Kentiapalm (Howea Fosteriana) Verzorgen

Ben jij op zoek naar een mooie en groene toevoeging aan je interieur? Dan is de Kentiapalm plant de ideale keuze voor jou. Met zijn prachtige bladeren en exotische uitstraling zorgt deze kamerplant dat je huis een levendige en tropische sfeer krijgt. In dit artikel zal ik je laten zien hoe je de Kentiapalm plant het beste kunt verzorgen en onderhouden, zodat je er optimaal van kunt genieten.

Kentiapalm

Nederlandse naam: Howea Fosteriana

De Kentiapalm is een groene kamerplant met lange, sierlijke bladeren. Hij is populair omdat hij weinig verzorging nodig heeft en de lucht zuivert. Zet hem op een lichte plek en geef af en toe water, dan geniet je lang van deze prachtige plant.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 50% - 70%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 26°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Zelden nodig
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Nee

Kentiapalm Plant gekocht en nu?

Dus, je hebt net een mooie Kentiapalm plant gekocht! Nu is het tijd om te zorgen dat deze prachtige plant goed wordt verzorgd. Er zijn een paar belangrijke stappen die je moet volgen na het kopen van een Kentiapalm plant.

Inspecteer de plant op ongedierte

Ten eerste is het belangrijk om de plant te inspecteren op ongedierte. Dit doe je door de bladeren en stam van de plant zorgvuldig te bekijken. Controleer op kleine beestjes zoals spintmijten of bladluizen. Als je ongedierte ziet, maak dan gebruik van een milde zeepoplossing om ze te verwijderen.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Ten tweede is het tijd om de plant te verpotten vanuit de kweekpot. Dit is nodig omdat de plant meestal wordt geleverd in een kleine pot, en hij heeft meer ruimte nodig om te groeien. Kies een nieuwe pot die ongeveer 2-3 keer groter is dan de oude pot. Vul de nieuwe pot met verse potgrond en haal voorzichtig de plant uit de oude pot. Plaats de plant in de nieuwe pot en zorg dat deze op dezelfde hoogte wordt geplant als in de oude pot. Vul de rest van de pot op met potgrond en geef de plant een goede water geven.

De plant water geven

Het belangrijkste onderdeel van kamerplanten verzorgen is water geven. Kentiapalmen hebben regelmatig water nodig, maar zorg dat je niet te veel water geeft. Een goede manier om te controleren of je plant water nodig heeft, is door je vinger ongeveer een centimeter in de grond te steken. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Geef de plant water totdat het water uit de afvoergaten van de pot begint te stromen. Zorg er wel voor dat je de plant niet te vaak water geeft, want dit kan leiden tot wortelrot.

Door deze drie belangrijke stappen te volgen, zorg je dat je Kentiapalm plant gezond en gelukkig blijft. Vergeet niet regelmatig te controleren op ongedierte, de plant te verpotten als dat nodig is en de plant op de juiste manier water te geven. Op deze manier kan je nog vele jaren genieten van je prachtige Kentiapalm plant!.

Kentiapalm verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor voldoende licht: Kentiapalmen gedijen het beste in helder, indirect licht. Plaats de plant bij voorkeur in de buurt van een raam op het noorden of het oosten.
 2. Regelmatig water geven: Geef de Kentiapalm regelmatig water, maar vermijd dat de grond te drassig wordt. Laat de bovenste laag van de grond tussen de gietbeurten opdrogen.
 3. Luchtvochtigheid op peil houden: De Kentiapalm houdt van een gematigde luchtvochtigheid. Besproei de bladeren regelmatig met water om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen.
 4. Bemesting: Geef de Kentiapalm maandelijks een lichte dosis kamerplantenmeststoffen tijdens het groeiseizoen (lente en zomer). Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering.
 5. Temperatuur: De Kentiapalm gedijt goed bij een gematigde kamertemperatuur tussen de 18-24 graden Celsius. Vermijd extreme temperaturen en tocht.
 6. Verpotting: Verpot de Kentiapalm eens in de paar jaar, bij voorkeur in het voorjaar. Gebruik een goed doorlatend grondmengsel en kies een iets grotere pot dan de vorige.
 7. Snoeien: Verwijder regelmatig dode, beschadigde of oude bladeren om de plant gezond en esthetisch te houden. Knip de bladeren vlakbij de stam af met een schone en scherpe snoeischaar.

Benodigdheden

Om je kamerplant de beste verzorging te geven, zijn er een aantal materialen die je nodig hebt. Een overzicht vind je hieronder.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Howea Fosteriana verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je graag een Kentiapalm plant in huis halen? Dan is het belangrijk om te weten hoe je deze plant goed kunt verzorgen. In dit artikel gaan we uitgebreid in op de verschillende aspecten van de verzorging van de Kentiapalm. We bespreken onder andere hoeveel water de plant nodig heeft, op welke plek hij het beste kan staan en hoe je kunt zorgen dat hij gezond blijft. Lees snel verder voor handige tips en adviezen!

Standplaats

Plaats je Kentiapalm op een plek met indirect zonlicht. Voorkom volle zon of schaduw. De palm groeit het best bij kamertemperatuur en verdraagt geen vorst. Zorg dat de grond licht vochtig blijft en geef kleine hoeveelheden water regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks. Verpot de palm om de paar jaar.

Luchtvochtigheid

Houd de luchtvochtigheid voor Kentiapalmen tussen de 50% en 70%. Te droge lucht zorgt voor bruine bladpunten, terwijl te vochtige lucht schimmel en ziektes kan veroorzaken.

Temperatuur

De beste temperatuur voor een Kentiapalm plant in huis is rond de 18-24 graden Celsius. Op deze temperatuur voelt de plant zich het meest comfortabel en kan hij goed groeien.

Water geven

De Kentiapalm heeft niet veel water nodig. Geef de plant eens per week een flinke slok en laat de grond tussen gietbeurten door licht uitdrogen. Overweeg in de wintermaanden minder vaak water te geven.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

De Kentiapalm heeft niet vaak plantenvoeding nodig, maar als je wilt kun je hem één keer per maand wat vloeibare voeding geven tijdens het water geven. Gebruik hi een speciale palmvoeding. Het is belangrijk om niet te veel te geven, want dit kan de Kentiapalm beschadigen.

Snoeien

Om een Kentiapalm te snoeien, begin je door dode of beschadigde bladeren te verwijderen. Vervolgens kun je de stengels snoeien om de plant voller te maken en de hoogte te controleren. Het is belangrijk om de bladsteel niet te beschadigen en niet te ver te snoeien, anders kan de plant niet goed herstellen. Herhaal dit elk jaar na de zomer, terwijl je zorgt dat de plant voldoende vocht ontvangt en op een heldere plaats staat. Zo kun je je Kentiapalm gezond en mooi houden!

Stekken

Wil jij jouw Kentiapalm vermeerderen? Het stekken van deze populaire kamerplant is gelukkig erg eenvoudig. Volg deze stappen voor een succesvolle vermeerdering:

 1. Snijd een gezonde, sterke stengel van de moederplant af.
 2. Laat de stengel een dag drogen en besprenkel de onderkant met een wortelpoeder.
 3. Plaats de stengel in een pot met vochtige potgrond en bedek deze met plastic om een vochtige omgeving te creëren.
 4. Zet de pot op een lichte plek zonder direct zonlicht.
 5. Houd de potgrond constant vochtig en wacht tot er nieuwe bladeren groeien.

Met deze simpele stappen kun jij binnenkort genieten van nog meer prachtige Kentiapalmen in jouw huis.

Verpotten

Om je Kentiapalm goed te verpotten, kan je het beste beginnen met het kiezen van een pot die minstens 20% groter is dan de huidige pot. Zorg dat de nieuwe pot afvoergaten heeft en vul deze met potgrond die geschikt is voor palmen. Verwijder voorzichtig de palm uit de oude pot en verwijder de oude grond van de wortels. Plaats de palm in de nieuwe pot en vul aan met potgrond tot ongeveer 2,5 cm onder de rand. Druk de grond lichtjes aan en geef de plant daarna water. Herhaal het water geven een paar keer, totdat je merkt dat het water goed wegloopt via de afvoergaten.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Kentiapalm wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Kentiapalm gezond en mooi te houden.

Mijn Kentiapalm heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Kentiapalm bruine vlekken op de bladeren? Dit kan worden veroorzaakt door overbewatering, te veel direct zonlicht en gebrek aan voedingsstoffen. Verplaats de plant naar een meer schaduwrijke plek en verminder de watergift. Geef daarnaast eenmaal per maand voeding en verwijder de beschadigde bladeren. Zo blijft jouw Kentiapalm gezond en mooi!

Mijn Kentiapalm heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Heb je gele bladeren aan je Kentiapalm? Dit kan komen door te veel water, te weinig licht of te weinig voedingsstoffen. Los dit op door minder vaak water te geven en de palm op een lichtere plek te zetten. Geef de plant ook voeding bij het water geven. Schnitt de gele bladeren weg om verdere verspreiding te voorkomen.

Bladeren van mijn Kentiapalm vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je Kentiapalm plotseling afvallen, kan dat verschillende oorzaken hebben. Dit kan komen door onvoldoende of juist te veel water geven, te veel of te weinig licht, te veel of te weinig voedingsstoffen, of temperatuurschommelingen. Ook plagen zoals spintmijten of schildluizen kunnen zorgen voor bladval. Check de plant regelmatig op plagen en zorg voor de juiste hoeveelheid water, licht en voeding.

ik zie beestjes op mijn Kentiapalm. Wat moet ik doen?

Controleer eerst goed om welke beestjes het gaat. Kijk of ze schadelijk zijn voor je plant en of ze zich snel verspreiden. Als dat het geval is, kun je ze voorzichtig verwijderen door bijvoorbeeld de bladeren af te spoelen met water of met een zachte doek te poetsen. Zorg er wel voor dat je geen schade aan de plant veroorzaakt. Als de beestjes blijven terugkomen of als je twijfelt, kun je het beste advies vragen aan een tuincentrum of een expert op het gebied van planten.

mijn Kentiapalm hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Kentiapalm hangt slap? Geef hem regelmatig water en zorg dat de grond vochtig blijft. Plaats de plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Controleer ook of de palm geen last heeft van ziektes of plagen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Kentiapalm plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet ik mijn Kentiapalm water geven?

Je moet je Kentiapalm regelmatig water geven, maar zorg dat de grond tussen de gietbeurten in iets opdroogt.

Waar moet ik mijn Kentiapalm plaatsen in huis?

De Kentiapalm houdt van licht, maar niet van direct zonlicht. Plaats hem in een kamer met helder indirect licht.

Hoe vaak moet ik mijn Kentiapalm bemesten?

Om je Kentiapalm gezond te houden, kun je hem eens per maand bemesten tijdens het groeiseizoen.

Moet ik de bladeren van mijn Kentiapalm regelmatig schoonmaken?

Het is een goed idee om af en toe de bladeren van je Kentiapalm af te stoffen om stofophoping te voorkomen.

Hoe kan ik mijn Kentiapalm vermeerderen?

Je kunt je Kentiapalm vermeerderen door de zijdelingse scheuten te verwijderen en apart op te planten.