Epiphyllum (Zaagcactus) Verzorgen

Ben jij op zoek naar een prachtige en bijzondere plant voor in jouw huis? Dan is de Epiphyllum plant misschien wel iets voor jou! Deze plant staat bekend om zijn prachtige bloemen en zijn eenvoudige verzorging. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt voor het verzorgen en onderhouden van jouw Epiphyllum plant. Van het juiste licht en water geven tot aan het bemesten en verpotten, wij helpen je stap voor stap op weg naar een gezonde en bloeiende kamerplant. Ontdek hoe je jouw groene vingers kunt laten spreken met de Epiphyllum plant!

Epiphyllum

Nederlandse naam: Zaagcactus

De Epiphyllum is een prachtige hangende plant met grote bloemen in verschillende kleuren. Je kunt hem makkelijk verzorgen en hij past goed in elk interieur. De Epiphyllum is populair vanwege zijn unieke uiterlijk en het feit dat hij lang bloeit. Perfect voor een groene touch in je huis!

 • Luchtzuiverend: Nee
 • Standplaats: Veel licht
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Weinig
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Voeding: Elke 2 maanden.
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Ja

Epiphyllum Plant gekocht en nu?

Je hebt net een Epiphyllum plant gekocht, wat geweldig! Nu is het tijd om te zorgen dat jouw nieuwe aanwinst goed verzorgd wordt. Er zijn drie belangrijke dingen die je moet doen zodra je de plant in huis hebt: inspecteren op ongedierte, verpotten vanuit de kweekpot en water geven.

Inspecteer de plant op ongedierte

Allereerst is het belangrijk om de plant zorgvuldig te inspecteren op ongedierte. Kijk goed naar de bladeren en stelen om te controleren of er geen sporen zijn van luizen, mijten of andere beestjes. Als je iets verdachts ziet, neem dan actie om de plant te beschermen. Gebruik bijvoorbeeld een milieuvriendelijke insectenspray.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Na het controleren van de plant, kun je de Epiphyllum verpotten vanuit zijn kweekpot. Kies een pot die net iets groter is dan de kweekpot waar de plant in zat. Vul de pot vervolgens met speciale potgrond voor cactussen. Haal voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats deze in het midden van de nieuwe pot. Zorg dat de wortels goed bedekt zijn met potgrond en druk de grond voorzichtig aan.

De plant water geven

Water geven is één van de van de belangrijkste dingen bij het verzorgen van je kamerplant. Geef je Zaagcactus nu een beetje warer om de grond goed te laten settelen.

Nu je weet wat je moet doen nadat je een Epiphyllum plant hebt gekocht, ben je helemaal klaar om ervan te genieten! Met de juiste zorg en aandacht is je Zaagcactus prachtige aanvulling op je interieur.

Epiphyllum verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Plaats de Epiphyllum plant op een lichte locatie, maar vermijd direct zonlicht. Een plek met helder, indirect licht is ideaal.
 2. Zorg voor een goede luchtvochtigheid rondom de plant door regelmatig te besproeien met water. Dit helpt om een gezonde groei te bevorderen.
 3. Geef de Epiphyllum plant regelmatig water, maar vermijd overbewatering. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten opdrogen om wortelrot te voorkomen.
 4. Gebruik een goed doorlatende potgrond voor de Epiphyllum plant, bijvoorbeeld met toevoeging van grof zand of perliet. Dit helpt bij het afvoeren van overtollig water.
 5. Bemest de plant regelmatig gedurende het groeiseizoen (voorjaar en zomer) met een uitgebalanceerde meststof voor kamerplanten. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.
 6. Snoei de Epiphyllum plant indien nodig om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken om de gezondheid van de plant te bevorderen.
 7. Bescherm de Epiphyllum plant tegen tocht en koude temperaturen. Deze plant gedijt het beste bij een constante kamertemperatuur tussen 18-24 °C.

Benodigdheden

Voor een goede verzorging van je kamerplant heb je bepaalde materialen nodig; hieronder geven we een duidelijk overzicht.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Zaagcactus verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je graag een Epiphyllum plant in je huis hebben, maar weet je niet precies hoe je deze moet verzorgen? Geen zorgen, we gaan in dit artikel uitgebreid in op alle aspecten van de verzorging. Van de juiste standplaats en watergift tot aan de bemesting en vermeerdering van de plant, we bespreken het allemaal. Dus lees snel verder en ontdek hoe je jouw Epiphyllum plant optimaal kunt verzorgen.

Standplaats

Plaats de Epiphyllum op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Het liefste staat deze plant op een plek in de halfschaduw waar de temperatuur consistent blijft en tocht wordt vermeden. Zorg voor een goede afwatering en vermijd te veel water geven.

Luchtvochtigheid

De Epiphyllum gedijt het best bij een luchtvochtigheid van 50 tot 60 procent. Het is belangrijk om de plant regelmatig te besproeien en een onderzetter met water eronder te plaatsen om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Epiphyllum plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Bij deze temperatuur zal de plant goed gedijen en mooie bloemen produceren. Zorg dat de temperatuur niet te laag of te hoog is, want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Je kunt de temperatuur in huis regelen door de plant op een geschikte plek neer te zetten en indien nodig gebruik te maken van verwarming of airconditioning.

Water geven

Je Epiphyllum heeft niet veel water nodig. Geef de plant één keer per week water in de lente en zomer, en een keer per maand in de herfst en winter. Zorg dat de grond tussen het water geven door helemaal droog is.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Epiphyllum planten hebben niet vaak voeding nodig. Geef de plant eens per maand in het groeiseizoen speciale cactusvoeding, of voeding voor orchideeën. Geef daarnaast regelmatig water en zorg voor voldoende licht.

Snoeien

Als je jouw Epiphyllum goed wilt snoeien, zijn er een paar zaken waarmee je rekening moet houden. Ten eerste moet je wachten tot de bloemen zijn uitgebloeid voordat je begint. Knip vervolgens met een schone, scherpe snoeischaar de takken die je wilt snoeien tot net boven een knoop. Zorg dat je niet te veel takken verwijdert en dat de plant in balans blijft. Het snoeien van de Epiphyllum moederplant kan zorgen dat de plant voller wordt en meer bloemen produceert.

Stekken

Wil je je Epiphyllum vermeerderen? Het beste kun je dit doen door een stukje van de bladeren af te knippen en het enkele dagen te laten drogen. Stop het daarna in een potje met vochtige aarde en bedek het met plastic om vocht vast te houden. Na een paar weken zul je nieuwe wortels zien groeien!

Verpotten

Wil jij jouw Epiphyllum plant gaan verpotten? Zorg dan dat je een pot kiest die minstens 2-3 cm groter is dan de huidige pot en voldoende afwateringsgaten heeft. Verwijder voorzichtig de plant uit de oude pot en verwijder eventueel verrotte of dode wortels. Leg een laagje hydrokorrels onderin de nieuwe pot en vul deze vervolgens tot 1/3 met potgrond. Plaats de plant in het midden van de pot en vul aan met potgrond. Druk deze voorzichtig aan en geef vervolgens water. Plaats de pot op een warme, lichte plek en geniet van jouw gezonde Epiphyllum!

Epiphyllum bloei

Lees hoe je je Epiphyllum mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Epiphyllum bloeien?

Wil je jouw Epiphyllum plant laten bloeien? Hier zijn een paar handige tips. Zorg dat je jouw plant op een goede plek neerzet, weg van direct zonlicht maar wel met voldoende licht. Geef de plant regelmatig water, maar voorkom dat de wortels te lang nat blijven. Mest de plant regelmatig met een speciale cactusmest. Vergeet ook niet om af en toe de dode bladeren weg te halen. Volg deze eenvoudige stappen en binnenkort zal je Epiphyllum plant prachtige bloemen krijgen!

Wanneer bloeit de Epiphyllum?

De Epiphyllum plant bloeit meestal in de lente of zomer. Als je geluk hebt, kan de plant zelfs meerdere keren per jaar bloeien. De prachtige bloemen komen tot leven en voegen kleur en schoonheid toe aan je huis.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Epiphyllum wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Epiphyllum gezond en mooi te houden.

Mijn Epiphyllum heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Epiphyllum bruine vlekken op de bladeren? Dit kan veroorzaakt worden door zonnebrand, te veel of te weinig water, slechte luchtcirculatie of zelfs luizen. Zorg dat je de plant op een koelere, schaduwrijke plek zet en geef matig water. Controleer ook op insecten en zorg voor goede ventilatie. Verwijder de aangetaste bladeren en behandel de plant met een geschikt middel, zoals een insecticide of fungicide.

Mijn Epiphyllum heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Epiphyllum zijn vaak het gevolg van te veel zonlicht of te weinig water. Om dit op te lossen, plaats je de plant op een iets koelere en minder zonnige plek, geef je hem voldoende water en voeg je wat meststof toe. Verwijder ook de gele bladeren om de gezondheid van de plant te bevorderen.

Bladeren van mijn Epiphyllum vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Epiphyllum plotseling afvallen, kan er sprake zijn van te veel of te weinig water geven, een tekort aan voedingsstoffen, te weinig licht of een te warme of koude omgevingstemperatuur. Zorg dat je de juiste hoeveelheid water geeft, de plant op de juiste plek neerzet en eventueel bijvoedert. Voorkom te veel temperatuurveranderingen en zorg dat de luchtvochtigheid in balans is.

ik zie beestjes op mijn Epiphyllum. Wat moet ik doen?

Je ziet beestjes op je Epiphyllum, wat moet je doen? Controleer eerst of het om schadelijke insecten gaat. Als dat het geval is, kun je ze voorzichtig verwijderen met een zachte doek of een katoenen wattenstaafje gedoopt in alcohol. Zorg dat je de plant goed inspecteert, zowel aan de boven- als onderkant van de bladeren. Als je twijfelt over wat voor beestjes het zijn of hoe je ze moet verwijderen, kun je altijd advies vragen bij een tuincentrum.

mijn Epiphyllum hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Epiphyllum hangt slap, wat nu? Zorg dat je plant voldoende water krijgt, maar vermijd te veel water geven. Plaats je Epiphyllum op een plek met indirect zonlicht en geef het regelmatig voeding. Controleer ook of de pot goed gedraineerd is.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Epiphyllum plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wanneer bloeit de Epiphyllum plant in huis?

De Epiphyllum plant bloeit meestal in de lente en de zomer. Dit is wanneer je kunt genieten van prachtige bloemen in verschillende kleuren en vormen.

Hoe verzorg ik mijn Epiphyllum plant?

Om je Epiphyllum plant goed te verzorgen, is het belangrijk om hem op een lichte plaats te zetten zonder direct zonlicht. Daarnaast heeft de plant regelmatig water en voeding nodig, vooral tijdens de groeiperiode.

Hoe vaak moet ik mijn Epiphyllum plant water geven?

Je Epiphyllum plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar zorg dat de plant niet te nat staat. In de winterperiode heeft de plant minder water nodig.

Welke temperatuur is ideaal voor mijn Epiphyllum plant?

De ideale temperatuur voor de Epiphyllum plant ligt tussen de 15 en 25 graden Celsius. Vermijd extreme hitte of koude temperaturen, omdat dit de groei en bloei van de plant kan beïnvloeden.

Heeft mijn Epiphyllum plant speciale voeding nodig?

Ja, de Epiphyllum plant heeft speciale voeding nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor cactussen en vetplanten. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en frequentie.