Zelf een insectenhotel maken, hoe doe je dat?

By Arjen Steenwijk

Het maken van een insectenhotel is een geweldige manier om nuttige insecten naar je tuin te lokken en ze te helpen gedijen. Een insectenhotel biedt een veilige plek voor vele soorten nuttige insecten, zoals bijen, lieveheersbeestjes, gaasvliegen en libellen. Je kunt je eigen insectenhotel maken met slechts een paar eenvoudige materialen zoals hout, bamboestokken, stukjes schors, mos of stro.

Hoe werkt een insectenhotel?

Een insectenhotel heeft meerdere kamers of compartimenten, die insecten een veilige plek bieden om te rusten, zich te voeden en voort te planten. Elke kamer is gevuld met verschillende materialen die voedsel, beschutting en comfort bieden. Verschillende soorten insecten geven de voorkeur aan verschillende soorten materialen, dus het is belangrijk om verschillende materialen te gebruiken. Enkele veelgebruikte materialen in een insectenhotel zijn stukjes schors, stokken, stro, houtwol, mos en kokosvezel.

Een insectenhotel maken

Het maken van een insectenhotel is een leuke en eenvoudige manier om insecten te helpen bij het vinden van een veilige schuilplaats. Hieronder beschrijven we het proces van het maken van een basisinsectenhotel.

Stap 1: Verzamel materialen

Je hebt houtblokken nodig in verschillende maten, bij voorkeur van ongeveer dezelfde breedte als een baksteen. Daarnaast heb je dode bladeren, gras en andere natuurlijke materialen nodig.

Stap 2: Snijd de houtblokken

Zaag de houtblokken op maat. Het is belangrijk om verschillende diameters te hebben om ervoor te zorgen dat verschillende soorten insecten hun weg erin vinden. Maak er meerdere, zodat je de blokken op elkaar kunt stapelen.

Stap 3: Boor gaten in de blokken

Boor gaten in de houtblokken met verschillende diameters. Zorg ervoor dat de gaten niet over de volledige lengte van de blok gaan, zodat er genoeg ruimte overblijft voor de insecten om zich te nestelen.

Stap 4: Vul de blokken

Vul meerdere blokken met natuurlijke materialen, zoals dode bladeren, gras en takjes. Duw deze zoveel mogelijk in de gaten van de blokken.

Stap 5: Stapelen

Stapel de blokken op elkaar tot een toren en bind ze zo nodig samen met touw of draad. Zorg ervoor dat de gaten in de blokken volledig bedekt zijn door de vulling.

Stap 6: Ophangen of neerzetten

Hang het insectenhotel op een zonnige plaats, met de openingen naar het oosten of zuidoosten gericht, zodat de insecten de warme ochtendzon kunnen opzoeken. Of plaats het op een beschermd plekje op de grond.

Wat voor soort insecten verblijven er in een insectenhotel?

Insectenhotels trekken nuttige insecten aan zoals bijen, lieveheersbeestjes, gaasvliegen en libellen die je tuin gezond houden door bloemen te bestuiven en te jagen op ongedierte zoals bladluizen. Ze zijn ook geweldig om vlinders en andere bestuivers aan te trekken.

Hoe lok ik insecten naar mijn hotel?

De beste manier om insecten aan te trekken is door te zorgen voor een verscheidenheid aan materialen in je insectenhotel. Verschillende soorten insecten geven de voorkeur aan verschillende soorten materialen, dus het is belangrijk om een gevarieerde omgeving met veel opties te creƫren. Daarnaast kun je het insectenhotel in de buurt zetten van bloemen of andere voedselbronnen zoals struiken en bomen die nuttige insecten zullen aantrekken.

Wat is de beste plek voor een insectenhotel?

De beste plek voor een insectenhotel is op een beschutte plek waar het overdag gedeeltelijk zonlicht krijgt. Het moet ook beschermd zijn tegen sterke wind en regen, dus ophangen aan een boomtak of hekpaal is ideaal. Je moet ook vermijden om het insectenhotel in direct zonlicht te plaatsen, want dan kan het te heet en oncomfortabel worden voor insecten om erin te gaan.

Moet je een insectenhotel schoonmaken?

Nee, het is niet nodig om je insectenhotel schoon te maken. Je kunt e natuur gewoon lekker zijn gang laten gaan. Want de insecten kunnen hun hotel zelf het beste onderhouden.

Mocht je toch vinden dat het insectenhotel toe is aan een flinke schoonmaakbeurt, gebruik dan uitsluitend helder water – geen schoonmaakmiddelen. De geur van deze middelen kan insecten afweren, omdat ze deze geuren niet gewend zijn in hun natuurlijke omgeving. Gebruik daarom ook geen verf voor jouw insectenhotel. Zo bied je insecten een schone en veilige plek om te blijven en te nestelen.

Het maken van een insectenhotel is een geweldige manier om de biodiversiteit in je tuin te vergroten en tegelijkertijd onderdak te bieden aan nuttige insecten. Met slechts een paar eenvoudige stappen kun je je eigen insectenhotel maken en vandaag nog beginnen met het aantrekken van nuttige beestjes! Veel plezier met bouwen!

Photo by Daniel Krueger on Unsplash

Plaats een reactie