Monstera deliciosa (Gatenplant) Verzorgen

Wil jij je huis opfleuren met een groene eyecatcher? Dan is de Monstera deliciosa plant een goede keuze! Deze prachtige kamerplant, ook wel bekend als gatenplant, is niet alleen mooi om te zien, maar ook gemakkelijk te verzorgen. In dit artikel gaan we dieper in op de verzorging en het onderhoud van de Monstera deliciosa. Of je nu een beginnende plantenliefhebber bent of al groene vingers hebt, met deze tips zorg je dat je Monstera er altijd op zijn best uitziet!

Monstera deliciosa

Nederlandse naam: Gatenplant

De Monstera deliciosa is een prachtige kamerplant met grote, groene bladeren die diep ingesneden zijn. Hij heeft een exotische uitstraling en past in elk interieur. Deze plant is populair omdat hij makkelijk te verzorgen is en weinig eisen heeft. Het is een ideale keuze voor beginners in de plantenwereld.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Maandelijks
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Nee

Monstera deliciosa Plant gekocht en nu?

Dus, je hebt net een Monstera deliciosa plant gekocht. Nu wil je er natuurlijk voor zorgen dat deze prachtige plant het goed doet in jouw huis. Er zijn drie belangrijke dingen die je moet doen om te zorgen dat jouw Monstera gezond en gelukkig blijft: inspecteer de plant op ongedierte, verpot de plant vanuit de kweekpot en geef de plant water.

Inspecteer de plant op ongedierte

Laten we beginnen met de eerste stap: het inspecteren van de plant op ongedierte. Neem de tijd om de bladeren en stelen van jouw Monstera goed te bekijken. Check zorgvuldig of er geen sporen zijn van ongewenste beestjes, zoals luizen of spint. Dit zijn kleine insecten die schade kunnen aanrichten aan de plant. Als je iets verdachts ziet, kun je deze beestjes het beste meteen verwijderen. Dit kun je doen door ze voorzichtig af te vegen met een vochtige doek of door een milieuvriendelijke insecticide te gebruiken. Op deze manier voorkom je dat ze zich kunnen verspreiden en schade aanrichten aan de andere planten in huis.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Nu de plant geïnspecteerd is op ongedierte, is het tijd om de plant te verpotten vanuit de kweekpot. De Monstera heeft namelijk meer ruimte nodig om te groeien. Kies een nieuwe pot die iets groter is dan de kweekpot waarin de plant is gekomen. Zorg dat de nieuwe pot drainagegaten heeft, zodat overtollig water kan weglopen. Vul de pot met een goede kwaliteit potgrond die geschikt is voor kamerplanten. Haal voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats deze in het midden van de nieuwe pot. Vul de ruimte rondom de wortels aan met potgrond en druk het voorzichtig aan. Geef de plant daarna wat water, zodat de wortels goed kunnen settelen.

De plant water geven

Bij kamerplanten verzorgen, hoort ook water geven. Je Monstera Deliciosa heeft regelmatig water nodig, maar het is belangrijk om te zorgen dat de plant niet te nat staat. Geef de plant ongeveer eens per week water, of wanneer de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt. Giet het water gelijkmatig aan de rand van de pot, zodat het goed over de wortels verdeeld wordt. Let op dat er geen water in de pot blijft staan, dit kan leiden tot wortelrot. Overweeg ook om de bladeren van de plant regelmatig te besproeien met water, dit helpt de luchtvochtigheid te verhogen, wat de plant ten goede komt.

Om jouw nieuwe Monstera deliciosa plant te verzorgen, moet je deze drie stappen volgen: inspecteer de plant op ongedierte, verpot de plant naar een grotere pot en geef de plant regelmatig water. Met deze eenvoudige stappen kun je zorgen dat jouw Monstera gezond en mooi blijft, en een echte eyecatcher

Monstera deliciosa verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Plaats je Monstera deliciosa op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen.
 2. Zorg voor een luchtvochtigheid van minimaal 50-60% door regelmatig de bladeren te besproeien met water.
 3. Geef de plant regelmatig water, maar laat de grond tussen de gietbeurten gedeeltelijk drogen om wortelrot te voorkomen.
 4. Gebruik een goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal om een goede drainage te bevorderen.
 5. Bemest de Monstera deliciosa elke 2-4 weken tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) met een evenwichtig vloeibaar meststof.
 6. Ondersteun de klimmende stengels van de plant met een steunstok of mosstok om de groei en stevigheid van de plant te bevorderen.
 7. Controleer regelmatig de plant op ongedierte, zoals spintmijten of bladluizen, en behandel ze indien nodig met biologische insecticiden.

Benodigdheden

Je hebt verschillende materialen nodig om je kamerplant goed te verzorgen. Hieronder hebben we ze voor je hebben opgesomd.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Gatenplant verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Monstera deliciosa plant in huis halen? Goed idee! Deze prachtige kamerplant, ook wel bekend als de gatenplant, is een populaire keuze vanwege zijn grote, glanzende bladeren en karakteristieke gaten. Om te zorgen dat je Monstera deliciosa plant gezond en mooi blijft, zijn er een aantal belangrijke verzorgingstips waar we verder op in zullen gaan in dit artikel. We zullen onder andere ingaan op het water geven, de juiste standplaats en het bemesten van de plant. Lees snel verder voor alle details!

Standplaats

De beste standplaats voor de Monstera deliciosa is een lichte plek met indirect zonlicht, waar de plant kan groeien zonder direct beschenen te worden. Hij houdt van een warme omgeving, dus je kunt hem het beste bij een temperatuur tussen de 18 en 26 graden Celsius houden. Zorg ook dat de plant niet in de tocht staat en dat de grond goed vochtig blijft. En als je hem eenmaal een mooie plek in je huis hebt gegeven, zal hij snel groeien en een echte eyecatcher worden!

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de plant hangt af van de soort plant. Over het algemeen prefereert een plant een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Te hoge of te lage luchtvochtigheid kan leiden tot verschillende problemen voor de plant.

Temperatuur

De beste temperatuur voor een Monstera deliciosa plant in huis is tussen de 18 en 24 graden celcius. Dit zorgt voor een optimale groei en gezonde bladeren. Houd de temperatuur stabiel om stress voor de plant te voorkomen.

Water geven

Je moet de Monstera deliciosa eens per week water geven. Zorg dat de grond in tussentijd opdroogt. Te veel water kan leiden tot wortelrot. Controleer dus regelmatig de vochtigheid van de grond voordat je weer water geeft.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

Je kunt de Monstera deliciosa plantenvoeding geven, maar dit is niet noodzakelijk. Als je kiest om voeding te geven, doe dit dan één keer per maand in de lente en zomer. Geef geen voeding in de herfst en winter, omdat de plant dan in rust is. Gebruik een algemene kamerplantenvoeding en verminder de dosering met de helft. Het is belangrijk om de plant daarnaast regelmatig water te geven en de bladeren af en toe af te nemen.

Snoeien

Wil je jouw Monstera deliciosa snoeien voor een gezonde groei? Begin met het weghalen van beschadigde of dode bladeren. Vervolgens kun je de lange ranken die uit de plant groeien korter maken, net boven een blad waar je wilt dat er nieuwe scheuten ontstaan. Zo krijgt de plant meer licht en lucht, en ontstaat er een mooiere vorm. Vergeet ook niet om de plant goed te ondersteunen met een stok of touw. Zo weet je zeker dat jouw Monstera deliciosa er weer stralend bij staat!

Stekken

Wil jij de Monstera deliciosa stekken? Snijd een blad af met een stuk steel en plaats deze in een pot met vochtige potgrond. Bedek de pot met een plastic zak om het vocht vast te houden en creëer een vochtige omgeving. Zet de pot op een warme, lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Na enkele weken zal er wortelgroei ontstaan en kun je de plant verpotten naar een grotere pot. Zorg dat de grond vochtig blijft en geef regelmatig voeding voor sterke groei.

Verpotten

Wil jij jouw Monstera deliciosa graag verpotten? Dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om te weten dat de plant van nature graag wat hoger staat en dat de wortels snel groeien. Daarom is het goed om de plant om de paar jaar te verpotten. Bij het verpotten heb je de keuze uit verschillende soorten potten en potgrond. Hieronder lees je hoe je jouw Monstera deliciosa het beste kunt verpotten en waar je op moet letten.

Monstera deliciosa bloei

Lees hoe je je Monstera deliciosa mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Monstera deliciosa bloeien?

Wil je je Monstera deliciosa plant laten bloeien en genieten van de prachtige witte bloemen die deze plant kan produceren? We hebben goed nieuws! Met de juiste zorg en aandacht kun je je Monstera deliciosa plant laten bloeien en een ware eyecatcher toevoegen aan je interieur. In deze gids delen we enkele tips en trucs om je op weg te helpen. Dus lees snel verder en ontdek hoe je jouw Monstera deliciosa plant kunt laten bloeien!

Wanneer bloeit de Monstera deliciosa?

De Monstera deliciosa plant bloeit in huis wanneer je hem de juiste zorg geeft.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Monstera deliciosa wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Monstera deliciosa gezond en mooi te houden.

Mijn Monstera deliciosa heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Monstera deliciosa bruine vlekken op de bladeren? Dit kan een teken zijn van te veel direct zonlicht, te weinig water of lage luchtvochtigheid. Zorg voor indirect zonlicht, geef regelmatig water en verhoog de luchtvochtigheid door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger of een schaaltje water naast de plant te zetten. Trim ook eventuele beschadigde bladeren.

Mijn Monstera deliciosa heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Als de bladeren van jouw Monstera deliciosa geel worden, kan dat wijzen op te veel water geven of te weinig licht. Zorg dat je de plant niet te veel water geeft en dat hij op een lichte plek staat. Verwijder de gele bladeren en blijf de plant goed verzorgen voor gezonde groei.

Bladeren van mijn Monstera deliciosa vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Monstera deliciosa plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben, zoals te veel of te weinig water geven, te veel of te weinig zonlicht, te veel of te weinig voedingsstoffen, blootstelling aan tocht of giftigheid van de plant. Controleer de plant op tekenen van insecten, schade of ziekte en pas de verzorging aan. Zorg voor een goed-drainerende pot, geef regelmatig water en voed de plant een paar keer per jaar met meststof voor kamerplanten.

ik zie beestjes op mijn Monstera deliciosa. Wat moet ik doen?

Controleer eerst goed hoe de beestjes eruit zien en waar ze zich bevinden. Dit kan je helpen om de juiste aanpak te kiezen. Als het om kleine vliegende insecten gaat, zou je bijvoorbeeld kunnen overwegen om een insectenspray te gebruiken. Bij grotere beestjes kan het helpen om ze handmatig te verwijderen of de plant af te spoelen met water. Zorg dat je tuinieren handschoenen draagt om jezelf te beschermen.

mijn Monstera deliciosa hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Monstera deliciosa hangt slap. Wat je kunt doen is de plant water geven en zorgen dat hij voldoende licht krijgt. Ook kan het helpen om bruine en gele bladeren te verwijderen. Zo geef je de plant de beste kans om te herstellen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Monstera deliciosa plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet ik de Monstera deliciosa water geven?

Het is belangrijk om regelmatig de Monstera deliciosa water te geven. Je kunt het beste de grond licht vochtig houden en zorgen dat de bovenste laag van de grond iets opdroogt voordat je opnieuw water geeft.

Waar moet ik de Monstera deliciosa neerzetten?

De Monstera deliciosa houdt van een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Een locatie bij een raam op het noorden of oosten is ideaal.

Hoe kan ik de Monstera deliciosa het beste bemesten?

Om de Monstera deliciosa gezond te houden, kun je eens per maand een organische plantenvoeding gebruiken. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid en frequentie.

Moet ik de Monstera deliciosa snoeien?

Ja, het is goed om de Monstera deliciosa regelmatig te snoeien. Dit stimuleert nieuwe groei en houdt de plant mooi en gezond. Verwijder dode bladeren en knip lange stelen terug naar de gewenste lengte.

Hoe kan ik zorgen dat mijn Monstera deliciosa groter wordt?

Om de Monstera deliciosa te laten groeien, kun je de plant ondersteunen met mosstokken of klimrekken. Dit geeft de plant de mogelijkheid om omhoog te groeien en zorgt voor een prachtig volle en grote plant.