Zo telt jouw tuin ook mee

By Arjen Steenwijk

Een tuin biedt veel meer dan alleen mooie planten. Groen heeft een positief effect op je gezondheid, verhoogt je levenskwaliteit en helpt het milieu verbeteren. Hier lees je waarom jouw tuin zo belangrijk is.

Biodiversiteit: Elke Tuin Telt

Biodiversiteit is cruciaal voor een gezond ecosysteem. Planten trekken verschillende insecten, vogels en andere dieren aan. Deze variatie zorgt voor natuurlijke processen zoals bestuiving en plaagbestrijding. Zelfs een kleine tuin maakt een groot verschil voor bijen, vlinders en vogels.

Klimaatvriendelijk Tuinieren: Zo Doe Je Dat

Bewust ecologisch tuinieren helpt in de strijd tegen klimaatverandering. Voedt bijvoorbeeld de bodem zonder spitten, maak je eigen compost en vervang tegels door planten​. Deze maatregelen bevorderen biodiversiteit, verbeteren waterhuishouding en zorgen voor een gezonde bodemstructuur.

Groen en Gezondheid: Voordelen van een Groene Tuin

Groen vermindert stress, bevordert ontspanning en kan fysieke klachten verminderen. Tuinieren is een vorm van beweging die zowel lichaam als geest goed doet. Een groene omgeving biedt inspiratie en plezier, wat bijdraagt aan je welzijn.

Waterafvoer en Luchtzuivering: Planten Helpen

Planten in je tuin beheersen wateroverlast. Ze absorberen regenwater, wat de druk op rioleringssystemen vermindert. tuinplanten zuiveren ook de lucht door schadelijke stoffen op te nemen en zuurstof af te geven. Zo draagt jouw tuin bij aan een schonere leefomgeving.

Voedselvoorziening: Voor Mens en Dier

Een tuin kan voedsel leveren voor zowel mensen als dieren. Plant een moestuin, fruitbomen of bessenstruiken en geniet van vers voedsel uit eigen tuin. Dit bevordert een gezonde levensstijl en vermindert je ecologische voetafdruk

Inheemse Planten: Waarom Ze Belangrijk Zijn

Inheemse planten ondersteunen lokale ecosystemen. Ze passen zich aan aan het klimaat en de bodem, vergen minder onderhoud en zijn beter bestand tegen ziekten en plagen. Veel inheemse planten zijn essentieel voor de voeding en voortplanting van lokale insecten en dieren.

Tips voor een Groene Tuin

  1. Voed de bodem: Gebruik compost en laat bladeren liggen.
  2. Maak compost: Recycle tuinafval en keukenafval.
  3. Vervang tegels: Meer groen zorgt voor betere waterafvoer en biodiversiteit.
  4. Wees zuinig met water: Gebruik regenwater en kies passende planten.
  5. Varieer je beplanting: Mix duurzaam gekweekte en inheemse planten.
  6. Herzie je gazon: Maai minder en laat natuurlijke vegetatie toe.
  7. Gebruik geen turf: Kies voor turfvrije alternatieven.
  8. Natuurlijke plaagbestrijding: Gebruik natuurlijke vijanden en biologische middelen.
  9. Ruim minder op: Laat rommelhoekjes voor insecten en kleine dieren.
  10. Plant eetbare gewassen: Voor mens en dier.

Doe Mee: Nationaal Park Alle Tuinen

Nederland heeft 4,5 miljoen tuinen, samen groter dan Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Samen vormen onze tuinen het grootste natuurgebied van Nederland: Nationaal Park Alle Tuinen! Dit maakt elke tuinbezitter een natuurbeheerder. Ontdek hoe soortenrijkdom in je achtertuin bijdraagt aan biodiversiteit. Luister naar de podcast “Iedere tuin telt!” vanaf 30 juni in de NPO Luister-app.

Samen met het publiek gaat de NTR op onderzoek uit in dit gloednieuwe Nationaal Park: Lukt het om 5.000 verschillende soorten wilde planten en dieren te tellen in de maand juli? In samenwerking met het Kadaster en de gratis app ObsIdentify van Waarneming.nl gaan we deze uitdaging aan met een BioBlitz, een officiële telling.

Meedoen aan deze telling kun je hier.

Laten we samen een groene toekomst creëren, te beginnen bij jouw eigen tuin.

Plaats een reactie