Aspidistra (Kwartjesplant) Verzorgen

Ben jij op zoek naar een mooie en onderhoudsvriendelijke huisplant? Dan is de Aspidistra plant misschien wel iets voor jou! Met zijn prachtige groene bladeren en robuuste uitstraling is deze plant een echte eyecatcher. Het fijne is dat de Aspidistra plant ook nog eens heel makkelijk te verzorgen is. We geven je graag wat tips en advies om te zorgen dat jouw Aspidistra plant er altijd op zijn best uitziet.

Aspidistra

Nederlandse naam: Kwartjesplant

De Aspidistra plant heeft donkergroene bladeren en is populair door zijn gemakkelijke verzorging. Je hoeft hem bijna nooit water te geven en hij kan in zowel lichte als donkere ruimtes staan. Perfect voor degenen zonder groene vingers!

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Schaduw tot halfschaduw
 • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
 • Ideale temperatuur: 15°C - 24°C
 • Water geven: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Voeding: Zelden nodig.
 • Bloeit: Nee
 • Giftig: Nee

Aspidistra Plant gekocht en nu?

Je hebt net een prachtige Aspidistra plant gekocht! Nu is het tijd om te zorgen dat jouw nieuwe groene vriendje zich helemaal thuis voelt in jouw huis. Er zijn drie belangrijke stappen die je moet volgen om te zorgen dat jouw Aspidistra plant gezond en gelukkig blijft.

Inspecteer de plant op ongedierte

Als eerste is het belangrijk om de plant goed te inspecteren op ongedierte. Neem je plant eens goed onder de loep. Controleer de bladeren en de stelen op eventuele kleine beestjes zoals luizen of spint. Deze kunnen schadelijk zijn voor je plant en moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. Mocht je ongedierte aantreffen, neem dan meteen actie. Er zijn verschillende manieren om deze kleine beestjes te bestrijden, zoals het gebruik van natuurlijke insecticiden of het afnemen met een vochtige doek.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Na het inspecteren van de plant is het tijd om hem te verpotten vanuit de kweekpot. De kweekpot waarin de plant aangeleverd is, kan te klein zijn voor de wortels om goed te kunnen groeien. Kies een nieuwe pot uit die iets groter is dan de kweekpot. Vul de nieuwe pot met verse potgrond die geschikt is voor kamerplanten. Haal voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats hem in het midden van de nieuwe pot. Vul de rest van de pot op met potgrond en druk lichtjes aan. Zorg dat de plant stevig staat, maar niet te diep in de pot is geplaatst. Geef de plant daarna een beetje water om de wortels te helpen settelen.

De plant water geven

Het belangrijkste onderdeel van kamerplanten verzorgen is water geven. Als laatste stap is het tijd om de plant water te geven. Een Aspidistra plant heeft niet veel water nodig, maar heeft wel regelmatig een slokje nodig. Geef je plant eens per week een beetje water, zodat de grond vochtig blijft maar niet doorweekt. Voordat je water geeft, kan je het beste eerst voelen of de bovenste laag van de grond droog is. Als dit het geval is, betekent het dat je plant wat water nodig heeft. Zorg dat je het water gelijkmatig over de pot verspreidt, zodat de wortels goed gevoed worden.

Met deze drie stappen zorg je dat jouw Aspidistra plant gezond en gelukkig blijft. Vergeet niet om regelmatig naar je plant te kijken en indien nodig actie te ondernemen. Geniet van je nieuwe groene aanwinst en zie hoe hij prachtig groeit en bloeit in jouw huis!

Aspidistra verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Licht: Zorg voor voldoende indirect licht. De Aspidistra plant gedijt het beste op een locatie met helder, maar gedempt licht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden.
 2. Water geven: Geef de Aspidistra plant regelmatig water, maar laat de grond tussen de gietbeurten bijna volledig opdrogen. Deze plant verdraagt drogere omstandigheden beter dan te veel water. Zorg dat de pot goede drainage heeft om overtollig water af te voeren.
 3. Temperatuur: De Aspidistra plant groeit het beste bij een gematigde kamertemperatuur tussen 16-24 graden Celsius. Vermijd grote temperatuurschommelingen en tocht, omdat dit de plant kan beschadigen.
 4. Luchtvochtigheid: Deze plant kan goed gedijen onder normale binnenklimaatomstandigheden, maar houd er rekening mee dat de bladeren mogelijk stoffig kunnen worden. Af en toe de bladeren afvegen met een vochtige doek zal helpen om ze schoon en gezond te houden.
 5. Voeding: Geef de Aspidistra plant eens in de paar maanden een lichte meststof om de groei te bevorderen. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en frequentie.
 6. Verpotten: Deze plant groeit langzaam, dus verpotten is meestal niet vaak nodig. Als de wortels echter uit de drainagegaten groeien of de plant begint te groot te worden voor de pot, verpot de Aspidistra dan naar een grotere pot met verse potgrond.
 7. Bladverzorging: Het grote, glanzende bladeren van de Aspidistra plant kunnen stof en vuil opvangen, wat de plant er minder aantrekkelijk uit kan laten zien. Veeg de bladeren af met een vochtige doek om ze schoon te houden en de plant er gezonder uit te laten zien.

Benodigdheden

Om je kamerplant de beste verzorging te geven, zijn er een aantal materialen die je nodig hebt. Een overzicht vind je hieronder.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Kwartjesplant verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een mooie en groene Aspidistra plant verzorgen? In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle aspecten van de verzorging. Van het plaatsen van de plant tot het water geven en het bemesten ervan. Ook geven we je tips over het verwijderen van bruine bladeren en het verpotten van je Aspidistra plant. Lees snel verder om te zorgen dat jouw plant optimaal kan groeien en stralen!

Standplaats

De Aspidistra doet het goed op een plek in de schaduw, en is daarom perfect voor wat donkerdere hoekjes in huis. Je kunt de plant ook op een plek in de halfschaduw zetten, maar direct zonlicht moet absoluut worden vermeden. Zorg dat de temperatuur niet onder de 10 graden Celsius komt, omdat de Aspidistra geen koude temperaturen verdraagt.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Aspidistra ligt tussen de 40% en 60%. Dit helpt om het blad gezond te houden en voorkomt uitdroging. Zorg voor voldoende ventilatie en besproei de plant af en toe met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

Temperatuur

De ideale temperatuur voor de Aspidistra plant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Bij deze temperaturen voelt de plant zich het meest comfortabel en kan hij optimaal groeien en bloeien. Zorg er daarom voor dat je de plant op een plek zet waar de temperatuur niet te veel schommelt en niet te warm of te koud is.

Water geven

De Aspidistra is een sterke plant die niet vaak water nodig heeft. Geef de plant eens in de twee weken water, en zorg dat de grond tussen de gietbeurten door opdroogt. In de winterperiode mag je zelfs nog minder water geven, om te voorkomen dat de wortels gaan rotten.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

De Aspidistra plant heeft niet veel voeding nodig en kan prima zonder. Als je toch plantenvoeding wilt geven, doe dit dan maximaal een paar keer per jaar in de lente en zomer. Gebruik hi een algemene plantenvoeding en volg de instructies op de verpakking op. Overvoeding kan de plant schaden.

Snoeien

Om de Aspidistra het beste te snoeien, moet je eerst alle bruine en beschadigde bladeren verwijderen. Vervolgens kun je de lange stengels inkorten tot de gewenste hoogte. Zorg er bij het knippen van de stengels voor dat je dit op dezelfde hoogte doet om een verzorgde uitstraling te behouden. Het is raadzaam om de plant te snoeien in de lente of de herfst. Vermijd het snoeien in de zomer, omdat dit de groei van de plant kan belemmeren. Houd er rekening mee dat de Aspidistra langzaam groeit en niet vaak hoeft te worden gesnoeid.

Stekken

Wil je een Aspidistra stekken? Het is een gemakkelijke manier om meer planten te krijgen. Snijd een stukje van ongeveer 10 centimeter van de stengel af, zorg dat er twee of drie bladeren aan zitten. Verwijder de onderste bladeren en plant het in een pot met potgrond. Zet de pot op een lichte plek uit de zon en geef af en toe water. Na een paar weken zal de stek wortels hebben gevormd en kan je hem verpotten in een grotere pot. Zo simpel is het!

Verpotten

Het verpotten van een Aspidistra kan simpel zijn als je een aantal stappen volgt. Het is belangrijk om op de grootte van je plant te letten en de juiste pot te kiezen. Kies daarnaast potgrond die voedingsstoffen bevat en zorg voor voldoende drainage. Verpotten kan het beste gebeuren in de lente of zomer. Zet je Aspidistra na het verpotten op een lichte, maar niet te zonnige plek en geef hem regelmatig water. Zo kan jouw Aspidistra weer gezond groeien en bloeien.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Aspidistra wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Aspidistra gezond en mooi te houden.

Mijn Aspidistra heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb jij last van bruine vlekken bij de planten in jouw tuin? Dit kan worden veroorzaakt door een teveel aan water, te weinig zonlicht of een gebrek aan voedingsstoffen. Om dit op te lossen, zorg je dat de planten niet te veel water krijgen en voldoende zonlicht krijgen. Ook kun je de planten bemesten. Verwijder de aangetaste bladeren en behandell de plant met fungicide indien nodig.

Mijn Aspidistra heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Aspidistra duiden op te veel vocht of onvoldoende licht. Zorg voor een goede afwatering en geef pas water als de grond droog aanvoelt. Plaats de plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Verwijder de gele bladeren en zorg voor een gezonde groei van de plant.

Bladeren van mijn Aspidistra vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Aspidistra plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de plant te veel of te weinig water krijgt, dat er sprake is van een insectenplaag of dat de luchtvochtigheid te laag is. Controleer of de grond vochtig genoeg is en of de plant ergens tegen aanstoot. Bestrijd indien nodig insecten en zorg voor voldoende luchtvochtigheid door regelmatig te besproeien en/of een luchtbevochtiger te gebruiken.

ik zie beestjes op mijn Aspidistra. Wat moet ik doen?

Controleer eerst of het beestje schadelijk is voor de plant. Als dat zo is, kun je het het beste verwijderen met een zachte doek of een borsteltje. Zorg dat je de plant niet beschadigt tijdens het verwijderen. Wees regelmatig alert op nieuwe beestjes en zorg goed voor je plant, zodat hij gezond blijft.

mijn Aspidistra hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Zorg dat je Aspidistra genoeg water krijgt, maar vermijd dat de wortels in het water blijven zitten. Plaats de plant op een plek met voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Aspidistra plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat voor soort licht heeft een Aspidistra plant nodig?

Een Aspidistra plant heeft niet veel licht nodig. Hij doet het prima op een wat donkerdere plek in huis.

Hoe vaak moet ik mijn Aspidistra water geven?

Je Aspidistra plant heeft niet veel water nodig. Het is voldoende om hem eens in de 1 tot 2 weken water te geven.

Hoe groot kan een Aspidistra plant worden?

Een Aspidistra plant kan behoorlijk groot worden, hij kan wel tot 90 cm hoog worden.

Kan ik mijn Aspidistra plant verpotten?

Ja, het is mogelijk om je Aspidistra plant te verpotten. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar.

Hoe kan ik mijn Aspidistra plant schoonmaken?

Om je Aspidistra plant schoon te maken kun je een vochtige doek gebruiken om het stof van de bladeren te verwijderen.