Monstera peru Verzorgen

Ben jij op zoek naar een mooie en trendy binnenplant voor in huis? Dan is de Monstera peru plant iets voor jou! Deze prachtige kamerplant is momenteel erg populair en staat bekend om zijn groene bladeren met opvallende gaten. In dit artikel gaan we je alles vertellen over de verzorging en het onderhoud van de Monstera peru plant, zodat jij er optimaal van kunt genieten. Lees snel verder voor handige tips en tricks!

Monstera peru

Nederlandse naam:

De Monstera peru plant heeft grote, volle bladeren met opvallende spleten. Hij heeft een exotische uitstraling en past goed in ieder interieur. Daarom is hij erg populair en een echte eyecatcher in je huis!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Moeilijk
 • Voeding: Maandelijks
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Nee

Monstera peru Plant gekocht en nu?

Hey! Dus je hebt een Monstera peru plant gekocht, wat een geweldige keuze! Deze planten zijn prachtig en voegen een vleugje groen toe aan je interieur. Maar voordat je kunt genieten van je nieuwe aanwinst, zijn er een paar dingen die je moet doen om te zorgen dat je plant goed gedijt.

Inspecteer de plant op ongedierte

Allereerst is het belangrijk om de plant te inspecteren op ongedierte. Zorg dat je goed kijkt naar zowel de bovenkant als de onderkant van de bladeren. Let op tekenen van kleine beestjes zoals luizen, spint of witte vliegjes. Als je iets verdachts ziet, kun je het ongedierte voorzichtig verwijderen door de bladeren af ​​te vegen met een vochtige doek. Het is belangrijk om dit te doen voordat je de plant binnenbrengt, zodat je andere planten niet kunt besmetten.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Daarna is het tijd om de plant te verpotten vanuit de kweekpot. De kweekpot waarin je plant wordt geleverd, biedt slechts beperkte ruimte en voedingsstoffen voor de wortels. Kies een grotere pot die voldoende drainagegaten heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond. Haal voorzichtig de plant uit de kweekpot en schud overtollige aarde weg van de wortels. Plaats de plant vervolgens in de nieuwe pot, vul deze aan met potgrond en druk lichtjes aan. Zorg dat je de plant niet te diep in de pot plaatst en dat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien.

De plant water geven

Het belangrijkste onderdeel van kamerplanten verzorgen is water geven. Monstera Peru planten hebben regelmatig water nodig, maar het is belangrijk om niet te veel water te geven. Controleer altijd de bovenste centimeters van de potgrond voordat je water geeft. Als deze nog vochtig aanvoelen, wacht dan nog even voordat je water geeft. Als ze droog aanvoelen, geef dan water tot het teveel uit de drainagegaten begint te stromen. Het is beter om minder vaak water te geven dan te veel water, omdat te veel water kan leiden tot wortelrot.

Gefeliciteerd, je hebt nu de belangrijkste stappen genomen om je Monstera peru plant goed te verzorgen! Zorg dat je deze instruacties regelmatig herhaalt om te zorgen dat je plant gezond en gelukkig blijft. Veel plezier met je nieuwe groene metgezel!

Monstera peru verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor voldoende licht: Monstera peru gedijt het beste in helder indirect licht. Plaats de plant op een locatie waar het helder genoeg is, maar vermijd direct zonlicht dat de bladeren kan verbranden.
 2. Regelmatig water geven: Hoewel Monstera peru niet van overmatig water houdt, is het belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden. Geef de plant water zodra de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt, maar vermijd overtollig water dat kan leiden tot wortelrot.
 3. Goed drainerende potgrond: Gebruik een potgrondmix die goed water doorlaat, zodat de wortels niet te lang nat blijven staan. Dit voorkomt wortelrot en bevordert een gezonde groei van de plant.
 4. Regelmatig bemesten: Geef de Monstera peru regelmatig voeding tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) om een gezonde groei te stimuleren. Gebruik een evenwichtige meststof voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.
 5. Ondersteuning bieden: Monstera peru kan uitgroeien tot een klimplant met grote bladeren. Het is raadzaam om de plant te voorzien van een steun, zoals een mosstok, zodat de plant kan klimmen en beter kan groeien.
 6. Regelmatig stofvrij maken: Houd de bladeren van de Monstera peru vrij van stof door ze regelmatig af te nemen met een vochtige doek. Dit helpt de bladeren gezond te houden en zorgt dat de plant goed kan ademen.
 7. Temperatuur en luchtvochtigheid: Monstera peru gedijt bij een gematigde kamertemperatuur tussen 18-24 graden Celsius. Daarnaast houdt de plant van een iets hogere luchtvochtigheid. Plaats indien nodig een luchtbevochtiger in de buurt van de plant of besproei de bladeren regelmatig met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

Benodigdheden

Om je kamerplant de beste verzorging te geven, zijn er een aantal materialen die je nodig hebt. Een overzicht vind je hieronder.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je jouw Monstera peru plant goed verzorgen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle aspecten van de verzorging van deze prachtige plant. Van de juiste hoeveelheid water geven tot de ideale standplaats, we geven je alle tips en tricks die je nodig hebt om jouw Monstera peru plant te laten floreren. Dus lees snel verder en ontdek hoe je jouw plant gezond en gelukkig kunt houden!

Standplaats

De Monstera peru gedijt het beste op een lichte plek zonder direct zonlicht, bijvoorbeeld vlakbij een raam op het noorden of oosten. Zorg dat de temperatuur tussen de 18 en 25 graden Celsius ligt en geef regelmatig water, maar voorkom dat de wortels te lang in het water blijven staan. Zorg ook voor voldoende ruimte zodat de plant kan groeien.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor een Monstera peru ligt tussen de 40% en 60%. Te droge lucht kan bladpunten doen uitdrogen en te vochtige lucht kan schimmels veroorzaken. Een luchtbevochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Temperatuur

De ideale temperatuur voor een Monstera peru plant in huis is tussen de 18 en 25 graden. Bij deze temperatuur voelt de plant zich het meest comfortabel en gedijt hij goed. Houd de plant weg van tochtige plekken en zet hem op een plek waar hij voldoende licht krijgt.

Water geven

De Monstera peru heeft niet veel water nodig, je hoeft hem slechts eens per week te bewateren. Zorg dat de aarde tussen de gietbeurten door licht vochtig blijft, maar vermijd staand water in de pot.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

Geef je Monstera peru. plantenvoeding? Ja, geef deze plant in het groeiseizoen elke 2-3 weken een kleine hoeveelheid van een evenwichtige, op watergebaseerde meststof. Geef het echter niet tijdens de wintermaanden wanneer de groei vertraagt. Pas op dat je niet te veel meststof geeft, anders kan het de bladeren verbranden. Controleer altijd de instructies op de meststofverpakking voordat je het aan je plant geeft.

Snoeien

Wil jij weten hoe je jouw Monstera peru het beste kunt snoeien? Door te snoeien zorg je dat de plant mooie, volle bladeren krijgt.

Volg deze stappen om jouw Monstera peru te snoeien:

 1. Kies een gezonde tak om te snoeien.
 2. Gebruik een scherpe snoeischaar om de tak te knippen.
 3. Laat een klein stukje van de tak over, zodat deze opnieuw kan groeien.
 4. Zorg dat de tak boven een knop wordt gesnoeid, zodat er nieuwe groei kan ontstaan.
 5. Snoei niet teveel takken tegelijkertijd, anders kan de plant gestrest raken.

Met deze tips hebben jouw Monstera peru planten binnenkort nog vollere bladeren.

Stekken

Wil je de Monstera peru stekken? Snijd dan een stengel af net onder een knoop met minimaal 2 bladeren. Laat de stengel een paar uur tot een dag drogen, zodat er een dun velletje over de wond ontstaat. Plant de stengel dan in een pot met potgrond en zet hem op een lichte plek uit de zon. Houd de grond vochtig, maar niet te nat en wacht geduldig af; het kan een paar weken tot maanden duren voordat de stek wortels en nieuwe bladeren krijgt.

Verpotten

Voor de beste groei van jouw Monstera peru is het belangrijk om deze op tijd te verpotten. Kies een pot die 2-5 centimeter groter is dan de huidige pot en vul deze voor een derde met verse potgrond. Plaats de plant in het midden van de pot en vul aan met meer potgrond tot ongeveer 2 centimeter onder de rand. Druk de grond voorzichtig aan en geef water om de wortels te laten settelen. Zorg dat de plant voldoende licht en water krijgt en geniet van de gezonde groei.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Monstera peru wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Monstera peru gezond en mooi te houden.

Mijn Monstera peru heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Monstera peru last van bruine vlekken? Dat kan komen door te veel zonlicht, te veel water of een te droge lucht. Zorg dat je de plant op de juiste standplaats zet, geef niet te veel water en zorg voor wat extra luchtvochtigheid. Verwijder beschadigde bladeren en voorkom verdere bruine vlekken.

Mijn Monstera peru heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Monstera peru kunnen het gevolg zijn van te veel of te weinig watergeven, te veel of te weinig licht, of een aanval van ongedierte zoals trips. Om dit op te lossen, moet je de plant grondig onderzoeken en de oorzaak van het probleem aanpakken. Je kunt de gele bladeren afknippen om verdere verspreiding te voorkomen. Zorg dat de plant voldoende vocht en zonlicht krijgt en controleer regelmatig op ongedierte.

Bladeren van mijn Monstera peru vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je Monstera peru plotseling afvallen, kan dat duiden op verschillende problemen. Controleer of de grond niet te nat of te droog is en of de plant op de juiste plek staat met voldoende licht en niet in de tocht. Ook kan een gebrek aan voedingsstoffen de oorzaak zijn. Pas de verzorging aan en geef regelmatig nieuwe voeding. Als het probleem blijft, kan er sprake zijn van ziekte of insecten. Neem contact op met een specialist voor verdere behandeling.

ik zie beestjes op mijn Monstera peru. Wat moet ik doen?

Maak je geen zorgen, dit kan gebeuren! Het is belangrijk om snel te handelen. Controleer eerst of het beestjes zijn zoals een luizen, trips of spintmijten. Verwijder de geïnfecteerde bladeren en spoel de rest van de plant goed af onder de douche. Behandel de plant vervolgens met een milde insecticide om de beestjes te bestrijden. Blijf de plant regelmatig controleren en herhaal de behandeling indien nodig. Zo zal je Monstera peru weer gezond en mooi worden!

mijn Monstera peru hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Monstera Peru hangt slap? Geen paniek! Zorg dat je de plant op een lichte plek zet, maar niet in direct zonlicht. Controleer ook of de grond niet te nat is. Geef je plant regelmatig water, maar laat de grond tussen gietbeurten drogen. Snijd eventueel verlepte bladeren af voor een gezonde groei.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Monstera peru plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de beste manier om een Monstera peru plant in huis te laten bloeien?

Om een Monstera peru plant in huis te laten bloeien, is het belangrijk om de juiste verzorging te bieden. Hierbij is het belangrijk om te zorgen voor voldoende licht, water en voeding. Een lichte standplaats met indirect zonlicht is ideaal voor deze plant. Daarnaast heeft de plant regelmatig water nodig, maar voorkom dat de grond te nat blijft. Tot slot kan je de plant af en toe bemesten om de bloei te bevorderen.

Hoe vaak moet ik mijn Monstera peru plant water geven?

Een Monstera peru plant heeft regelmatig water nodig. Je kunt de plant het best water geven wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Dit verschilt per seizoen, maar over het algemeen betekent dit dat je de plant ongeveer één keer per week water moet geven. Zorg er wel voor dat je niet te veel water geeft, want dit kan leiden tot wortelrot.

Op welke plek in huis kan ik het beste mijn Monstera peru plant neerzetten?

Een Monstera peru plant gedijt het best op een lichte standplaats met indirect zonlicht. Dit betekent dat je de plant het beste kunt neerzetten op een plek waar hij voldoende daglicht ontvangt, maar niet direct wordt blootgesteld aan de felle zon. Een raam op het oosten of westen is vaak een goede plek voor deze plant.

Hoe kan ik mijn Monstera peru plant verzorgen tijdens de wintermaanden?

Tijdens de wintermaanden heeft een Monstera peru plant iets minder verzorging nodig dan in de zomer. Je kunt de watergift iets verminderen, maar zorg er wel voor dat de grond niet volledig uitdroogt. Daarnaast is het belangrijk om de plant op een plek te zetten waar hij voldoende licht ontvangt, maar niet wordt blootgesteld aan koude tocht.

Hoe kan ik mijn Monstera peru plant vermeerderen?

Je kunt een Monstera peru plant vermeerderen door middel van stekken. Snijd een gezonde stengel af en zorg dat er minimaal één luchtwortel aan zit. Plaats de stek vervolgens in water of direct in potgrond. Zorg dat de stek voldoende licht en vocht ontvangt, maar vermijd te veel direct zonlicht. Na verloop van tijd zal de stek wortels ontwikkelen en kun je deze in een aparte pot zetten.