Monstera obliqua Verzorgen

Wil jij graag een Monstera obliqua plant in huis halen, maar weet je niet hoe je deze moet verzorgen en onderhouden? Geen zorgen, wij helpen je graag op weg! In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je kunt zorgen dat jouw Monstera obliqua plant gezond en mooi blijft. Van de juiste standplaats tot de perfecte watergift, we bespreken het allemaal. Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten over het verzorgen en onderhouden van deze prachtige binnenplant.

Monstera obliqua

Nederlandse naam:

Monstera obliqua is een prachtige kamerplant met grote, gatenplant bladeren. Hij is erg populair omdat hij een tropische uitstraling heeft en makkelijk te verzorgen is. Je kunt de plant zowel in een pot plaatsen als aan de muur hangen.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 26°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Moeilijk
 • Voeding: Maandelijks
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Nee

Monstera obliqua Plant gekocht en nu?

Heb jij zojuist een Monstera obliqua plant gekocht? Goed bezig! Om te zorgen dat jouw nieuwe plant gezond en gelukkig blijft, zijn er een paar belangrijke stappen die je moet volgen. Laten we eens kijken naar de drie dingen die je moet doen nadat je een Monstera obliqua hebt gekocht.

Inspecteer de plant op ongedierte

Allereerst is het van essentieel belang om de plant grondig te inspecteren op ongedierte. Controleer zorgvuldig zowel de bladeren als de stelen om er zeker van te zijn dat er geen vervelende beestjes op je plant zitten. Let op kleine insecten zoals spint of bladluizen, die schade kunnen toebrengen aan je nieuwe aanwinst. Neem indien nodig onmiddellijk actie om deze ongewenste gasten te bestrijden en je plant te beschermen.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Ten tweede is het belangrijk om de Monstera obliqua te verpotten vanuit de kweekpot. Hoewel de kweekpot waarin je plant komt meestal geschikt is voor tijdelijk gebruik, is het uiteindelijk beter om je plant over te zetten naar een pot met voldoende ruimte en drainagegaten. Kies een pot die iets groter is dan de kweekpot, zodat de wortels ruimte hebben om te groeien. Zorg dat je de pot met de juiste potgrond vult, die geschikt is voor kamerplanten. Op deze manier geef je jouw Monstera obliqua de beste kans om zich te ontwikkelen en te gedijen.

De plant water geven

Het belangrijkste bij de verzorging van kamerplanten is water geven. De Monstera obliqua houdt van vochtige grond, maar zorg dat je niet te veel water geeft, anders kan de wortelrot optreden. Voel aan de bovenste laag aarde om te bepalen of de plant water nodig heeft. Als de grond droog aanvoelt, geef je de plant voorzichtig water totdat het water uit de drainagegaten begint te lopen. Herhaal dit proces telkens wanneer de grond begint uit te drogen.

Dus daar heb je het! Door de Monstera obliqua plant te inspecteren op ongedierte, de plant te verpotten vanuit de kweekpot en de plant regelmatig water te geven, geef je jouw nieuwe aanwinst de beste kans om gezond en gelukkig te blijven. Blijf deze eenvoudige stappen volgen en geniet van het prachtige uiterlijk van je Monstera obliqua. Veel succes en veel plezier met je nieuwe plant!

Monstera obliqua verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor voldoende licht: Plaats de Monstera obliqua op een locatie met helder, indirect zonlicht. Te weinig licht kan leiden tot een mindere groei en minder gezonde bladeren.
 2. Water geven: Geef de plant regelmatig water, maar zorg dat de grond niet te drassig wordt. Laat de bovenste laag van de grond licht opdrogen voordat je opnieuw water geeft.
 3. Luchtvochtigheid controleren: Monstera obliqua houdt van een hoge luchtvochtigheid. Plaats een luchtbevochtiger in de buurt van de plant of besproei regelmatig de bladeren met water om de luchtvochtigheid te verhogen.
 4. Bemesting: Gebruik een evenwichtige vloeibare meststof voor kamerplanten om de Monstera obliqua eens in de paar maanden te bemesten. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.
 5. Ondersteuning bieden: Geef de plant een klimrek of mosstok om tegenaan te groeien. De Monstera obliqua is een klimplant en zal dankbaar gebruik maken van ondersteuning om zijn bladeren en stelen te kunnen laten groeien en klimmen.
 6. Snoeien: Snoei regelmatig de dode of beschadigde bladeren van de plant af. Dit helpt om de gezondheid van de plant te behouden en bevordert ook de groei van nieuwe bladeren.
 7. Controleren op plagen: Houd de plant regelmatig in de gaten op tekenen van plagen zoals spintmijten, bladluizen of wolluis. Als je plagen opmerkt, gebruik dan een geschikt bestrijdingsmiddel om ze te verwijderen en de plant gezond te houden.

Benodigdheden

Voor optimale verzorging van je kamerplant, heb je een aantal materialen nodig; bekijk de lijst hieronder.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

verzorgen, hoe doe je dat?

Ben jij ook zo gek op de Monstera obliqua plant? Dan ben je niet de enige! Deze trendy kamerplant is enorm populair vanwege zijn unieke bladeren. Maar hoe verzorg je deze plant eigenlijk het beste? In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle aspecten van de verzorging van de Monstera obliqua. Van de juiste standplaats en watergift tot het verpotten en voeden van de plant. Met deze tips kun je zorgen dat jouw Monstera obliqua optimaal groeit en bloeit!

Standplaats

De Monstera obliqua voelt zich het beste op een heldere plek met indirect zonlicht. Plaats de plant niet in de volle zon, maar ook niet te ver van het raam, anders krijgt de plant niet genoeg licht. Zorg dat de temperatuur in de kamer tussen de 18 en 25 graden Celsius blijft en vermijd tocht. Geef de plant regelmatig water en plaats hem in een pot met goede drainage.

Luchtvochtigheid

De Monstera obliqua gedijt het best bij een luchtvochtigheid van ongeveer 60%. Als de luchtvochtigheid te laag is, kunnen de bladeren verdrogen en bruin worden. Zorg dus voor een vochtige omgeving rondom de plant door bijvoorbeeld water naast de pot te zetten of de plant regelmatig te besproeien.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Monstera obliqua plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Bij deze temperatuur gedijt de plant het beste en zal hij goed groeien en bloeien. Zorg dat je de plant niet blootstelt aan extreme hitte of kou, dit kan schadelijk zijn voor de plant.

Water geven

Water de Monstera obliqua een keer per week, in de zomermaanden mogelijk vaker afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Laat de grond tussen de gietbeurten door gedeeltelijk opdrogen, maar voorkom dat de plant volledig uitdroogt. Geef de plant liever te weinig dan te veel water om wortelrot te voorkomen.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

Je hoeft je Monstera obliqua niet per se plantenvoeding te geven, maar als je dit doet, kun je dit eens in de twee maanden doen tijdens het groeiseizoen. Gebruik een halfgeconcentreerde oplossing van een evenwichtige meststof en meng het met water voordat je het aanbrengt. Zorg dat je de plant niet overvoedt, want dit kan schade veroorzaken.

Snoeien

Wil je jouw Monstera obliqua snoeien? Zorg er dan voor dat je gebruikmaakt van een scherpe snoeischaar. Knip de bladeren dichtbij de stengel weg. Hierdoor behoudt de plant zijn mooie vorm. Wanneer je de plant stopt met groeien, kun je ook de luchtwortels snoeien. Zijn deze erg lang en zitten ze in de weg? Knip ze dan gerust af. Zo ziet jouw Monstera er weer prachtig uit!

Stekken

Wil jij je Monstera obliqua stekken? Dat kan heel gemakkelijk! Deze plant laat zich namelijk gemakkelijk vermeerderen door middel van stekken. Knip een stek van ongeveer 10-15 cm van de plant af, waarbij je zorgt dat er minimaal twee bladeren aan de stek zitten. Verwijder de onderste bladeren, zodat er geen blad meer onder de aarde komt te zitten. Plaats de stek in een glas water, zodat er wortels kunnen groeien. Zorg dat het water regelmatig ververst wordt en plaats de stek op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Wanneer er genoeg wortels zijn gegroeid, kan de stek in de grond worden geplaatst. En voilà, jouw Monstera obliqua is gestekt!

Verpotten

Wil jij jouw Monstera obliqua verpotten? Dat kun je het beste doen in het voorjaar of de zomer. Zorg dat je een pot kiest die ongeveer 2,5 cm groter is dan de huidige pot. Leg een laagje grind of kleikorrels onderin de pot voor drainage en vul de pot vervolgens voor de helft met potgrond. Haal de plant voorzichtig uit de oude pot en verwijder eventuele verrotte wortels. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul deze verder met potgrond. Druk de aarde goed aan en geef de plant direct water. Zet de Monstera op een lichte plek zonder direct zonlicht en geef regelmatig water.

Monstera obliqua bloei

Lees hoe je je Monstera obliqua mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Monstera obliqua bloeien?

Wil je graag jouw Monstera obliqua plant laten bloeien? We kunnen je helpen! Om jouw plant te laten bloeien, is het belangrijk om een aantal stappen te volgen. Ten eerste is het essentieel om de juiste omstandigheden te creëren, zoals een goede belichting en vochtigheid. Daarnaast is regelmatig water geven en bemesten belangrijk voor een optimale groei. Vergeet ook niet om regelmatig de bladeren schoon te maken en eventuele dode bladeren te verwijderen. Volg deze tips en je kunt binnenkort genieten van de prachtige bloemen van jouw Monstera obliqua!

Wanneer bloeit de Monstera obliqua?

De Monstera obliqua plant bloeit niet vaak binnenshuis. Als je geluk hebt, kan dit gebeuren in de zomermaanden. De kleine witte bloemen verschijnen aan de randen van de bladeren en geven de plant een unieke en bijzondere uitstraling.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Monstera obliqua wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Monstera obliqua gezond en mooi te houden.

Mijn Monstera obliqua heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Bruine vlekken bij Monstera obliqua zijn meestal het gevolg van te veel water geven, direct zonlicht of een droge lucht. Om dit te voorkomen, kun je de volgende stappen nemen: geef de plant pas water als de bovenste laag van de aarde droog aanvoelt, plaats de plant op een plek met indirect licht en zet een luchtbevochtiger neer.

Mijn Monstera obliqua heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De bladeren van de Monstera obliqua kunnen geel worden als ze te veel direct zonlicht krijgen. Zorg dat je de plant op een plek zet waar hij indirect licht krijgt en geef hem regelmatig water. Als je plant al vergeeld is, kun je de gele bladeren eraf knippen om de rest van de plant gezond te houden.

Bladeren van mijn Monstera obliqua vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Monstera obliqua plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan te wijten zijn aan over- of onderbewatering, te weinig licht, ongedierte of te veel meststof. Om het probleem op te lossen, moet je de plant zorgvuldig bekijken en de mogelijke oorzaak identificeren. Zorg voor de juiste verzorging en geef de plant voldoende tijd om te herstellen.

ik zie beestjes op mijn Monstera obliqua. Wat moet ik doen?

Geen zorgen, we kunnen dit probleem aanpakken! Neem een kijkje naar de bladeren van je plant en probeer de beestjes te identificeren. Als je kleine, bewegende puntjes ziet, zou het kunnen dat je last hebt van spint. Behandel dit probleem door je plant grondig te besproeien met water en een milde zeepoplossing. Herhaal dit proces totdat de beestjes verdwenen zijn. Let er ook op dat je plant de juiste hoeveelheid licht, water en voeding krijgt om gezond te blijven.

mijn Monstera obliqua hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Monstera obliqua hangt slap, wat kun je doen? Zorg dat je de plant voldoende water geeft, maar vermijd dat je hem te veel water geeft. Controleer ook of de plant genoeg licht krijgt en of de potgrond goed gedraineerd is. Als je deze stappen volgt, zou je Monstera weer rechtop moeten komen te staan.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Monstera obliqua plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de beste plek voor mijn Monstera obliqua plant?

Je Monstera obliqua plant houdt van een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Plaats hem in de buurt van een raam op het oosten of westen voor het beste resultaat.

Hoe vaak moet ik mijn Monstera obliqua water geven?

Je Monstera obliqua plant heeft regelmatig water nodig. Houd de grond licht vochtig, maar zorg dat de wortels niet in het water blijven staan. Geef ongeveer eens per week water, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtigheid.

Moet ik mijn Monstera obliqua plant bemesten?

Ja, je Monstera obliqua plant kan baat hebben bij regelmatige bemesting. Gebruik een evenwichtige vloeibare meststof voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking. Bemest tijdens het groeiseizoen, meestal in het voorjaar en de zomer.

Hoe kan ik mijn Monstera obliqua plant ondersteunen tijdens de groei?

Je Monstera obliqua plant heeft vaak steun nodig tijdens het groeien van zijn luchtige wijnstokken. Gebruik een mosstok of een klimrek om de plant te ondersteunen. Bind voorzichtig de wijnstokken aan de steun vast zodat ze omhoog kunnen groeien.

Moet ik mijn Monstera obliqua plant snoeien?

Ja, het snoeien van je Monstera obliqua plant kan helpen om een weelderige en gezonde groei te bevorderen. Snoei dode, beschadigde of ongewenste bladeren of wijnstokken weg. Daarnaast kun je de plant in vorm houden door overmatige groei te beperken. Snoei altijd met schone en scherpe tuinschaar om de plant niet te beschadigen.