Croton (Wonderstruik) Verzorgen

Ben je op zoek naar een mooie plant voor in huis die niet veel onderhoud vereist? Dan is de Croton plant een goede keuze! Met zijn opvallende bladeren in verschillende kleuren en patronen is deze plant een echte eyecatcher in je interieur. In dit artikel gaan we je alles vertellen over de verzorging en het onderhoud van de Croton plant, zodat jij er optimaal van kunt genieten.

Croton

Nederlandse naam: Wonderstruik

De Croton plant heeft grote, glanzende bladeren in verschillende kleuren en patronen. Hij is populair omdat hij je interieur direct een kleurrijke boost geeft en weinig verzorging nodig heeft. Perfecte plant voor een vrolijke touch in huis!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Moeilijk
 • Voeding: Zelden nodig
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Ja

Croton Plant gekocht en nu?

Je hebt net een prachtige Croton plant gekocht, gefeliciteerd! Nu is het tijd om te zorgen dat je nieuwe aanwinst zich goed kan settelen in zijn nieuwe omgeving. Er zijn drie belangrijke dingen die je moet doen om je Croton plant gezond en gelukkig te houden: inspecteren op ongedierte, verpotten vanuit de kweekpot en water geven.

Inspecteer de plant op ongedierte

Inspecteer de plant op ongedierte. Voordat je je Croton plant een mooi plekje geeft in je huis, is het belangrijk om hem eerst grondig te inspecteren op ongedierte. Helaas kunnen deze kleine beestjes je plant schade toebrengen. Kijk goed naar de bladeren, stelen en de grond rondom de plant. Check op tekenen van luizen, spint, schimmels of andere ongewenste gasten. Als je iets verdachts ziet, kun je het bestrijden met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel of neem contact op met een specialist voor advies.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Verpot de plant vanuit de kweekpot. Om je Croton plant de ruimte te geven om te groeien, is het verstandig om hem te verpotten vanuit de kweekpot. Kies een pot die iets groter is dan de kweekpot en vul deze met verse potgrond die geschikt is voor kamerplanten. Haal voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats hem in de nieuwe pot. Vul de ruimte rondom de plant aan met potgrond en druk het voorzichtig aan. Zorg dat de plant stevig staat, maar niet te diep is ingegraven. Vergeet niet om de plant na het verpotten een beetje water te geven, zodat de wortels goed kunnen settelen.

De plant water geven

Het belangrijkste bij de verzorging van kamerplanten is water geven. De Croton plant heeft regelmatig water nodig om te kunnen gedijen. Wanneer je de plant water geeft, zorg er dan voor dat je de grond gelijkmatig vochtig maakt, maar niet doorweekt. Geef pas water als de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt. Gebruik bij voorkeur lauw water en vermijd dat er water in de schotel van de pot blijft staan, dit kan namelijk wortelrot veroorzaken. Onthoud dat de Croton plant houdt van een vochtige omgeving, dus besproei regelmatig de bladeren met water om het vochtigheidsniveau te verhogen.

Met deze drie eenvoudige stappen geef je je Croton plant de beste start in zijn nieuwe thuis. Houd je plant goed in de gaten, geef hem regelmatig aandacht en voor je het weet zal hij uitbundig groeien en je huis opfleuren met zijn prachtige kleurrijke bladeren. Veel plezier en succes met je nieuwe groene vriend!

Croton verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor voldoende licht: Plaats de Croton plant op een plek met helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden.
 2. Houd de temperatuur stabiel: De Croton plant gedijt het beste bij een temperatuur tussen 18-24 graden Celsius. Zorg dat de plant wordt beschermd tegen tocht en plotselinge temperatuurveranderingen.
 3. Geef regelmatig water: Houd de grond licht vochtig, maar vermijd overbewatering. Laat de bovenste centimeters van de grond droog worden voordat je opnieuw water geeft. Zorg dat de plant geen natte voeten krijgt.
 4. Sproei regelmatig: De Croton plant houdt van een hogere luchtvochtigheid. Besproei de plant regelmatig met een plantenspuit om het drogen van de bladeren te voorkomen.
 5. Bemest regelmatig: Gebruik een evenwichtige, in water oplosbare meststof voor kamerplanten. Volg de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen.
 6. Verwijder dode bladeren: Haal regelmatig dode of beschadigde bladeren weg om de plant gezond te houden en de luchtcirculatie te bevorderen.
 7. Vermijd tocht: Croton planten zijn gevoelig voor tocht. Plaats de plant op een plek waar hij beschermd is tegen tocht van open ramen of deuren.

Let op: De Croton plant kan giftig zijn voor huisdieren en kinderen. Houd hem buiten hun bereik en was je handen na het hanteren van de plant.

Benodigdheden

Voor optimale verzorging van je kamerplant, heb je een aantal materialen nodig; bekijk de lijst hieronder.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Wonderstruik verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Croton plant goed verzorgen? In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle aspecten van de verzorging van je Croton plant. Je leert onder andere hoe je de plant water geeft, welke temperaturen ideaal zijn, hoe je de juiste hoeveelheid licht biedt en hoe je de Croton plant kunt verpotten. Alles wat je moet weten om jouw Croton plant gezond en prachtig te houden!

Standplaats

De Croton heeft veel licht nodig om te gedijen, maar vermijd de volle zon. Plaats de plant bij voorkeur voor een raam op het oosten of westen, met indirect zonlicht. Zorg dat de temperatuur niet onder de 13 graden Celsius komt en geef de plant voldoende ruimte om te groeien.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Croton is tussen de 40% en 60%. Hierdoor voelt de plant zich prettig en behoudt het zijn bladeren. Je kunt de luchtvochtigheid verhogen door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger te gebruiken of een schaal met water in de buurt van de plant te plaatsen.

Temperatuur

De beste temperatuur voor een Croton plant in huis is tussen de 20 en 25 graden Celsius. Bij deze temperatuur voelt de plant zich het meest comfortabel en kan hij goed groeien en bloeien. Zorg er wel voor dat de temperatuur constant blijft, grote temperatuurveranderingen kunnen schadelijk zijn voor de plant.

Water geven

De Croton moet regelmatig water krijgen, minstens één keer per week. Check de vochtigheid van de aarde door je vinger erin te steken; als de eerste twee centimeter droog aanvoelen, is het tijd om water te geven. Zorg dat je de plant niet te vaak water geeft, want hij kan gevoelig zijn voor wortelrot.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

Je moet de Croton plantenvoeding geven, maar zorg dat je de plant niet te veel geeft. Geef eens in de twee weken plantenvoeding en meng dit met water voor gebruik. Zorg dat de plant niet uitdroogt voordat je plantenvoeding geeft en meng niet te veel voeding per keer.

Snoeien

Om je Croton plant te snoeien, zorg je er eerst voor dat je schone snoeischaar of -mesjes gebruikt. Verwijder vervolgens alle dode, beschadigde en zieke bladeren en takken. Snoei de takken tot net boven nieuwe groei of bladknoppen. Als je de grootte van de plant wilt verminderen, snoei dan elke tak met ongeveer een derde van zijn oorspronkelijke lengte. Herhaal de snoeibeurt elke lente om de plant gezond en goed gevormd te houden.

Stekken

Wil je zelf een Croton plant vermeerderen door middel van stekken? Knip dan een gezonde tak van de moederplant af en haal alle bladeren weg behalve de bovenste twee. Dompel de onderkant van de tak in stekpoeder en steek hem in potgrond. Zorg dat de grond vochtig blijft en de stek op een lichte plek staat, maar niet in direct zonlicht. Na enkele weken zie je nieuwe groei en is je nieuwe Croton plant geboren!

Verpotten

Wil je jouw Croton verpotten? Kies dan een pot die ongeveer twee centimeter groter is dan de huidige pot. Leg eerst een laagje potgrond op de bodem en plaats dan de plant in de nieuwe pot. Houd de plant recht terwijl je de nieuwe potgrond rondom de wortels plaatst en druk zachtjes aan. Geef daarna de plant enige tijd geen water om de wortels te laten wennen aan de nieuwe omgeving.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Croton wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Croton gezond en mooi te houden.

Mijn Croton heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

De bruine vlekken op de Croton kunnen worden veroorzaakt door te veel of te weinig water geven, te weinig licht, een gebrek aan voedingsstoffen of een plaag. Om dit op te lossen, controleer je de watergift (niet te veel, niet te weinig), geef je de plant voldoende licht en voedingsstoffen, en behandel je eventuele plagen met zeepwater.

Mijn Croton heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Croton duiden vaak op te veel water of te weinig licht. Zorg dat de plant op een lichte plek staat, maar niet in de volle zon, en geef alleen water wanneer de grond droog aanvoelt. Snoei eventueel ook verdroogde bladeren weg.

Bladeren van mijn Croton vallen plotseling af, wat is er mis?

De bladeren van jouw Croton kunnen afvallen vanwege verschillende redenen, zoals te veel of te weinig water, te weinig licht, plotselinge temperatuurschommelingen of insectenplagen. Zorg dat je je plant regelmatig water geeft, maar niet te veel, geef het voldoende licht, en plaats het niet in de buurt van koude tocht of warmtebronnen. Controleer ook regelmatig op insecten en behandel ze indien nodig.

ik zie beestjes op mijn Croton. Wat moet ik doen?

Eerst moet je de beestjes identificeren. Bekijk ze goed en zoek op internet naar afbeeldingen van insecten die erop lijken. Als je zeker weet wat voor beestjes het zijn, kun je passende maatregelen nemen. Probeer natuurlijke middelen zoals zeepsop of een mengsel van water en azijn om de beestjes te bestrijden. Als dit niet helpt, vraag dan advies aan een tuinexpert. Samen zorgen we dat jouw Croton weer gezond en mooi wordt!

mijn Croton hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Croton hangt slap, wat kan je doen? Zorg dat je Croton genoeg water krijgt, maar niet te veel. Plaats de plant op een plek met veel licht, maar vermijd direct zonlicht. Verwijder dode bladeren regelmatig en geef de plant af en toe voeding.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Croton plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet ik mijn Croton water geven?
De Croton heeft regelmatig water nodig, maar pas op dat je niet te veel water geeft. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar laat de plant niet in een laag water staan.

Op welke plek kan ik mijn Croton het beste neerzetten?
De Croton houdt van licht, maar vermijd direct zonlicht. Zet de plant op een plek waar hij indirect licht krijgt. Een raam op het oosten of westen is ideaal.

Hoe vaak moet ik mijn Croton bemesten?
Om de groei en kleur van je Croton te bevorderen, is het goed om deze plant eens per maand te bemesten tijdens het groeiseizoen. Gebruik hi een algemene kamerplantenmest.

Hoe kan ik mijn Croton het beste snoeien?
Als je Croton te groot wordt of als je de vorm wilt behouden, kun je deze snoeien. Gebruik altijd schone snoeischaar en verwijder de takken net boven een knoop. Je kunt de plant het beste snoeien in het voorjaar.

Wat moet ik doen als de bladeren van mijn Croton bruin worden?
Als de bladeren van je Croton bruin worden, kan dat een teken zijn van te veel of te weinig water, te weinig licht of droge lucht. Controleer of je de plant op de juiste plek hebt staan en pas de watergift aan indien nodig.