Crassula (Jade Plant) Verzorgen

Ben je op zoek naar een mooie en makkelijk te onderhouden plant voor in huis? Dan is de Crassula plant echt iets voor jou! Met zijn dikke, vlezige bladeren en compacte formaat is deze plant een echte eyecatcher. Bovendien heeft de Crassula plant niet veel verzorging nodig; af en toe een beetje water geven en regelmatig een beetje zonlicht zijn voldoende. In dit artikel gaan we dieper in op de verzorging en het onderhoud van deze prachtige huisplant.

Crassula

Nederlandse naam: Jade Plant

De Crassula plant is een vetplant met dikke, vlezige bladeren. Hij heeft een compacte groeiwijze en kan een hoogte van ongeveer 30 cm bereiken. De Crassula is populair omdat hij weinig verzorging nodig heeft en goed gedijt in zowel zonlicht als schaduw.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Veel licht
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Weinig
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Voeding: 1-2 keer per jaar
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Ja

Crassula Plant gekocht en nu?

Dus, je hebt een Crassula plant gekocht. Geweldig! Nu is het tijd om te zorgen dat je nieuwe aanwinst gezond en gelukkig blijft. Er zijn drie belangrijke dingen die je moet doen zodra je de plant in handen hebt: inspecteren op ongedierte, verpotten vanuit de kweekpot en water geven. Laten we eens kijken hoe je deze taken succesvol kunt uitvoeren.

Inspecteer de plant op ongedierte

Inspecteer de plant op ongedierte. Zorg dat je zorgvuldig elke centimeter van de plant bekijkt, van de bladeren tot de stam. Kijk vooral goed naar kleine beestjes zoals bladluizen, spintmijten of trips. Als je ongedierte ontdekt, gebruik dan een milde zeepoplossing om ze te verwijderen. Zorg dat je alle delen van de plant behandelt om er zeker van te zijn dat je geen enkele van deze vervelende beestjes mist.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Verpot de plant vanuit de kweekpot. Hoewel de plant wellicht comfortabel aanvoelt in zijn kweekpot, heeft hij uiteindelijk meer ruimte nodig om te groeien. Kies een pot die iets groter is dan de huidige kweekpot, en vul deze met een speciale potgrondmix voor vetplanten. Haal voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats hem in de nieuwe pot. Vul de ruimte rondom de plant op met potgrondmix en druk deze voorzichtig aan. Zorg dat je de plant niet te diep plant, maar dat de bovenkant van de wortels nog steeds zichtbaar is.

De plant water geven

Water geven is het belangrijkste onderdeel van kamerplanten verzorging. Geef de plant water. Hoewel Crassula planten succulenten zijn en goed bestand zijn tegen droogte, hebben ze nog steeds water nodig om te overleven. Geef de plant een goede hoeveelheid water, maar zorg dat de grond tussen de gietbeurten volledig opdroogt. Te veel water kan leiden tot wortelrot en de plant beschadigen, dus wees voorzichtig en geef water volgens behoefte. Het is ook belangrijk om de plant niet van bovenaf water te geven, maar om het water direct bij de wortels te gieten.

Door deze drie stappen te volgen, geef je je Crassula plant de beste start mogelijk. Vergeet niet regelmatig naar je plant te kijken en te luisteren naar wat hij nodig heeft. Met de juiste zorg zal je Crassula plant gedijen en een prachtige toevoeging zijn aan je interieur of tuin. Veel plezier met je nieuwe plant!

Crassula verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Geef de Crassula plant matig water: Deze vetplant is zeer goed bestand tegen droogte en gedijt goed in goed doorlatende grond. Zorg dat de grond tussen de gietbeurten bijna volledig droog is voordat je opnieuw water geeft. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.
 2. Zorg voor voldoende zonlicht: Crassula planten hebben minimaal 4-6 uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats de planten dicht bij een raam op het zuiden of westen om de optimale hoeveelheid zonlicht te krijgen.
 3. Bemest de plant spaarzaam: Gebruik een uitgebalanceerde, meststof met een lage stikstofinhoud. Vetplanten hebben geen grote hoeveelheden meststoffen nodig en overbemesting kan schadelijk zijn. Bemest de Crassula plant één keer per maand tijdens het groeiseizoen (voorjaar en zomer) en verminder de frequentie in de winter.
 4. Gebruik een goed doorlatende grond: Crassula planten hebben een grondmengsel nodig dat snel water afvoert. Gebruik een cactus potgrond of meng gewone potgrond met perliet, zand of vermiculiet om de drainage te verbeteren.
 5. Vermijd tocht en koude temperaturen: Crassula planten zijn gevoelig voor tocht en temperatuurveranderingen. Plaats ze op een beschutte plek binnenshuis en vermijd het blootstellen aan koude luchtstromen, zoals van airconditioners of open ramen tijdens de winter.
 6. Snoei regelmatig: Om een compacte en mooie vorm te behouden, moet de Crassula plant regelmatig getopt worden. Knip de bovenste delen van de plant af om te voorkomen dat deze te lang en leggy wordt. Het snoeien kan het beste worden gedaan in het voorjaar.
 7. Controleer op plagen: Houd de plant regelmatig in de gaten op tekenen van plagen, zoals spintmijten of wolluizen. Als je plagen opmerkt, verwijder ze dan met een zachte doek gedrenkt in water en zeep of gebruik een biologisch bestrijdingsmiddel zoals neemolie. Herhaal dit indien nodig om de plaag onder controle te houden.

Benodigdheden

Er zijn een aantal belangrijke materialen voor de verzorging van je kamerplant; hieronder hebben we ze op een rij gezet.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Jade Plant verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je jouw Crassula plant goed verzorgen? In dit artikel vind je alles wat je moet weten over het verzorgen van deze mooie plant. We gaan uitgebreid in op elk onderdeel van de verzorging, zodat je precies weet wat je moet doen om jouw Crassula plant gezond en gelukkig te houden.

Standplaats

De Crassula staat het best op een lichte plek met indirect zonlicht. Zorg dat de plant niet te lang in de felle zon staat om verbranding van de bladeren te voorkomen. De grond mag vochtig zijn, maar voorkom dat deze te nat wordt en gebruik een goed doorlatende grond.

Luchtvochtigheid

De Crassula heeft een ideale luchtvochtigheid van rond de 40 tot 50 procent. Een te lage luchtvochtigheid kan zorgen dat de plant uitdroogt en bruin wordt, terwijl een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmel en andere infecties. Zorg dus voor een goed geventileerde ruimte en besproei de plant regelmatig met water.

Temperatuur

De beste temperatuur voor een Crassula plant in huis is ongeveer tussen de 18 en 24 graden. Dit zorgt dat de plant zich comfortabel voelt en goed kan groeien. Houd de temperatuur stabiel en vermijd extreme hitte of kou.

Water geven

Geef de Crassula gemiddeld eens per week water door de aarde tot ongeveer de helft vochtig te maken. Zorg dat de grond tussen waterbeurten door helemaal kan opdrogen. Te veel water geven kan zorgen dat de wortels gaan rotten.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Je hoeft de Crassula plant niet per se voeding te geven, maar als je dit wel wilt doen kun je eenmaal per maand wat vloeibare plantenvoeding geven. Zorg er wel voor dat de grond eerst vochtig is voordat je voeding geeft en gebruik niet te veel voeding om de plant niet te beschadigen.

Snoeien

Wil je jouw Crassula plant mooi en gezond houden? Dan is het belangrijk om deze te snoeien. Hierdoor blijft de plant compact en krijgt deze meer vertakkingen. Snoei de Crassula in het voorjaar, voordat de groei begint. Gebruik een scherpe schaar en knip de stengels zo’n 2 tot 3 centimeter boven een blad af. Zo groeit er weer nieuwe blad en vertakkingen op de plant. Verwijder ook de eventuele dode bladeren om de plant gezond te houden. Onthoud wel dat de Crassula langzaam groeit, dus snoei niet te vaak.

Stekken

Wil jij jouw Crassula plant vermeerderen? Het stekken van deze prachtige vetplant is gelukkig niet ingewikkeld. Volg deze simpele stappen voor succesvolle stekjes:

 1. Neem een gezonde, volgroeide tak van de plant.
 2. Laat deze tak een paar dagen drogen zodat er een eeltlaagje ontstaat op de onderkant van de stek.
 3. Vul een pot met cactusgrond en maak een gat met je vinger.
 4. Plaats de stek in het gat en zorg dat hij stevig staat.
 5. Geef de stek regelmatig water, maar zorg dat de grond niet te vochtig wordt.
 6. Na een paar weken zal de stek wortelen en kun je hem overzetten naar zijn eigen pot. Geniet van jouw nieuwe Crassula plant!

Verpotten

Om je Crassula optimaal te verpotten, begin je met het kiezen van een geschikte pot en potgrond. Zorg dat de nieuwe pot minstens 2 centimeter groter is dan de oude pot en dat er voldoende drainagegaten onderin de pot zitten. Haal vervolgens voorzichtig de plant uit de oude pot en maak de wortels voorzichtig los. Plaats de plant in het midden van de nieuwe pot en vul de ruimte rondom de wortels aan met verse potgrond. Druk de grond lichtjes aan en geef de plant daarna water. Je Crassula zal nu klaar zijn om verder te groeien in zijn nieuwe pot!

Crassula bloei

Lees hoe je je Crassula mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Crassula bloeien?

Wil je jouw Crassula plant laten bloeien? Dat kunnen we zeker voor elkaar krijgen! Het belangrijkste is om te zorgen dat je plant genoeg zonlicht krijgt. Plaats hem dus op een zonnige plek in je huis. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig water te geven, maar let op dat je niet te veel water geeft. Wanneer je voelt dat de bovenste laag van de potgrond droog is, geef dan pas weer water. Met deze simpele tips kun je binnen no-time genieten van de prachtige bloemen die je Crassula plant zal bloeien.

Wanneer bloeit de Crassula?

De Crassula plant bloeit gewoonlijk in de wintermaanden, van november tot februari. Je kunt prachtige kleine bloemen verwachten die variëren in kleur, van wit tot roze. Het is een mooie toevoeging aan je interieur tijdens deze koude maanden.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Crassula wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Crassula gezond en mooi te houden.

Mijn Crassula heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Crassula bruine vlekken? Dit kan komen door te veel water geven, te weinig licht of te koude temperaturen. Zorg voor een goede drainage, geef enkel water wanneer de grond droog is en zet je plant op een zonnige plek. Verwijder ook de beschadigde bladeren om verdere verspreiding te voorkomen.

Mijn Crassula heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Als de bladeren van jouw Crassula geel worden, kan het zijn dat de plant niet genoeg water krijgt. Zorg dat je de plant regelmatig water geeft en controleer of de potgrond niet te droog is. Vraag jezelf ook af of de plant genoeg zonlicht krijgt. Als dit niet het geval is, verplaats de plant dan naar een lichtere plek.

Bladeren van mijn Crassula vallen plotseling af, wat is er mis?

De bladeren van jouw Crassula vallen plotseling af. Dit kan liggen aan te weinig water, te veel water, te weinig zonlicht, te veel zonlicht of een gebrek aan voedingsstoffen. Controleer dus of je de plant op het juiste plekje hebt staan en geef hem de juiste hoeveelheid water en voeding.

ik zie beestjes op mijn Crassula. Wat moet ik doen?

Het eerste wat je kunt doen is de plant van dichtbij bekijken en proberen te identificeren wat voor beestjes het zijn. Als je er niet zeker van bent, kun je een foto maken en deze op een forum of aan een deskundige laten zien. Er zijn verschillende manieren om van de beestjes af te komen, zoals het gebruik van insecticiden, het verwijderen van aangetaste bladeren of het besproeien van de plant met een oplossing van water en zeep. Succes!

mijn Crassula hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Crassula hangt slap. Geef hem wat water en zorg dat hij genoeg zonlicht krijgt. Verwijder eventueel ook dode bladeren. Zo kan je Crassula weer gezond worden en rechtop groeien.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Crassula plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet ik mijn Crassula water geven?

Kleine Crassula’s hebben gemiddeld eens per week water nodig, terwijl grotere exemplaren eens per twee weken voldoende is.

Waar moet ik mijn Crassula plant neerzetten?

Zet je Crassula op een plek met veel zonlicht, zoals een vensterbank op het zuiden.

Kan ik mijn Crassula buiten plaatsen?

Ja, je kunt je Crassula buiten zetten, maar zorg dat deze niet wordt blootgesteld aan extreme temperaturen of vorst.

Hoeveel voeding heeft mijn Crassula nodig?

Crassula planten hebben niet veel voeding nodig. Eens per maand een kleine hoeveelheid meststof is voldoende.

Moet ik mijn Crassula snoeien?

Alleen als je wilt dat je Crassula een bepaalde vorm krijgt, kun je deze snoeien. Anders is snoeien niet noodzakelijk.