Asplenium (Nestvaren) Verzorgen

Ben jij op zoek naar een mooie en onderhoudsvriendelijke kamerplant? Dan is de Asplenium plant wellicht iets voor jou. Deze prachtige groene plant is niet alleen een eyecatcher in elke ruimte, maar ook nog eens makkelijk te verzorgen. In dit artikel vertellen we je alles over de verzorging en het onderhoud van de Asplenium plant, zodat je jarenlang kunt genieten van deze groene aanwinst.

Asplenium

Nederlandse naam: Nestvaren

De Asplenium plant heeft langwerpige, glanzende bladeren die mooi groen van kleur zijn. Hij is populair omdat hij weinig onderhoud nodig heeft en goed in verschillende ruimtes past. Probeer hem eens voor een frisse touch in je huis!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Schaduw tot halfschaduw
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Zelden nodig
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Nee

Asplenium Plant gekocht en nu?

Heb je net een mooie Asplenium plant gekocht? Wat een geweldige keuze! Voordat je van deze groene schoonheid kunt genieten, zijn er echter een paar belangrijke dingen die je moet doen. Geen zorgen, ik ga je stap voor stap door het proces begeleiden. Laten we beginnen!

Inspecteer de plant op ongedierte

De eerste stap is om de plant te inspecteren op ongedierte. Neem even de tijd om goed naar de bladeren en de stelen te kijken. Zie je kleine beestjes rondkruipen? Als dat zo is, kunnen dit ongedierte zijn dat zich op de plant heeft genesteld. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de plant. Als je ongedierte spot, kun je het beste contact opnemen met een tuinexpert voor advies over hoe je hiermee om moet gaan. Ze zullen je zeker kunnen helpen om dit op een veilige en effectieve manier aan te pakken.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Nu is het tijd om de plant te verpotten vanuit de kweekpot. De meeste Asplenium planten worden verkocht in een tijdelijke kweekpot, die niet ideaal is voor de lange termijn. Het verpotten van de plant geeft de wortels meer ruimte en zorgt voor een betere groei. Kies een pot die iets groter is dan de kweekpot en zorg dat deze drainagegaten heeft, zodat overtollig water kan weglopen. Vul de nieuwe pot met verse potgrond en plaats de plant erin. Druk de grond stevig aan en geef de plant vervolgens een goede watergift.

De plant water geven

Wil je je kamerplant goed verzorgen dan kun je water geven niet overslaan. Deze plant heeft regelmatig water nodig om gezond en gelukkig te blijven. Geef de plant water tot de grond vochtig is, maar vermijd het creëren van een moeras. Overmatig water geven kan de wortels beschadigen en leiden tot rot. Bovendien verdraagt deze plant het niet goed als de grond te lang droog blijft. Zorg er dus voor dat je regelmatig de vochtigheid van de grond controleert en indien nodig water geeft. Met de juiste balans zal je Asplenium plant stralen!

Zo, nu weet je exact wat je moet doen nadat je een Asplenium plant hebt gekocht. Inspecteer op ongedierte, verpot de plant en geef hem water. Met deze stappen leg je een goede basis voor een gezonde en goed verzorgde plant. Veel plezier met je nieuwe groene metgezel!

Asplenium verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Plaats de Asplenium plant op een locatie met helder, indirect licht. Dit helpt om de bladeren gezond en groen te houden.
 2. Zorg dat de plant in een ruimte staat waar de temperatuur consistent blijft, idealiter tussen 18-24 °C. Vermijd blootstelling aan tocht en temperatuurveranderingen.
 3. Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar niet doorweekt. Geef de plant regelmatig water, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Het is beter om te onder- dan te overbewateren.
 4. Regelmatig sproeien van de bladeren helpt de Asplenium plant gezond te houden, omdat het de luchtvochtigheid nabootst die hij in zijn natuurlijke omgeving zou hebben.
 5. Voed de plant maandelijks met een uitgebalanceerde vloeibare meststof, speciaal voor kamerplanten. Volg de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen.
 6. Snoei regelmatig dode, beschadigde of gele bladeren om de algehele gezondheid en uitstraling van de plant te bevorderen.
 7. Controleer regelmatig op tekenen van plagen, zoals spintmijten of bladluizen. Als er plagen worden ontdekt, neem dan onmiddellijk de nodige actie om ze te bestrijden en de plant te beschermen.

Benodigdheden

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de materialen die onmisbaar zijn voor de juiste verzorging van je kamerplant.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Nestvaren verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je jouw Asplenium plant goed verzorgen? Geen zorgen, wij gaan je precies vertellen hoe je dat kunt doen. In dit artikel zullen we verschillende aspecten van de verzorging behandelen, zoals de juiste standplaats, de benodigde hoeveelheid water, de beste manier van bemesting en hoe je jouw Asplenium plant het beste kunt snoeien. Lees verder om alle tips en tricks te ontdekken die zorgen dat jouw Asplenium plant gezond en mooi blijft.

Standplaats

De Asplenium doet het goed op een lichte, schaduwrijke plek. Vermijd direct zonlicht, maar zorg wel voor voldoende licht. Ook gedijt de plant goed op een koele plek, tussen de 15 en 20 graden Celsius. Zorg voor goed doorlatende grond en geef regelmatig water.

Luchtvochtigheid

De Asplenium gedijt het best bij een luchtvochtigheid tussen 50-60%. Zorg voor een constante, gematigde luchtvochtigheid om droogte of te veel vocht te vermijden. Voorkom direct zonlicht en tocht om te veel verdamping te voorkomen.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Asplenium plant in huis is gemiddeld 18-24 graden Celsius. Dit zorgt voor een ideale groeiomgeving voor de plant en helpt om de bladeren mooi groen en gezond te houden. Zorg er echter voor dat de temperatuur niet onder de 15 graden Celsius daalt, omdat dit de plant kan beschadigen.

Water geven

Geef je Asplenium eens per week water, maar zorg dat de grond niet te nat wordt. Controleer regelmatig of de grond droog is, voordat je opnieuw water geeft. Geef in de wintermaanden iets minder water dan in de zomer.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

De Asplenium plant heeft niet veel voeding nodig en kan goed gedijen zonder extra bemesting. Als je toch plantenvoeding wilt geven, zorg dan dat je een vloeibare meststof gebruikt die geschikt is voor kamerplanten en geen te hoge concentratie heeft. Eén keer per maand een kleine hoeveelheid toevoegen bij het water geven is voldoende.

Snoeien

Om de Asplenium op de juiste manier te snoeien, kun je het beste de volgende stappen volgen:

 • Verwijder dode of beschadigde bladeren.
 • Snijd de bladeren tot net boven de grond af als ze te groot worden of lelijk beginnen te worden.
 • Zorg dat je scherpe snoeischaar gebruikt om de plant niet te beschadigen.
 • Je kunt de plant het hele jaar door snoeien, maar het voorjaar is de beste tijd om dit te doen. Zo kan de plant in de zomer weer mooi uitgroeien.

Door deze simpele stappen te volgen zorg je dat je Asplenium er weer gezond en mooi bij staat!

Stekken

Wil jij thuis een mooie Asplenium plant groeien? Dan kun je deze plant gemakkelijk stekken! Knip hi de bladeren van de moederplant af en zet ze in een pot met vochtige potgrond. Zorg dat de potgrond vochtig blijft en na enkele weken zullen er nieuwe wortels ontstaan. Op deze manier kun jij binnen de kortste keren vol trots je eigen Asplenium plantjes hebben groeien!

Verpotten

Je Asplenium verpotten? Zorg dat de nieuwe pot zo’n 2 tot 5 cm groter is dan de oude, en vul deze met verse potgrond. Maak de wortels van de plant voorzichtig los en zet hem in het midden van de nieuwe pot. Vul de resterende ruimte op met potgrond en maak de grond goed vast. Geef daarna voldoende water en zet de plant op een lichte, maar niet te zonnige plek.

Asplenium bloei

Lees hoe je je Asplenium mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Asplenium bloeien?

Wil je jouw Asplenium plant laten bloeien? Geen zorgen, we hebben enkele tips voor je! Zorg allereerst voor een lichte plek met indirect zonlicht voor je plant, maar vermijd directe blootstelling aan de zon. Houd de grond vochtig, maar niet te nat, en geef regelmatig water. Verder kan het helpen om af en toe wat meststof toe te voegen om de groei te stimuleren. Met deze eenvoudige verzorgingstips geniet je binnen de kortste keren van bloeiende Asplenium planten in je huis. Veel succes!

Wanneer bloeit de Asplenium?

De Asplenium plant bloeit in huis wanneer je hem op de juiste plek zet en goed verzorgt. Let op de lichtbehoefte en geef regelmatig water, dan kan je genieten van zijn prachtige bloemen.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Asplenium wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Asplenium gezond en mooi te houden.

Mijn Asplenium heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Asplenium bruine vlekken op de bladeren? Dit kan worden veroorzaakt door te veel water geven, te weinig licht of een tekort aan voedingsstoffen. Verwijder de aangetaste bladeren en geef de plant minder water. Geef daarnaast om de 2 weken een speciale varensbemesting. Zorg voor voldoende licht, maar vermijd felle zon.

Mijn Asplenium heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Als de bladeren van jouw Asplenium geel worden, kan dat komen door te veel water of te veel direct zonlicht. Zorg dat je de plant op de juiste plek zet, niet té nat maakt en voldoende licht geeft. Als de gele bladeren al gevallen zijn, knip ze dan af om verdere verspreiding van eventuele ziektes tegen te gaan.

Bladeren van mijn Asplenium vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Asplenium plotseling afvallen, kan dit betekenen dat de plant te veel water krijgt of dat er niet genoeg licht is. Dit kan ook veroorzaakt worden door te veel of te weinig bemesting, droge lucht of een te koude temperatuur. Een tekort aan water kan ook de oorzaak zijn. Controleer of de plant gezonde wortels heeft en zorg voor de juiste omstandigheden, zoals een lichte en vochtige omgeving.

ik zie beestjes op mijn Asplenium. Wat moet ik doen?

Geen zorgen, je kunt deze beestjes gemakkelijk bestrijden. Controleer eerst of er bladluizen, spintmijten of andere plagen aanwezig zijn. Verwijder de aangetaste bladeren en spuit de plant wekelijks in met een milieuvriendelijke bestrijdingsmiddel. Blijf de plant goed verzorgen en controleer regelmatig op nieuwe beestjes. Zo houd je je Asplenium gezond en mooi!

mijn Asplenium hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Asplenium hangt slap, wat kan je doen? Geef de plant regelmatig water en zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Plaats de plant op een plek met indirect zonlicht en vermijd tocht. Eventueel kan je de bladeren besproeien met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Asplenium plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe moet ik mijn Asplenium plant in huis laten bloeien?

Om je Asplenium plant in huis te laten bloeien, is het belangrijk dat je de juiste verzorging biedt. Denk hierbij aan de juiste hoeveelheid water geven, voldoende licht en een geschikte temperatuur. Door deze optimale omstandigheden te creëren, stimuleren we de groei en bloei van de plant.

Hoe vaak moet ik mijn Asplenium plant water geven?

Voor het water geven van je Asplenium plant is het belangrijk om naar de vochtigheid van de grond te kijken. Voel regelmatig aan de grond en geef water wanneer deze droog aanvoelt. Over het algemeen heeft de Asplenium plant regelmatig water nodig, maar let op dat je niet te veel water geeft.

Welke lichtomstandigheden heeft mijn Asplenium plant nodig?

Je Asplenium plant gedijt het beste op een plek met indirect licht. Zorg dat de plant niet in direct zonlicht staat, dit kan namelijk bladverbranding veroorzaken. Een plek in de buurt van een raam of in een lichte hoek van de kamer is ideaal voor de plant.

Hoe kan ik de bladeren van mijn Asplenium plant stofvrij maken?

Om de bladeren van je Asplenium plant stofvrij te maken, kun je voorzichtig een zachte doek of spons gebruiken. Maak deze vochtig en veeg voorzichtig over de bladeren om het stof te verwijderen. Let op dat je geen scherpe voorwerpen gebruikt, deze kunnen de bladeren beschadigen.

Hoe kan ik mijn Asplenium plant vermeerderen?

Om je Asplenium plant te vermeerderen, kun je nieuwe planten creëren door het moederblad in verschillende delen te verdelen. Zorg dat elk deel ten minste één gezonde wortel en een aantal bladeren heeft. Plant deze delen apart in nieuwe potten met verse potgrond en geef ze voldoende water en licht. Na verloop van tijd zullen deze delen uitgroeien tot zelfstandige planten.