Vuurdoorn

Zoek je een haag die zowel veiligheid als schoonheid biedt? Kies voor de vuurdoorn! Deze plant heeft doornige takken die een uitstekende beveiligingshaag vormen, terwijl de felgekleurde bessen in de herfst en winter je tuin opfleuren en vogels aantrekken. Bovendien is de vuurdoorn wintergroen, zodat je het hele jaar door privacy en beschutting hebt.

In dit artikel ontdek je waarom de vuurdoorn ideaal is als haagplant en krijg je praktische verzorgingstips. Lees verder en leer hoe je jouw tuin kunt beschermen en verfraaien met een vuurdoornhaag.

Vuurdoorn als haag in een Nederlandse tuin

Plantnaam: Pyracantha coccinea

Nederlandse naam: Vuurdoorn

Vuurdoorn heeft glanzende, donkergroene bladeren en feloranje of rode bessen in de herfst. Hij vormt een dichte, stekelige haag die privacy biedt en moeilijk te doordringen is. Deze plant is eenvoudig te verzorgen en heeft een hoge sierwaarde door zijn bloemen en bessen.

 • Maximale hoogte: 2-4 m
 • Winterhard: Ja
 • Bladverliezend: Nee
 • Bloeit: Ja
 • Bloeiperiode: Mei-juni
 • Bloeikleur: Wit
 • Standplaats: Zon tot halfschaduw
 • Grondsoort: Vochtige, goed doorlatende grond
 • Snoeiperiode: Maart-april
 • Aantal per m2: 2
 • Giftig: Nee

Vuurdoorn soorten

We gaan nu dieper in op de verschillende soorten vuurdoorn die je kunt kiezen. Elke soort heeft unieke kenmerken die hem geschikt maken voor diverse tuinen en doeleinden.

Pyracantha Coccinea

De Pyracantha Coccinea, beter bekend als de rode vuurdoorn, is een echte blikvanger met zijn helder rode bessen in de herfst en winter. Deze plant groeit snel en kan wel 3 meter hoog worden. Dus als je snel een kleurrijke, dichte haag wilt, is dit een goede keuze.

Pyracantha Orange Glow

Heb je liever oranje dan rood? Kies dan voor de Pyracantha ‘Orange Glow’. Deze plant heeft veel oranje bessen die mooi afsteken tegen de groene bladeren. Het is een sterke plant die zowel in de hoogte als in de breedte groeit. Perfect als je een volle haag wilt.

Pyracantha Golden Charmer

Wil je eens wat anders? Ga dan voor de Pyracantha ‘Golden Charmer’. Deze soort heeft goudgele bessen die een uniek tintje aan je haag geven. Bovendien trekt hij veel vogels aan, wat je tuin extra levendig maakt.

Verzorgingstips

Het onderhoud van je vuurdoorn is belangrijk. Deze planten houden van een plekje in de zon of halfschaduw en goed gedraineerde grond. Snoei je vuurdoorn minstens eenmaal per jaar voor een dichte en nette haag. Zorg dat je handschoenen draagt tijdens het snoeien, de doorns zijn scherp.

Kies de juiste vuurdoorn en zorg er goed voor. Zo geniet je elk jaar van een prachtige, veilige en levendige haag. Plant hem op de juiste plek in je tuin en je zult zien hoe je vuurdoornhaag elk seizoen floreert.

Wist je dat?

de feloranje of rode bessen van de vuurdoorn vaak tot ver in de winter aan de plant blijven zitten? Dit zorgt voor kleur in je tuin tijdens de wintermaanden.

Vuurdoorn als haag gebruiken

De vuurdoorn struik is een prachtige en praktische keuze voor een haag in je tuin. Het biedt je niet alleen privacy maar ook veiligheid.

Vuurdoorn als klimplant gebruiken

Wil je een levendige, groene muur? Gebruik dan vuurdoorn als klimplant. Plant hem dicht bij een muur of schutting en laat de plant omhoog groeien met behulp van gaas of een trellis. Dit maakt je tuin mooier en vergroot je privacy.

Kies eerst een plek waar de plant minstens 6 uur direct zonlicht per dag krijgt. Vuurdoorn staat graag in een goed doorlatende, vruchtbare grond. Voeg wat compost toe aan het plantgat voor een betere start.

Zet klimhulpmiddelen, zoals een trellis, klaar voordat je de planten plaatst. Zo voorkom je beschadiging van de wortels. Laat tussen de vuurdoorn en de muur of schutting 30-50 cm ruimte vrij voor luchtcirculatie en groei. Begeleid de jonge takken voorzichtig naar het klimhulpmiddel met tuinbinders of zachte touwen. Bind ze niet te strak vast, dat belemmert de groei.

Zorg dat de plant tijdens de groei regelmatig water krijgt. Voeg in het groeiseizoen elke maand een algemene meststof toe om de groei te stimuleren. Snoei de vuurdoorn aan het eind van de winter of begin van de lente. Zo houd je niet alleen de grootte onder controle, maar blijft de plant ook gezond en krijgt lucht en licht toegang tot het centrum.

Geef je vuurdoorn zorg en aandacht en je krijgt een robuuste klimplant terug. Een die je tuin niet alleen mooier maakt, maar ook bijdraagt aan een veilige, afgeschermde omgeving.

Vuurdoorn aanschaffen

Je hebt besloten om een vuurdoorn haagplant te kopen. Dat is een uitstekende keuze! Maar hoe zorg je dat je de beste planten kiest? Ga naar een betrouwbaar tuincentrum of kwekerij in jouw buurt. Hier vind je gezonde planten die het goed doen in jouw tuin.

Selecteer de juiste soort

Er is een breed scala aan vuurdoorns te koop. Wil je planten met rode, oranje of misschien wel goudgele bessen? Kijk naar de verschillende variĆ«teiten, zoals Pyracantha Coccinea, Pyracantha ‘Orange Glow’ en Pyracantha ‘Golden Charmer’. Elk heeft unieke kenmerken in kleur en vruchtvorming. Kies een soort die past bij jouw smaak en de stijl van jouw tuin.

Controleer de conditie van de plant

Inspecteer de vuurdoorn haagplanten goed bij de aankoop. Zorg dat ze vrij zijn van ziekten en plagen en een goed wortelsysteem hebben. Een gezonde plant heeft frisse, groene bladeren en stevige stelen. Planten met beschadigde bladeren of tekenen van stress zoals verwelking of vergeling laat je beter staan.

Koop op het juiste moment van het jaar

De perfecte tijd om vuurdoorn haagplanten te kopen is tussen eind september en begin april, buiten de groeiperiode. Planten die je in deze periode koopt en plant, hebben de tijd om goed te settelen voor het groeiseizoen in het voorjaar begint.

Let op de grootte en prijs

Vuurdoorns zijn er in allerlei maten, van jonge stekken tot al wat meer ontwikkelde struiken. Denk na over hoe snel je een dichte haag wilt. Jonge planten zijn vaak goedkoper, maar het duurt langer voordat ze een volle ehaag vormen.

Met deze tips in gedachten, vind je de perfecte vuurdoorn planten voor jouw tuin. Als je de juiste keuze maakt en goed voor de planten zorgt, geniet je van een prachtige, dichte haag die niet alleen mooi is, maar ook functioneel.

Wist je dat?

De stekelige takken van de vuurdoorn maken hem geschikt als beveiligingshaag, omdat ze indringers afschrikken en beschutting bieden aan vogels, wat je tuin veiliger maakt.

Is de Vuurdoorn giftig?

Plan je een vuurdoorn (Pyracantha) in je tuin? Weet dan dat de zaadjes en besjes giftig zijn als je ze opeet. Ze bevatten cyanogene glycosiden. Deze chemische verbindingen kunnen cyanide maken, wat giftig is voor jou en veel huisdieren.

De bessen trekken niet echt aan om ze zomaar op te eten. Toch blijft het risico op vergiftiging bestaan, vooral voor kinderen en huisdieren. Zij kunnen aangetrokken worden door de felle kleur van de bessen. Een vergiftiging kan maagklachten, hoofdpijn, duizeligheid veroorzaken en in ernstige gevallen zelfs ademhalingsproblemen.

Heb je een vuurdoornplant? Houd deze dan buiten bereik van kinderen en huisdieren. Draag tuinhandschoenen als je de vuurdoorn snoeit of verplaatst. Zo bescherm je jezelf tegen de scherpe doorns.

Neem deze voorzorgsmaatregelen in acht. Dan geniet je veilig van de prachtige vuurdoorn en de natuurlijke bescherming die deze in je tuin biedt.

Aan de slag met het planten van vuurdoorn

Wil je een vuurdoornhaag in je tuin? Volg dan deze stappen voor de beste resultaten. Je vuurdoorn groeit zo optimaal en bloeit prachtig.

Vind de perfecte plek

Zoek een plek in jouw tuin die genoeg zonlicht krijgt. Je vuurdoorn moet minstens zes uur per dag in de zon staan om goed te groeien en bloeien. Kies ook een plek waar de plant genoeg ruimte heeft om uit te groeien. Denk hierbij aan de grootte die de plant kan bereiken als hij volwassen is.

Maak de grond klaar

Zorg dat de grond goed water doorlaat. Meng compost of organische mest door de aarde op de plek waar je de plant wilt zetten. Zo verrijk je de bodem en zorg je voor goede afwatering, wat de vuurdoorn gezond houdt.

Handleiding voor het planten

Meestal koop je een vuurdoorn als jonge struik. Volg de onderstaande stappen om deze struik te planten:

 1. Graaf een gat dat twee keer zo breed en net zo diep is als de wortelkluit van de vuurdoorn.
 2. Zet de plant in het midden van het gat. Let op: de wortelkluit moet gelijk staan met de oppervlakte van de grond.
 3. Vul het gat met aarde en druk dit goed aan.
 4. Geef de plant genoeg water. Dit helpt om luchtbellen rond de wortels te verwijderen.

Zorg voor de plant na het planten

Na het planten is het belangrijk dat je goed voor de vuurdoorn zorgt:

 • Water geven: Geef je vuurdoorn vooral tijdens droge periodes genoeg water. De grond rond de plant moet vochtig zijn, maar niet doorweekt.
 • Bemesten: Geef je vuurdoorn in het voorjaar een allround meststof. Zo stimuleer je de groei en bloei.
 • Snoeien: Snoei je vuurdoorn jaarlijks om een mooie, dichte haag te behouden. Het beste moment voor snoeien is na de bloei.

Volg deze stappen en je vuurdoornhaag groeit gezond en is een mooie toevoeging aan je tuin.

De vuurdoorn verzorgen en onderhouden

De vuurdoorn is een prachtige, nuttige plant die speciale aandacht nodig heeft om te bloeien en gezond te blijven. Hier is wat je moet weten om jouw vuurdoorn in topvorm te houden.

De vuurdoorn snoeien

Kies een tactvolle benadering bij het snoeien van je vuurdoorn. Zo beloont de plant je met gezonde groei en meer bloemen en bessen. Snoei net na de bloei in de late zomer. Zo houd je controle over de grootte en vorm van de haag of klimplant. Verwijder oude, dode en beschadigde takken en bevorder de groei van nieuwe scheuten.

Let op voor de scherpe doorns. Draag beschermende kleding. Een goede snoei houdt de plant compact en stimuleert het bloeien en vruchtdragen.

Lees meer over de Vuurdoorn snoeien

De vuurdoorn stekken

Wil je meer vuurdoorns in je tuin? Stek ze dan. Neem in het voorjaar of de vroege zomer stekken van ongeveer 10 tot 15 centimeter, van half verhoutte stengels. Knip deze direct onder een bladknoop af en verwijder de onderste bladeren. Dompel het uiteinde in stekpoeder om de wortelgroei te stimuleren.

Plant de stekken daarna in een pot met stekgrond. Geef ze voldoende water, maar zorg dat de grond niet te nat wordt. Zet de potten in lichte schaduw tot ze goed geworteld zijn. Dan kun je ze verplanten naar hun definitieve plek in de tuin.\

Lees meer over de Vuurdoorn stekken

De vuurdoorn bemesten

Een gezonde groei begint bij de juiste bemesting. Bemest je vuurdoorn vanaf het begin van het voorjaar en dan nog een keer midden in de zomer. Gebruik een algemene kunstmest die niet te veel stikstof bevat. Te veel stikstof kan namelijk snelle groei veroorzaken zonder de bloei te bevorderen.

Een evenwichtige bemesting leidt tot sterker blad en meer bloemen en bessen. Zorg voor een gelijkmatige verspreiding van de mest rond de basis van de planten en geef daarna ruim water om de meststoffen goed in te laten trekken.

Wist je dat?

Vuurdoorn bloeit in het voorjaar met trossen witte bloemen die veel bijen aantrekken, wat je tuin tot leven brengt en bijdraagt aan de biodiversiteit en natuurlijke schoonheid.

Vuurdoorn ziektes

De vuurdoorn verrijkt elk landschapsontwerp, maar ook deze plant heeft zo zijn uitdagingen, zoals ziektes. Ken de problemen en leer hoe je ze te lijf gaat, voor een gezonde plant.

Bacterievuur Vuurdoorn

Bacterievuur, veroorzaakt door Erwinia amylovora, is een veelvoorkomende ziekte die diverse planten kan treffen, ook de vuurdoorn. De ziekte verspreidt snel en kan in korte tijd takken of zelfs hele planten vernietigen.

Herkenning van Bacterievuur:

Je ziet bruinzwarte verkleuringen op bladeren, stelen en bloemen. Deze delen lijken soms verwelkt of verbrand, vandaar ‘bacterievuur’. Herken deze symptomen snel om verdere verspreiding te stoppen.

Behandelmethodes:

 1. Inspecteer vaak: Maak het een gewoonte om je vuurdoorn regelmatig na te kijken, vooral in de lente als de plant bloeit.
 2. Snoei: Haal de aangetaste takken weg met steriel gereedschap. Maak je tuingereedschap na elk gebruik schoon om gezonde delen te beschermen.
 3. Chemische behandeling: Vraag een erkende plantenkundige of tuincentrum om advies over chemische behandelingen, zeker als je deze vaker wilt gebruiken.
 • Overbemest niet: Te veel stikstof maakt je plant vatbaarder voor bacterievuur.
 • Beheer het water: Geef water bij de wortels van de plant om vochtige bladeren te voorkomen. Dit voorkomt een ideale omgeving voor bacteriĆ«n.
 • Houd afstand: Plant de vuurdoorn niet te dicht bij bomen of struiken die gevoelig zijn voor bacterievuur.

Door bacterievuur te bestrijden, behoud je niet alleen je eigen vuurdoorn, maar help je ook de planten in je omgeving te beschermen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Nephrolepis. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de ideale groeiomstandigheden voor vuurdoorn?

Zoek een zonnige plek uit voor je vuurdoorn. Zorg ervoor dat de bodem goed water doorlaat. Direct zonlicht, minstens een deel van de dag, bevordert de groei van de plant.

Hoe hoog groeit vuurdoorn?

HoLaat je vuurdoorn groeien en je zult zien dat deze 3-4 meter hoog kan worden. Dit hangt af van de soort en de omstandigheden in jouw tuin.

Wat is de beste tijd om vuurdoorn te snoeien?

Snoei je vuurdoorn na de bloei, in de late zomer. Zo houd je de plant gezond en mooi gevormd.

Welke maatregelen neem ik tegen vuurdoornziektes?

Inspecteer je vuurdoorn regelmatig, snoei aangetaste takken weg, zorg voor een goede waterhuishouding en vermijd overbemesting. Voor ernstige infecties overweeg je een chemische behandeling.

Wat zijn de symptomen van bacterievuur in vuurdoorn?

Bruine bladpunten kunnen wijzen op te lage luchtvochtigheid of te veel direct zonlicht. Slappe bladeren kunnen duiden op over- of onderwatering.