Licuala Grandis (Waaierpalm) Verzorgen

Ben je op zoek naar een mooie en exotische plant voor in je huis of tuin? Dan is de Licuala Grandis plant misschien wel iets voor jou. Deze prachtige palmboom heeft grote, ronde bladeren die een echte eyecatcher zijn. In dit artikel gaan we het hebben over de verzorging en het onderhoud van deze bijzondere kamerplant. We geven je tips en advies zodat je kunt zorgen dat jouw Licuala Grandis plant er altijd op zijn best uitziet.

Licuala Grandis

Nederlandse naam: Waaierpalm

De Licuala Grandis is een prachtige plant met grote, waaiervormige bladeren. Hij heeft een exotische uitstraling en fleurt elke ruimte op. Daarom is hij populair als kamerplant. Verzorg hem goed, geef genoeg water en zet hem op een lichte plek. Dan groeit hij als een speer!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 50% - 70%
 • Ideale temperatuur: 20°C - 30°C
 • Water geven: Gemiddeld
 • Onderhoud: Moeilijk
 • Voeding: Eens per maand
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Nee

Licuala Grandis Plant gekocht en nu?

Dus je hebt net een Licuala Grandis plant gekocht. Geweldig! Nu is het tijd om te zorgen dat je plant gezond en gelukkig blijft. Hier zijn drie belangrijke dingen die je moet doen:

Inspecteer de plant op ongedierte

Inspecteer je plant op ongedierte. Neem een paar minuten de tijd om goed naar je plant te kijken. Controleer de bladeren en de stam op tekenen van ongedierte, zoals luizen of spint. Als je iets ziet, verwijder het dan meteen. Je wilt niet dat deze ongewenste gasten zich verspreiden en je mooie Licuala Grandis plant aantasten.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Verpot je plant vanuit de kweekpot. Haal voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats hem in een nieuwe pot die iets groter is. Zorg dat de pot drainagegaten heeft, zodat overtollig water kan weglopen. Vul de pot vervolgens met verse potgrond en plaats de plant erin. Zorg dat de plant stevig in de pot staat en geef hem een paar goede stevige tikjes om de grond te laten settelen. En voilà, je Licuala Grandis plant heeft nu een nieuw huis!

De plant water geven

Wil je je kamerplant goed verzorgen dan kun je water geven niet overslaan. De Licuala Grandis plant houdt van vochtige grond, maar niet van doorweekte grond. Geef je plant water wanneer de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt. Gebruik bij voorkeur lauw water en zorg dat je de bladeren niet nat maakt. Een kleine tip: als je het idee hebt dat je te veel water hebt gegeven, kun je een schoteltje onder de pot plaatsen om het overtollige water op te vangen. Zo voorkom je dat je plant met zijn wortels in het water blijft staan.

Dus, nu je deze drie belangrijke stappen hebt doorlopen, ben je klaar om te genieten van je prachtige Licuala Grandis plant. Vergeet niet om regelmatig naar je plant te kijken, te zorgen dat hij genoeg licht krijgt en af en toe wat voeding te geven. Met wat liefde en zorg zal je plant snel groeien en een echte eyecatcher worden in je huis of tuin. Veel plezier!

Licuala Grandis verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor de juiste lichtomstandigheden: Licuala Grandis gedijt het beste in helder, indirect zonlicht. Plaats de plant dus in een kamer met veel natuurlijk licht, maar vermijd direct zonlicht omdat dit de bladeren kan verbranden.
 2. Reguleer de temperatuur: Deze plant houdt van warmere temperaturen, tussen de 20-25 °C. Vermijd plotselinge temperatuurschommelingen en houd de plant uit de buurt van tochtige plekken.
 3. Houd de luchtvochtigheid hoog: Licuala Grandis heeft behoefte aan een hoge luchtvochtigheid. Plaats een luchtbevochtiger in de buurt van de plant of zet de pot op een schaal met water en kiezelstenen om de luchtvochtigheid te verhogen.
 4. Regelmatig water geven: Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten iets te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Geef de plant water met lauw water en vermijd gebruik van hard water.
 5. Bemest regelmatig: Licuala Grandis is een grote eter en heeft regelmatig voeding nodig. Gebruik een evenwichtige vloeibare meststof met een verhouding van 10-10-10 en bemest de plant volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 6. Verpot indien nodig: Licuala Grandis groeit niet snel, dus verpotten is meestal alleen nodig als de plant te groot wordt voor zijn huidige pot. Kies een pot die iets groter is dan de vorige en gebruik een goed doorlatende potgrond.
 7. Houd de bladeren schoon: Stof kan zich ophopen op de grote bladeren van de Licuala Grandis, wat de plant kan beschadigen. Reinig de bladeren regelmatig met een vochtige doek of spons om stof en vuil te verwijderen en de bladeren gezond te houden.

Benodigdheden

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de materialen die onmisbaar zijn voor de juiste verzorging van je kamerplant.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Waaierpalm verzorgen, hoe doe je dat?

Heb je een Licuala Grandis plant en wil je weten hoe je deze het beste kunt verzorgen? In dit artikel gaan we uitgebreider in op elk onderdeel van de verzorging, zodat je plant prachtig kan groeien en bloeien. Van het water geven tot de juiste standplaats en voeding, we bespreken het allemaal. Dus laten we aan de slag gaan en zorgen dat jouw Licuala Grandis plant optimaal kan gedijen!

Standplaats

De beste standplaats voor de Licuala Grandis is een plek met indirect zonlicht of halfschaduw. Het is een tropische plant die gedijt in warme en vochtige omstandigheden, dus zorg voor voldoende water en hoge luchtvochtigheid. Vermijd blootstelling aan koude en tocht, omdat dit de plant kan beschadigen. Plant de Licuala Grandis in goed doorlatende grond en voeg goede compost toe om de groei te bevorderen.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Licuala Grandis ligt tussen de 50 en 70 procent. Een te droge lucht kan leiden tot problemen met de bladeren, terwijl te veel vocht kan leiden tot schade aan de wortels. Zorg dus voor voldoende luchtvochtigheid, maar vermijd ook een te hoge luchtvochtigheid.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Licuala Grandis plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Dit zorgt dat de plant zich comfortabel voelt en goed kan groeien. Houd er rekening mee dat de plant gevoelig is voor temperatuurschommelingen, dus vermijd grote temperatuurverschillen in je huis.

Water geven

De Licuala Grandis moet je regelmatig water geven, omdat hij een hoge luchtvochtigheid nodig heeft om te kunnen overleven. Geef hem één tot twee keer per week water, afhankelijk van de grootte van de pot en de omgevingstemperatuur. Zorg dat de grond steeds licht vochtig blijft en dat er geen plassen water ontstaan in de pot.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Je kunt de Licuala Grandis plantenvoeding geven, maar het is niet strikt noodzakelijk. Als je besluit om voeding te geven, doe dit dan één keer per maand in de lente en zomerperiode. Gebruik een uitgebalanceerde meststof en volg de instructies op de verpakking. Overvoeding kan schadelijk zijn voor de plant, dus wees voorzichtig en bemest geen natte planten.

Snoeien

Om de Licuala Grandis te snoeien is het belangrijk om eerst te bepalen welke bladeren je wilt verwijderen. Kies bij voorkeur de oudere, beschadigde of zieke bladeren. Pak vervolgens een schone en scherpe snoeischaar vast en knip de bladeren op een paar centimeter van de stam af. Zorg dat je niet te dicht bij de stam snoeit, anders kan dit de plant beschadigen. Verwijder daarnaast ook de vruchtbare bloemstelen om de plant energie te besparen. Snoei in het voorjaar of in de zomer en geef de plant daarna voldoende water en voedingsstoffen.

Stekken

Wil jij jouw eigen Licuala Grandis plant kweken? Dan kun je de plant gemakkelijk stekken! Knip een gezonde stengel af en verwijder de onderste bladeren. Plaats de stek in een pot gevuld met vochtige potgrond en zet deze op een warme plek met indirect zonlicht. Houd de potgrond altijd licht vochtig en binnen een paar weken begint jouw nieuwe Licuala Grandis plant al te groeien!

Verpotten

Wil jij je Licuala Grandis verpotten? Dan is het belangrijk om te weten dat deze plant erg gevoelig is voor veranderingen in de bodem en wortels. Zorg er daarom voor dat je plant volledig is uitgegroeid voordat je gaat verpotten (dit kan enkele jaren duren). Voor de beste resultaten gebruik je hoogwaardige potgrond die goed gedraineerd is. Verpot de plant in een iets grotere pot dan de vorige en geef hem de tijd om aan zijn nieuwe omgeving te wennen. Houd de plant de eerste weken extra in de gaten en geef hem voldoende water.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Licuala Grandis wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Licuala Grandis gezond en mooi te houden.

Mijn Licuala Grandis heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

De bruine vlekken op jouw Licuala Grandis zijn hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door teveel vocht. Zorg dat je de plant op een plek zet met goede drainage en vermijd overbewatering. Ook kun je de aangetaste bladeren voorzichtig verwijderen om verdere verspreiding te voorkomen.

Mijn Licuala Grandis heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Licuala Grandis kunnen duiden op te veel licht, te veel of te weinig water, of een voedings- of insectenprobleem. Check de bodemvochtigheid, zorg voor een goede afwatering en geef de plant niet te veel of te weinig water. Voeg ook wat organische mest toe. Verplaats de plant naar een minder zonnige plek of bedek het met blinds indien te veel licht de oorzaak is. Controleer ook op insecten en behandel ze indien nodig.

Bladeren van mijn Licuala Grandis vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Licuala Grandis plotseling afvallen, kan dat een teken zijn van te veel water geven of juist te weinig water geven. Een andere mogelijkheid is dat de plant te veel direct zonlicht krijgt, wat kan leiden tot bladverlies. Zorg dat je de plant op de juiste manier water geeft en beschermt tegen te veel zonlicht.

ik zie beestjes op mijn Licuala Grandis. Wat moet ik doen?

Controleer eerst de bladeren op tekenen van plagen, zoals stippen, webben of kleine gaatjes. Verwijder indien mogelijk de aangetaste bladeren en spoel de plant af met water om eventuele resterende beestjes te verwijderen. Als de plaag aanhoudt, kun je overwegen om een milieuvriendelijke bestrijdingsmethode te gebruiken of contact op te nemen met een tuinexpert voor advies.

mijn Licuala Grandis hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Licuala Grandis hangt slap. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Controleer de grond en zorg dat deze vochtig maar niet te nat is. Plaats de plant op een goed verlichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Geef de plant regelmatig voeding en draai hem af en toe om zodat alle bladeren gelijkmatig groeien. Als de plant blijft hangen, kun je overwegen hem te verpotten.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Licuala Grandis plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet ik mijn Licuala Grandis plant water geven?

Jij moet je Licuala Grandis plant regelmatig water geven. Zorg dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt.

In welk soort licht gedijt de Licuala Grandis plant het beste?

De Licuala Grandis plant gedijt het beste in helder, indirect licht. Plaats de plant niet in direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan beschadigen.

Hoeveel mest heeft de Licuala Grandis plant nodig?

De Licuala Grandis plant heeft niet veel mest nodig. Je kunt eens per maand wat milde kamerplantenmest gebruiken om de groei te bevorderen.

Moet ik de bladeren van mijn Licuala Grandis plant schoonmaken?

Ja, het is goed om af en toe het stof van de bladeren te verwijderen om de plant gezond te houden. Dit kun je doen door de bladeren voorzichtig af te nemen met een vochtige doek.

Hoe kan ik mijn Licuala Grandis plant verpotten?

Als je Licuala Grandis plant te groot wordt voor zijn pot, kun je hem verpotten naar een grotere pot. Zorg dat de nieuwe pot dezelfde diepte heeft als de oude pot en gebruik verse potgrond. Zorg er ook voor dat de wortels van de plant niet beschadigd raken tijdens het verpotten.