Areca (Goudpalm) Verzorgen

Ben jij op zoek naar een mooie groene toevoeging aan je interieur? Dan is de Areca plant misschien wel perfect voor jou. Deze prachtige palm heeft niet alleen een decoratieve functie, maar heeft ook positieve effecten op je gezondheid en welzijn. In dit artikel leggen we uit hoe je deze binnenplant het beste kunt verzorgen en onderhouden, zodat jij er optimaal van kunt genieten.

Areca

Nederlandse naam: Goudpalm

De Areca plant is een groene kamerplant met lange, dunne bladeren die een tropische uitstraling geven. Hij is populair omdat hij weinig verzorging nodig heeft en de lucht zuivert.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
 • Water geven: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Voeding: Een keer per maand.
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Nee

Areca Plant gekocht en nu?

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist een prachtige Areca plant gekocht. Nu is het belangrijk om te zorgen dat je nieuwe groene vriend goed verzorgd wordt. Hier zijn drie belangrijke stappen die je moet nemen nadat je de plant gekocht hebt:

Inspecteer de plant op ongedierte

Inspecteer de plant op ongedierte. Neem even de tijd om je nieuwe plant van dichtbij te bekijken. Controleer de bladeren, stelen en de grond op eventuele tekenen van ongedierte. Kleine beestjes zoals spintmijten, luizen of witte vliegjes kunnen schade toebrengen aan je plant. Zie je iets verdachts? Maak je geen zorgen – er zijn verschillende biologische en chemische oplossingen beschikbaar om ongedierte te bestrijden. Het is belangrijk om eventuele problemen zo snel mogelijk aan te pakken, voordat ze zich verspreiden.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Verpot de plant vanuit de kweekpot. Hoewel je plant misschien al in een kweekpot is geleverd, is het meestal noodzakelijk om hem opnieuw te verpotten. Dit geeft de wortels de ruimte om te groeien en zorgt voor een betere afvoer van water. Kies een pot die iets groter is dan de kweekpot en vul deze met verse potgrond. Verwijder voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats hem in de nieuwe pot. Vul de ruimte rond de wortels op met extra potgrond en druk het zachtjes aan. Vergeet niet om de plant daarna grondig water te geven.

De plant water geven

Water geven is een essentieel onderdeel van kamerplanten verzorging. Controleer regelmatig de grond door je vinger erin te steken. Als de bovenste laag droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Gebruik bij voorkeur lauw water en geef de plant voldoende water zodat de grond volledig doordrenkt is. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant in een laag water komt te staan, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Laat de plant ook niet te lang droog staan, maar overdrijf het ook niet met water geven. Het handhaven van een goede balans is cruciaal.

Met deze drie eenvoudige stappen zorg je dat je Areca plant goed verzorgd en gezond blijft. Vergeet niet om regelmatig aandacht aan je plant te besteden, zoals het afstoffen van de bladeren en het verwijderen van dode bladeren. Geniet van je mooie nieuwe aanwinst en geef hem de liefdevolle zorg die hij verdient!

Areca verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Plaats de Areca plant op een lichte locatie, maar vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden. Een plek met helder, indirect licht, zoals bij een raam op het oosten of westen, is ideaal.
 2. Zorg voor een goede luchtvochtigheid rondom de Areca plant. Deze plant komt van nature voor in tropische gebieden en heeft daarom behoefte aan een vochtige omgeving. Plaats een luchtbevochtiger in de buurt of gebruik een opvangbakje met water onder de plant.
 3. Geef regelmatig water aan de Areca plant, maar laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot, terwijl te weinig water de plant kan uitdrogen. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door je vinger in de aarde te steken.
 4. Bemest de Areca plant eens in de twee maanden tijdens het groeiseizoen (lente en zomer). Kies voor een evenwichtige vloeibare kamerplantenmeststof en gebruik deze volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting kan schade aan de wortels veroorzaken, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid meststof die je gebruikt.
 5. Verwijder regelmatig stof van de bladeren van de Areca plant om de lichtopname te verbeteren. Je kunt dit doen door voorzichtig de bladeren af te nemen met een vochtige doek of door de plant af en toe onder de douche te zetten.
 6. Vermijd tocht en plotselinge temperatuurveranderingen rondom de Areca plant, omdat dit kan leiden tot bladverlies. Plaats de plant op een stabiele locatie waar de temperatuur constant blijft.
 7. Controleer regelmatig op plagen, zoals spint, bladluizen of wolluizen. Als je tekenen van plagen opmerkt, gebruik dan milieuvriendelijke methoden om de plagen te bestrijden, zoals insecticidale zeep of een mengsel van water en afwasmiddel.

Benodigdheden

Als je je kamerplant goed wilt verzorgen, zijn er bepaalde materialen die je nodig hebt; we hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Goudpalm verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je jouw Areca plant goed verzorgen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle aspecten van de verzorging van je Areca plant. We geven je handige tips en advies, zodat jij kunt zorgen dat je plant lang en gezond blijft. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw Areca plant kunt verwennen!

Standplaats

Zorg dat je Areca in een lichte plek staat, maar vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. De plant gedijt goed bij kamertemperatuur, maar vermijd tocht en plaats hem niet naast een verwarming of airconditioning. Een Areca gedijt het best in grond met goede afwatering en moet regelmatig worden bewaterd.

Luchtvochtigheid

De Areca palm gedijt het beste bij een luchtvochtigheid van 40-60%, wat zorgt voor gezonde bladeren en preventie van ongedierte. Zorg voor voldoende ventilatie en eventueel een luchtbevochtiger indien de lucht te droog is.

Temperatuur

De beste temperatuur voor de Areca plant in huis is tussen de 18°C en 26°C. Bij deze temperatuur voelt de plant zich het meest comfortabel en kan hij goed groeien. Hou er rekening mee dat extreme temperaturen de plant kunnen schaden, dus zorg voor een stabiele omgevingstemperatuur.

Water geven

De Areca palm heeft matig water nodig en je moet erop letten dat de grond niet te vochtig wordt. Het beste is om de grond tussen gietbeurten door te laten uitdrogen, dus ongeveer één keer per week water geven is voldoende. Zorg er wel voor dat de grond niet compleet uitdroogt, want dan kan de plant sterven.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Je moet de Areca plantenvoeding geven om de groei en gezondheid te stimuleren. Geef de plant één keer per maand vloeibare voeding voor kamerplanten tijdens het groeiseizoen (voorjaar tot herfst). Geef minder voeding in de winter wanneer de plant minder groeit en pas op dat je niet te veel geeft, anders kan de plant overvoed worden.

Snoeien

Om de Areca het beste te snoeien, begin je met het afsnijden van de dode of beschadigde bladeren. Vervolgens kun je de niet-beschadigde bladeren korter knippen om de plant er netter uit te laten zien. Om de plant gezond te houden, is het belangrijk om niet te veel bladeren in één keer af te knippen, maar dit geleidelijk te doen. Zorg dat je altijd schone gereedschappen gebruikt bij het snoeien van de Areca en verwijder regelmatig bruine of gele bladeren om de groei te bevorderen.

Stekken

Wil je de Areca stekken? De beste manier om dit te doen is door een gezonde moederplant te selecteren en deze te scheiden in verschillende delen met wortels. Zorg dat de nieuwe planten in een goed doorlatende potgrond staan en geef ze regelmatig water. Het kan een aantal weken duren voordat ze beginnen te groeien, maar met wat geduld zul je uiteindelijk mooie nieuwe planten hebben!

Verpotten

Wil je jouw Areca verpotten? Dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Kies een pot die minstens 20% groter is dan de huidige pot en zorg voor een goede afwatering door eerst een laagje grind of hydrokorrels op de bodem te leggen. Verwijder vervolgens voorzichtig de kluit en snijd eventueel beschadigde wortels weg. Vul de nieuwe pot met potgrond en plaats de Areca op de gewenste hoogte. Druk de potgrond voorzichtig aan en geef daarna voldoende water.

Areca bloei

Lees hoe je je Areca mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Areca bloeien?

Wil je jouw Areca plant laten bloeien? Geen zorgen, we hebben de tips voor je! Zorg er in de eerste plaats voor dat je plant genoeg licht krijgt. Plaats hem het liefst in een kamer met veel indirect zonlicht. Zorg daarnaast voor een goede luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien. Vergeet niet om regelmatig water te geven, maar zorg dat de grond niet te nat wordt. Met deze eenvoudige stappen kun je binnenkort genieten van prachtige bloemen op je Areca plant.

Wanneer bloeit de Areca?

De Areca plant bloeit meestal in de lente en de zomer. Je kunt genieten van de mooie bloemen die de plant produceert tijdens deze seizoenen.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Areca wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Areca gezond en mooi te houden.

Mijn Areca heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb je bruine vlekken op je Areca palm? Te veel zonlicht of te weinig water kunnen hiervan de oorzaak zijn. Geef de plant voldoende water en zet hem op een lichte plek zonder direct zonlicht. Verwijder beschadigde bladeren om verdere schade te voorkomen.

Mijn Areca heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Heb je gele bladeren bij je Areca plant? Dit duidt op overmatig water geven, teveel direct zonlicht of droge lucht. Zorg dat je de plant niet meer water geeft dan nodig, verplaats hem naar een plek met minder licht of gebruik een luchtbevochtiger om de vochtigheidsgraad te verhogen.

Bladeren van mijn Areca vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Areca plotseling afvallen, kan dit worden veroorzaakt door het gebrek aan vocht of het tegenovergestelde, namelijk te veel water geven. Het kan ook komen door te weinig licht of luchtvochtigheid. Controleer of de plant in de juiste omgeving staat en geef de plant water volgens de behoeften van de plant. Verwijder ook dode bladeren en verzorg de plant regelmatig voor toekomstige groei.

ik zie beestjes op mijn Areca. Wat moet ik doen?

Om te beginnen is het belangrijk om te bekijken welke beestjes het zijn. Controleer de plant zorgvuldig, kijk naar de kleur, grootte en kenmerken van de beestjes. Ga dan op zoek naar een milieuvriendelijke oplossing, zoals het gebruik van een natuurlijk insecticide of het schoonmaken van de bladeren met water en zeep. Vergeet niet om regelmatig je plant te inspecteren en eventuele aangetaste bladeren te verwijderen. Jij krijgt die beestjes wel weg!

mijn Areca hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Areca hangt slap? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Controleer of je de plant genoeg water geeft en of de pot goed gedraineerd is. Zorg ook dat de plant voldoende licht krijgt en vermijd tocht en extreme temperaturen. Het kan ook helpen om de plant af en toe te benevelen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Areca plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet ik mijn Areca plant water geven?

Het is belangrijk om je Areca plant regelmatig water te geven. Zorg dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd het te laten uitdrogen of te veel water te geven.

Wat is de beste plek voor mijn Areca plant?

Je Areca plant houdt van helder, indirect licht. Plaats hem in de buurt van een raam, maar vermijd direct zonlicht. De plant gedijt goed bij kamertemperatuur, tussen de 18-24 graden Celsius.

Hoe kan ik de luchtvochtigheid rondom mijn Areca plant verhogen?

De Areca plant kan goed gedijen in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid. Je kunt dit bevorderen door de plant regelmatig te besproeien met water. Daarnaast kun je een luchtbevochtiger gebruiken of een ondiep bakje met water naast de plant plaatsen.

Moet ik mijn Areca plant bemesten?

Ja, het is goed om je Areca plant af en toe te bemesten om zijn groei te bevorderen. Gebruik een evenwichtige kamerplantenmest en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.

Hoe kan ik zorgen dat mijn Areca plant gezond blijft?

Om je Areca plant gezond te houden, is het belangrijk om regelmatig zijn bladeren af te stoffen en eventuele dode bladeren te verwijderen. Daarnaast is een goede luchtcirculatie belangrijk, dus zorg dat de plant niet te dicht bij andere objecten staat.