Peperomia (Krokodillentranen) Verzorgen

Ben jij op zoek naar een mooie en makkelijk te verzorgen plant voor in huis? Dan is de Peperomia plant een goede keuze! Deze binnenplant staat bekend om zijn dikke, vlezige bladeren en komt in verschillende kleuren en vormen. Het fijne aan de Peperomia is dat hij weinig verzorging en onderhoud nodig heeft. Je hoeft de plant dus niet constant in de gaten te houden. In dit artikel geven we je tips en adviezen over hoe je het beste voor je Peperomia plant kunt zorgen, zodat hij lang en gezond blijft.

Peperomia

Nederlandse naam: Krokodillentranen

Peperomia is een compacte en aantrekkelijke plant met kleine, dikke bladeren die eruitzien als hartjes of peperkorrels. Deze plant is populair vanwege zijn gemakkelijke verzorging en diversiteit aan kleuren en vormen.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Voeding: Elke 4 maanden.
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Ja

Peperomia Plant gekocht en nu?

Dus je hebt net een Peperomia plant gekocht, wat geweldig! Nu is het tijd om te zorgen dat je plant gezond en gelukkig blijft. Hier zijn de drie dingen die je moet doen zodra je je nieuwe plant in handen hebt.

Inspecteer de plant op ongedierte

Allereerst is het belangrijk om de plant te inspecteren op eventueel ongedierte. Je wilt namelijk niet dat deze kleine beestjes zich verspreiden naar andere planten in je huis. Neem een ​​goede blik op de bladeren, stengels en grond van de plant. Kijk of je iets ongewoons ziet, zoals kleine beestjes, spinnenwebben of bruine vlekken. Als je iets verdachts tegenkomt, kun je het beste meteen actie ondernemen om het probleem aan te pakken.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Ten tweede is het tijd om je plant te verpotten vanuit de kweekpot. Hoewel de plant in de winkel comfortabel in zijn tijdelijke huis heeft gezeten, zal hij uiteindelijk meer ruimte nodig hebben om te groeien. Kies een iets grotere pot met afvoergaten aan de onderkant, zodat overtollig water weg kan stromen. Verwijder voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats deze in het midden van de nieuwe pot. Vul de rest van de pot aan met verse potgrond, druk het lichtjes aan en geef het een beetje water. Nu heeft je plant meer ruimte om te groeien en floreren!

De plant water geven

Bij kamerplanten verzorgen, hoort ook water geven. Peperomia planten hebben niet veel water nodig, dus je wilt zorgen dat je ze de juiste hoeveelheid geeft. Steek je vinger ongeveer een centimeter in de grond en voel of het droog aanvoelt. Als dat zo is, geef je plant dan wat water. Zorg dat je de grond niet te veel verzadigt, anders kan dit wortelrot veroorzaken. Je Geldboom één keer per week water is in principe voldoende , maar pas indien nodig je wateringschema aan op basis van de behoeften van je plant.

Nu je weet wat je moet doen zodra je je Peperomia plant hebt gekocht, ben je klaar om te zorgen. Wees alert op ongedierte, verpot je plant indien nodig en geef hem de juiste hoeveelheid water. Op deze manier zal je plant gezond en prachtig blijven groeien in jouw huis. Veel plezier met je nieuwe Peperomia plant!

Peperomia verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor een goed drainerende potgrond: Peperomia planten houden niet van te veel vocht. Zorg dat de potgrond goed draineert om overtollig water te voorkomen.
 2. Geef matig water: Geef de Peperomia plant regelmatig water, maar vermijd dat de grond volledig uitdroogt tussen de gietbeurten. Laat de grond licht vochtig aanvoelen, maar vermijd te veel water, omdat dit de wortels kan doen rotten.
 3. Plaats in helder, indirect zonlicht: Peperomia planten gedijen goed in helder indirect zonlicht. Vermijd echter direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden. Plaats de plant bijvoorbeeld bij een raam op het oosten of westen.
 4. Behoud een gematigde temperatuur: Peperomia planten geven de voorkeur aan een gematigde temperatuur tussen 18°C en 24°C. Ze zijn gevoelig voor koude tocht, dus vermijd het plaatsen van de plant dicht bij deuren of ramen.
 5. Bemest regelmatig: Geef de Peperomia plant regelmatig een uitgebalanceerde vloeibare meststof om de groei en het uiterlijk te verbeteren. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid en frequentie.
 6. Verwijder dode bladeren en takjes: Trim regelmatig de dode bladeren en takjes van de plant. Dit bevordert de gezonde groei en voorkomt eventuele ziektes of plagen.
 7. Vermijd overpotten: Peperomia planten hebben geen grote pot nodig. Houd de planten liever in een iets te kleine pot, omdat overpotten kan leiden tot overtollig vocht en wortelrot.

Benodigdheden

Je hebt verschillende materialen nodig om je kamerplant goed te verzorgen. Hieronder hebben we ze voor je hebben opgesomd.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Krokodillentranen verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Peperomia plant in huis halen? Dan is het belangrijk om te weten hoe je deze plant het beste kunt verzorgen. In dit artikel zullen we uitgebreid ingaan op alle aspecten van de verzorging, zodat jij je Peperomia plant kunt laten stralen. We bespreken onder andere de ideale standplaats, de juiste watergift en hoe je de plant kunt verpotten. Lees dus snel verder voor alle tips en tricks!

Standplaats

De Peperomia gedijt het best op een plek met helder, maar indirect licht. Plaats de plant niet in direct zonlicht, maar ook niet in de schaduw. Zorg voor een constante temperatuur tussen de 15 en 27 graden Celsius en vermijd tocht. Houd de potgrond licht vochtig en geef pas water als de bovenlaag droog aanvoelt. Verpot de Peperomia eens in de twee jaar en gebruik hierbij een pot die iets groter is dan de vorige om te zorgen voor een gezonde groei.

Luchtvochtigheid

Een ideale luchtvochtigheid voor de Peperomia ligt tussen 40% en 60%. Dit helpt de plant gezond te blijven en voorkomt uitdroging van de bladeren. Zorg voor een plek met goede ventilatie om condensatie te voorkomen.

Temperatuur

De Peperomia plant voelt zich het beste bij een gematigde kamertemperatuur. Zorg dat je de plant niet blootstelt aan extreme hitte of kou. Een temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius is ideaal om de plant gezond en gelukkig te houden.

Water geven

Je moet de Peperomia ongeveer eens per week water geven, maar controleer altijd eerst de bovenste laag van de grond voordat je water geeft. Zorg dat de grond tussen de gietbeurten goed kan uitdrogen. Gebruik geen te grote watergiften, omdat de plant anders kan gaan rotten.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

Je hoeft de Peperomia niet vaak te voeden, omdat deze plant niet veel voedingsstoffen nodig heeft. Geef eens per maand een beetje vloeibare plantenvoeding tijdens het water geven. Overvoeding kan leiden tot bladverbranding en andere problemen. Let dus op dat je niet te veel geeft.

Snoeien

Wil je jouw Peperomia plant een opknapbeurt geven? Het snoeien van deze plant is niet moeilijk en kan jouw plant weer nieuw leven inblazen. Gebruik een scherpe schaar of mes om de stengels te knippen. Knip de stengels terug tot net boven een knoop of blad. Zo kan de plant nieuwe takken en bladeren laten groeien en een vollere uitstraling krijgen. Zorg dat je niet te veel snoeit, anders kan dit de plant beschadigen.

Stekken

Wil je jouw Peperomia vermeerderen door middel van stekken? Pak dan een scherp en schoon mes en snijd een gezonde, niet bloeiende stengel af. Verwijder vervolgens de onderste bladeren en zet de stek in een potje met vochtige potgrond. Zorg voor voldoende warmte, licht en vochtigheid, maar vermijd direct zonlicht. Na een paar weken zie je hopelijk nieuwe worteltjes verschijnen en kan je de stek verpotten. Succes!

Verpotten

Wil je jouw Peperomia verpotten? Kies dan een pot die minimaal 2-3 centimeter groter is dan de huidige pot. Leg onderin de pot een laag hydrokorrels voor een goede drainage en vul daarna de pot voor een derde met potgrond. Haal voorzichtig de plant uit de oude pot en controleer de wortels. Snijd indien nodig dode of rotte wortels weg en plaats de plant op de nieuwe laag potgrond. Vul daarna de rest van de pot met potgrond, druk het geheel zachtjes aan en geef water. Zet de plant op een lichte plek, maar niet in de directe zon.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Peperomia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Peperomia gezond en mooi te houden.

Mijn Peperomia heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb je bruine vlekken op je Peperomia plant? Dit kan worden veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de zon of te weinig water geven. Zorg voor voldoende water en vermijd direct zonlicht. Haal eventueel aangetaste bladeren weg en verpot de plant indien nodig.

Mijn Peperomia heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Als de bladeren van jouw Peperomia geel worden, kan dit duiden op problemen zoals te veel water, te weinig licht of een tekort aan voedingsstoffen. Zorg dat je de plant pas water geeft als de grond droog is, geef hem voldoende licht en voeding en check of de pot de juiste grootte heeft. Verpot de plant indien nodig en verwijder dode bladeren.

Bladeren van mijn Peperomia vallen plotseling af, wat is er mis?

De bladeren van je Peperomia kunnen afvallen als gevolg van te veel water geven, te weinig licht, te lage luchtvochtigheid, koud weer of ongedierte. Controleer de grondvochtigheid en zorg voor voldoende licht en luchtvochtigheid, houd de plant weg van koude tocht en controleer op mogelijke insectenplaag. Behandel de problemen indien nodig en geef de plant tijd om te herstellen.

ik zie beestjes op mijn Peperomia. Wat moet ik doen?

Controleer eerst of het ongedierte is. Als het kleine insecten zijn, kunnen ze schadelijk zijn voor je plant. Verwijder ze voorzichtig met een wattenstaafje en alcohol. Zorg dat je de plant regelmatig controleert om verdere verspreiding te voorkomen. Als het probleem aanhoudt, neem dan contact op met een tuincentrum voor advies. Wees alert en behandel je Peperomia met zorg!

mijn Peperomia hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je peperomia hangt slap, wat nu? Zorg dat je peperomia genoeg water krijgt, maar niet te veel. Geef het regelmatig kleine hoeveelheden water in plaats van een grote hoeveelheid in één keer. Controleer ook of de plant genoeg licht krijgt. Probeer de plant dichter bij het raam te plaatsen of gebruik een plantenlamp.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Peperomia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet ik mijn Peperomia water geven?

Je moet je Peperomia regelmatig water geven, maar let op dat je niet te veel water geeft. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten goed te laten opdrogen.

Welke standplaats is het beste voor mijn Peperomia?

Je Peperomia voelt zich het beste op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Zorg dat de temperatuur niet onder de 15 graden Celsius komt.

Hoe kan ik mijn Peperomia het beste voeden?

Je kunt je Peperomia voeden met speciale kamerplantvoeding. Geef de voeding volgens de instructies op de verpakking en pas op dat je niet te veel geeft.

Moet ik mijn Peperomia snoeien?

Het is goed om af en toe de uitlopers van je Peperomia te snoeien om de plant compact te houden. Je kunt de snoei het beste in het voorjaar doen.

Wat moet ik doen als de bladeren van mijn Peperomia beginnen te hangen?

Als de bladeren van je Peperomia beginnen te hangen, kan dat betekenen dat de plant te veel water krijgt. Zorg dat je de plant minder water geeft en controleer ook de standplaats en temperatuur.