Chamaedorea (Dwergpalm) Verzorgen

Ben je op zoek naar een mooie en makkelijk te verzorgen kamerplant? Dan is de Chamaedorea plant misschien wel iets voor jou. Deze groene kamerplant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en zijn elegant uiterlijk. In dit artikel geven we je tips en adviezen over hoe je de Chamaedorea plant het beste kunt verzorgen en onderhouden, zodat jij lang van deze prachtige plant kunt genieten.

Chamaedorea

Nederlandse naam: Dwergpalm

De Chamaedorea plant heeft mooie groene bladeren en een compacte vorm. Hij is populair omdat hij makkelijk te verzorgen is en zorgt voor een frisse sfeer in huis. Perfect voor iedereen die van groen houdt!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 50% - 70%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Zelden nodig
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Nee

Chamaedorea Plant gekocht en nu?

Heb je net een Chamaedorea plant gekocht? Geweldig! Nu is het tijd om voor je nieuwe groene vriend te zorgen. Er zijn drie belangrijke dingen die je direct moet doen: de plant inspecteren op ongedierte, de plant verpotten vanuit de kweekpot en de plant water geven.

Inspecteer de plant op ongedierte

Laten we eerst beginnen met het inspecteren van de plant op ongedierte. Ongedierte kan schadelijk zijn voor je plant en snel verspreiden naar andere planten. Kijk goed naar de bladeren, stelen en de grond rondom de plant. Controleer op kleine beestjes zoals luizen, spintmijten of wolluizen. Als je een plant met ongedierte hebt gekocht, is het belangrijk dit in een vroeg stadium te ontdekken en te behandelen. Gebruik hi biologische bestrijdingsmiddelen of raadpleeg een tuinexpert voor advies.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Vervolgens gaan we naar de volgende stap: de plant verpotten. Veel kamerplanten worden verkocht in kweekpotten, maar het is belangrijk om ze over te zetten naar een permanente pot. Kies een pot die iets groter is dan de vorige en zorg dat deze drainagegaten heeft. Vul de pot met verse potgrond die geschikt is voor kamerplanten. Verwijder voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats deze in de nieuwe pot. Vul de pot vervolgens aan met potgrond en druk voorzichtig aan. Dit zorgt dat de plant stevig staat en goed kan groeien.

De plant water geven

Wil je je kamerplant goed verzorgen dan kun je water geven niet overslaan. De Chamaedorea plant heeft regelmatig water nodig, maar het is belangrijk om te voorkomen dat de wortels in het water blijven staan. Geef de plant water tot de grond vochtig aanvoelt, maar zorg dat er geen overtollig water in de pot blijft staan. Dit kan leiden tot wortelrot en de dood van de plant. Houd ook rekening met de seizoenen en pas de watergift aan de behoeften van de plant aan.

Nu weet je wat je moet doen nadat je een Chamaedorea plant hebt gekocht. Inspecteer de plant op ongedierte, verpot de plant vanuit de kweekpot en geef de plant voldoende water. Zo geef je jouw nieuwe plant de beste start en kun je nog lang genieten van zijn prachtige groene bladeren. Veel plezier en succes met je nieuwe plant!

Chamaedorea verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor de juiste hoeveelheid licht: Plaats de Chamaedorea plant op een locatie met helder maar indirect licht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden. Een plek bij het raam met een lichte gordijn is ideaal.
 2. Regelmatig water geven: Houd de grond licht vochtig, maar niet doorweekt. Laat de bovenste laag van de grond tussen de gietbeurten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Controleer regelmatig met je vinger of de grond vochtig aanvoelt voordat je water geeft.
 3. Hoge luchtvochtigheid behouden: Chamaedorea planten gedijen goed in een vochtige omgeving. Plaats een luchtbevochtiger in de buurt of plaats de pot op een schotel met water zodat de verdamping de omgeving vochtiger maakt. Af en toe besproeien met water kan ook helpen.
 4. Bemest regelmatig: Geef de Chamaedorea plant elke maand een evenwichtige vloeibare meststof gedurende de lente en zomer. Gebruik een meststof speciaal voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.
 5. Verpot indien nodig: Als de wortels van de plant de pot beginnen te vullen, is het tijd om de Chamaedorea te verpotten. Kies een iets grotere pot met afwateringsgaten en gebruik een luchtige, goed doorlatende potgrond. Verpot tijdens de lente of zomer als de plant actief groeit.
 6. Snoei dode of beschadigde bladeren: Verwijder regelmatig bruine, gele of beschadigde bladeren om de plant er verzorgd uit te laten zien en om eventuele ziekten te voorkomen. Gebruik een scherpe en schone snoeischaar om de bladeren dicht bij de basis af te knippen.
 7. Bescherm tegen tocht en koude temperatuur: Chamaedorea planten houden van warme temperaturen en kunnen niet goed tegen koude luchtstromen. Plaats de plant uit de buurt van ventilatieopeningen, deuren en ramen die vaak openstaan. Houd de temperatuur bij voorkeur tussen de 18-24°C.

Benodigdheden

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de materialen die onmisbaar zijn voor de juiste verzorging van je kamerplant.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Dwergpalm verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Chamaedorea plant in huis halen, maar weet je niet precies hoe je deze moet verzorgen? Geen zorgen, in dit artikel gaan we uitgebreid in op elk aspect van de verzorging van deze mooie plant. We geven je tips over de juiste hoeveelheid water, de ideale standplaats, de bemesting, en nog veel meer. Zo kun je optimaal genieten van je Chamaedorea plant!

Standplaats

De Chamaedorea gedijt het best op een plek met indirect licht, dus niet in direct zonlicht, maar ook niet in de schaduw. Een plekje vlak bij een raam op het noorden, oosten of westen is ideaal. Zorg er daarbij wel voor dat de plant niet op de tocht staat en niet te dicht bij radiatoren of airco’s staat.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Chamaedorea ligt tussen de 50% en 60%. Een te droge omgeving kan leiden tot bladverlies en een te vochtige omgeving kan schimmels veroorzaken. Zorg voor een goede luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Chamaedorea plant in huis is tussen de 18 en 24 graden. Deze temperaturen zorgen dat de plant goed gedijt en gezond blijft. Zorg dat de plant niet in de buurt van tochtige plekken staat, zodat de temperatuur stabiel blijft. Een constante temperatuur is essentieel voor de groei en bloei van de Chamaedorea plant.

Water geven

Je kunt de Chamaedorea het best één keer per week water geven. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur lauw water en vermijd kalkrijk water. Let op dat je de bladeren niet nat maakt tijdens het water geven, dit kan leiden tot schade of ziektes.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Je Chamaedorea plant heeft af en toe voeding nodig om gezond te blijven. Geef de plant elke twee weken een kleine hoeveelheid vloeibare kamerplantenmest. Zorg dat je niet te veel geeft, want dit kan de plant beschadigen. Gebruik altijd een meststof die speciaal is ontworpen voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking nauwkeurig op.

Snoeien

Om de Chamaedorea te snoeien kun je het beste de volgende stappen volgen:

 1. Verwijder dode, gele, of beschadigde bladeren altijd als eerste.
 2. Verwijder vervolgens de onderste bladeren die niet meer zo belangrijk zijn voor de gezondheid van de plant.
 3. Zorg dat je geen grote hoeveelheid van het groene blad weghaalt, maar alleen bladeren die de vorm van de plant verstoren.
 4. Geef daarna de plant voldoende water en voeding zodat hij goed kan herstellen.
 5. Zorg dat je tijdens het snoeien altijd gebruik maakt van schone, scherpe scharen om infecties te voorkomen.

Stekken

Wil je een nieuwe Chamaedorea plant in huis? Dan kun je deze ook zelf stekken! Snijd simpelweg een gezonde stengel af bij de basis van de plant en plaats deze in een mengsel van potgrond en zand. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Plaats de stek op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Na een paar weken zul je zien dat er nieuwe wortels en bladeren groeien. Succes!

Verpotten

Wil jij de Chamaedorea verpotten? Allereerst is het belangrijk om te zorgen dat de nieuwe pot ongeveer 20% groter is dan de oude. Vul de bodem van de nieuwe pot met aarde en maak een kuil in het midden. Verwijder vervolgens voorzichtig de oude pot en haal eventuele dode wortels weg. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul de rest van de ruimte op met aarde. Zorg dat de plant op dezelfde hoogte staat als voorheen en druk de aarde stevig aan. Geef daarna water en voilà, jouw Chamaedorea is verpot!

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Chamaedorea wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Chamaedorea gezond en mooi te houden.

Mijn Chamaedorea heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb je bruine vlekken op je Chamaedorea? Dit kan komen door overwatering, teveel zonlicht of een gebrek aan voeding. Zorg dat je de plant op de juiste manier verzorgt en geef hem tijd om te herstellen. Verwijder eventueel beschadigde bladeren en geef de plant voeding. Zet hem niet in direct zonlicht en geef hem niet teveel water.

Mijn Chamaedorea heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Chamaedorea kunnen worden veroorzaakt door te veel of te weinig water, gebrek aan licht, onvoldoende voedingsstoffen of ziekten en plagen. Om dit op te lossen, inspecteer je de plant grondig, verwijder je de beschadigde bladeren en pas je de verzorging aan. Geef je plant voldoende water, licht, voedingsstoffen en bescherm tegen ziekten en plagen.

Bladeren van mijn Chamaedorea vallen plotseling af, wat is er mis?

De bladeren van je Chamaedorea kunnen plotseling afvallen door over- of onderbewatering, te weinig licht of te veel direct zonlicht. Ook tocht kan een oorzaak zijn. Controleer de grond op vochtigheid en geef water indien nodig. Zet de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Zorg voor een constante temperatuur en vermijd tocht. Verwijder de dode bladeren en geef de plant tijd om te herstellen.

ik zie beestjes op mijn Chamaedorea. Wat moet ik doen?

Controleer eerst goed wat voor beestjes het zijn. Inspecteer ook de bladeren en potgrond op andere tekenen van schade. Verwijder de beestjes voorzichtig met een wattenstaafje of een zachte doek. Sproei vervolgens de plant regelmatig met water om plagen te voorkomen. Zorg dat je de plant goed verzorgt en op de juiste manier water geeft. Geniet weer van een gezonde Chamaedorea!

mijn Chamaedorea hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Chamaedorea hangt slap. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Controleer of de plant voldoende water heeft gekregen en of de potgrond niet te droog is. Zorg daarnaast voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht. Geef de plant geen te grote schokken in temperatuur of luchtvochtigheid. Wees geduldig, je plant kan zich herstellen met de juiste zorg.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Chamaedorea plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de beste plek om een Chamaedorea plant in huis te zetten?

De beste plek voor een Chamaedorea plant in huis is een lichte plek, maar niet direct in de zon.

Hoe vaak moet ik mijn Chamaedorea plant water geven?

Je moet je Chamaedorea plant regelmatig water geven, zodat de grond altijd licht vochtig is.

Hoe kan ik mijn Chamaedorea plant gezond houden?

Om je Chamaedorea plant gezond te houden, is het belangrijk om regelmatig de bladeren af te stoffen en hem af en toe te voeden met plantenvoeding.

Gaat mijn Chamaedorea plant bloeien en hoe verzorg ik de bloei?

Ja, je Chamaedorea plant kan bloeien. Om de bloei te verzorgen, is het belangrijk om de plant op een lichte plek te zetten en regelmatig water te geven.

Hoe kan ik mijn Chamaedorea plant verpotten?

Als je je Chamaedorea plant wilt verpotten, kun je dit het beste doen in het voorjaar. Zorg dat de nieuwe pot iets groter is dan de oude pot en gebruik verse potgrond.