Begonia (Stippenplant) Verzorgen

Ben jij ook gek op de prachtige Begonia plant en wil je graag weten hoe je deze plant het beste kunt verzorgen en onderhouden? In dit artikel geven we je een aantal waardevolle tips en adviezen. We bespreken onder andere de optimale standplaats voor je Begonia, de juiste hoeveelheid water die de plant nodig heeft en hoe je hem kunt verpotten. Met onze tips kun je zorgen dat deze huisplant er altijd gezond en stralend uitziet.

Begonia

Nederlandse naam: Stippenplant

Begonia is een prachtige plant met opvallende bloemen en glanzende bladeren. Het is populair omdat het makkelijk te verzorgen is en zowel binnen als buiten kan groeien. Je kunt er lang van genieten!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Schaduw tot halfschaduw
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Af en toe
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Nee

Begonia Plant gekocht en nu?

Dus je hebt net een mooie Begonia plant gekocht? Dat is geweldig! Nu is het belangrijk om te zorgen dat je plant goed verzorgd wordt, zodat hij lang kan bloeien en groeien. Er zijn drie belangrijke dingen die je moet doen zodra je de Begonia plant in handen hebt: inspecteer de plant op ongedierte, verpot de plant vanuit de kweekpot en geef de plant water. Laten we eens kijken hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Inspecteer de plant op ongedierte

Als eerste is het belangrijk om de plant goed te inspecteren op ongedierte. Controleer de bladeren, stelen en bloemen zorgvuldig op sporen van insecten zoals bladluizen of trips. Deze kunnen de gezondheid van je plant negatief beïnvloeden. Als je ongedierte opmerkt, gebruik dan een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel om ze te verwijderen. Zorg dat je alle delen van de plant behandelt en herhaal dit indien nodig.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Daarna is het tijd om de Begonia plant te verpotten vanuit de kweekpot. Kijk eerst naar de grootte van de plant en de pot waarin hij is gekweekt. Als de plant te groot is voor de pot, is het tijd om hem te verpotten naar een grotere pot. Gebruik een pot met voldoende drainagegaten om overtollig water weg te laten lopen. Zorg dat de nieuwe pot schoon is en vul hem met verse potgrond. Haal voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats hem in het midden van de nieuwe pot. Vul de rest van de pot op met potgrond en druk het voorzichtig aan. Geef de plant daarna een beetje water om hem te helpen settelen.

De plant water geven

Water geven is één van de van de belangrijkste dingen bij het verzorgen van je kamerplant. Begonia’s houden van vochtige maar goed gedraineerde grond. Controleer regelmatig de grond met je vinger om te zien of deze droog is. Als de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Gebruik een gieter of een sproeier en geef de plant water totdat het water door de drainagegaten begint te stromen. Zorg dat je de plant niet te veel water geeft, want dit kan leiden tot wortelrot.

Dus, nu weet je wat je moet doen nadat je een Begonia plant hebt gekocht. Inspecteer de plant op ongedierte, verpot de plant indien nodig en geef de plant regelmatig water. Zo zorg je dat je Begonia plant gezond en gelukkig blijft. Veel plezier met je nieuwe aanwinst!

Begonia verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Plaats de Begonia plant op een locatie met helder, indirect zonlicht. Deze planten gedijen goed bij fel maar niet direct zonlicht.
 2. Zorg voor een juiste temperatuur en vochtigheid. Begonia’s geven de voorkeur aan kamertemperaturen tussen de 18°C en 24°C en een vochtigheidsgraad van ongeveer 50-60%.
 3. Geef de Begonia regelmatig water, maar vermijd het overbewateren. Het is belangrijk om de grond tussen de watergeefbeurten licht vochtig te houden, maar niet drassig. Overmatig water kan wortelrot veroorzaken.
 4. Gebruik een goed doorlatende potmix. Begonia’s gedijen het beste in een potgrond die goed water doorlaat en tegelijkertijd voedingsstoffen vasthoudt.
 5. Bemest de Begonia plant regelmatig tijdens het groeiseizoen, meestal van de lente tot de herfst. Gebruik een uitgebalanceerde vloeibare meststof voor kamerplanten en verminder de frequentie in de winter.
 6. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant gezond en aantrekkelijk te houden. Dit voorkomt ook de verspreiding van ziekten of plagen.
 7. Controleer regelmatig op plagen zoals trips, bladluizen of spintmijten. Als je ze opmerkt, verwijder ze dan met een zachte handborstel of gebruik een milde zeepoplossing om ze te bestrijden.

Benodigdheden

Voor een goede verzorging van je kamerplant heb je bepaalde materialen nodig; hieronder geven we een duidelijk overzicht.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Stippenplant verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je jouw Begonia plant gezond en mooi laten groeien? Geen zorgen, we hebben alle tips en tricks die je nodig hebt voor de verzorging ervan. Van water geven tot de juiste standplaats, we gaan in dit artikel uitgebreid in op elk onderdeel van het verzorgen van jouw Begonia plant. Dus laten we aan de slag gaan en jouw plant laten stralen!

Standplaats

De Begonia staat het liefst op een lichte plek zonder direct zonlicht, zoals bijvoorbeeld naast een raam op het noorden of oosten. Ook kan deze plant goed gedijen onder kunstlicht. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Verpot de Begonia eens in de paar jaar naar een iets grotere pot met verse potgrond.

Luchtvochtigheid

Een ideale luchtvochtigheid voor de Begonia ligt tussen de 50% en 60%. Hierdoor voelt de plant zich comfortabel en kan hij goed groeien. Voorkom uitdroging door de plant af en toe te besproeien met een plantenspuit en plaats de Begonia niet te dichtbij verwarmingsbronnen.

Temperatuur

De beste temperatuur voor een Begonia plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Dit zorgt dat de plant optimaal kan groeien en bloeien. Zorg er wel voor dat je de plant niet blootstelt aan extreme temperaturen of tocht, dit kan schadelijk zijn voor de Begonia.

Water geven

Geef je Begonia één tot twee keer per week water, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Controleer voor het water geven of de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt, maar zorg dat de wortels niet uitdrogen. Vermijd dat er water blijft staan in de schotel onder de pot om wortelrot te voorkomen.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Geef je Begonia plant ongeveer één keer per maand plantenvoeding tijdens het groeiseizoen, vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar. Gebruik een organische meststof en minder dan de aanbevolen dosering om overbemesting te voorkomen. Zorg dat de plant goed bewaterd is voordat je plantenvoeding geeft.

Snoeien

Om je Begonia gezond en mooi te houden, is het snoeien van deze plant een belangrijk onderdeel van de verzorging. Snoei takken die beschadigd, ziek of dood zijn direct af om verdere verspreiding van problemen tegen te gaan. Daarnaast kun je de plant in vorm houden door regelmatig scheuten en bladeren te snoeien. Gebruik altijd schone, scherpe snoeischaren om beschadigingen aan de plant te voorkomen. Zorg dat je altijd teruggaat naar een bladknoop om de wondjes sneller te laten helen.

Stekken

Je kunt de Begonia het beste stekken door een stukje stengel met minimaal twee bladeren af te knippen. Verwijder de onderste bladeren en zet de stek in water of in stekgrond. Zorg voor voldoende licht en houd de grond vochtig. Na enkele weken zullen er nieuwe wortels en bladeren groeien. Verpot de stek dan naar een grotere pot.

Verpotten

Je kunt de Begonia het beste verpotten in het voorjaar. Kies een nieuwe pot die minstens 2 centimeter breder is dan de oorspronkelijke pot en vul de bodem met een laagje verse potgrond. Haal de Begonia met de wortels voorzichtig uit de oude pot en verwijder eventueel dode of rotte wortels. Plaats de Begonia in de nieuwe pot en vul deze verder op met potgrond. Druk de grond voorzichtig aan en geef de plant water. Laat de Begonia enkele dagen rusten op een plek met weinig licht voordat je hem weer op zijn vertrouwde plek neerzet.

Begonia bloei

Lees hoe je je Begonia mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Begonia bloeien?

Wil jij graag je Begonia plant laten bloeien? Dat kan! We hebben enkele eenvoudige tips voor je om te zorgen dat je Begonia een prachtige bloemenpracht laat zien. Met de juiste verzorging en aandacht kun jij binnenkort genieten van de kleurrijke bloemen van je Begonia plant. Lees snel verder en ontdek hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Wanneer bloeit de Begonia?

De Begonia plant bloeit het hele jaar door in huis. Je kunt genieten van de prachtige bloemen en kleuren, ongeacht het seizoen.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Begonia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Begonia gezond en mooi te houden.

Mijn Begonia heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Begonia bruine vlekken? Dit kan worden veroorzaakt door overbewatering, te veel direct zonlicht, ongedierte of een voedingstekort. Om dit op te lossen, moet je zorgen dat de plant niet te veel water krijgt en op een plek staat waar het niet te warm is. Daarnaast kun je de plant besproeien met een oplossing van water en zeep om eventueel ongedierte te verwijderen. Geef de plant ook regelmatig vloeibare voeding om het tekort aan voedingsstoffen aan te vullen.

Mijn Begonia heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Begonia kunnen worden veroorzaakt door te veel of te weinig water, te veel zon of een te droge omgeving. Om dit op te lossen, geef je de plant voldoende water en zet je hem op een plek met indirect zonlicht. Je kunt ook de luchtvochtigheid verhogen door regelmatig te sproeien. Verwijder de gele bladeren zodat ze de rest van de plant niet aantasten.

Bladeren van mijn Begonia vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je Begonia plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben, zoals te weinig water, te veel zonlicht of ongedierte. Controleer of de plant voldoende water krijgt en of het niet te warm of te koud is in de ruimte. Inspecteer de plant op tekenen van insecten zoals spintmijten en bladluizen en behandel de plant indien nodig. Verplaats de plant naar een plek met minder direct zonlicht als dit het probleem lijkt te zijn.

ik zie beestjes op mijn Begonia. Wat moet ik doen?

Controleer eerst of de beestjes schadelijk zijn voor de plant. Zo ja, kun je ze voorzichtig verwijderen met een zachte doek of met een milde zeepoplossing besproeien. Zorg dat je de plant regelmatig inspecteert en eventuele nieuwe beestjes snel verwijdert. Houd ook de omgeving van de plant schoon en zorg voor voldoende licht en water. Op die manier houd je je Begonia gezond en beestjesvrij.

mijn Begonia hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Begonia hangt slap. Wat te doen? Zorg dat de plant voldoende water krijgt, maar vermijd te veel water geven. Controleer ook of de plant genoeg licht krijgt en niet te dicht bij een koude tocht staat.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Begonia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Waar moet ik mijn Begonia plant in huis plaatsen zodat hij bloeit?

Plaats je Begonia op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. De plant houdt van een warme en vochtige omgeving.

Hoe vaak moet ik mijn Begonia plant water geven?

Geef je Begonia regelmatig water, maar zorg dat de grond niet te nat wordt. Eenmaal per week water geven is meestal voldoende.

Moet ik mijn Begonia plant snoeien?

Het snoeien van je Begonia plant is niet nodig, maar je kunt wel de uitgebloeide bloemen verwijderen om de groei van nieuwe bloemen te stimuleren.

Heeft mijn Begonia plant meststoffen nodig?

Ja, je Begonia plant heeft voedingsstoffen nodig om goed te groeien en te bloeien. Gebruik een speciale meststof voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking.

Hoe kan ik mijn Begonia plant vermeerderen?

Je kunt je Begonia plant vermeerderen door stekjes te nemen van de wortels of de bladeren. Plaats deze stekjes in een pot met potgrond en houd de grond vochtig totdat er nieuwe wortels en bladeren groeien.