Maranta (Prayer plant) Verzorgen

Hoi! Ben jij op zoek naar tips over het verzorgen van jouw Maranta plant? In dit artikel delen we handige informatie voor het onderhoud van deze mooie kamerplant. We geven je praktische tips en adviezen, zodat je plant goed kan groeien en bloeien. Lees snel verder en ontdek hoe jij jouw Maranta plant kunt verwennen!

Maranta

Nederlandse naam: Prayer plant

De Maranta plant heeft prachtige bladeren met unieke patronen. Hij is erg populair vanwege zijn luchtzuiverende eigenschappen en omdat hij weinig verzorging nodig heeft. Je kunt genieten van deze mooie plant zonder al te veel moeite!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: wekelijks
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Nee

Maranta Plant gekocht en nu?

Heb je net een mooie Maranta plant gekocht? Goed gedaan! Nu is het tijd om voor deze prachtige plant te zorgen, zodat deze gezond en groen blijft. Er zijn drie belangrijke stappen die je moet volgen: het inspecteren van de plant op ongedierte, het verpotten vanuit de kweekpot en het geven van water aan de plant. Laten we snel aan de slag gaan!

Inspecteer de plant op ongedierte

Als eerste is het belangrijk om je nieuwe Maranta plant te inspecteren op ongedierte. Controleer de bladeren en stelen zorgvuldig op eventuele plagen, zoals luizen of spint. Als je iets verdachts ziet, verwijder de beestjes dan meteen. Dit kun je doen door de plant af te spoelen onder de kraan of door middel van milieuvriendelijke insecticiden.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Daarna is het tijd om je Maranta plant te verpotten vanuit de kweekpot. Haal voorzichtig de plant uit de kweekpot en schud eventueel overtollige aarde van de wortels af. Kies een nieuwe pot die iets groter is dan de kweekpot, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Vul de nieuwe pot met verse potgrond en plaats de plant erin. Zorg dat de wortels goed bedekt zijn met aarde en druk de grond voorzichtig aan.

De plant water geven

Kamerplanten verzorgen houdt ook in dat je denkt aan het water geven. Maranta planten houden van vochtige grond, maar ze willen ook niet te nat staan. Kijk regelmatig of de bovenste laag van de grond droog aanvoelt voordat je water geeft. Geef water aan de plant totdat het overtollige water uit de drainagegaten van de pot stroomt. Zorg dat je de plant niet te veel water geeft, want dit kan leiden tot wortelrot. Eenmaal per week water geven is meestal voldoende, maar pas de frequentie aan als dat nodig is, bijvoorbeeld tijdens warme zomers.

Gefeliciteerd, je hebt nu de drie belangrijkste stappen gevolgd om goed voor je Maranta plant te zorgen! Onthoud dat regelmatige inspectie, het verpotten vanuit de kweekpot en het juiste water geven essentieel zijn voor een gezonde en gelukkige plant. Geniet van het groene blad en de levendige uitstraling van je Maranta plant. Veel plezier met je nieuwe aanwinst!

Maranta verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Plaats de Maranta plant op een locatie met indirect, helder licht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden.
 2. Houd de Maranta plant in een vochtige omgeving door regelmatig te sproeien met water. Zorg dat de grond altijd vochtig blijft, maar vermijd overtollig water, omdat dit kan leiden tot wortelrot.
 3. Geef de Maranta plant regelmatig water, maar laat de grond tussen gietbeurten iets opdrogen om te voorkomen dat de wortels in te natte grond blijven zitten.
 4. Zorg voor een warme en vochtige omgeving waarin de Maranta plant gedijt. Temperaturen tussen 18-25 graden Celsius zijn ideaal.
 5. Plaats de Maranta plant in een pot met goede drainage om te voorkomen dat water zich ophoopt en wortelrot veroorzaakt.
 6. Voed de Maranta plant maandelijks met een uitgebalanceerde, in water oplosbare meststof gedurende de groeiperiode (lente en zomer). Volg de aanbevolen dosering op de verpakking.
 7. Verwijder regelmatig dode bladeren en snoei indien nodig om de plant gezond en esthetisch aantrekkelijk te houden.

Benodigdheden

Om je kamerplant goed te verzorgen, kun je niet zonder een aantal materialen. Welke dat zijn zetten we hieronder overzichtelijk voor je op een rij.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Prayer plant verzorgen, hoe doe je dat?

Heb je een Maranta plant in huis gehaald en wil je zorgen dat deze optimaal groeit en bloeit? In dit artikel gaan we uitgebreid in op de verzorging van je Maranta plant. We bespreken onder andere de ideale standplaats, de juiste temperatuur en luchtvochtigheid, het water geven en bemesten, en hoe je de plant kunt verpotten. Lees verder voor alle informatie die je nodig hebt om je Maranta plant gezond en gelukkig te houden.

Standplaats

Zet de Maranta op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Hij doet het goed bij kamertemperatuur, dus laat hem niet in de buurt van koude tochtige plekken staan. Zorg dat de grond altijd vochtig is, maar niet te nat.

Luchtvochtigheid

De Maranta gedijt het best bij een luchtvochtigheid tussen de 50 en 60 procent. Bij hogere temperaturen en droge lucht is het belangrijk om de plant regelmatig te besproeien.

Temperatuur

De beste temperatuur voor een Maranta plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Deze plant houdt niet van koude tocht, dus zorg dat je hem op een plek zet waar geen directe luchtstroom is.

Water geven

De Maranta houdt van vochtige grond, dus geef hem regelmatig water. In de lente en zomer kan je hem een keer per week (of iets vaker bij zeer warm weer) water geven, terwijl in de winter een keer per twee weken voldoende is. Zorg dat de grond niet uitdroogt, maar geef ook niet te veel water om wortelrot te voorkomen.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

De Maranta plant heeft regelmatig voeding nodig gedurende de groeiperiode, dus van de lente tot de herfst. Geef de plant eens per maand (of volg de instructies op de verpakking) een algemene vloeibare plantenvoeding. Vergeet niet om de plant na de voeding goed water te geven.

Snoeien

Om de Maranta het beste te snoeien, begin je met het verwijderen van de oude, bruine bladeren aan de onderkant van de plant. Ook de bladeren die wel groen zijn maar er niet gezond uitzien, kun je afsnijden. Zorg hierbij dat je scherpe, schone snoeischaar gebruikt om de plant niet te beschadigen. Probeer de plant asymmetrisch te snoeien, zodat hij een natuurlijker uiterlijk krijgt.

Stekken

Wil jij graag een nieuwe Maranta plant stekken? Dat kan gemakkelijk door de wortels van de moederplant voorzichtig van de potgrond te halen en de wortelkluit in verschillende stukken te verdelen. Zorg dat elk stuk minstens één gezonde wortel heeft en plant deze in een pot met verse potgrond. Geef de stekjes regelmatig water en zorg voor voldoende licht, maar niet in direct zonlicht. Je nieuwe Maranta plantjes zullen snel groeien!

Verpotten

Wil jij jouw Maranta verpotten? Zorg dan dat je een pot kiest die minstens 5 cm groter is dan de huidige pot. Kies goede kwaliteit potgrond en zorg dat deze vochtig is. Haal de Maranta uit de oude pot en schud zachtjes de overtollige wortels eraf. Plaats nu de plant in de nieuwe pot, vul de ruimte op met potgrond en druk dit voorzichtig aan. Geef daarna de plant water en zet deze op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zo kan jouw Maranta weer verder groeien!

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Maranta wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Maranta gezond en mooi te houden.

Mijn Maranta heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Maranta bruine vlekken op de bladeren? Dit kan komen door te weinig vochtigheid, te veel direct zonlicht of te veel of te weinig voeding. Geef de plant regelmatig water en besproei de bladeren. Zet de plant op een plek met indirect zonlicht en voed de plant een keer in de maand met een voedingsoplossing.

Mijn Maranta heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Gele bladeren bij de Maranta duiden op te veel direct zonlicht of droge lucht. Geef de plant wat water en zorg voor een hogere luchtvochtigheid. Plaats de Maranta op een plek met indirect licht en vermijd tocht. Verwijder de gele bladeren voor een gezonde groei.

Bladeren van mijn Maranta vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je Maranta plant plotseling afvallen, kan dat verschillende oorzaken hebben. Controleer of de grond niet te nat of te droog is en of de plant niet te veel of te weinig licht krijgt. Bedenk ook of de plant nog wel genoeg voedingsstoffen krijgt en of er geen ongedierte aanwezig is. Verplaats de plant indien nodig naar een andere plek en geef hem extra aandacht om te zorgen dat de bladeren weer terug groeien.

ik zie beestjes op mijn Maranta. Wat moet ik doen?

Controleer de plant grondig op insecten zoals spint, trips of bladluizen. Verwijder de beestjes voorzichtig met een vochtige doek of besproei de plant met een milde zeepoplossing om ze te bestrijden. Zorg dat je de plant regelmatig controleert om verdere besmetting te voorkomen. Onthoud dat het essentieel is om je Maranta goed te verzorgen, zodat hij gezond blijft en niet wordt aangetast door plagen.

mijn Maranta hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Maranta heeft een slappe houding. Geef de plant regelmatig water om te zorgen dat hij voldoende vocht krijgt. Zet de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Je kunt ook de bladeren besproeien om de luchtvochtigheid te verhogen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Maranta plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe zorg je dat een Maranta plant in huis bloeit? - Om te zorgen dat jouw Maranta plant in huis bloeit, is het belangrijk om te zorgen voor de juiste hoeveelheid licht en vocht. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te bemesten en de plant te beschermen tegen tocht en extreme temperaturen.

Wat voor soort verzorging heeft een Maranta plant nodig? - De Maranta plant heeft regelmatig water nodig en houdt van een vochtige omgeving. Daarnaast heeft hij baat bij indirect licht en is het belangrijk om de bladeren regelmatig schoon te maken. Verder is het aan te raden om de plant regelmatig te bemesten en te snoeien.

Hoe vaak moet je een Maranta plant water geven? - Een Maranta plant heeft regelmatig water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Je kunt het beste regelmatig controleren of de grond droog aanvoelt voordat je water geeft. Over het algemeen is het aan te raden om ongeveer één keer per week water te geven, maar dit kan variëren afhankelijk van de omgeving en de tijd van het jaar.

Waar moet je een Maranta plant neerzetten in huis? - Een Maranta plant gedijt het beste op een plek met indirect licht. Dit betekent dat je hem niet direct voor een raam hoeft te zetten, maar wel in de buurt van een raam waar voldoende licht binnenkomt. Daarnaast is het belangrijk om de plant te beschermen tegen tocht en extreme temperaturen. Een plek met een constante temperatuur tussen de 18°C en 24°C is ideaal.

Moet je een Maranta plant regelmatig snoeien? - Ja, het is aan te raden om een Maranta plant regelmatig te snoeien. Door het verwijderen van oude, dode of beschadigde bladeren stimuleer je de groei van nieuwe bladeren. Daarnaast kun je de plant ook in vorm houden door te snoeien. Zorg dat je schoon gereedschap gebruikt en de snedes net boven een knoop maakt.