Vlindertuin aanleggen

Wil je meer genieten van meer vlinders in je tuin? Dan kun je een vlindertuin aanleggen in je eigen tuin. Daarmee verfraai je niet alleen je tuin, maar ondersteun je ook deze kwetsbare insecten. In dit artikel ontdek je stap voor stap hoe je je tuin omtovert in een waar paradijs voor vlinders. Ontdek hoe de juiste planten, inrichting en verzorging je helpen een aantrekkelijke en duurzame vlindertuin te maken.

Wat is een vlindertuin?

Een vlindertuin? Die kom je tegen in dierentuinen. Maar als wij het over een vlindertuin hebben, bedoelen we een ‘gewone’ tuin waarin planten staan die voedsel bieden aan vlinders en rupsen. Een tuin dus met variatie in beplanting, voldoende warme, beschutte plekjes tegen de wind en regen en veilige plekjes waar vlinders kunnen overwinteren.

Vlindertuinen zijn er in verschillende vormen

Sommige zijn groot, andere klein. En sommige zien er netjes uit, andere juist slordig. Je hoeft niet de hele tuin op de schop te nemen om er een vlindertuin van te maken. De eenvoudigste vlindertuin maak je door het planten van een vlinderstruik. Ons advies voor mensen met weinig tijd voor de tuin is dan ook: plaats een aantal nectarplanten op een zonnige plek in de tuin en je hebt al een hele goede vlindertuin. Zorg voor nectarplanten die bloeien vanaf maart tot en met september. Maar voor wie meer tijd heeft, is het natuurlijk leuker en leerzamer om meer te doen voor de vlinders.

TIP: Kies de Juiste Planten
Begin met het planten van nectarrijke bloemen die vlinders aantrekken. Vlinderstruik, lavendel, en zonnehoed zijn uitstekende keuzes die niet alleen vlinders lokken, maar ook je tuin prachtig kleuren. Vergeet niet enkele waardplanten toe te voegen, zoals brandnetel en viooltjes, waar vlinders hun eitjes op leggen.

Voordelen van een vlindertuin

Een vlindertuin biedt veel voordelen. Hier zijn een paar belangrijke redenen om een vlindertuin aan te leggen.

 • Je draagt bij aan het behoud van de vlinderpopulatie: Vlinders zijn belangrijke bestuivers, maar hun aantallen nemen sterk af door het verlies van hun leefgebieden. Door vlindervriendelijke planten in je tuin te zetten, bied je deze sierlijke insecten voedsel en een plek om te nestelen.
 • Je creëert een aantrekkelijke en levendige tuin: Vlinders voegen een levendige dynamiek toe aan je tuin. Hun aanwezigheid maakt je tuin niet alleen mooier, maar ook boeiender.
 • Je ondersteunt ook andere bestuivende insecten: De voorzieningen die je voor vlinders treft, zoals nectarrijke bloemen, zijn ook voordelig voor andere belangrijke bestuivers zoals bijen en hommels.
 • Je bevordert biodiversiteit in je directe omgeving: Een vlindertuin zorgt voor een rijke leefomgeving voor verschillende soorten insecten, vogels en kleine zoogdieren. Deze dieren zijn afhankelijk van de planten en insecten in je tuin.
 • Het is een duurzame en milieuvriendelijke manier van tuinieren: Een vlindertuin vereist minder onderhoud en minder water dan een traditionele siertuin. Ook verminder je het gebruik van bestrijdingsmiddelen, wat beter is voor het milieu.
Vlindertuin met verschillende soorten bloemen en vlinders
Vlinders in een vlindertuin

Hoe leg je een vlindertuin aan?

Het aanleggen van een vlindertuin vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Volg deze gedetailleerde stappen om je tuin om te toveren tot een paradijs voor vlinders.

Planten en zaaien

Om je vlindertuin te beginnen, is het belangrijk om op het juiste moment te planten en zaaien, en de planten voldoende ruimte te geven om te groeien.

Plant je bloemen in de lente of herfst

Deze seizoenen bieden milde weersomstandigheden die ideaal zijn voor nieuwe planten om te groeien en zich te vestigen. Planten in de lente zorgt ervoor dat ze het hele groeiseizoen hebben om wortels te ontwikkelen, terwijl planten in de herfst profiteren van de koelere temperaturen en de natuurlijke herfstregens.

Zorg ervoor dat de planten niet te dicht op elkaar staan.

Dit bevordert een goede luchtcirculatie en geeft vlinders de ruimte om tussen de bloemen te bewegen. Plaats planten ongeveer 30-45 cm uit elkaar, afhankelijk van de volwassen grootte van de plant. Dit voorkomt ook schimmelziekten en maakt onderhoud gemakkelijker.

Graaf een gat dat groot genoeg is voor de wortels van de plant. Zet de plant in het gat en vul het aan met aarde. Druk de aarde stevig aan om luchtbellen te verwijderen. Geef na het planten meteen water om de wortels te helpen vestigen. Bij het planten van zaden, volg de instructies op de verpakking voor de juiste diepte en plantafstand.

Waterbeheer

Zorg voor een goede waterhuishouding om je planten en vlinders gezond te houden.

Geef regelmatig water

Voorzie je tuin regelmatig van water, vooral tijdens droge periodes. Jonge planten hebben vaker water nodig, terwijl volwassen planten minder vaak water hoeven te krijgen. Gebruik bij voorkeur regenwater, omdat dit zachter is en minder chemicaliën bevat dan kraanwater. Installeer een regenton om regenwater op te vangen en te gebruiken voor je tuin.

Water voor vlinders

Vlinders hebben ook water nodig. Zet ondiepe schaaltjes water in je tuin. Voeg enkele steentjes of kiezels toe zodat vlinders kunnen drinken zonder te verdrinken. Zorg ervoor dat het water regelmatig wordt ververst om te voorkomen dat het een broedplaats voor muggen wordt. Overweeg ook het toevoegen van een kleine vijver of waterpartij om extra waterbronnen te bieden en een aantrekkelijke habitat te creëren.

TIP: Maak zonnige en beschutte plekjes
Vlinders houden van warmte, dus zorg ervoor dat je tuin genoeg zonnige plekken heeft waar ze kunnen opwarmen. Een beschutte plek, bijvoorbeeld door een haag of struiken, biedt ze bescherming tegen de wind.

Onderhoud en verzorging

Goed onderhoud en verzorging zijn essentieel om je vlindertuin gezond en aantrekkelijk te houden.

Houd de bodem vruchtbaar met compost en natuurlijke meststoffen.

Vermijd chemische middelen die schadelijk kunnen zijn voor vlinders en andere nuttige insecten. Compost en natuurlijke meststoffen verbeteren de bodemstructuur en voorzien je planten van de nodige voedingsstoffen. Voeg elk voorjaar een laag compost toe aan je tuin om de voedingsstoffen aan te vullen en de groei te stimuleren.

Onkruid verwijderen

Verwijder onkruid regelmatig om te voorkomen dat het concurreert met je planten om water en voedingsstoffen. Laat echter enkele wilde planten staan, zoals brandnetels en distels, die nuttig kunnen zijn voor vlinders en hun rupsen. Gebruik handgereedschap zoals een schoffel of onkruidsteker om onkruid efficiënt te verwijderen zonder de bodem te verstoren.

Schuilplaatsen maken

Vlinders hebben beschutte plekken nodig om te rusten en zich te verstoppen voor roofdieren. Creëer schuilplaatsen door stenen, houtstapels of vlinderhuisjes in je tuin te plaatsen. Dit biedt vlinders een veilige plek om te rusten en zich te verstoppen bij slecht weer. Plant ook dichtgroeiende struiken en heggen waar vlinders zich kunnen verbergen en rusten.

Planten waar vlinders op afkomen

De juiste planten kiezen is de belangrijkste stap voor een succesvolle vlindertuin. Vlinders hebben specifieke planten nodig voor voeding en voortplanting. Hier lees je hoe je de beste plantenselectie maakt om vlinders aan te trekken en te ondersteunen.

Waardplanten

Waardplanten vormen de basis voor de voortplanting van vlinders. Deze planten bieden een veilige plek voor vlinders om hun eieren te leggen. Wanneer de rupsen uitkomen, voeden ze zich met deze planten. Door waardplanten in je tuin te plaatsen, ondersteun je de volledige levenscyclus van vlinders en help je hun populaties te vergroten.

Voorbeelden van waardplanten:

 • Brandnetel (Urtica dioica): Deze plant is cruciaal voor vlinders zoals de kleine vos, atalanta en dagpauwoog. Rupsen van deze vlindersoorten voeden zich met de bladeren van brandnetels.
 • Wilde peen (Daucus carota): Aantrekkelijk voor de koninginnenpage. De rupsen van deze majestueuze vlinder voeden zich met wilde peen.
 • Koolsoorten (Brassica oleracea): Ideaal voor het koolwitje. Rupsen van deze vlindersoort voeden zich met de bladeren van koolplanten.
 • Klimop (Hedera helix): Belangrijk voor de atalanta en de gehakkelde aurelia. De rupsen van deze vlindersoorten eten de bladeren van klimop.
 • Grote weegbree (Plantago major): Deze plant trekt vlinders zoals de argusvlinder aan. De rupsen voeden zich met de bladeren van de grote weegbree.

Kies een verscheidenheid aan waardplanten om verschillende soorten vlinders aan te trekken en hun voortplanting te ondersteunen.

Nectarplanten

Nectarplanten zijn onmisbaar voor de voeding van volwassen vlinders. Deze planten voorzien vlinders van de energie die ze nodig hebben om te vliegen, paren en eieren te leggen. Door een verscheidenheid aan nectarplanten te kiezen, zorg je ervoor dat vlinders in je tuin altijd voldoende voedsel vinden.

Voorbeelden van nectarplanten:

 • Lavendel (Lavandula): Deze plant trekt veel vlinders aan en bloeit langdurig.
 • IJzerhard (Verbena bonariensis): Rijk aan nectar en geliefd bij vele vlindersoorten.
 • Vlinderstruik (Buddleja): Zeer populair bij vlinders vanwege de grote hoeveelheid nectar.
 • Zonnehoed (Echinacea): Biedt veel nectar en is aantrekkelijk voor vlinders.
 • Rode zonnehoed (Echinacea purpurea): Een favoriet onder vlinders vanwege de rijke nectar.

Plant nectarplanten in groepen om de aantrekkingskracht voor vlinders te maximaliseren.

Bloeitijd en diversiteit

Voldoende voedsel door het hele jaar heen is voor het welzijn van vlinders. Door planten te kiezen die op verschillende tijden van het jaar bloeien, bied je vlinders het grootste deel van het jaar door nectar. Dit helpt vlinders te overleven en zorgt ervoor dat je tuin het hele jaar door kleurrijk blijft.

Voorbeelden van bloeitijden:

 • Voorjaar: Sneeuwklokjes en krokussen bieden vroeg in het seizoen nectar.
 • Zomer: Lavendel en vlinderstruik zijn ideaal voor de zomermaanden.
 • Najaar: Herfstaster en hemelsleutel bloeien laat in het jaar en bieden voedsel als andere bloemen zijn uitgebloeid.

Diverse kleuren en vormen

Vlinders worden aangetrokken door felle kleuren en geuren. Door een gevarieerde selectie van bloemen in verschillende kleuren en vormen te planten, maak je je tuin aantrekkelijker voor verschillende vlindersoorten. Dit zorgt niet alleen voor een levendige en mooie tuin, maar trekt ook een breed scala aan vlinders aan.

TIP: Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen
Chemische stoffen kunnen schadelijk zijn voor vlinders en andere nuttige insecten. Gebruik natuurlijke methodes om plagen en ziekten te bestrijden en kies voor organische meststoffen om je planten te voeden. Zo houd je je vlindertuin gezond en veilig voor alle bezoekers.

Hoe lok je vlinders naar je tuin?

Vlinder op sinasappel
Vlinder op sinaasappel

Om vlinders naar je tuin te lokken, zijn de volgende stappen belangrijk:

 1. Plant een variëteit aan nectarrijke bloemen met felle kleuren en geuren zoals buddleja, zonnebloem, lavendel en salie. Deze nectarplanten trekken vlinders aan met hun nectar.
 2. Zorg voor waardplanten waarop de rupsen van vlinders kunnen leven, zoals brandnetels, koolsoorten, kruisbloemigen en distelsoorten. Dit is essentieel voor de voortplanting van vlinders.
 3. Creëer beschutte plekjes met stapelmuurtjes, boomstronken of takkenhopen waar vlinders kunnen schuilen tegen regen, wind en kou.
 4. Concentreer je vlindertuin in één duidelijk afgebakend gedeelte van je tuin. Dit maakt het aantrekkelijker voor vlinders en makkelijker om te observeren.
 5. Kies een zonnige en beschutte plek in je tuin. Vlinders houden van warmte en zijn gevoelig voor wind.
 6. Vlinders hebben ook water nodig. Zet ondiepe schaaltjes water in je tuin, eventueel met wat steentjes zodat ze veilig kunnen drinken zonder te verdrinken.
 7. Zorg dat er van het voorjaar tot en met het najaar bloeiende planten aanwezig zijn, zodat er continu nectar beschikbaar is.
 8. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest in je vlindertuin. Vlinders en rupsen zijn hier gevoelig voor.

Door deze stappen te volgen, creëer je een aantrekkelijke leefomgeving voor vlinders met voedsel, nestgelegenheid en beschutting. Dit zal de biodiversiteit in je tuin bevorderen en vlinders aantrekken.

Vlinders in de winter helpen

Als het in september en oktober weer kouder wordt, gaan de vlinders in winterrust. Sommige soorten doen dat als vlinder, andere als pop, rups of eitje. In de tuin moeten dus ook plekken zijn waar de vlinders zich kunnen verschuilen. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet:

 • Laat dor plantenmateriaal, bladeren en takkenhopen in je tuin liggen. Hierin overwinteren veel vlinders als eitje, rups of pop. Door dit niet weg te halen, bied je ze een veilige schuilplaats.
 • Snoei niet te rigoureus in de herfst en winter. Laat holle stengels en dorre planten staan, want hierin kunnen vlinders overwinteren.
 • Laat groenblijvende struiken zoals coniferen en klimop staan. Sommige vlindersoorten zoals de citroenvlinder en gehakkelde aurelia kruipen hier weg om te overwinteren.
 • Maak een takkenhoop of laat een hoekje van je tuin rommelig. Dit biedt beschutting voor overwinterende vlinders zoals de kleine vos en dagpauwoog.
 • Vermijd het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest, deze zijn schadelijk voor overwinterende vlinders en rupsen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over het aanleggen van een vlindertuin. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Welke planten zijn geschikt voor een vlindertuin?

Kies voor nectarrijke bloemen zoals lavendel, vlinderstruik, en ijzerhard. Deze planten trekken vlinders aan en bieden voedsel gedurende verschillende seizoenen.

Hoeveel zon heeft een vlindertuin nodig?

Een vlindertuin heeft idealiter minstens zes uur direct zonlicht per dag nodig. Vlinders zijn zonne-aanbidders en planten die veel zon nodig hebben, bloeien beter in een zonnige omgeving.

Hoe groot moet mijn vlindertuin zijn?

Elke grootte helpt, maar een grotere tuin biedt meer kansen voor diverse plantensoorten en trekt meer vlinders aan. Begin klein als je niet zoveel ruimte hebt en breid je vlindertuin later uit.

Moet ik waterpartijen toevoegen aan mijn vlindertuin?

Het is niet noodzakelijk, maar een ondiepe waterschaal of fontein kan helpen vlinders te voorzien van nodige hydratatie en maakt je tuin nog aantrekkelijker.

Wat kan ik doen om vlinders in mijn tuin te houden?

Naast het planten van nectarrijke bloemen, zorg voor waardplanten waar vlinders hun eitjes op kunnen leggen. Vermijd het gebruik van pesticiden, aangezien deze schadelijk kunnen zijn voor zowel vlinders als hun rupsen.

Plaats een reactie