Cissus (Suikerdruifje) Verzorgen

Ben jij op zoek naar een mooie en makkelijk te onderhouden plant? Dan is de Cissus plant wellicht iets voor jou! Deze groene kamerplant is perfect geschikt voor zowel beginners als ervaren plantenliefhebbers. De Cissus plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en zijn vermogen om zichzelf te hechten aan klimoppervlakken. Met een beetje verzorging en onderhoud kan je jarenlang genieten van deze prachtige huisplant. In dit artikel geven we je alle tips en tricks om je Cissus plant gezond en gelukkig te houden.

Cissus

Nederlandse naam: Suikerdruifje

De Cissus plant is een groene klimplant met opvallende vormen en kleuren. Hij is populair omdat hij gemakkelijk te verzorgen is en weinig licht nodig heeft. Daarom is het een ideale plant voor in huis of op kantoor.

 • Luchtzuiverend: Nee
 • Standplaats: Veel licht
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 25°C
 • Water geven: Gemiddeld
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Matig, af en toe.
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Ja

Cissus Plant gekocht en nu?

Dus je hebt net een Cissus plant gekocht. Geweldig! Nu is het tijd om te zorgen dat je je nieuwe plant een goede start geeft. Er zijn drie belangrijke dingen die je moet doen zodra je je Cissus plant in handen hebt.

Inspecteer de plant op ongedierte

Allereerst is het belangrijk om de plant grondig te inspecteren op ongedierte. Dit doe je door de bladeren en stengels zorgvuldig te bekijken. Kijk of er geen tekenen zijn van insecten zoals bladluizen of spint. Soms kunnen deze kleine beestjes zich verstoppen tussen de bladeren, dus wees geduldig tijdens het onderzoek. Als je iets verdachts ziet, kun je het ongedierte voorzichtig verwijderen of de hele plant behandelen met een insectenbestrijdingsmiddel dat geschikt is voor kamerplanten.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Ten tweede is het tijd om je Cissus plant te verpotten vanuit de kweekpot. Kies een nieuwe pot die iets groter is dan de kweekpot waarin de plant is geleverd. Zorg dat de pot drainagegaten heeft om overtollig water te laten weglopen. Vul de pot met hoogwaardige potgrond die geschikt is voor kamerplanten. Haal voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats deze in het midden van de nieuwe pot. Vul de rest van de pot met potgrond en druk het lichtjes aan om de plant stevig te laten staan. Geef de plant daarna water om de grond te laten settelen.

De plant water geven

Water geven is één van de van de belangrijkste dingen bij het verzorgen van je kamerplant. Houd de grond vochtig, maar zorg dat je de plant niet te veel water geeft. Controleer regelmatig de grond door je vinger een paar centimeter diep in de grond te steken. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Gebruik bij voorkeur lauw water en giet het gelijkmatig over de grond. Vermijd het besproeien van de bladeren, omdat dit kan leiden tot schimmelproblemen.

Nu je weet wat je moet doen, ben je helemaal klaar om voor je Cissus plant te zorgen. Veel plezier met je nieuwe groene vriend en geniet van de schoonheid die deze plant aan je huis brengt!

Cissus verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor voldoende licht: Plaats de Cissus plant op een plek waar hij minstens 4-6 uur indirect zonlicht per dag ontvangt. Vermijd echter direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden.
 2. Water regelmatig, maar vermijd overtollig water: Geef de Cissus plant regelmatig water en zorg dat de bovenste laag van de grond licht vochtig blijft. Laat de plant tussen twee gietbeurten door goed uitdrogen om wortelrot te voorkomen.
 3. Gebruik goed doorlatende grond: Kies voor een potgrond die goed water doorlaat. Dit voorkomt dat het water zich ophoopt in de wortels en kan leiden tot schimmelvorming.
 4. Bemest de plant regelmatig: Gebruik een uitgebalanceerde meststof voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking. Mest de Cissus plant tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) eens per maand.
 5. Houd de luchtvochtigheid op peil: De Cissus plant gedijt goed in een gematigd vochtige omgeving. Plaats de plant op een schotel met water en zorg voor een goede luchtstroom om de luchtvochtigheid hoog te houden.
 6. Snoei regelmatig: Om de Cissus plant compact en bossig te houden, snoei je regelmatig de uiteinden van de scheuten. Dit bevordert ook de groei van nieuwe takken.
 7. Controleer regelmatig op plagen: Houd de Cissus plant in de gaten op tekenen van plagen, zoals witte vlieg of spint. Als je plagen opmerkt, gebruik dan een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel en behandel de plant volgens de instructies.

Benodigdheden

Voor een goede verzorging van je kamerplant heb je bepaalde materialen nodig; hieronder geven we een duidelijk overzicht.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Suikerdruifje verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij je Cissus plant optimaal verzorgen? In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle aspecten van de verzorging. Van de juiste locatie en temperatuur tot het watergeven en bemesten, we geven jou alle tips en tricks om jouw Cissus plant gezond en gelukkig te houden. Lees snel verder!

Standplaats

De Cissus houdt van licht, maar niet van direct zonlicht, en gedijt het beste op een plek met halfschaduw tot volledige schaduw. Kies een standplaats met een constante temperatuur tussen 16 en 27 graden Celsius en zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Je kunt de plant ook op een lichte plek laten groeien als je zorgt dat het blad niet verbrandt door middel van een gordijn of scherm tussen de plant en het felle licht.

Luchtvochtigheid

Voor de Cissus is een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% ideaal. Dit kun je bereiken door de plant af en toe te besproeien met water en hem niet te dicht bij een verwarming of airco te plaatsen.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Cissus plant in huis is rond de 20-25 graden Celsius. Bij deze temperatuur voelt de plant zich het meest comfortabel en kan goed groeien. Zorg dat de temperatuur niet te veel schommelt, dit kan stress veroorzaken bij de plant.

Water geven

Geef de Cissus wekelijks water en zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. In de winter kun je minder vaak water geven, bijvoorbeeld om de twee weken. Let op dat de plant niet uitdroogt.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

De Cissus heeft niet veel voeding nodig, dus je hoeft niet vaak plantenvoeding te geven. Een keer per maand en dan alleen tijdens de groeiperiode is voldoende. Gebruik een standaard vloeibare plantenvoeding voor kamerplanten en verdun deze tot de helft van het aanbevolen niveau. Overvoeding kan de Cissus beschadigen, dus wees voorzichtig.

Snoeien

Om de Cissus goed te snoeien, kun je het beste de volgende stappen volgen:

 1. Snoei in de lente of zomer, wanneer de plant in bloei staat.
 2. Gebruik schone, scherpe snoeischaar of mes.
 3. Knip de takken of stelen af tot net boven een blad of knoop.
 4. Knip besmette of dode takken helemaal weg.
 5. Zorg dat de plant minimaal 2-3 gezonde knoppen per tak heeft, zodat er terug groei kan plaatsvinden.

Door regelmatig te snoeien, stimuleer je de groei van nieuwe scheuten en houd je de plant gezond en compact.

Stekken

Wil je jouw Cissus plant vermeerderen? Knip dan een stengel af van ongeveer 10 cm lang, met minimaal één blad en een paar knopen. Verwijder de bladeren onderaan de stengel en snijd diagonaal onder de onderste knoop. Zet de stek in potgrond en geef regelmatig water. Zorg voor een warme, vochtige omgeving en na enkele weken zal je stekje wortels krijgen.

Verpotten

Als je een Cissus wilt verpotten, is het belangrijk om een pot te kiezen die iets groter is dan de huidige pot van de plant. Leg onderin de pot grind of leka korrels, om de drainage te verbeteren. Plaats vervolgens de plant in de pot en vul de pot op met potgrond, tot ongeveer twee centimeter onder de rand. Zorg dat de potgrond goed aangedrukt is en geef de plant daarna genoeg water, zodat de potgrond goed vochtig is. Plaats de plant op een geschikte plek en geef regelmatig water.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Cissus wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Cissus gezond en mooi te houden.

Mijn Cissus heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Cissus last van bruine vlekken? Dit kan worden veroorzaakt door te veel direct zonlicht, te veel water geven of een insectenplaag. Zorg dat je de plant op een plek zet met indirect zonlicht, geef alleen water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt en behandel de plant met een insecticide.

Mijn Cissus heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Cissus kunnen duiden op te veel of te weinig water, te weinig licht of een gebrek aan voedingsstoffen. Controleer of de plant genoeg water krijgt en of hij niet te veel in de zon staat. Geef de plant voeding of verpot hem indien nodig. Verwijder de aangetaste bladeren en zorg dat de Cissus weer gezond kan groeien.

Bladeren van mijn Cissus vallen plotseling af, wat is er mis?

Je Cissus kan last hebben van te weinig water, te veel water, te veel of te weinig licht, ongedierte of schimmel. Controleer de grond en geef water als de bovenste laag droog aanvoelt. Zorg voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht. Inspecteer de plant op ongedierte en behandel indien nodig. Verwijder aangetaste bladeren om verdere verspreiding van schimmel te voorkomen.

ik zie beestjes op mijn Cissus. Wat moet ik doen?

Controleer de plant op insecten en verwijder ze indien mogelijk met een zachte borstel of met je handen. Als het probleem aanhoudt, kan je natuurlijke insecticiden gebruiken of de hulp van een professional inschakelen. We moeten zorgen dat onze planten gezond blijven en genieten van hun prachtige groei.

mijn Cissus hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Cissus hangt slap? Geef hem wat meer water en plaats hem op een plek met voldoende licht. Vergeet niet om af en toe de bladeren te besproeien.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Cissus plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet je een Cissus water geven?

De Cissus heeft regelmatig water nodig. Geef de plant water zodra de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

Op welke plek in huis moet je de Cissus neerzetten?

De Cissus houdt van licht, maar vermijd direct zonlicht. Zet de plant op een plek met indirect licht, zoals naast een raam.

Moet je de Cissus snoeien?

Ja, de Cissus kan gesnoeid worden om de groei te bevorderen. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm en grootte te controleren.

Hoe vaak moet je de Cissus bemesten?

Bemest de Cissus eens per maand tijdens het groeiseizoen, van lente tot herfst. Gebruik een algemene kamerplantenmest.

Hoe kan je de Cissus vermeerderen?

Je kan de Cissus vermeerderen door stekken te nemen van de plant. Knip een gezonde tak af en verwijder de onderste bladeren. Zet de stek in water of direct in potgrond.