Nephrolepis (Krulvaren) Verzorgen

Ben je op zoek naar een mooie en makkelijk te onderhouden plant voor in huis? Dan is de Nephrolepis plant een uitstekende keuze! Deze plant is niet alleen prachtig om te zien, maar ook nog eens heel gemakkelijk in verzorging en onderhoud. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om jouw Nephrolepis plant gezond en groen te houden.

Nephrolepis

Nederlandse naam: Krulvaren

De Nephrolepis plant heeft bungelende, groene bladeren die een vrolijke en levendige uitstraling geven. Hij is populair omdat hij gemakkelijk te verzorgen is en de lucht zuivert, waardoor je huis frisser aanvoelt. Ideaal voor elke plantenliefhebber!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Om de maand
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Ja

Nephrolepis Plant gekocht en nu?

Dus, je hebt net een prachtige Nephrolepis plant gekocht. Geweldig! Om te zorgen dat jouw nieuwe plant gezond en gelukkig blijft, zijn er een paar belangrijke stappen die je moet volgen. Laten we beginnen!

Inspecteer de plant op ongedierte

Inspecteer je plant op ongedierte. Neem even de tijd om je nieuwe Nephrolepis plant goed te bekijken. Controleer zorgvuldig de stelen, bladeren en zelfs de potgrond op eventuele tekenen van ongedierte, zoals luizen of spint. Als je iets verdachts ziet, verwijder dan onmiddellijk het aangetaste deel van de plant. Dit zal helpen voorkomen dat het probleem zich verspreidt naar andere delen van de plant.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Verpot je plant vanuit de kweekpot. Haal voorzichtig de Nephrolepis plant uit de kweekpot en inspecteer de wortels. Als de wortels erg dicht op elkaar zijn gegroeid of als de pot volledig gevuld is met wortels, is het tijd om de plant te verpotten. Kies een iets grotere pot met drainagegaten en vul deze met verse potgrond. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul de rest van de pot op met potgrond. Zorg dat de plant stevig staat en geef hem een beetje water om zich te vestigen.

De plant water geven

Kamerplanten verzorgen houdt ook in dat je denkt aan het water geven. Geef je plant water. Nephrolepis planten houden van vocht, dus het is belangrijk om ze regelmatig water te geven. Controleer de grond regelmatig door je vinger in de bovenste centimeter van de grond te steken. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Gebruik lauw water en giet het gelijkmatig over de grond, vermijd het besproeien van de bladeren. Geef de plant genoeg water zodat de grond goed vochtig is, maar vermijd het doorweken van de wortels.

Nu je deze stappen hebt doorlopen, ben je goed op weg om jouw Nephrolepis plant te verzorgen zoals hij verdient. Blijf alert op eventuele problemen en geef je plant regelmatig aandacht en liefde. Voor je het weet, zal je worden beloond met een weelderig, groen pronkstuk dat je huis of kantoor zal verfraaien. Veel plezier met jouw nieuwe plant!

Nephrolepis verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Geef de Nephrolepis plant regelmatig water, maar vermijd het overmatig nat houden van de grond. Zorg dat de bovenste laag van de grond tussen watergeefbeurten door iets kan opdrogen.
 2. Plaats de Nephrolepis plant op een locatie met indirecte zonlicht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden.
 3. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid rondom de plant. Dit kan worden bereikt door regelmatig de bladeren te besproeien met water. Plaats de plant ook niet in de buurt van airconditioners of verwarmingsbronnen, omdat deze de luchtvochtigheid kunnen verminderen.
 4. Voed de Nephrolepis plant maandelijks tijdens de lente en zomermaanden met een uitgebalanceerde vloeibare meststof. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering.
 5. Verwijder regelmatig dode of beschadigde bladeren om de plant gezond te houden en de groei te bevorderen.
 6. Controleer regelmatig op tekenen van plagen, zoals spintmijten of bladluizen. Indien nodig, behandelen met een geschikt insecticide.
 7. Verpot de Nephrolepis plant om de paar jaar in een pot met verse potgrond. Zorg dat de nieuwe pot enkele centimeters groter is dan de vorige om voldoende ruimte te bieden voor groei.

Benodigdheden

Om je kamerplant goed te verzorgen, kun je niet zonder een aantal materialen. Welke dat zijn zetten we hieronder overzichtelijk voor je op een rij.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Krulvaren verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een mooie en gezonde Nephrolepis plant in huis? Dan is het belangrijk om te weten hoe je deze plant het beste kunt verzorgen. In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle aspecten van het verzorgen van je Nephrolepis plant. We bespreken onder andere de ideale standplaats, de waterbehoefte en de juiste voeding voor deze prachtige plant. Door de juiste verzorging zal je Nephrolepis plant stralen en een echte eyecatcher worden in je interieur.

Standplaats

Zet de Nephrolepis op een lichte plek zonder direct zonlicht. De plant verdraagt ook wat schaduw, maar zorg dat er voldoende licht binnenkomt. Plaats de Nephrolepis niet in de buurt van een verwarming of luchtstroom en houd de temperatuur stabiel tussen de 15 en 25 graden Celsius. Zorg voor regelmatige bewatering en voorkom uitdroging.

Luchtvochtigheid

Een luchtvochtigheid tussen de 50% en 70% is ideaal voor de Nephrolepis. Zorg dat de grond altijd licht vochtig is en vermijd tocht en droge lucht.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Nephrolepis plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Bij deze temperatuur blijft de plant gezond en zal hij goed groeien. Zorg dat je de plant niet blootstelt aan extreme temperatuurwisselingen, zoals tocht of direct zonlicht.

Water geven

Geef de Nephrolepis eenmaal per week water. Controleer regelmatig of de grond vochtig genoeg blijft door je vinger erin te steken. Als de grond droog aanvoelt, geef de plant dan opnieuw water. Zorg dat de plant niet te nat staat, anders kan dit wortelrot veroorzaken.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

Je hoeft de Nephrolepis niet vaak te voeden, eens per maand is genoeg. Gebruik een standaard kamerplantenvoeding en volg de instructies op de verpakking, maar geef liever iets te weinig dan te veel. Overvoeding kan de plant beschadigen.

Snoeien

Wil je je Nephrolepis plant snoeien, zodat hij mooi vol blijft en gezond blijft? Dan kun je de volgende stappen volgen:

 1. Knip de bruine en gele bladeren weg.
 2. Verwijder oudere bladeren vanaf de basis van de stengel om ruimte te maken voor nieuwere bladeren.
 3. Knip eventueel lange bladeren af om de plant kleiner te houden.
 4. Gebruik een schone, scherpe snoeischaar om te voorkomen dat je de bladeren beschadigt.

Door regelmatig te snoeien, blijft de Nephrolepis gezond en vol, en kun je er nog jarenlang van genieten.

Stekken

Wil je meer Nephrolepis planten creëren? Stekken is eenvoudig! Zoek een gezonde en volgroeide frond, met een ondergronds wortelstelsel. Snijd de frond af met een schoon en scherp mes. Plaats de stelen in een pot met vochtige potgrond. Bedek met een transparante plastic zak om de luchtvochtigheid hoog te houden. Zet de pot op een warme plek met indirect licht. Na enkele weken zou je nieuwe scheuten moeten zien!

Verpotten

Wil jij je Nephrolepis verpotten? Kies dan een ruimere pot uit, zodat de wortels meer ruimte hebben om te groeien. Haal de plant voorzichtig uit de oude pot en schud de wortels schoon. Plaats een laagje potgrond in de nieuwe pot en plaats de plant erop. Vul de pot verder op met potgrond en maak het geheel goed nat. Zet de Nephrolepis niet in direct zonlicht en geef hem regelmatig water. Zo geef jij je Nephrolepis de beste start in zijn nieuwe pot!

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Nephrolepis wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Nephrolepis gezond en mooi te houden.

Mijn Nephrolepis heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Nephrolepis last van bruine vlekken op het blad? Dit kan worden veroorzaakt door teveel direct zonlicht, te weinig water of een hoog zoutgehalte in de grond. Zorg dat de plant in indirect zonlicht staat, geef regelmatig water en voeg eventueel extra voeding toe aan de grond om het zoutgehalte te verlagen.

Mijn Nephrolepis heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Heb jij last van gele bladeren bij jouw Nephrolepis? Dit kan komen door te veel of te weinig water, te veel zonlicht of een tekort aan voedingstoffen. Zorg dat je de plant op de juiste plek zet en geef hem regelmatig water en voeding. Verwijder de gele bladeren en jouw plant zal snel weer gezond worden.

Bladeren van mijn Nephrolepis vallen plotseling af, wat is er mis?

Wanneer de bladeren van je Nephrolepis plotseling afvallen, kan het verschillende oorzaken hebben. Overmatig water geven, te weinig licht, tocht of droge lucht kunnen bijvoorbeeld allemaal bijdragen aan het probleem. Zorg voor een optimale omgeving voor je plant door regelmatig te controleren of hij voldoende vochtig is en niet te veel of te weinig zonlicht krijgt. Ook kan het helpen om de plant weg te halen van tochtige plekken en hem af en toe te besproeien met water.

ik zie beestjes op mijn Nephrolepis. Wat moet ik doen?

Maak je geen zorgen, het is normaal om af en toe beestjes te vinden op je plant. Controleer eerst of de beestjes schadelijk zijn voor je plant. Als dat zo is, kun je ze verwijderen door ze met de hand weg te halen of door de plant af te spoelen met water. Zorg er ook voor dat je de omgeving van je plant schoon houdt en de juiste verzorging geeft.

mijn Nephrolepis hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Nephrolepis hangt slap. Dit kan gebeuren door te veel of te weinig water, te weinig licht of een te hoge temperatuur. Zorg dat je de plant regelmatig water geeft, maar niet te veel. Plaats hem ook op een plek met voldoende indirect licht en vermijd extreme temperaturen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Nephrolepis plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de beste plek voor mijn Nephrolepis plant?

De Nephrolepis plant gedijt het beste op een plek met indirect zonlicht en een gematigde temperatuur.

Hoe vaak moet ik mijn Nephrolepis plant water geven?

Je kunt het beste je Nephrolepis plant regelmatig water geven, ongeveer twee keer per week.

Hoe kan ik mijn Nephrolepis plant het beste bemesten?

Om je Nephrolepis plant goed te bemesten, kun je het beste een algemene kamerplantenvoeding gebruiken en dit eens in de drie maanden toedienen.

Hoe kan ik zorgen dat mijn Nephrolepis plant gezond blijft?

Om te zorgen dat je Nephrolepis plant gezond blijft, is het belangrijk om regelmatig de bladeren te besproeien en eventuele dode bladeren te verwijderen.

Moet ik mijn Nephrolepis plant snoeien?

Het is niet noodzakelijk om je Nephrolepis plant te snoeien, maar als je wilt kun je af en toe wat overhangende bladeren wegsnoeien.