Pachira (Geldboom) Verzorgen

Ben jij op zoek naar een mooie en makkelijk te onderhouden binnenplant voor in huis? Dan is de Pachira plant misschien wel iets voor jou! Deze groene kamerplant staat bekend om zijn prachtige gevlochten stam en weelderige bladeren. In dit artikel vertellen we je alles over de verzorging en het onderhoud van de Pachira plant, zodat jij er optimaal van kunt genieten.

Pachira

Nederlandse naam: Geldboom

De Pachira plant is een mooie kamerplant met groene bladeren en een stevige stam. Hij heeft een volle, bossige uitstraling en past goed in verschillende interieurstijlen. De plant is populair omdat hij makkelijk te verzorgen is en weinig water nodig heeft.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Weinig
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Zelden nodig
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Nee

Pachira Plant gekocht en nu?

Dus je hebt net een Pachira plant gekocht! Geweldig, want deze planten kunnen echt een leuke toevoeging zijn aan je interieur. Maar voordat je er helemaal van kunt genieten, zijn er een paar dingen die je moet doen. Laten we eens kijken wat die zijn:

Inspecteer de plant op ongedierte

Voordat je de plant in je huis zet, is het belangrijk om de plant even grondig te inspecteren op ongedierte. Controleer de bladeren en de stengels goed. Kijk of er geen kleine beestjes zoals luizen, spint of andere vervelende beestjes op zitten. Als je iets verdachts ziet, kun je proberen ze voorzichtig van de plant te verwijderen of gebruik maken van een biologisch bestrijdingsmiddel. Het is beter om eventuele plagen in een vroeg stadium te identificeren en aan te pakken, zodat ze zich niet kunnen verspreiden naar andere planten.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Ten tweede, je zult de plant moeten verpotten vanuit de kweekpot waarin je hem hebt gekocht, naar een grotere pot. Dit is belangrijk omdat de Pachira plant de ruimte nodig heeft om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Kies een pot die ongeveer twee keer zo groot is als de kweekpot. Zorg dat de nieuwe pot afvoergaten heeft om overtollig water af te voeren, zodat de wortels van de plant niet te veel water vasthouden. Vul de nieuwe pot met verse potgrond en plaats de plant in het midden. Vul de rest van de pot op met potgrond en druk het voorzichtig aan. Geef de plant daarna wat water, zodat de grond vochtig maar niet doorweekt is.

De plant water geven

Water geven is één van de van de belangrijkste dingen bij het verzorgen van je kamerplant. Deze planten houden van gelijkmatig vochtige grond, maar houden niet van natte voeten. Dit betekent dat je de Pachira plant moet water geven wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Gebruik een gieter of een sproeifles om de plant water te geven. Zorg dat het water gelijkmatig over de grond wordt verdeeld en niet direct op de bladeren wordt gesproeid. Dit kan namelijk vlekken veroorzaken.

Dus, nu weet je wat je moet doen nadat je een Pachira plant hebt gekocht. Controleer op ongedierte, verpot de plant naar een grotere pot en geef de plant regelmatig water. Veel plezier en succes met je nieuwe groene vriend!

Pachira verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Licht en temperatuur: Plaats de Pachira plant op een locatie met helder maar indirect zonlicht. Ze gedijen goed bij temperaturen tussen de 18-24 graden Celsius.
 2. Water geven: Geef de Pachira plant regelmatig water, maar vermijd te veel water geven. Zorg dat de bovenste laag van de grond droog is voordat je opnieuw water geeft.
 3. Grond: Gebruik een goed doorlatende potgrond voor de Pachira plant. Vermijd stilstaand water, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.
 4. Voeding: Geef de plant elke 2-4 weken vloeibare meststof speciaal voor kamerplanten. Dit bevordert een gezonde groei.
 5. Verpotten: Verpot de Pachira plant om de paar jaar naar een iets grotere pot om de wortels ruimte te geven om te groeien. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar.
 6. Snoeien: Snoei de Pachira plant om de groei te bevorderen en een mooie vorm te behouden. Doe dit in de lente of zomer, en verwijder dode, beschadigde of zieke takken.
 7. Luchtvochtigheid: De Pachira plant gedijt het beste bij een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 50-60%. Plaats de plant niet in de buurt van verwarmings- of airconditioningsbronnen, omdat deze de luchtvochtigheid kunnen verminderen.

Benodigdheden

Voor een goede verzorging van je kamerplant heb je bepaalde materialen nodig; hieronder geven we een duidelijk overzicht.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Geldboom verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij zorgen dat jouw Pachira plant er gezond en mooi uit blijft zien? In dit artikel gaan we uitgebreid in op de verzorging van jouw Pachira plant. We bespreken onder andere hoe je de plant water moet geven, welke plek het beste is voor de plant en hoe je zorgt dat de bladeren mooi blijven. Volg deze tips en je zult nog lang plezier hebben van jouw prachtige Pachira plant.

Standplaats

Zorg dat je Pachira op een lichte plek staat, maar vermijd direct zonlicht. De plant voelt zich het beste op kamertemperatuur en gedijt goed in een ruimte met voldoende ventilatie. Zorg dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef de Pachira regelmatig wat voeding en verpot de plant als hij te groot wordt voor zijn pot.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de plant is tussen de 50% en 60%. Te droge lucht kan leiden tot uitgedroogde bladeren en te vochtige lucht kan schimmels veroorzaken.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Pachira plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Bij deze temperaturen voelt de plant zich het meest comfortabel en kan hij goed groeien en bloeien. Houd de temperatuur zo stabiel mogelijk om de Pachira plant gezond te houden.

Water geven

Je kunt de Pachira het beste een keer per week water geven, waarbij je zorgt dat de grond tussen de gietbeurten door niet helemaal uitdroogt. Het is belangrijk om niet te veel water te geven, want dan kunnen de wortels gaan rotten. Zorg er dus voor dat de grond niet te nat blijft. Een handig trucje is om je vinger in de grond te steken voordat je water geeft. Zit er nog vocht in de grond? Dan hoef je nog niet te gieten. Zit je vinger droog tot aan de tweede kootje? Dan is het tijd om water te geven.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Je hoeft de Pachira plant niet vaak plantenvoeding te geven. Eens in de twee maanden is voldoende. Gebruik een vloeibare kamerplantenvoeding en verdun deze in het water. Geef niet teveel plantenvoeding, anders kan de plant beschadigen.

Snoeien

Om de Pachira het beste te snoeien, begin je met het verwijderen van dode, beschadigde en zieke takken. Daarna kun je bepalen welke kant je wilt opgaan met de vorm van de boom. Knip takken tot net boven een zijtak en snoei altijd schuin, zodat er geen water op de snoeiwond blijft staan. Houd er rekening mee dat de Pachira snel groeit, dus zorg dat je regelmatig snoeit om de vorm van de boom te behouden.

Stekken

Wil je jouw Pachira vermeerderen? Stelen is de beste manier om dit te doen! Zorg dat de stek minimaal één luchtwortel heeft en plaats deze in een pot gevuld met vochtige potgrond. Bedek de pot vervolgens met plastic om de luchtvochtigheid hoog te houden. Plaats de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Vergeet niet regelmatig te besproeien en na ongeveer 8 weken zullen er nieuwe wortels ontstaan en kan je de stek verpotten.

Verpotten

Wil jij een Pachira verpotten? Begin dan met een pot uit te kiezen die minstens 20% groter is dan de huidige pot. Kies een pot met afwateringsgaten en vul de bodem met een laagje grind of steentjes. Meng vervolgens gelijke delen potgrond en zand voor een losse bodem en vul de pot ongeveer tot de helft. Haal de Pachira voorzichtig uit de oude pot en plaats deze in het nieuwe mengsel. Vul vervolgens de rest van de pot met het mengsel en druk het voorzichtig aan. Geef de plant tenslotte goed water om de wortels te hydrateren.

Pachira bloei

Lees hoe je je Pachira mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Pachira bloeien?

Wil je jouw Pachira plant laten bloeien? Hier zijn een paar tips om te zorgen dat je plant vol prachtige bloemen komt te staan. Ten eerste is het belangrijk om je plant regelmatig water te geven en te zorgen dat de grond altijd licht vochtig is. Daarnaast kan het helpen om je plant op een lichte plek te zetten, maar niet in direct zonlicht. Vergeet niet om regelmatig voeding te geven aan je plant en om eventuele dode bladeren te verwijderen. Met deze eenvoudige stappen kunnen we zorgen dat je Pachira plant binnenkort in volle bloei staat.

Wanneer bloeit de Pachira?

De Pachira plant in huis bloeit meestal in de lente of zomer. Je kunt genieten van prachtige bloemen die kleur en leven toevoegen aan je interieur.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Pachira wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Pachira gezond en mooi te houden.

Mijn Pachira heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Pachira last van bruine vlekken op de bladeren? Dit kan worden veroorzaakt door te veel of te weinig water geven, zonlicht, of een gebrek aan voeding. Zorg dat je je plant regelmatig water geeft, niet in direct zonlicht plaatst en voeding geeft om dit probleem op te lossen.

Mijn Pachira heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Pachira kunnen worden veroorzaakt door te veel water, te weinig licht, of een gebrek aan voedingsstoffen. Controleer de grond en zorg dat deze niet te nat is, geef de plant voldoende licht en voeding. Verwijder de gele bladeren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bladeren van mijn Pachira vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Pachira plotseling afvallen, kan dat verschillende oorzaken hebben, zoals te weinig water, te veel water, te weinig licht of temperatuurschommelingen. Controleer of de plant voldoende water krijgt en niet te dicht bij een raam met felle zon staat. Verplaats de plant indien nodig naar een minder winderige locatie en vermijd grote temperatuurschommelingen. Let ook op mogelijke plagen, zoals spint of wolluis.

ik zie beestjes op mijn Pachira. Wat moet ik doen?

Dit kan verschillende redenen hebben. Je kunt eerst proberen om de beestjes voorzichtig weg te vegen. Als dat niet werkt, kun je proberen om de plant af te spoelen onder de kraan. Als de beestjes blijven terugkomen, kan het nodig zijn om een plaagbestrijdingsmiddel te gebruiken. Raadpleeg hi een specialist in tuinieren. Zorg er in de tussentijd voor dat de plant voldoende water krijgt en dat hij op een plek staat met voldoende licht.

mijn Pachira hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Pachira hangt slap. Wat te doen? Geef je Pachira wat water. Controleer ook of het licht niet te fel is en of de plant niet te dicht bij de verwarming staat.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Pachira plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet ik mijn Pachira plant water geven?

– Je moet je Pachira plant regelmatig water geven.

Op welke plek moet ik mijn Pachira plant neerzetten?

– Je kunt de Pachira plant op een plek zetten waar hij indirect zonlicht krijgt.

Hoe vaak moet ik mijn Pachira plant bemesten?

– We raden aan om je Pachira plant om de paar maanden te bemesten.

Hoe kan ik zorgen dat mijn Pachira plant niet te groot wordt?

– Om te voorkomen dat je Pachira plant te groot wordt, kun je regelmatig de bovenste delen inkorten.

Wat moet ik doen als de bladeren van mijn Pachira plant geel worden?

– Als de bladeren van je Pachira plant geel worden, kan het zijn dat hij te veel water krijgt. Pas de watergift aan.