dat niet het geval is, geef hem dan water tot de grond vochtig aanvoelt. Als het probleem aanhoudt, kan het zijn dat de plant te weinig licht krijgt. Verplaats hem dan naar een plek met meer indirect zonlicht.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Philodendron micans plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet ik de Philodendron micans water geven?

– We raden aan om de plant één keer per week water te geven. Zorg dat de grond licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan.

Op welke plek in huis kan ik de Philodendron micans het beste neerzetten?

– Zet de plant op een plek met indirecte of halfschaduw. De Philodendron micans houdt van helder maar gefilterd licht. Vermijd direct zonlicht, want dit kan de bladeren beschadigen.

Moet ik de bladeren van de Philodendron micans schoonmaken?

– Ja, af en toe is het goed om de bladeren stofvrij te maken. Je kunt dit doen door voorzichtig met een vochtige doek over de bladeren te gaan. Op die manier kan de plant optimaal fotosynthetiseren.

Moet ik de Philodendron micans bemesten?

– Ja, de plant heeft af en toe voeding nodig. Je kunt gebruik maken van plantaardige meststoffen voor kamerplanten. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.

Moet ik de Philodendron micans snoeien?

– Het snoeien van de Philodendron micans is niet noodzakelijk, maar kan wel bijdragen aan een compacte en volle groei. Als je wilt snoeien, kun je dit het beste in het voorjaar doen.