Tropische tuinplanten

Altijd al in de tropen willen wonen? Een makkelijker manier is om je achtertuin om te toveren in een tropische tuin. Maar hoe doe je dat en welke tropische tuinplanten zijn geschikt voor ons Nederlandse klimaat? We beantwoorden al deze vragen in dit artikel.

Hoe maak je een tropische tuin?

Maak een tropische oase, gewoon in jouw achtertuin. Volg deze eenvoudige stappen om het uiterlijk en gevoel van de tropen naar jouw buitenruimte te brengen.

 1. Kies de Juiste Planten:
  Tropische planten zijn belangrijk voor elke exotische tuin. Denk aan weelderige bladeren en kleurrijke bloemen. Voorbeelden hiervan zijn Bananenplant (Musa), Paradijsvogelbloem (Strelitzia) en Olifantsoor (Alocasia).
 2. Zorg voor Voldoende Licht:
  Zonder voldoende licht kunnen tropische planten hun levendige kleuren verliezen of zelfs afsterven. Het is belangrijk dat ze minimaal zes uur zonlicht per dag ontvangen.
 3. Bied Voldoende Water:
  Tropische planten hebben veel water nodig, maar pas op voor overbewatering; dit kan leiden tot wortelrot.
 4. Reguleer de Temperatuur:
  Deze soort plant heeft warme temperaturen nodig om te gedijen, met minimaal 15 graden Celsius gedurende het hele jaar.
 5. Maak Hoogteniveaus:
  Door allerlei hoogtes in jouw tuin te introduceren, maak je diepte en voeg je visuele interesse toe aan jouw ruimte.
 6. Voeg Hardhout Toe aan het Landschap:
  Exotisch hardhout zoals Teak of Ipe kan de tropische sfeer versterken en biedt ook een duurzaam oppervlak voor zitplaatsen of loopbruggen.
 7. Gebruik Kleurrijke Accessoires:
  Heldere kleuren zijn kenmerkend voor tropische settings. Voeg tuinmeubelen, kussens, vazen of lantaarns toe in levendige tinten om die exotische uitstraling te versterken.

Onthoud dat het maken van een tropische tuin tijd en geduld vraagt. Het is een proces waar je van moet genieten, dus neem je tijd en zie hoe jouw tuin met elke toegevoegde plant of accessoire tot leven komt.

Wist je dat?

Tropische planten in Nederland vaak extra bescherming nodig hebben tijdens de winter? Je kunt winterbescherming gebruiken zoals speciale hoezen of mulch. Planten in potten kun je in de schuur zetten om ze tegen vorst te beschermen.

Welke planten passen in een sub-tropische tuin?

Een sub-tropische tuin vraagt om bepaalde soorten planten die goed gedijen onder deze specifieke omstandigheden. Hieronder zijn een paar voorbeelden van de meest geschikte plantensoorten.

 1. Bougainvillea: Deze kleurrijke klimplant groeit uitbundig, zelfs bij weinig water. Ze vormt een prachtige aanvulling op elke sub-tropische tuin.
 2. Olijfboom: Ondanks dat ze beter bekend staan als mediterrane bomen, doen olijfbomen het ook goed in sub-tropische klimaten, mits er voldoende zonlicht is.
 3. Cycas revoluta: Ook wel bekend als de palmvaren, deze plant heeft brede bladeren die lijken op palmbladeren, maar is eigenlijk een soort varen.
 4. Hibiscus: Met hun grote, opvallende bloemen zijn hibiscussen perfect voor het toevoegen van heldere kleuren aan je tuin.
 5. Agave americana: Dit is een veelzijdige succulent die weinig zorg nodig heeft en groeit in warme klimaten.
Tropische planten in je tuin

Elk van deze plantensoorten biedt unieke visuele elementen waarmee je de diversiteit en visuele aantrekkingskracht van je sub-tropische tuin kunt verhogen.

Bepaal maar voordat je overgaat tot aankoop of deze plantensoorten geschikt zijn voor je specifieke locatie en bodemtype. Je kunt hiervoor een tuincentrum raadplegen of een hovenier inschakelen.

Het is ook belangrijk om de behoeften van elke plant te begrijpen, zoals watervereisten, lichtvoorwaarden en voedingsbehoeften. Dit garandeert niet alleen hun overleving, maar helpt ook om ze te laten bloeien en groeien in je sub-tropische tuinomgeving.

Onthoud dat het maken van een sub-tropische tuin meer inhoudt dan alleen het kiezen van de juiste planten. Het houdt ook in dat je rekening houdt met factoren zoals landschapsontwerp en onderhoudspraktijken om ervoor te zorgen dat je tuin als geheel floreert.

Welke tropische tuinplanen zijn winterhard?

Tropische planten voegen exotisme toe aan je tuin. Maar een paar van deze planten kunnen ook de koude maanden overleven. Hieronder vind je een lijst met winterharde tropische planten die niet alleen je tuin opfleuren, maar ook het Nederlandse klimaat kunnen weerstaan.

 1. Trachycarpus fortunei: Deze palmboom uit China is gekend voor z’n weerstand tegen lage temperaturen. Hij kan tot -15°C overleven zonder veel problemen, mits hij genoeg beschut is.
 2. Fatsia japonica: Deze Japanse plant straalt een tropisch gevoel uit dankzij de grote glanzende bladeren. Fatsia japonica verdraagt tot -10°C en houdt van halfschaduw.
 3. Phormium tenax: Ook bekend als Nieuw-Zeelandse vlas, toont Phormium tenax z’n sterkte in de wintermaanden door het uithouden tot -12°C.
 4. Cordyline australis: Dit lid van de aspergefamilie wordt gewoonlijk gezien in warmere klimaten maar kan temperaturen tot -8°C trotseren.
 5. Musa basjoo: Ondanks dat het een bananensoort is, heeft Musa basjoo bewezen behoorlijk vorstbestendig te zijn en kan hij zelfs temperaturen tot -10°C overleven.
 6. Butia capitata: Deze Zuid-Amerikaanse palmboom staat bekend om zijn veerkracht tegen lage temperaturen en kan tot -10°C overleven.

Zorg ervoor dat deze planten goed gedraineerde grond hebben, vooral tijdens de wintermaanden. Overmatig water kan namelijk leiden tot wortelrot, wat fataal is voor veel planten. Bescherm ze ook tegen harde wind en geef ze voldoende ruimte om te groeien.

Hoewel deze tropische planten winterhard zijn, kunnen ze nog steeds profiteren van extra bescherming tijdens koude snaps. Het gebruik van vorstdekens of het verplaatsen van potplanten naar een beschutte locatie kan helpen om je prachtige tropische tuin intact te houden tijdens de koudste maanden van het jaar.

Tropische tuinplanten kopen, waar moet je op letten ?

Bij het kopen van tropische tuinplanten, zijn er allerlei zaken die je aandacht verdienen. Het gaat niet alleen om het uiterlijk van de plant, maar ook om andere factoren zoals standplaats, onderhoud en verzorging.

Kies voor Gezonde Planten

Zorg ervoor dat de plant die je uitkiest gezond is. Dit kun je controleren door te kijken naar de kleur van bladeren – diep groene bladeren duiden meestal op een gezonde plant. Vermijd planten met bruine of gele vlekken op de bladeren.

Aanpassingsvermogen aan Klimaat

Hou rekening met het vermogen van de plant om zich aan te passen aan ons Nederlandse klimaat. Niet alle tropische soorten kunnen onze winters overleven, zelfs als ze binnen worden gebracht. Een paar voorbeelden zijn Trachycarpus fortunei en Musa basjoo.

Standplaats en Lichtvereisten

Controleer ook de lichtbehoefte van je gekozen plantsoort. Sommige tropische soorten hebben veel zon nodig terwijl anderen schaduw prefereren. De Bananenplant geniet bijvoorbeeld van volle zon terwijl Fatsia japonica beter presteert in halfschaduw.

Onderhoud en Verzorging

Tenslotte, onderschat niet het belang van onderhoud en verzorging. Sommige soorten vereisen frequente watergift of specifieke voedingsstoffentoevoegingen; begrijp deze vereisten vooraf. Bijvoorbeeld, de Paradijsvogelbloem houdt van een vochtige omgeving en heeft regelmatig water nodig.

Bloeiende tropische planten

Ontdek de magie van bloeiende tropische planten. Deze sieren niet alleen je tuin met hun prachtige kleuren, maar ook met hun unieke vormen en texturen.

 1. Hibiscus: Deze struik is bekend om zijn grote, felgekleurde bloemen. Het biedt een echte explosie van kleur in elke tuin en trekt tegelijkertijd nuttige insecten aan.
 2. Bougainvillea: Kenmerkend door haar weelderige bloemen in tinten van roze, paars of wit, groeit deze klimplant goed tegen muren en hekken.
 3. Passiflora (passiebloem): Met haar uniek gevormde bloemen voegt ze een exotisch element toe aan je buitenruimte.
 4. Brugmansia (Engelentrompet): De hangende trompetvormige bloemen geven niet alleen visuele aantrekkingskracht, maar verspreiden ook een heerlijke geur.
 5. Mandevilla: Een klimplant met mooie trompetvormige bloemen, ideaal voor potten en containers.

Kies voor soorten die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat, zoals Hibiscus syriacus of Passiflora caerulea als je minder ervaring hebt met het verzorgen van tropische planten. Zorg ervoor dat deze planten voldoende zonlicht krijgen; de meeste hebben minimaal 6 uur direct zonlicht nodig om te kunnen bloeien.

Het juiste moment om deze planten water te geven verschilt per soort. Over het algemeen geldt, geef ze water als de bovenste 2 cm van de grond droog aanvoelt.

Let op, sommige tropische planten zijn vorstgevoelig. Bescherm deze tijdens de wintermaanden met een vorsthoes of breng ze naar binnen.

Het maken van een bloeiende tropische tuin is niet moeilijk. Met de juiste zorg en aandacht geniet je snel van een kleurrijke oase in eigen tuin.

Wist je dat?

Ondanks ons koelere Nederlandse klimaat, sommige tropische planten zoals de Trachycarpus (een palmsoort) en de Bananenplant toch goed kunnen groeien in Nederlandse tuinen? Deze planten zijn verrassend winterhard en kunnen lage temperaturen overleven,

Tropische tuinplanten op je terras

Tropische tuinplanten op je terras

Laten we verder gaan met het onderwerp van tropische tuinplanten, maar nu gericht op hoe je deze prachtige planten in je terras kunt integreren. Het hebben van een tropisch terras biedt niet alleen een prachtig uitzicht, maar laat ook een exotische sfeer in je buitenruimte ontstaan.

Begin met het selecteren van geschikte plantensoorten voor je terras. Een paar populaire keuzes zijn de Bananenplant, Paradijsvogelbloem en Bougainvillea. Deze voegen kleur en textuur toe aan je ruimte, terwijl ze bestand zijn tegen Nederlandse klimaatveranderingen.

Zorg ervoor dat de gekozen planten voldoende zonlicht krijgen, aangezien tropische planten typisch veel licht nodig hebben om te groeien. Maar, bij extreme hitte of felle middagzon is het raadzaam om schaduw te maken met behulp van parasols of pergola’s.

Water is belangrijk voor alle planten, maar vooral voor tropische soorten. Geef ze regelmatig water, afhankelijk van hun specifieke behoeften – sommige soorten zoals de Cycas revoluta verdragen drogere grond beter dan anderen zoals Hibiscus die altijd vochtig moeten blijven.

Ook speelt temperatuurregeling een grote rol bij het succesvol houden van tropische plantsoortjes op je terras. Hoewel veel soorten wat vorst kunnen weerstaan (zoals Trachycarpus fortunei en Fatsia japonica), moet je maatregelen nemen om ze te beschermen tijdens koude snaps.

Het toevoegen van tropische planten aan je terras gaat niet alleen over de planten zelf. Denk ook aan decoratieve elementen die bijdragen aan de tropische sfeer, zoals kleurrijke tuinmeubels of exotisch ogende accessoires.

Let op: Het is belangrijk dat je de specifieke behoeften van elke gekozen plant begrijpt. Dit betekent dat je rekening houdt met hun lichtvereisten, waterbehoeften, temperatuurgrenzen en algemene verzorgingseisen. Door dit allemaal in acht te nemen, kun jij een succesvol tropisch terras maken.

Tropische tuinplanten verzorgen

Ga verder met de zorg voor je tropische planten om hun levendige en exotische schoonheid te behouden. Hier zijn een paar belangrijke stappen.

 1. Water geven: Geef je planten regelmatig water, maar voorkom dat de grond waterlog blijft. Bijvoorbeeld, Bananenplanten houden van vochtige grond, terwijl Agave americana drogere omstandigheden prefereert.
 2. Bemesting: Voed je tropische planten met een hoogwaardige meststof die rijk is aan stikstof. Zo heeft de Paradijsvogelbloem baat bij regelmatige bemesting gedurende het groeiseizoen.
 3. Temperatuur controleren: Bescherm je planten tegen extreme temperatuurschommelingen. Plantensoort zoals Fatsia japonica kan koudere temperaturen weerstaan, maar andere soorten kunnen bescherming nodig hebben tijdens koude snaps.
 4. Ziektebestrijding: Wees alert op tekenen van ziekten of plagen. Behandel problematische symptomen onmiddellijk met passende remedies; bijvoorbeeld het gebruik van insecticiden tegen ongedierte zoals bladluizen op Hibiscus-struiken.
 5. Snoeien: Houd de vorm en grootte van je plant in toom door regelmatig snoeien uit te voeren wanneer dit nodig is – net als bij de Olijfboom die wel bekend staat om zijn weelderige loof.
 6. Winterzorg: Voor winterharde tropische planten zoals Trachycarpus fortunei en Butia capitata, zorg ervoor dat ze goed beschermd zijn tegen vrieskou. Dek ze af met tuinvlies of gebruik een thermostaatgestuurde kachel in de kas.

De verzorging van tropische tuinplanten vereist aandacht en geduld, maar het resultaat is een levendige, exotische tuin die elke moeite waard is. Blijf experimenteren en leren over je unieke groene vrienden om hun schoonheid te behouden en te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de tropische tuinplanten. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn tropische tuinplanten die ik kan kiezen?

Tropische tuinplanten zoals de Bananenplant, Paradijsvogelbloem en sub-tropische planten zoals Bougainvillea, Olijfboom, Cycas revoluta, Hibiscus, en Agave americana zijn populair.

Hoe kan ik een tropische tuin maken?

Begin met het kiezen van de juiste planten, zorg voor voldoende licht en water, reguleer de temperatuur, creëer hoogteniveaus, voeg hardhout toe aan het landschap en gebruik kleurrijke accessoires om een exotische sfeer te creëren.

Welke zorg hebben tropische tuinplanten nodig?

Tropische tuinplanten hebben regelmatig water, bemesting, temperatuurcontrole, ziektebestrijding, snoeien en winterzorg nodig om hun levendige en exotische schoonheid te behouden.

Welke tropische tuinplanten doen het goed op mijn terras?

De juiste plantenkeuze, voldoende zonlicht, watergift, temperatuurregeling en het toevoegen van decoratieve elementen zijn essentieel voor het creëren van een succesvol tropisch terras.

Hoe kan ik mijn winterharde tropische planten beschermen tijdens de kou?

Je kunt de volgende dingen doen: Bedek de grond rond de planten met een dikke laag mulch zoals stro of houtsnippers voor isolatie. Plaats windschermen rond de planten om ze te beschermen tegen wind. Wordt het extreem koud? Bedek de planten dan met vorstdekens of burlap. Verplaats potplanten naar een beschutte plek.

Plaats een reactie