Ficus lyrata (vioolbladplant) Verzorgen

Ben je op zoek naar een mooie en trendy plant voor in huis? Dan is de Ficus lyrata plant een perfecte keuze. Deze prachtige groene plant, ook wel bekend als de vioolbladplant, brengt een vleugje natuur en elegantie in je interieur. In dit artikel delen we handige tips en informatie over de verzorging en het onderhoud van de Ficus lyrata, zodat je jarenlang kunt genieten van deze binnenplant in je huis.

Ficus lyrata

Nederlandse naam: vioolbladplant

De Ficus lyrata plant, ook wel bekend als de vioolbladplant, heeft grote, opvallende bladeren die lijken op de vorm van een viool. Hij is populair vanwege zijn unieke uitstraling en het feit dat hij gemakkelijk te verzorgen is. Perfect voor iedereen die wat groen in huis wil!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Moeilijk
 • Voeding: Zelden nodig
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Ja

Ficus lyrata Plant gekocht en nu?

Dus je hebt net een prachtige Ficus Lyrata plant gekocht? Geweldig! Nu is het tijd om te zorgen dat je plant gezond en gelukkig blijft. Hier zijn drie belangrijke stappen die je moet volgen:

Inspecteer de plant op ongedierte

Inspecteer je plant op ongedierte

Voordat je jouw nieuwe Ficus Lyrata in zijn nieuwe huis verwelkomt, is het belangrijk om eerst een controle uit te voeren op eventuele ongewenste bezoekers. Kijk goed naar de bladeren, stengels en grond van de plant. Als je kleine beestjes, webben of verkleurde plekken opmerkt, kan dat een teken zijn van ongedierte zoals spint, wolluis of trips. Geen zorgen, je kunt deze beestjes gemakkelijk aanpakken met behulp van biologische bestrijdingsmiddelen of door simpelweg de aangetaste delen van de plant te verwijderen.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Verpot je plant vanuit de kweekpot

Nu je plant vrij is van ongedierte, is het tijd om hem in een mooie pot te zetten. Kies een pot die iets groter is dan de kweekpot waarin je plant gekomen is. Plaats een laagje verse potgrond op de bodem van de nieuwe pot en verwijder voorzichtig je Ficus Lyrata uit de kweekpot. Plaats de wortels in de nieuwe pot en vul de rest van de pot op met potgrond. Zorg dat de plant stevig staat en geef hem een lichte watergift.

De plant water geven

Water geven is het belangrijkste onderdeel van kamerplanten verzorging. Water is essentieel voor de gezondheid van je Ficus Lyrata. Je wilt echter geen te veel of te weinig water geven. Het is het beste om de grond licht vochtig te houden, maar niet doorweekt. Geef je plant water wanneer de bovenste centimeters van de grond droog aanvoelen. Giet het water gelijkmatig over de grond en vermijd het besproeien van de bladeren. Te veel water kan leiden tot wortelrot, terwijl te weinig water de plant kan laten uitdrogen.

Met deze drie stappen ben je klaar om jouw Ficus Lyrata te verzorgen en te zorgen dat hij gedijt in zijn nieuwe omgeving. Blijf regelmatig je plant controleren op eventuele problemen en geef hem de liefde en aandacht die hij verdient. Veel succes en geniet van je prachtige nieuwe aanwinst!

Ficus lyrata verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Plaats de Ficus lyrata op een goed verlichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Een plek bij een raam op het oosten of westen is ideaal.
 2. Houd de luchtvochtigheid in de gaten. Besproei de bladeren regelmatig met water om de luchtvochtigheid te verhogen en stof te verwijderen.
 3. Water de Ficus lyrata regelmatig, maar zorg dat de grond tussen de gietbeurten in licht opdroogt. Vermijd overmatig water geven om wortelrot te voorkomen.
 4. Gebruik een goed doorlatende potgrond voor de plant om waterstagnatie te voorkomen.
 5. Bemest de Ficus lyrata eens in de twee maanden met een evenwichtig vloeibaar plantenvoedsel.
 6. Verpot de plant indien nodig elke twee tot drie jaar, bij voorkeur in het voorjaar. Let op de wortelgroei en kies een pot die iets groter is dan de huidige.
 7. Snoei de Ficus lyrata om de gewenste vorm en grootte te behouden. Knip eventuele dode, beschadigde of overgroeide takken af met scherpe snoeischaar.

Benodigdheden

Er zijn een aantal belangrijke materialen voor de verzorging van je kamerplant; hieronder hebben we ze op een rij gezet.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

vioolbladplant verzorgen, hoe doe je dat?

Heb je een Ficus lyrata plant in huis en wil je zorgen dat deze plant in optimale conditie blijft? In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle aspecten van de verzorging van je Ficus lyrata. Van de juiste standplaats en de benodigde hoeveelheid water tot aan de voeding en eventuele problemen waar je tegenaan kunt lopen. Zo kun je zorgen dat jouw Ficus lyrata een prachtige eyecatcher blijft in je interieur.

Standplaats

De Ficus lyrata gedijt het beste op een lichtgevende plek, maar niet in direct zonlicht. Plaats de plant ook niet in de buurt van tochtige plekken, want hij houdt niet van koude lucht. Zorg ook dat de temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius blijft.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Ficus lyrata ligt tussen de 50 en 60 procent. Te veel vocht kan leiden tot schimmel en ziektes, terwijl te weinig vocht kan leiden tot uitdroging en bruine bladeren. Zorg dus voor een goed geventileerde en vochtige omgeving voor je plant.

Temperatuur

De beste temperatuur voor een Ficus lyrata plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Bij deze temperatuur voelt de plant zich het meest comfortabel en zal hij goed gedijen. Zorg dat je de plant niet blootstelt aan extreme temperaturen, zoals tocht of direct zonlicht.

Water geven

Je moet de Ficus lyrata eens per week water geven. Laat de grond tussen de gietbeurten opdrogen, zodat de wortels niet te lang in het vocht blijven staan. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot en de dood van de plant. Geef de plant minder water in de winter.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Je hoeft de Ficus lyrata niet vaak te voeden, maar het kan geen kwaad om het een keer in de maand te doen tijdens de groeiperiode. Gebruik hi een standaard vloeibare plantenvoeding en meng het volgens de instructies op de verpakking. Zorg dat je niet te veel voeding geeft, want dit kan leiden tot verbranding van de wortels en bladeren.

Snoeien

Om de Ficus lyrata goed te snoeien, is het belangrijk om te weten dat deze plant snel groeit en daarom regelmatige verzorging nodig heeft. Begin met het verwijderen van dode of beschadigde bladeren en takken. Snoei daarna de zijtakken om de vorm en grootte van de plant te behouden. Knip de takken boven een knoop of blad af om nieuwe groei te stimuleren. Probeer niet meer dan 30% van de plant per snoeibeurt te verwijderen om te voorkomen dat de plant stress ervaart. Zorg dat je scherpe snoeischaar gebruikt om een schone snede te maken en daarmee infecties te voorkomen.

Stekken

Wil je jouw eigen Ficus lyrata stekken? Dit kan op twee manieren: via stekken van de stengel of via luchtlagen. Bij het stekken van de stengel moet je een stukje stengel zo’n 10 cm onder een blad afsnijden en zo veel mogelijk bladeren eraf halen. Plaats de stek vervolgens in een pot met vochtige potgrond en geef geregeld water. Bij de luchtlaag-methode snijd je een deel van de bast van een tak af en wikkel je er mos omheen. Plaats hier vervolgens een plastic zakje omheen om het vocht vast te houden. Na een paar maanden zal er een nieuwe tak groeien waarna de luchtlaag losgeknipt kan worden en in potgrond gezet kan worden.

Verpotten

Wil jij graag jouw Ficus lyrata verpotten? Het is belangrijk om dit eens in de twee jaar te doen, zodat jouw plant genoeg ruimte krijgt om te groeien. Zorg dat je een pot kiest die 20% groter is dan de huidige pot, en vul deze met potgrond die geschikt is voor kamerplanten. Leg een laagje steentjes of scherven onderin de pot om de drainage te verbeteren. Haal voorzichtig de plant uit de oude pot, verwijder dode wortels en plaats de plant in de nieuwe pot. Vul de pot vervolgens met potgrond en geef de plant water. En voilà, jouw Ficus lyrata is klaar voor een nieuwe groeispurt!

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Ficus lyrata wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Ficus lyrata gezond en mooi te houden.

Mijn Ficus lyrata heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb je bruine vlekken op je Ficus lyrata? Dit kan komen door te veel water, te weinig licht of ongedierte. Zorg dat je de plant alleen water geeft wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt en verplaats hem naar een plek met meer licht. Verwijder eventueel ongedierte met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Mijn Ficus lyrata heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Als de bladeren van jouw Ficus lyrata geel worden, kan dit worden veroorzaakt door te veel of te weinig water, gebrek aan licht, of teveel kunstmest. Om dit op te lossen moet je zorgen dat de plant voldoende water en licht krijgt en minder meststoffen gebruiken. Verplaats de plant eventueel naar een betere plek met meer licht.

Bladeren van mijn Ficus lyrata vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Ficus lyrata plotseling afvallen, kan dat verschillende oorzaken hebben. Te veel of te weinig water geven, lichttekort, tocht of ongedierte kunnen de plant aantasten. Controleer de grond op vochtigheid en zorg dat de plant voldoende licht krijgt. Verwijder zieke bladeren en inspecteer de plant op insecten. Pas de verzorging aan op basis van de bevindingen.

ik zie beestjes op mijn Ficus lyrata. Wat moet ik doen?

Het eerste wat je moet doen is de beestjes identificeren. Controleer goed of het bijvoorbeeld spint, wolluis of trips is. Vervolgens kunnen we de gepaste actie ondernemen. Denk aan het schoonmaken van de bladeren met een milde zeepoplossing of het besproeien van de plant met een biologisch bestrijdingsmiddel. Vergeet niet regelmatig te controleren en indien nodig de behandeling te herhalen. Zo houden we je Ficus lyrata gezond en beestjesvrij!

mijn Ficus lyrata hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Ficus lyrata hangt slap, wat moet je doen? Zorg dat je de plant voldoende water geeft en controleer of de potgrond vochtig genoeg is. Plaats je Ficus ook op een plek met voldoende licht, maar niet in direct zonlicht. Geef daarnaast regelmatig plantenvoeding om te zorgen dat je Ficus de juiste voedingsstoffen krijgt. Door deze zorg zal je plant weer gezond en stevig worden.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Ficus lyrata plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet je de Ficus lyrata water geven?

Antwoord: Je moet de Ficus lyrata regelmatig water geven, maar zorg dat de grond niet te vochtig wordt.

Hoeveel licht heeft de Ficus lyrata nodig?

Antwoord: De Ficus lyrata heeft veel licht nodig, maar vermijd direct zonlicht.

Hoe groot kan de Ficus lyrata worden?

Antwoord: De Ficus lyrata kan uitgroeien tot een indrukwekkende boom, met een hoogte van enkele meters.

Moet je de bladeren van de Ficus lyrata schoonmaken?

Antwoord: Ja, het wordt aanbevolen om de bladeren van de Ficus lyrata af en toe schoon te maken met een vochtige doek.

Hoe vaak moet je de Ficus lyrata verpotten?

Antwoord: Je moet de Ficus lyrata eens in de paar jaar verpotten, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien.