Bromelia Verzorgen

De Bromelia plant is een prachtige toevoeging aan je indoor interieur. Met zijn opvallende en kleurrijke bloemen zorgt hij voor een tropische sfeer in huis. Maar hoe zorg je nu eigenlijk voor deze mooie kamerplant? Gelukkig is het onderhoud van de Bromelia plant relatief eenvoudig. In dit artikel geven we je tips en advies over hoe je deze plant optimaal kunt verzorgen. Van water geven tot de juiste standplaats, we leggen het allemaal uit. Dus laten we snel beginnen met het verzorgen van jouw Bromelia plant!

Bromelia

Nederlandse naam:

De Bromelia plant heeft grote, kleurrijke bloemen en stevige bladeren. Hij is populair omdat hij weinig verzorging nodig heeft en lang bloeit. Hij voegt een vrolijke touch toe aan je interieur.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 25°C
 • Water geven: Weinig
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Zelden tot nooit.
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Ja

Bromelia Plant gekocht en nu?

Als je net een Bromelia plant hebt gekocht, zijn er een paar belangrijke stappen die je moet volgen om te zorgen dat je plant gezond en gelukkig blijft.

Inspecteer de plant op ongedierte

Allereerst is het belangrijk om de plant goed te inspecteren op ongedierte. Zo voorkom je dat schadelijke beestjes je plant aantasten. Controleer de bladeren, stelen en de grond rondom de plant. Als je ongedierte vindt, verwijder het dan zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Ten tweede is het verpotten van de Bromelia plant vanuit de kweekpot van groot belang. Deze kweekpotten zijn vaak te klein en beperken de groei en ontwikkeling van de plant. Kies een nieuwe pot die iets groter is dan de oude en zorg dat de pot goed gedraineerd is. Verwijder voorzichtig de plant uit de oude pot en plaats deze in de nieuwe pot. Voeg verse potgrond toe en druk het voorzichtig aan rond de wortels. Dit geeft je plant meer ruimte om te groeien en zorgt voor een betere gezondheid.

De plant water geven

Als je je kamerplant verzorgt, moet je ook aan water geven denken. Dit moet je wel met beleid doen omdat de plant gevoelig is voor wortelrot. Geef de plant water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, maar vermijd overbewatering. Giet het water langzaam en gelijkmatig over de grond, zodat het goed wordt opgenomen door de wortels. Zorg dat er geen water in de bladkoker van de plant blijft staan, want dit kan leiden tot rotting.

Door deze eenvoudige stappen op te volgen – het inspecteren op ongedierte, het verpotten vanuit de kweekpot en de reguliere watergift – kan je zorgen dat je Bromelia plant gezond en mooi blijft. Geniet van je nieuwe aanwinst en kijk uit naar de prachtige bloemen en kleurrijke bladeren die deze tropische plant kan bieden. Vergeet niet om regelmatig van je plant te genieten door hem te verzorgen en te bewonderen!

Bromelia verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Plaats de Bromelia plant op een goed verlichte locatie, maar vermijd direct zonlicht. Een plek met helder indirect licht is ideaal.
 2. Geef de plant matig water en zorg dat de potgrond altijd licht vochtig is. Eenmaal per week water geven is meestal voldoende, maar pas de frequentie aan op basis van de omgevingstemperatuur en het vochtgehalte van de grond.
 3. Gebruik een goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Dit bevordert een goede luchtcirculatie rond de wortels en voorkomt dat het water in de pot blijft staan.
 4. Vermijd het besproeien van de rozet van de plant (het centrale gedeelte van bladeren). Dit kan leiden tot rot en beschadiging van de plant. Water de plant bij voorkeur aan de basis of giet voorzichtig water in de pot.
 5. Bromelia’s geven de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid. Om de omgevingslucht vochtig te houden, kunt u een luchtbevochtiger gebruiken, waterbakjes in de buurt van de plant plaatsen of de plant regelmatig besproeien met water.
 6. Regelmatig stof verwijderen van de bladeren van de plant. Dit kan gedaan worden door zachtjes met een vochtige spons over de bladeren te vegen of de plant voorzichtig af te spoelen met lauw water.
 7. Voed de Bromelia plant elke 2-3 maanden met een evenwichtige meststof. Volg de aanbevolen dosering op de verpakking en zorg dat de meststof goed wordt opgenomen in de grond. Te veel mest kan de plant beschadigen, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid voeding die u geeft.

Benodigdheden

Voor het juist verzorgen van je kamerplant heb je een aantal specifieke materialen nodig. Welke dit zijn zie je hieronder.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

verzorgen, hoe doe je dat?

Hoi daar! Ben je een trotse eigenaar van een Bromelia plant en wil je zorgen dat deze zo lang mogelijk mooi blijft? Geen zorgen, we hebben alles wat je moet weten over het verzorgen van je Bromelia plant. Van de juiste plek in huis tot aan het water geven en bemesten, we bespreken elk onderdeel van de verzorging zodat je zeker weet dat jouw plant in goede handen is. Lees snel verder voor alle tips en tricks!

Standplaats

Plaats de Bromelia op een lichte plek zonder direct zonlicht. Een raam op het oosten of westen is perfect. Zet de plant niet op een tochtige plek. Gebruik een goed doorlatende potgrond en geef regelmatig water, maar zorg dat er geen water onderin de pot blijft staan.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Bromelia ligt tussen de 40% en 60%. Zo voorkom je uitdroging van de plant en bescherm je hem tegen schimmels. Bied je Bromelia dus de juiste omstandigheden en geniet van zijn prachtige verschijning!

Temperatuur

De beste temperatuur voor een Bromelia plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Op deze temperatuur voelt de plant zich het meest comfortabel en kan hij goed groeien en bloeien. Zorg dat de plant niet op een tochtige plek staat en vermijd temperatuurwisselingen.

Water geven

Je moet de Bromelia ongeveer één keer per week water geven, maar dit kan variëren afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Zorg dat de potgrond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Als de plant in een drogere omgeving staat, kun je hem misschien iets vaker water geven.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Geef de Bromelia eens in de twee weken een beetje plantenvoeding, vooral tijdens de lente en zomer wanneer de plant actiever groeit. Je kunt kiezen voor universele plantenvoeding of speciale Bromelia voeding. Zorg er wel voor dat je de voeding goed verdunt in het water voordat je het aan de plant geeft. Overvoeding kan schadelijk zijn voor de Bromelia.

Snoeien

Wil je jouw Bromelia snoeien, dan zijn hier een paar tips. Het snoeien van de Bromelia is niet altijd nodig, maar kan helpen om de plant in vorm te houden. Gebruik een scherpe, schone snoeischaar om de bladeren af te knippen. Verwijder alleen de dode, zieke of beschadigde bladeren en knip ze zo dicht mogelijk bij de basis af. Knip nooit de hele Bromelia af, want dan zal de plant niet meer groeien. Het is het beste om te snoeien in het voorjaar of de zomer, als de plant actief groeit.

Stekken

Wil je jouw eigen Bromelia planten stekken? Gebruik dan een scherp mes om de nieuwe scheuten van de moederplant af te snijden. Zorg dat de stek minstens één blad heeft en laat deze vervolgens enkele dagen uitdrogen. Plaats de stek daarna in goed doorlatende aarde en geef deze regelmatig water. Binnen enkele weken zal de stek wortels en nieuwe bladeren ontwikkelen.

Verpotten

Wil je jouw Bromelia verpotten? Kies dan voor een pot die iets groter is dan de huidige pot en waarin de wortels makkelijk kunnen groeien. Zorg dat de nieuwe pot drainagegaten heeft, vul deze met een laagje potgrond en plaats de plant erop. Vul de pot verder aan met potgrond tot ongeveer 2 centimeter onder de rand. Druk de grond lichtjes aan en geef de plant voldoende water. Plaats de Bromelia op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.

Bromelia bloei

Lees hoe je je Bromelia mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Bromelia bloeien?

Wil je jouw Bromelia plant laten bloeien? Geen zorgen, we kunnen je helpen! Het is belangrijk om de plant op een goede plek neer te zetten, namelijk op een lichte plek maar niet in direct zonlicht. Daarnaast heeft de plant behoefte aan regelmatig water geven, maar pas op dat je niet te veel water geeft. Door regelmatig de uitgebloeide bloemen te verwijderen, stimuleer je de plant om nieuwe bloemen te ontwikkelen. Volg deze eenvoudige stappen en binnen de kortste keren geniet je van prachtige bloemen op je Bromelia plant!

Wanneer bloeit de Bromelia?

De Bromeliaplant bloeit het hele jaar door en heeft kleurrijke bloemen die je huis direct opfleuren. Geniet van de prachtige bloeiende Bloemelia in je interieur!

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Bromelia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Bromelia gezond en mooi te houden.

Mijn Bromelia heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Bruine vlekken op de Bromelia kunnen het gevolg zijn van te veel vocht of te veel zonlicht. Zorg dat je de plant niet te vaak water geeft en vermijd direct zonlicht. Geef de Bromelia eens in de drie weken wat plantenvoeding en snoei eventuele beschadigde bladeren meteen weg. Zo blijft de plant gezond en mooi.

Mijn Bromelia heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Gele bladeren bij de Bromelia duiden op excessieve zonblootstelling, overschot aan water of giftigheid van de grond. Zorg dat je de plant uit de felle zon haalt, minder vaak water geeft en de grond vervangt. Geef de Bromelia ook wat mest voor extra voedingsstoffen.

Bladeren van mijn Bromelia vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je Bromelia plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de plant te weinig of te veel water krijgt, dat de luchtvochtigheid te laag is, dat de plant te veel direct zonlicht krijgt, of dat er een probleem is met de voeding van de plant. Zorg dat je de plant op de juiste manier verzorgt en bekijk of er meerdere symptomen zijn die kunnen wijzen op een bepaald probleem.

ik zie beestjes op mijn Bromelia. Wat moet ik doen?

Je kunt het beestje voorzichtig verwijderen met bijvoorbeeld een wattenstaafje of een penseel. Het is ook goed om de plant regelmatig te controleren op andere beestjes, zodat je snel kunt ingrijpen indien nodig. Vergeet ook niet om regelmatig water en voeding te geven aan je Bromelia, zodat deze gezond blijft.

mijn Bromelia hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je bromelia hangt slap? Geen paniek! Zorg dat je de plant op een lichte plek zet en geef hem regelmatig water. Vermijd echter dat de wortels in het water blijven staan. Je kunt ook de bladeren besproeien met water om de luchtvochtigheid te verhogen. Binnen de kortste keren zal je bromelia weer rechtop staan!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Bromelia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet je een Bromelia water geven?

Bromelia’s hebben niet veel water nodig. Een keer per week is meestal voldoende. Let er wel op dat je de plant niet te veel water geeft, want dit kan leiden tot wortelrot.Bromelia’s hebben niet veel water nodig. Een keer per week is meestal voldoende. Let er wel op dat je de plant niet te veel water geeft, want dit kan leiden tot wortelrot.

Hoeveel zonlicht heeft een Bromelia nodig?

Bromelia’s gedijen goed in helder, indirect zonlicht. Plaats ze dus bijvoorbeeld in de buurt van een raam op het oosten of westen. Direct zonlicht kan de bladeren beschadigen, dus vermijd dit indien mogelijk.

Hoe kun je een Bromelia verpotten?

Het is niet nodig om een Bromelia vaak te verpotten. Wanneer je de plant toch wilt verpotten, kun je dit het beste doen in het voorjaar. Gebruik een goed doorlatende potgrond en zorg dat de nieuwe pot iets groter is dan de oude pot.

Wat is de beste temperatuur voor een Bromelia?

Bromelia’s houden van een warme omgeving. Een temperatuur tussen de 18°C en 25°C is ideaal. Houd er wel rekening mee dat de plant niet goed tegen kou kan, dus bescherm hem tijdens de wintermaanden tegen tocht en vorst.

Hoe kun je de bloei van een Bromelia bevorderen?

Om de bloei van een Bromelia te bevorderen, kun je zorgen dat de plant voldoende licht krijgt en op een warme plek staat. Daarnaast is het belangrijk om de plant regelmatig water te geven, maar niet te veel. Het gebruik van speciale plantenvoeding kan ook helpen om de bloei te stimuleren.