Anthurium (Flamingoplant) Verzorgen

Ben jij op zoek naar een mooie en makkelijk te verzorgen plant voor in huis? Dan is de Anthurium plant de perfecte keuze! Met zijn prachtige bloemen en groene bladeren brengt hij direct sfeer in elke ruimte. Niet alleen is de Anthurium mooi om naar te kijken, maar hij is ook nog eens eenvoudig te onderhouden. In dit artikel geven we je handige tips en tricks voor het verzorgen en onderhouden van deze prachtige plant. Lees snel verder en ontdek hoe je deze huisplant het beste kunt verwennen!

Anthurium

Nederlandse naam: Flamingoplant

De Anthurium plant heeft mooie glanzende bladeren en opvallende bloemen in allerlei kleuren. Hij is populair omdat hij gemakkelijk te verzorgen is en een echte eyecatcher is in je interieur.

 • Luchtzuiverend: Ja
 • Standplaats: Halfschaduw
 • Luchtvochtigheid: 50% - 60%
 • Ideale temperatuur: 18°C - 25°C
 • Water geven: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Voeding: Om de 4 weken
 • Bloeit: Ja
 • Giftig: Nee

Anthurium Plant gekocht en nu?

Je hebt net een mooie Anthurium plant gekocht, gefeliciteerd! Nu is het belangrijk om een aantal dingen te doen om te zorgen dat jouw nieuwe plant goed kan gedijen. In deze tekst zal ik je vertellen over de drie belangrijkste stappen die je moet nemen na de aanschaf van een Anthurium plant: het inspecteren van de plant op ongedierte, het verpotten vanuit de kweekpot en het geven van water.

Inspecteer de plant op ongedierte

De plant inspecteren op ongedierte. Neem de tijd om je nieuwe Anthurium plant goed te bekijken en controleer op eventuele ongedierte. Kijk onder de bladeren, bij de stelen en in de grond. Let vooral op kleine beestjes zoals bladluizen en spint. Mocht je ongedierte vinden, behandel dit dan zo snel mogelijk om verdere schade aan de plant te voorkomen. Er zijn verschillende biologische bestrijdingsmiddelen beschikbaar die je kunt gebruiken om de beestjes te verwijderen.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

De plant verpotten vanuit de kweekpot. Het is belangrijk om je Anthurium plant te verpotten vanuit de kweekpot waarin je hem hebt gekocht. Kies een pot die iets groter is dan de kweekpot, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Vul de nieuwe pot met verse potgrond, speciaal geschikt voor kamerplanten. Verwijder voorzichtig de plant uit de kweekpot en plaats deze in de nieuwe pot. Vul de rest van de pot op met potgrond en druk dit voorzichtig aan. Geef daarna de plant water, zodat de grond goed vochtig wordt.

De plant water geven

Water geven is het belangrijkste onderdeel van kamerplanten verzorging. De plant water geven. Anthurium planten hebben regelmatig water nodig, maar het is belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Geef je plant water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, maar zorg dat de grond niet volledig uitdroogt. Gebruik bij voorkeur lauw water en giet dit voorzichtig bij de wortels van de plant. Let erop dat je geen water op de bladeren morst, omdat dit vlekken kan veroorzaken. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot, dus wees voorzichtig en zorg dat de grond niet te nat wordt.

Nu je deze drie belangrijke stappen hebt doorlopen, ben je goed op weg om je Anthurium plant gezond te laten groeien en bloeien. Vergeet niet om regelmatig de plant te verzorgen, zoals het afstoffen van de bladeren en het verwijderen van dode bloemen. Geniet van je prachtige nieuwe aanwinst en veel succes met de verzorging!

Anthurium verzorgen: 7 tips voor een goede groei

 1. Zorg voor voldoende licht: Anthurium planten gedijen het beste bij helder maar indirect licht. Plaats de plant dus in de buurt van een raam met lichte gordijnen, maar vermijd direct zonlicht dat de bladeren kan verbranden.
 2. Houd de temperatuur in de gaten: De ideale temperatuur voor Anthurium planten ligt tussen 18 en 22 graden Celsius. Bescherm de plant tegen tocht en extreme temperatuurschommelingen, omdat dit de groei kan belemmeren.
 3. Regelmatig water geven: Houd de potgrond vochtig, maar vermijd overbewatering. Laat de bovenste laag van de potgrond iets opdrogen voordat je opnieuw water geeft. Geef liever regelmatig kleine hoeveelheden water dan af en toe veel water.
 4. Zorg voor een goede drainage: Anthurium planten hebben een goed doorlatende potgrond en een pot met drainagegaten nodig om overtollig water te kunnen afvoeren. Staand water kan leiden tot wortelrot.
 5. Bemest regelmatig: Geef de plant om de paar weken een kleine dosis vloeibare kamerplantenmeststof tijdens het groeiseizoen (lente en zomer). Volg de instructies van de fabrikant voor de juiste dosering.
 6. Houd de luchtvochtigheid op peil: Anthurium planten houden van een hoge luchtvochtigheid. Plaats een luchtbevochtiger in de buurt van de plant, of plaats de pot op een schaal met natte kiezels om de luchtvochtigheid te verhogen.
 7. Verwijder dode bladeren en bloemen: Snijd regelmatig dode bladeren en bloemen af om de plant er verzorgd en gezond uit te laten zien. Dit voorkomt ook dat eventuele schimmel- of insectenproblemen zich verspreiden.

Benodigdheden

Er zijn een aantal belangrijke materialen voor de verzorging van je kamerplant; hieronder hebben we ze op een rij gezet.

Benodigdheden:
 1. Gieter
 2. Plantenspuit
 3. Potgrond
 4. uine plastic binnenpotten
 5. Hydrokorrels
 6. Snoeischaar
 7. Scherp mesje
 8. Plastic of oude kranten
Wil je het echt professioneel aanpakken
 1. Hygrometer
 2. Luchtbevochtiger
 3. Watermeter
 4. Waterdruppelaar

Flamingoplant verzorgen, hoe doe je dat?

Heb jij een Anthurium plant in huis en wil je weten hoe je deze het beste kunt verzorgen? In dit artikel gaan we uitgebreid in op elk onderdeel van de verzorging. We bespreken onder andere de juiste standplaats, water geven, bemesting en het voorkomen en bestrijden van eventuele plagen. Door het volgen van deze tips en richtlijnen kun je zorgen dat jouw Anthurium plant gezond en mooi blijft.

Standplaats

De beste standplaats voor de Anthurium is een warme en lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Zorg dat de plant niet op de tocht staat en geef regelmatig water en voeding.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Anthurium ligt tussen de 60% en 70%. Een te droge lucht kan zorgen dat de bladeren bruin worden en afvallen, terwijl een te vochtige lucht kan leiden tot schimmelvorming. Gebruik eventueel een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Temperatuur

De beste temperatuur voor een Anthurium plant in huis is tussen de 18 en 22 graden Celsius. Wees ervan bewust dat de plant gevoelig is voor temperatuurveranderingen en vermijd plotselinge temperatuurschommelingen. Houd je Anthurium plant dus lekker warm en zorg dat hij zich comfortabel voelt in je huis.

Water geven

Geef de Anthurium één keer per week water, maar controleer wel eerst of de bovenste laag van de grond droog is. In de winter kan je iets minder vaak water geven. Vergeet ook niet om de plant af en toe te sproeien om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Het beste is regenwater, dit bevat minder kalk.

Plantenvoeding

Geef je Anthurium plant eens per maand vloeibare plantenvoeding voor bloeiende planten. Wanneer de plant niet bloeit, geef dan eens per twee maanden voeding. Voeg de juiste hoeveelheid toe aan het water bij het water geven.

Snoeien

Wil je jouw Anthurium snoeien? Dat kan gemakkelijk zelf! Begin bij de stelen die te lang zijn en knip deze af met een snoeischaar op de gewenste lengte. Verwijder ook eventuele dode of beschadigde bladeren en bloemen. Zorg dat de plant minstens één blad behoudt tijdens het snoeien, zodat deze voldoende energie kan blijven opnemen. Geef de plant daarna water en hij zal weer prachtig bloeien.

Stekken

Wil jij ook je eigen Anthurium plant maken? Dan kun je deze gemakkelijk stekken! Gebruik een schone, scherpe snoeischaar en let erop dat je alleen stekken maakt van de gezonde bladeren. Plaats de stek in vochtige potgrond en zorg voor voldoende licht en warmte. Na een paar weken heb je al een nieuwe plant!

Verpotten

Wil jij jouw Anthurium verpotten? Gebruik dan een pot die minstens 20% groter is dan de huidige, zodat er genoeg ruimte is voor de wortels om te groeien. Zorg voor nieuwe potgrond die de nodige voedingsstoffen bevat en goed water doorlaat. Pak de plant voorzichtig vast bij de stam en haal deze voorzichtig uit de oude pot. Als de kluit te groot is, kun je deze met een mes insnijden. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul deze aan met nieuwe potgrond, tot aan de rand. Druk de grond stevig aan en geef vervolgens water. Zo blijft jouw Anthurium gezond en groeiend!

Anthurium bloei

Lees hoe je je Anthurium mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Anthurium bloeien?

Wil je jouw Anthurium plant laten bloeien? Dat is makkelijker dan je denkt! We geven je graag wat tips om je plant in optimale conditie te houden en te laten bloeien. Zorg voor voldoende licht, geef regelmatig water en vergeet niet om af en toe wat plantenvoeding toe te voegen. Met deze simpele stappen geniet je binnenkort van prachtige bloemen op je Anthurium plant.

Wanneer bloeit de Anthurium?

De Anthurium plant bloeit het hele jaar door en zorgt dus altijd voor kleur in je huis.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Anthurium wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Anthurium gezond en mooi te houden.

Mijn Anthurium heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Anthurium bruine vlekken op de bladeren? Dit kan veroorzaakt worden door te veel zonlicht, te veel water geven of een gebrek aan voedingsstoffen. Zorg voor voldoende indirect licht, geef niet te vaak en niet te veel water en voeg wat plantenvoeding toe aan het water tijdens het besproeien van de bladeren. Zo zal jouw Anthurium snel weer gezonde groene bladeren krijgen.

Mijn Anthurium heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Gele bladeren bij de Anthurium duiden vaak op te veel direct zonlicht of te weinig water. Wanneer de grond droog aanvoelt, geef je Anthurium dan water. Zorg er ook voor dat hij niet op een locatie met direct zonlicht staat. Binnen een paar dagen zou je verbetering moeten zien.

Bladeren van mijn Anthurium vallen plotseling af, wat is er mis?

Wanneer de bladeren van jouw Anthurium plotseling afvallen, kan dit duiden op verschillende problemen. Mogelijk krijgt de plant te weinig water of staat hij op een te donkere plek. Ook een te koude of te warme temperatuur, droge lucht, ongedierte of een voedingsstoffentekort kunnen de oorzaak zijn. Controleer de omstandigheden van de plant en pas deze indien nodig aan.

ik zie beestjes op mijn Anthurium. Wat moet ik doen?

Controleer de plant op eventuele plagen, zoals bladluizen of spint. Verwijder de beestjes voorzichtig met een doekje of gebruik een biologisch bestrijdingsmiddel. Zorg ook voor een goede verzorging van je plant, zoals voldoende water en licht. Zo houd je je Anthurium gezond en vrij van beestjes.

mijn Anthurium hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Anthuriumhangt slap, wat te doen? Zorg dat je plant voldoende water krijgt, maar vermijd te veel water geven. Plaats de plant op een lichte plek, maar uit de directe zon. Geef je Anthurium eens in de twee weken wat plantenvoeding. Trim ook regelmatig de dode bladeren en bloemen. Zorg voor een goede luchtvochtigheid door af en toe te sproeien.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van de Anthurium plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de beste plek om een Anthurium plant neer te zetten? - De Anthurium plant houdt van licht, maar vermijd direct zonlicht. Zet de plant op een plek waar hij genoeg indirect licht krijgt.

Wat is de optimale temperatuur voor een Anthurium plant? - De ideale temperatuur voor een Anthurium plant ligt tussen de 18 en 22 graden Celsius. Zorg dat de plant niet op een tochtige plek staat.

Hoe vaak moet ik mijn Anthurium plant water geven? - Geef je Anthurium plant één keer per week water. Zorg dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd te veel water. Laat de grond tussen de gietbeurten een beetje drogen.

Moet ik mijn Anthurium plant bemesten? Zo ja, hoe vaak? - Ja, het is aan te raden om je Anthurium plant eens in de twee maanden te bemesten tijdens de groeiperiode. Gebruik hi een speciale kamerplantenmest volgens de instructies op de verpakking.

Hoe kan ik de bloei van mijn Anthurium plant bevorderen? - Om de bloei van je Anthurium plant te bevorderen, kun je de oude bloemen verwijderen door ze voorzichtig af te knippen. Dit stimuleert de plant om nieuwe bloemen te produceren. Zorg daarnaast voor een optimale verzorging van de plant zoals beschreven in de eerdere vragen.