Dieffenbachia (Dief van Bagdad) Verzorgen

Ben je op zoek naar een makkelijk te onderhouden binnenplant? Dan is de Dieffenbachia plant iets voor jou! Met zijn prachtige bladeren en luchtzuiverende eigenschappen is deze plant een mooie aanvulling op je interieur. In dit artikel delen we handige tips en tricks om de Dieffenbachia gezond en gelukkig te houden. Of je nu een beginnende plantenliefhebber bent of al wat groene vingers hebt, met onze hulp zorg jij dat je Dieffenbachia straalt in elke ruimte.

Dieffenbachia

Nederlandse naam: Dief van Bagdad

De Dieffenbachia is een groene kamerplant met grote bladeren vol mooie patronen. Hij staat graag op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Deze plant is populair omdat hij makkelijk te verzorgen is en een frisse sfeer aan je huis geeft.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Gemiddeld
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Elke 2 maanden
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Ja

Dieffenbachia Plant gekocht en nu?

Dus, je hebt net een prachtige Dieffenbachia plant gekocht. Gefeliciteerd! Nu is het tijd om voor je nieuwe groene vriend te zorgen. Hier zijn drie belangrijke dingen die je direct moet doen:

Inspecteer de plant op ongedierte

Begin met het inspecteren van de plant op ongedierte. Het laatste wat je wilt, is dat je mooie Dieffenbachia wordt aangetast door plaagbeestjes. Kijk goed naar de bladeren en stelen, en controleer of je tekenen ziet van insecten zoals luizen of spint. Als je iets verdachts ziet, kun je natuurlijke insecticiden kopen om het probleem aan te pakken. Zorg dat je de volledige plant behandelt om er zeker van te zijn dat je alle ongedierte aanpakt.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Na het inspecteren van de plant, is het tijd om hem te verpotten vanuit de kweekpot. Hoewel de Dieffenbachia misschien al in een mooie pot zit, is het verstandig om hem te verpotten in een grotere pot met verse potgrond. Dit geeft de wortels meer ruimte om te groeien en zorgt voor een gezonde plant. Zorg dat je de nieuwe pot vult met verse potgrond en voorzichtig de plant uit de kweekpot haalt. Plaats hem in de nieuwe pot en vul de rest van de ruimte op met potgrond. Druk de grond lichtjes aan, zodat de plant stevig staat.

De plant water geven

Het belangrijkste onderdeel van kamerplanten verzorgen is water geven. Zorg dat je de Dieffenbachia regelmatig water geeft, maar pas op dat je hem niet te veel water geeft. De grond moet licht vochtig zijn, maar niet doorweekt. Een goede vuistregel is om de grond aan te raken – als het droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Giet water langzaam in de pot, zodat het gelijkmatig wordt opgenomen door de wortels. Vergeet niet om ook de bladeren af en toe te besproeien, aangezien de Dieffenbachia van een vochtige omgeving houdt.

Met deze drie stappen ben je goed op weg om je Dieffenbachia plant gelukkig en gezond te houden. Vergeet niet om regelmatig te controleren op ongedierte, de plant te verpotten indien nodig en hem voldoende water te geven. Geniet van je groene aanwinst!

Dieffenbachia verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor voldoende licht: Plaats de Dieffenbachia op een plek waar het indirecte, heldere licht kan ontvangen. Vermijd intense zonnestralen, omdat deze de bladeren kunnen verbranden.
 2. Water geven: Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Laat de bovenste laag van de grond enigszins opdrogen voordat je opnieuw water geeft. Vermijd overbewatering, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.
 3. Bewaar in een warme omgeving: De ideale temperatuur voor de Dieffenbachia ligt tussen de 20 en 25 graden Celsius. Bescherm de plant tegen koude tocht en extreme temperatuurveranderingen.
 4. Regelmatig bemesten: Gebruik een uitgebalanceerde, in water oplosbare meststof voor kamerplanten. Bemest de plant tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) elke twee tot vier weken. Lees de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.
 5. Houd de luchtvochtigheid op peil: De Dieffenbachia houdt van een hoge luchtvochtigheid. Plaats een luchtbevochtiger in de buurt van de plant of besproei regelmatig de bladeren met water om de luchtvochtigheid te verhogen.
 6. Snoeien: Verwijder regelmatig dode of beschadigde bladeren om de gezondheid van de plant te bevorderen. Verwijder ook eventuele zijtakken die uit proportie groeien om een compacte vorm te behouden.
 7. Controleer op plagen en ziekten: Houd de plant in de gaten op tekenen van plagen zoals spintmijten, wolluizen of bladluizen. Behandel de plant indien nodig met een insecticide volgens de instructies van de fabrikant. Controleer ook regelmatig op ziekten zoals wortelrot en neem maatregelen om dit te voorkomen.

Benodigdheden

Om je kamerplant de beste verzorging te geven, zijn er een aantal materialen die je nodig hebt. Een overzicht vind je hieronder.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Dief van Bagdad verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij je Dieffenbachia plant graag gezond en mooi houden? In dit artikel gaan we in op alle aspecten van de verzorging van je Dieffenbachia plant. We geven tips en advies over de juiste standplaats, water geven, bemesting en snoeien. Zo kunnen we zorgen dat jouw Dieffenbachia plant optimaal kan groeien en stralen!

Standplaats

De Dieffenbachia groeit het beste op een plek met helder, indirect licht. Zorg daarom dat je hem niet direct voor een raam plaatst waar de zon op staat. Ook moet je rekening houden met tocht en temperatuursveranderingen, dus een plekje naast de deur is geen aanrader.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor je plant ligt tussen de 50% en 60%. Dit zorgt dat water efficiënt wordt opgenomen en voedingsstoffen beter worden opgenomen. Te hoge of te lage luchtvochtigheid kan leiden tot bladproblemen.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Dieffenbachia plant in huis is tussen de 18 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in een warme en comfortabele omgeving te houden, zodat hij optimaal kan groeien en gedijen. Zorg dat de temperatuur niet te laag wordt, omdat dit de groei kan belemmeren en de plant kan beschadigen.

Water geven

De Dieffenbachia heeft regelmatig water nodig, maar het is belangrijk om te zorgen dat de grond niet te vochtig wordt. Je kunt het beste eens per week water geven, en bij warm weer mag je dit een keer extra doen. Controleer altijd eerst of de bovenste laag van de grond al droog is voordat je opnieuw water geeft. Houd er rekening mee dat te veel water kan leiden tot rotte wortels en daardoor de dood van de plant.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

Om de Dieffenbachia in optimale conditie te houden, geef je haar eens per twee weken plantenvoeding. Zorg dat de voeding goed gemengd is met water en geef niet te veel, want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Laat de grond tussen gietbeurten door goed drogen, dit voorkomt dat de wortels gaan rotten. Gebruik bij voorkeur een algemene plantenvoeding die geschikt is voor kamerplanten.

Snoeien

Wil je je Dieffenbachia plant mooi en gezond houden? Dan is snoeien een belangrijke stap. Met een paar simpele stappen kun je de plant goed snoeien. Begin bijvoorbeeld met het verwijderen van gele of dode bladeren. Snijd daarna voorzichtig de bovenste delen van de stengels af om de plant voller te maken. Zorg dat je de bloemen van de plant niet beschadigt tijdens het snoeien, dat kan namelijk leiden tot infecties. Gebruik altijd schone en scherpe snoeischaar om de plant te snoeien voor de beste resultaten.

Stekken

Wil jij jouw Dieffenbachia plant vermeerderen? Stekken is de makkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen. Kies een stengel zonder bloemen en blad, en snijd deze schuin af onder een knoop. Verwijder de onderste bladeren en plaats de stek in water. Na zo’n vier tot zes weken ontstaan er wortels. Verplaats de stek naar aarde en geef het water. Houd de grond vochtig en voilà, jij hebt drie nieuwe planten!

Verpotten

Verpotten van een Dieffenbachia is een belangrijke taak om te zorgen dat de plant gezond blijft en goed groeit. Kies een pot die iets groter is dan de vorige en vul deze met verse potgrond. Haal de plant voorzichtig uit de oude pot en verwijder zoveel mogelijk oude grond. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul het gat op met nieuwe potgrond. Zorg dat de plant stevig vaststaat en geef het daarna voldoende water.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Dieffenbachia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Dieffenbachia gezond en mooi te houden.

Mijn Dieffenbachia heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

De bruine vlekken op jouw Dieffenbachia zijn mogelijk veroorzaakt door te veel water, gebrek aan water of zonlicht, of door een schimmel- of bacteriële infectie. Verwijder de beschadigde bladeren en zorg voor een goede balans van water en licht. Voorkom te veel vocht in de grond en gebruik indien nodig een fungicide. Houd er rekening mee dat de Dieffenbachia giftig is voor huisdieren en mensen.

Mijn Dieffenbachia heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Heeft jouw Dieffenbachia gele bladeren? Dit kan worden veroorzaakt door te veel water, te weinig licht of voedingsstoffen. Zorg dat je de plant niet te veel water geeft en dat hij in een lichte ruimte staat. Geef hem ook regelmatig voedingsstoffen. Weg met die gele bladeren en geniet van een gezonde plant!

Bladeren van mijn Dieffenbachia vallen plotseling af, wat is er mis?

Wanneer de bladeren van jouw Dieffenbachia plotseling afvallen, kan dit een teken zijn van te veel of te weinig water, te weinig licht of van een te lage luchtvochtigheid. Het kan ook worden veroorzaakt door een gebrek aan voedingsstoffen of door een plaag. Controleer daarom regelmatig de grondvochtigheid en geef regelmatig voeding. Plaats de plant op een lichte, maar niet zonnige plek en verhoog de luchtvochtigheid door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger te gebruiken. Bij een plaag kun je speciale bestrijdingsmiddelen gebruiken.

ik zie beestjes op mijn Dieffenbachia. Wat moet ik doen?

Inspecteer de plant grondig en verwijder de beestjes met een zachte doek of een kwastje. Zorg dat je zowel de bovenkant als de onderkant van de bladeren controleert. Als de beestjes te persistent zijn, probeer dan een organische insecticide die veilig is voor kamerplanten. Houd je plant goed in de gaten en herhaal indien nodig de behandeling.

mijn Dieffenbachia hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Dieffenbachia hangt slap, wat moet je doen? Zorg dat je de plant voldoende water geeft, maar vermijd overbewatering. Plaats de plant ook op een plek met voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Dieffenbachia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat voor soort licht heeft de Dieffenbachia nodig? De Dieffenbachia heeft graag licht, maar vermijd direct zonlicht. Plaats de plant op een plek waar hij voldoende indirect licht krijgt.

Hoe vaak moet ik de Dieffenbachia water geven? Geef de Dieffenbachia regelmatig water, maar zorg dat de grond niet constant nat is. Laat de bovenste laag van de grond licht opdrogen voordat je opnieuw water geeft.

Moet ik de Dieffenbachia bemesten? Ja, het is goed om de Dieffenbachia eens in de paar maanden te bemesten. Gebruik hi een algemene kamerplantenmest en volg de instructies op de verpakking.

Hoe kan ik zorgen dat mijn Dieffenbachia niet te groot wordt? Als je wilt voorkomen dat je Dieffenbachia te groot wordt, kan je de plant regelmatig snoeien. Knip de toppen van de stelen af om de groei te beperken.

Waarom worden de bladeren van mijn Dieffenbachia geel? Als de bladeren van je Dieffenbachia geel worden, kan dit duiden op te veel water, te weinig licht, of een gebrek aan voedingsstoffen. Controleer of je de plant op de juiste manier verzorgt en pas indien nodig je verzorgingsroutine aan.