Monstera variegata Verzorgen

Ben je op zoek naar een mooie en opvallende plant voor in je huis? Dan is de Monstera variegata echt iets voor jou! Deze binnenplant staat bekend om zijn prachtige groene bladeren met witte strepen, die een echte eyecatcher vormen in elke kamer. Het fijne is dat deze plant ook nog eens makkelijk te verzorgen is. In dit artikel geven we je tips en advies over de verzorging en het onderhoud van de Monstera variegata. Zo kun je er optimaal van genieten en blijft hij gezond en mooi.

Monstera variegata

Nederlandse naam:

De Monstera variegata is een populaire plant met grote groene bladeren en opvallende witte strepen. Hij heeft een trendy uitstraling en past goed bij moderne interieurs. Door zijn unieke bladpatroon is hij een echte eyecatcher en makkelijk te verzorgen.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 23°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Maandelijks
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Nee

Monstera variegata Plant gekocht en nu?

Dus, je hebt zojuist een prachtige Monstera variegata plant gekocht. Gefeliciteerd! Om te zorgen dat je nieuwe groene vriend goed gedijt, zijn er een paar belangrijke stappen die je moet nemen. Laten we beginnen met het inspecteren van de plant op ongedierte.

Inspecteer de plant op ongedierte

Allereerst is het belangrijk om je nieuwe Monstera goed te bekijken en te controleren op eventuele ongewenste gasten. Ongedierte zoals spintmijten, bladluizen en trips kunnen de gezondheid van je plant ernstig schaden. Neem de tijd om zorgvuldig elk blad en de stelen van de plant te onderzoeken. Als je kleine beestjes, webben of andere tekenen van ongedierte opmerkt, neem dan meteen actie.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Vervolgens is het tijd om je Monstera te verpotten. Vaak worden deze planten verkocht in een kweekpot die te klein kan zijn voor de wortels. Het verpotten van je plant zal zorgen dat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien en voedingsstoffen op te nemen. Kies een geschikte pot met goede drainagegaten en vul deze met verse potgrond. Voorzichtig haal je de plant uit de kweekpot en plaats je deze in de nieuwe pot, waarbij je zorgt dat de wortels goed bedekt zijn met de nieuwe grond.

De plant water geven

Als je je kamerplant verzorgt, moet je ook aan water geven denken. Nu de plant veilig in zijn nieuwe pot staat, is het tijd om hem water te geven. Monstera Variegata’s hebben regelmatig water nodig, maar het is ook belangrijk om niet te veel te geven. Controleer altijd eerst of de bovenste laag van de potgrond droog is voordat je water geeft. Giet vervolgens water rechtstreeks in de pot totdat het uit de drainagegaten begint te stromen. Laat het overtollige water vervolgens weglopen en zorg dat de pot op een schotel of onderzetter staat om te zorgen dat er geen water op het meubilair of de vloer terechtkomt.

Nu weet je precies wat je moet doen nadat je een Monstera variegata plant hebt gekocht. Vergeet niet om regelmatig te controleren op ongedierte, de plant te verpotten en hem op de juiste manier water te geven. Op deze manier kan je Monstera gezond en gelukkig groeien en je interieur verfraaien met zijn prachtige bladeren. Veel succes en geniet van je nieuwe plant!

Monstera variegata verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor voldoende indirect licht: Plaats de Monstera variegata op een locatie met helder, indirect licht. Direct zonlicht kan de bladeren verbranden, terwijl te weinig licht kan leiden tot een gebrek aan kleurontwikkeling.
 2. Bemest regelmatig: Geef de plant elke maand een evenwichtige meststof tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) om gezonde groei te bevorderen. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering.
 3. Zorg voor een geschikte potgrond: Gebruik een goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Dit zorgt dat overtollig water snel kan weglopen en voorkomt wortelrot.
 4. Water geven op basis van de behoeften van de plant: Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door je vinger in de bovenste centimeter te steken. Geef water als de grond droog aanvoelt, maar vermijd overbewatering, omdat dit de wortels kan verstikken.
 5. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid: Monstera variegata houdt van een hoge luchtvochtigheid. Plaats een luchtbevochtiger in de buurt van de plant of plaats een dienblad met water en steentjes onder de pot om de luchtvochtigheid te verhogen.
 6. Geef de plant voldoende ruimte: Monstera variegata heeft de neiging om groot en weelderig te groeien. Geef de plant voldoende ruimte om zich uit te spreiden en kies een pot die groot genoeg is om de wortels te huisvesten.
 7. Regelmatig snoeien: Om de plant gezond en compact te houden, is het belangrijk om regelmatig oude, beschadigde of overwoekerende bladeren te snoeien. Hierdoor kan de plant energie steken in nieuwe groei en behoudt het een mooie vorm.

Benodigdheden

Voor het juist verzorgen van je kamerplant heb je een aantal specifieke materialen nodig. Welke dit zijn zie je hieronder.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je jouw Monstera variegata plant goed verzorgen en zorgen dat hij gezond en mooi blijft? Geen zorgen, we hebben de nodige tips en richtlijnen voor je! Van het juiste water geven tot aan de beste standplaats, we gaan in dit artikel uitgebreid op elk onderdeel van de verzorging in. Lees snel verder om te ontdekken hoe je jouw Monstera variegata optimaal kunt verzorgen en laten groeien.

Standplaats

Zet de Monstera variegata op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. De plant groeit het beste bij kamertemperatuur tussen 18 en 26 graden Celsius. Zorg verder voor een vochtige, maar goed gedraineerde grond en geef regelmatig water.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Monstera variegata ligt tussen de 60 en 70%. Een luchtbevochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden. Zorg daarnaast voor voldoende afstand tussen de plant en koude tocht of hittebronnen.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Monstera variegata plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Dit zorgt dat de plant goed kan groeien en bloeien. Houd de temperatuur constant en vermijd grote schommelingen om de gezondheid van de plant te behouden.

Water geven

Je moet de Monstera variegata ongeveer eens per week water geven. Zorg dat de aarde tussen het watergeven door iets kan opdrogen, maar laat de plant niet volledig uitdrogen. Houd de luchtvochtigheid ook hoog door regelmatig te sproeien.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

De Monstera variegata plant heeft niet veel voeding nodig, dus je hoeft niet vaak te voeden. Je kunt het beste één keer per maand tijdens de lente en zomer voeden met een vloeibare kamerplantenvoeding en in de herfst en winter de voeding verminderen en eens in de twee maanden voeden. Zorg dat je de voeding oplost in water voordat je het geeft en volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid voeding.

Snoeien

Wil je de Monstera variegata snoeien? Dan is het belangrijk om te weten dat je dit het beste kunt doen in het voorjaar of de zomer. Begin met het verwijderen van alle gele en bruine bladeren, evenals eventuele beschadigde takken. Vervolgens kun je de takken die te lang zijn inkorten (tot net boven een blad) om de plant mooier te laten groeien. Gebruik schone en scherpe snoeischaar om de snoeiwonden te maken. Zorg dat je niet te veel bladeren weghaalt en dat je de plant niet te vaak snoeit, want dit kan de groei belemmeren. Happy pruning!

Stekken

Wil jij je eigen Monstera variegata stekken? Dat kan! Begin met het selecteren van een gezonde en volwassen plant. Knip een stuk van de stengel af met minstens twee bladeren en twee ‘ogen’. Verwijder de onderste bladeren en zet de stek in water. Ververs het water wekelijks en wacht tot er wortels groeien. Plant vervolgens de stek in potgrond en geef regelmatig water. Voilà, jouw eigen Monstera variegata!

Verpotten

Wil jij de Monstera variegata verpotten? Dat is goed voor de groei en gezondheid van de plant. Kies een pot die ongeveer 20% groter is dan de huidige en vul de bodem met een laagje hydrokorrels voor goede drainage. Meng daarna de potgrond met wat perliet of vermiculiet, wat zorgt voor luchtige en waterdoorlatende bodem. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul de ruimte op met het potgrond-mengsel. Druk het voorzichtig aan en geef de plant water. Zet hem daarna op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Voilà, jouw Monstera variegata zal weer stralen!

Monstera variegata bloei

Lees hoe je je Monstera variegata mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Monstera variegata bloeien?

Wil je je Monstera variegata plant laten bloeien? Dat kan met de juiste zorg en aandacht. Zorg dat je de plant regelmatig water geeft en op een lichte plek plaatst, maar vermijd direct zonlicht. Gebruik daarnaast een goede kwaliteit potgrond en voed de plant regelmatig met speciale plantenvoeding. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunnen we zorgen dat je Monstera variegata plant binnenkort prachtige bloemen zal produceren.

Wanneer bloeit de Monstera variegata?

De Monstera variegata plant bloeit meestal in huis in de late lente of de vroege zomer, wanneer de omstandigheden ideaal zijn.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Monstera variegata wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Monstera variegata gezond en mooi te houden.

Mijn Monstera variegata heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Bruine vlekken op de Monstera variegata worden vaak veroorzaakt door te veel direct zonlicht of te veel water. Zorg voor goede afwatering van de grond en vermijd direct zonlicht. Verwijder de aangetaste bladeren om verdere verspreiding te voorkomen.

Mijn Monstera variegata heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Als de bladeren van je Monstera variegata geel worden, kan dit een teken zijn van te weinig licht of te veel water. Zorg dat de plant niet in direct zonlicht staat en geef hem alleen water als de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt. Verwijder verkleurde bladeren en geef de plant wat extra liefde met wat voedingsstoffen. Binnen de kortste keren zal je plant weer stralen.

Bladeren van mijn Monstera variegata vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Monstera Variegata plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Controleer of de plant genoeg water en licht krijgt, of er geen schimmelinfectie is en of er geen sprake is van ongedierte zoals spintmijten. Ook een teveel aan voeding kan bladval veroorzaken. Als je deze problemen uitsluit en er nog steeds bladeren afvallen, kan het zijn dat de plant te veel stress ervaart, bijvoorbeeld door een verandering in omgevingsfactoren.

ik zie beestjes op mijn Monstera variegata. Wat moet ik doen?

Wees niet ongerust! Dit komt vaker voor bij kamerplanten. De beestjes kunnen bijvoorbeeld bladluizen of spintmijten zijn. Om ze te bestrijden, kan je de plant grondig besproeien met lauwwarm water en zeep. Zorg ook voor een goede luchtvochtigheid en inspecteer regelmatig je plant. Als het probleem aanhoudt, kan je altijd advies vragen bij een tuincentrum.

mijn Monstera variegata hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Monstera variegata hangt slap? Geef hem wat water en zorg dat de grond goed vochtig is. Zet hem op een plek met indirect zonlicht en zorg voor een goede luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien. Hopelijk knapt hij snel weer op!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Monstera variegata plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!