Schijnhulst

Wil je een haag die het hele jaar door privacy en beveiliging biedt? Kies voor schijnhulst! Deze wintergroene plant heeft stekelige bladeren die een dichte, ondoordringbare haag vormen. Daarnaast bloeit de schijnhulst in de herfst met kleine, geurige bloemen, wat extra charme aan je tuin geeft.

In dit artikel ontdek je waarom schijnhulst ideaal is als haagplant en krijg je praktische tips voor de verzorging. Lees verder en leer hoe je jouw tuin kunt beschermen en verfraaien met een schijnhulsthaag.

Schijbhulst als haagplant in een Nederlandse tuin

Plantnaam: Osmanthus heterophyllus

Nederlandse naam: Schijnhulst

Schijnhulst heeft glanzende, stekelige bladeren die lijken op die van de echte hulst. Hij blijft het hele jaar door groen en vormt een dichte haag die privacy en beschutting biedt. Deze plant is eenvoudig te verzorgen en heeft een hoge sierwaarde.

 • Maximale hoogte: 3-4 m
 • Winterhard: Ja
 • Bladverliezend: Nee
 • Bloeit: Ja
 • Bloeiperiode: September-oktober
 • Bloeikleur: Wit
 • Standplaats: Zon tot schaduw
 • Grondsoort: Vochtige, goed doorlatende grond
 • Snoeiperiode: Maart-april
 • Aantal per m2: 3
 • Giftig: Nee

Schijnhulst soorten

Ontdek de veelzijdigheid van schijnhulst om jouw tuin het hele jaar door levendig en geurig te houden. Met zijn unieke kenmerken is iedere soort schijnhulst een aanwinst als haagplant voor elke tuin. Hieronder vind je de populairste soorten die je kunt toepassen als haag.

Osmanthus Burkwoodii

De Burkwoodii is geliefd om de compacte en dichte groei, ideaal voor het creëren van mooie, formele hagen. Deze plant groeit langzaam waardoor je hem gemakkelijk kunt onderhouden en zelden hoeft te snoeien. In de maanden april en mei verrast de Burkwoodii je met kleine, witte, geurige bloemen die een zoete geur aan je tuin geven.

Osmanthus Heterophyllus

De Osmanthus Heterophyllus, oftewel de ‘Hulstbladige Schijnhulst’, lijkt qua blad erg op hulst. De prikkelende, donkergroene bladeren geven deze plant zijn decoratieve karakter. In de herfst verschijnen er kleine, witte bloemetjes die een heerlijke geur verspreiden. Deze plant is zeer winterhard en gedijt dus prima in koudere klimaten.

Osmanthus Fragrans

De ‘Geurige Schijnhulst’, beter bekend als de Osmanthus Fragrans, staat bekend om zijn sterk geurende bloesems die meerdere keren per jaar tevoorschijn komen, met een hoogtepunt in de lente en de herfst. De bloemen van de Fragrans zijn niet alleen een genot voor je neus, maar trekken ook nuttige bestuivers aan zoals bijen en vlinders. Deze soort groeit wat groter, dus zorg voor voldoende ruimte in je tuinontwerp.

Osmanthus Delavayi

De Delavayi is een compactere soort die perfect past in kleinere tuinen of als lage haag. Met zijn glanzende, donkergroene bladeren en de overvloed aan geurige, witte bloemen in het voorjaar, is deze plant een favoriet bij tuinliefhebbers. Ook deze variëteit snoei je gemakkelijk, wat je flexibiliteit biedt in het vormgeven van je haag.

Iedere soort heeft zijn eigen unieke kenmerken en kan een mooie aanvulling zijn op je tuin. Plant de schijnhulst op een plek waar je heerlijk kunt genieten van de geurende bloemen terwijl je ontspant in je buitenruimte. Kies een locatie met goed gedraineerde grond en veel zonlicht voor de beste groei en bloei. Met de juiste verzorging en standplaats geniet je jarenlang van een prachtige schijnhulst haag in je tuin.

Wist je dat?

schijnhulst glanzende, donkergroene bladeren heeft die lijken op die van echte hulst, maar zonder stekels? Dit maakt hem makkelijker te hanteren en te snoeien.

Schijnhulst als haagplant gebruiken

De schijnhulst met zijn dichte groei en heerlijke geurende bloemen is een uitstekende keuze als haagplant voor jouw tuin. Ontdek nu hoe je deze sierlijke plant in je tuin kunt gebruiken voor een functionele en visuele upgrade.

Het kiezen van schijnhulst voor jouw haag biedt meerdere voordelen:

 • De dichte bladstructuur zorgt voor optimale privacy en geluidsdemping.
 • De plant blijft het hele jaar groen, waardoor jouw tuin altijd een levendige uitstraling heeft.
 • De zoet geurende bloemen trekken nuttige insecten aan, wat de biodiversiteit in jouw tuin bevordert.

Schijnhulst kopen

Wil je jouw tuin opfleuren met schijnhulst, ook wel Osmanthus genoemd? Dat is een uitstekende keuze! Er zijn verschillende soorten schijnhulst, elk met unieke kenmerken. Hier vind je alle informatie om de ideale schijnhulst voor jouw tuin te vinden.

Kies de juiste soort

Schijnhulst is er in allerlei variëteiten, elke soort heeft iets speciaals. Overweeg bijvoorbeeld de volgende soorten:

 • Osmanthus Burkwoodii: Deze compacte plant met geurende witte bloemen is ideaal voor kleinere tuinen of als onderdeel van een gemengde haag.
 • Osmanthus Heterophyllus: Deze variëteit lijkt op hulst door de vergelijkbare bladeren. Zeer geschikt voor een dichte, beschermende haag.
 • Osmanthus Fragrans: Deze soort heeft sterk geurende bloemen die een zoete geur verspreiden. Perfect om bij zitplekken te plaatsen.
 • Osmanthus Delavayi: Deze soort heeft kleinere en fijnere bladeren. Uitstekend voor decoratieve doeleinden en kleinere heggen.

Waar te koop

Schijnhulst is verkrijgbaar bij gespecialiseerde tuincentra of betrouwbare online plantenwinkels. Let bij het kiezen van een leverancier op de volgende punten:

 • Kwaliteit van de planten: Kies altijd voor gezonde planten zonder ziektes.
 • Service: Ga voor winkels met deskundige adviseurs die je helpen de juiste keuze te maken.
 • Prijs: Vergelijk prijzen, maar pas op voor aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn.

Plantadvies

Als je jouw schijnhulst gaat planten, houd dan rekening met de volgende tips:

 • Plant schijnhulst in losse, goed drainerende grond.
 • Geef de planten genoeg ruimte voor groei en luchtcirculatie.
 • Water geven is essentieel in de eerste groeiperiode na het planten. Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt.

Volg deze stappen en jouw schijnhulst zal gezond groeien en je tuin jarenlang mooier maken.

Wist je dat?

De schijnhulst produceert geurige bloemen die bijen en andere bestuivers aantrekken, wat helpt bij het bevorderen van de biodiversiteit in je tuin en het leven ondersteunt.

Is schijnhulst giftig?

Schijnhulst is over het algemeen niet giftig voor mensen. Je hoeft je geen zorgen te maken als je de bladeren of bloemen aanraakt. Echter, net als bij veel planten, kan het eten van grote hoeveelheden blad of bloem maagirritatie veroorzaken. Zorg dus dat planten buiten het bereik van kleine kinderen en huisdieren staan die graag dingen in hun mond stoppen.

Wat betreft honden als katten, is schijnhulst ook veilig. De plant bevat geen giftige stoffen die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Maar let op, sommige dieren kunnen gevoelig zijn en lichte maagklachten krijgen na het eten van de plant.

Schijnhulst verzorgen

Wil je dat jouw schijnhulst haagplant gezond en mooi blijft? Dan is goed onderhoud essentieel. Volg deze eenvoudige zorgtechnieken voor de beste resultaten.

Schijnhulst aanplanten

Plant jouw schijnhulst bij voorkeur vroeg in het voorjaar of in de herfst. Zoek een plek uit waar de plant genoeg zonlicht ontvangt, maar ook beschutting heeft tegen harde wind. De schijnhulst houdt niet van natte voeten, dus zorg voor een goed gedraineerde bodem.

Kies eerst de perfecte plek voor je schijnhulst. Voor het beste groei- en bloeiresultaat heeft deze plant een plek nodig met goede drainage en een mix van zon en halfschaduw.

 1. Graaf een gat dat twee keer zo diep en breed is als de wortelkluit van de plant.
 2. Verbeter de grond die je hebt verwijderd met compost of tuinaarde om de drainage te verhogen en de bodem te verrijken.
 3. Plaats de planten in het gat, houd ongeveer 60 cm afstand tussen elke plant voor optimale groei.
 4. Vul het gat met de verbeterde grond en druk deze zachtjes aan rond de planten.
 5. Geef de planten na het planten royaal water om de wortels te helpen vestigen.
Lees meer over je schijnhulst aanplanten

Schijnhulst snoeien

Voor een mooie vorm en de groei van nieuw, gezond hout, snoei je de schijnhulst een keer per jaar. Doe dit bij voorkeur net na de bloei in de lente. Gebruik altijd schoon, scherp gereedschap voor een nette knip. Snijd niet te diep in het oude hout om schade aan de plant te voorkomen. Snoei de toppen van de jonge scheuten licht terug voor een dichtere groei.

Lees meer over je schijnhulst snoeien

Schijnhulst stekken

Wil je meer schijnhulst in je tuin? Probeer dan te stekken. Neem in de late zomer een stek van een jonge, gezonde tak. De stek moet ongeveer 15-20 cm lang zijn en net onder een bladknoop afgeknipt worden. Verwijder de onderste bladeren en dip het afgesneden deel in een wortelstimulerend middel. Zet de stek in een pot met vochtige stekgrond op een warme, licht beschaduwde plek. Dek de pot af met plastic om een vochtige omgeving te creëren. Na een paar weken moet de stek wortelen en kun je hem in de tuin planten.

Wist je dat?

Deze plant is zeer winterhard en kan goed tegen koude temperaturen, waardoor hij ook in de wintermaanden zijn sierwaarde behoudt en je tuin levendig houdt.

Schijnhulst problemen

Je schijnhulst toont soms tekenen van ongemak, ondanks zijn sterkte. Leer hier hoe je deze veelvoorkomende problemen aanpakt om je schijnhulst in topconditie te houden.

Schijnhulst gele bladeren

Gele bladeren aan je schijnhulst duiden op verschillende problemen, van voedingsstoffentekort tot watergebrek of -overvloed. Bekijk deze stappen om het probleem op te lossen:

 1. Controleer de bodem: Zorg ervoor dat de grond waarop je schijnhulst groeit, goed water doorlaat. Een overvloed aan water veroorzaakt wortelrot, wat leidt tot vergeling van de bladeren. Verbeter de drainage van de grond of verplaats de plant naar een bodem die goed water doorlaat, als de drainage onvoldoende is.
 2. Balanceer de voeding: De kleur en gezondheid van je schijnhulst zijn afhankelijk van de juiste voeding. Gebrek aan belangrijke voedingsstoffen zoals stikstof kan vergeling veroorzaken. Test de grond en voeg indien nodig een uitgebalanceerde meststof toe, let daarbij vooral op stikstof, ijzer en magnesium.

Schijnhulst verliest zijn blad

Bladverlies bij schijnhulst kan normaal zijn tijdens bepaalde seizoenen, maar als het buitensporig is of buiten de normale cyclus valt, kan dat een teken zijn van een probleem. Volg deze stappen om bladverlies te verminderen:

 1. Check de omgevingsfactoren: Schijnhulst houdt van stabiliteit. Veranderingen in temperatuur of locatie, zoals tochtige plekken of direct fel zonlicht, kunnen bladverlies veroorzaken. Zorg voor een beschutte plek met halfschaduw of gefilterd licht.
 2. Reguleer water en vochtigheid: Geef je schijnhulst consistent water. Te droge bodem kan ervoor zorgen dat de plant bladeren afstoot. Stem watergift af op de behoefte van je plant en voorkom wateroverlast.

Door deze richtlijnen te volgen, pak je de meest voorkomende problemen met je schijnhulst effectief aan. Zorg goed voor je haag en geniet van de schoonheid en privacy die het biedt.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Nephrolepis. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat maakt de schijnhulst als haagplant bijzonder?

Stel je een plant voor die het hele jaar door een groene oase vormt in je tuin. Dat is de schijnhulst, ook bekend als Osmanthus. Zijn bladeren blijven altijd groen en in de bloeiperiode verspreiden ze een zoete geur. Zo geniet je het hele jaar door van privacy en schoonheid in je tuin.

Hoe zorg ik goed voor mijn schijnhulst?

Zorg dat je schijnhulst genoeg water krijgt, maar pas op voor overbewatering. Houd de kwaliteit van de grond in de gaten. Te veel voeding kan problemen veroorzaken, zoals gele bladeren. Een beetje aandacht voor je plant voorkomt veel problemen.

Welke typen schijnhulst bestaan er?

Er zijn veel soorten schijnhulst die je tuin kunnen sieren. Enkele voorbeelden zijn de Osmanthus Burkwoodii, Osmanthus Heterophyllus, Osmanthus Fragrans en Osmanthus Delavayi. Ze verschillen in bladvorm, bloeiperiode en grootte, maar ze hebben allemaal hun eigen unieke charme.

Hoe verrijkt schijnhulst mijn tuin?

Schijnhulst voegt echt iets toe aan je tuin. De plant is niet alleen mooi om te zien, maar creëert ook privacy door zijn dichte groei. En vergeet de geurige bloemen niet, die je tuin omtoveren tot een geurig paradijs.

Wat zijn de meest voorkomende problemen bij het kweken van schijnhulst?

Gele bladeren of bladverlies zijn signalen dat je schijnhulst niet helemaal gelukkig is. Vaak ligt de oorzaak in de balans van de bodemvoeding, het waterbeheer of de weersomstandigheden. Hou deze factoren in de gaten en stuur bij waar nodig. Zo blijft je schijnhulst in topconditie.