Beaucarnea (Olifantpoot) Verzorgen

Wil je graag een groene toevoeging aan je interieur? Dan is de Beaucarnea plant een uitstekende keuze. Deze subtropische kamerplant, ook wel de Olifantspoot genoemd, is niet alleen een eyecatcher in huis, maar ook gemakkelijk te verzorgen. Met zijn dikke stam en lange, smalle bladeren brengt de Beaucarnea een tropische sfeer in je woonkamer. In dit artikel geven we je handige tips en adviezen voor het verzorgen en onderhouden van deze prachtige binnenplant.

Beaucarnea

Nederlandse naam: Olifantpoot

De Beaucarnea plant heeft langwerpige bladeren en een bolvormige voet. Hij wordt vaak “olifantspoot” genoemd vanwege zijn dikke stam. Deze plant is populair vanwege zijn unieke uiterlijk en het feit dat hij weinig verzorging nodig heeft.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Veel licht
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 27°C
 • Water geven: Weinig
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Voeding: Weinig tot nooit.
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Ja

Beaucarnea Plant gekocht en nu?

Heb je net een Beaucarnea plant gekocht? Geweldig! Deze mooie plant is een geweldige toevoeging aan elk interieur. Maar voordat je er volop van kunt genieten, zijn er een paar dingen die je moet doen. Laten we snel beginnen!

Inspecteer de plant op ongedierte

Allereerst is het belangrijk om de plant grondig te inspecteren op ongedierte. Dit kun je eenvoudig doen door de bladeren en stam van de plant te controleren op eventuele beestjes. Let vooral op kleine beestjes die zich tussen de bladeren kunnen verstoppen. Als je iets verdachts ziet, zoals spinnenwebben of kleine zwarte stipjes, kun je dit voorzichtig verwijderen met een zachte doek. Zorg dat je alle beestjes volledig verwijdert, om verdere verspreiding te voorkomen.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Daarna is het tijd om de plant te verpotten vanuit de kweekpot. Beaucarnea planten hebben behoefte aan voldoende ruimte om te groeien, dus het is belangrijk om ze over te planten naar een grotere pot. Kies een pot die iets groter is dan de huidige kweekpot, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Vul de nieuwe pot met verse potgrond en plaats de plant voorzichtig in de pot. Zorg dat de wortels volledig bedekt zijn met potgrond en geef de plant een beetje water om hem goed te laten settelen.

De plant water geven

Kamerplanten verzorgen houdt ook in dat je denkt aan het water geven. Last but not least, is het tijd om je Beaucarnea plant water te geven. Deze planten hebben niet veel water nodig, dus het is belangrijk om de juiste hoeveelheid te geven. Controleer de grond regelmatig door je vinger in de grond te steken. Als de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Gebruik een gieter met een tuit om langzaam water te geven aan de basis van de plant. Zorg dat je niet te veel water geeft, omdat dit de wortels kan verstikken. Laat de grond tussen gietbeurten door licht opdrogen.

En dat is het! Door deze drie eenvoudige stappen te volgen, kun je zorgen dat je nieuwe Beaucarnea plant gezond en gelukkig blijft. Geniet van je nieuwe groene vriend en zie hem gedijen in je huis!

Beaucarnea verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor voldoende licht: Beaucarnea planten houden van indirect zonlicht. Plaats de plant op een plek waar hij minimaal 4-6 uur per dag indirect zonlicht krijgt.
 2. Matig water geven: Laat de grond tussen gietbeurten goed opdrogen voordat je opnieuw water geeft. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.
 3. Geef de plant de juiste hoeveelheid water: Pas de watergift aan op basis van de omgevingstemperatuur en vochtigheid. In de zomer kan de plant meer water nodig hebben dan in de winter.
 4. Zorg voor een goed doorlatende potgrond: Gebruik een luchtige potgrond die water goed doorlaat. Dit voorkomt dat de wortels van de plant in te vochtige grond blijven zitten.
 5. Voorkom tocht: Beaucarnea planten zijn gevoelig voor tocht. Plaats de plant op een plek waar er geen constant luchtstroom is.
 6. Bemest de plant regelmatig: Gebruik een evenwichtige, organische meststof om de plant gezond en vitaal te houden. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering.
 7. Reinig de bladeren: Stof kan zich ophopen op de bladeren van de Beaucarnea plant, wat de fotosynthese kan belemmeren. Reinig de bladeren regelmatig met een vochtige doek om stof te verwijderen en de plant gezond te houden.

Benodigdheden

Om je kamerplant goed te verzorgen, kun je niet zonder een aantal materialen. Welke dat zijn zetten we hieronder overzichtelijk voor je op een rij.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Olifantpoot verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je graag een mooie Beaucarnea plant in huis, maar weet je niet goed hoe je deze moet verzorgen? Geen zorgen, we zijn er om je te helpen! In dit artikel gaan we uitgebreid in op elk onderdeel van de verzorging van deze prachtige plant. Van de juiste standplaats en watergift tot aan het bemesten en snoeien, we geven je alle tips en tricks die je nodig hebt om je Beaucarnea gezond en gelukkig te houden. Laten we dus snel beginnen!

Standplaats

De Beaucarnea vindt zijn beste standplaats in een lichte ruimte zonder direct zonlicht, zoals een vensterbank op het noorden of oosten. De plant verdraagt droge lucht en heeft geen hoge luchtvochtigheid nodig. Zorg dat de grond goed gedraineerd is en geef matig water.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Beaucarnea ligt tussen de 40% en 60%. Te droge lucht kan leiden tot bruine bladeren en uitdroging, terwijl te vochtige lucht schimmel en rot kan veroorzaken. Zorg daarom voor een juiste balans, bijvoorbeeld door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken.

Temperatuur

De ideale temperatuur voor de Beaucarnea plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Deze temperaturen bieden de plant de meest optimale omstandigheden om te groeien en te gedijen. Houd de ruimte waar de plant staat dus lekker warm, maar zorg er ook voor dat het niet te heet wordt.

Water geven

De Beaucarnea moet je eens per twee weken water geven in de zomer en eens per maand in de winter. Zorg dat de grond tussen de gietbeurten door opdroogt en vermijd overtollig water. Geef de plant alleen water als de aarde volledig opgedroogd is.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

De Beaucarnea plant heeft niet vaak plantenvoeding nodig. Het is belangrijk om het alleen in het groeiseizoen, vanaf de lente tot de herfst, te geven. Zorg dat je een speciale, langzaam werkende meststof gebruikt voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid voeding. Houd er rekening mee dat te veel voeding schadelijk kan zijn voor de plant, dus geef het liever wat minder dan te veel.

Snoeien

Wil je jouw Beaucarnea snoeien? Zorg dan dat je de stam niet doorzaagt, anders zal hij vervolgens niet meer goed groeien. Snoei alleen de bladeren af die geel zijn of verwelkt zijn. Gebruik een goede snoeischaar en snij de bladeren weg tot aan de stam. Herhaal dit tot alle slechte bladeren verwijderd zijn. Voila, jouw Beaucarnea zal er weer stralend uitzien!

Stekken

Wil jij zelf een Beaucarnea stekken? Snijd dan enkele gezonde bladeren af met een schoon mes en laat ze drogen om uitdroging te voorkomen. Vul daarna een pot met vochtige potgrond en plant de stekken erin. Zet de pot op een warme, lichte plaats en geef regelmatig water. Binnen enkele maanden zullen de stekken wortels en nieuwe groei ontwikkelen.

Verpotten

Het verpotten van een Beaucarnea is makkelijk en vereist weinig onderhoud, zolang je een paar belangrijke stappen volgt. Kies een geschikte pot met drainagegaten, vul deze met potgrond en plaats de plant hierin. Zorg dat je de Beaucarnea niet dieper plant dan hij al was en geef hem voldoende water. Na het verpotten kun je genieten van een gezonde en gelukkige plant!

Beaucarnea bloei

Lees hoe je je Beaucarnea mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Beaucarnea bloeien?

Wil jij je Beaucarnea plant laten bloeien? Dat kan! We hebben een paar handige tips voor je. Zorg dat je je plant op een lichte plek zet, maar vermijd direct zonlicht. Geef je plant regelmatig water, maar let op dat de grond niet te vochtig wordt. Ook kan het helpen om je plant af en toe te bemesten. Met deze verzorging zal je Beaucarnea plant binnenkort prachtige bloemen laten zien!

Wanneer bloeit de Beaucarnea?

De Beaucarnea plant bloeit in huis meestal in het voorjaar of de zomer.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Beaucarnea wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Beaucarnea gezond en mooi te houden.

Mijn Beaucarnea heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb je last van bruine vlekken op bijvoorbeeld je handen of gezicht? Dit wordt vaak veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de zon. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem op te lossen: gebruik zonnebrandcrème, draag een hoed en zoek de schaduw op tijdens de warmste uren van de dag. Ook kun je verschillende crèmes en peelings gebruiken om de vlekken te verminderen. Zorg dat je je huid goed verzorgt om verdere verkleuring te voorkomen.

Mijn Beaucarnea heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Beaucarnea kunnen worden veroorzaakt door te weinig water, te veel direct zonlicht of tocht. Verplaats de plant naar een andere plek met minder direct zonlicht en zorg dat je de plant regelmatig water geeft. Verwijder de gele bladeren om verdere verspreiding van ziektes te voorkomen.

Bladeren van mijn Beaucarnea vallen plotseling af, wat is er mis?

Je Beaucarnea kan last hebben van een gebrek aan water. Controleer of de grond te droog is en geef hem wat meer water. Te veel water kan echter ook problemen veroorzaken, dus zorg dat je plant niet te lang in natte grond staat. Het kan ook zijn dat je Beaucarnea last heeft van te koude temperaturen of te weinig licht krijgt. Controleer dus of je plant op de juiste plek staat en in de juiste omstandigheden groeit.

ik zie beestjes op mijn Beaucarnea. Wat moet ik doen?

Je ziet beestjes op je Beaucarnea, wat moet je doen? Maak je geen zorgen, dit is waarschijnlijk een teken van een klein insectenprobleem. Controleer de plant zorgvuldig op bladluizen, spintmijten of andere plagen. Verwijder de beestjes voorzichtig met een vochtige doek of gebruik een milieuvriendelijk insecticide. Zorg dat je de plant goed verzorgt en regelmatig inspecteert om nieuwe problemen te voorkomen.

mijn Beaucarnea hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Beaucarneahangt slap, wat kun je doen? Zorg dat hij genoeg beweging krijgt door regelmatig met hem te wandelen. Let ook op zijn voeding en zorg dat hij voldoende water drinkt. Raadpleeg een dierenarts om mogelijke gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Beaucarnea plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de beste plek voor mijn Beaucarnea plant?

De Beaucarnea plant gedijt het beste op een plek met veel indirect licht. Zet hem niet in direct zonlicht, maar ook niet op een te donkere plek.

Hoe vaak moet ik mijn Beaucarnea water geven?

Je Beaucarnea plant heeft niet veel water nodig. Geef hem eens per twee weken water en zorg dat de grond tussen de gietbeurten goed kan opdrogen.

Hoe kan ik zorgen dat mijn Beaucarnea goed groeit?

Om je Beaucarnea plant goed te laten groeien, is het belangrijk om hem af en toe te bemesten. Gebruik hi een speciale kamerplantenmest volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Hoe kan ik de bladeren van mijn Beaucarnea schoonmaken?

Om de bladeren van je Beaucarnea schoon te maken, kun je een vochtige doek gebruiken. Veeg voorzichtig over de bladeren om stof en vuil te verwijderen.

Wanneer moet ik mijn Beaucarnea verpotten?

Je Beaucarnea plant hoef je niet vaak te verpotten. Als de wortels uit de pot beginnen te groeien, kun je overwegen om hem in een grotere pot te zetten. Dit kun je het beste doen in het voorjaar.